arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۹۸۸۶۶
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۲۱ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۹

وال‌استریت‌ژورنال: بایدن مسیری پرسنگلاخ برای بازگشت به برجام پیش رو دارد

یک روزنامه آمریکایی در گزارشی مدعی شده دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا مسیر دشواری برای بازگشت به برجام دارد و مسئله رفع تحریم‌ها موجب می‌شود بازگشت یک‌شبه به این توافق امکان‌پذیر نباشد.به نوشته این روزنامه، تیم امنیت ملی بایدن پیش‌بینی‌ می‌کنند برای محقق کردن یکی از وعده‌های عمده او در زمینه سیاست خارجی، مسیری پرسنگلاخ پیش رو دارند: آنها باید ایران را متقاعد کنند به توافق هسته‌ای برجام بازگردد و بعد دنبال یک توافق متعاقب با محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌تر باشند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

فارس، یک روزنامه آمریکایی در گزارشی مدعی شده دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا مسیر دشواری برای بازگشت به برجام دارد و مسئله رفع تحریم‌ها موجب می‌شود بازگشت یک‌شبه به این توافق امکان‌پذیر نباشد.

روزنامه وال‌استریت‌ژورنال در این گزارش که امروز (پنجشنبه ۹ بهمن) منتشر شده می‌نویسد مسئله ایران برای بایدن، از وعده‌هایی که داده تا سیاست‌هایی که قرار است اجرایی شوند مسیری سخت و دشوار پیش روی او قرار می‌دهد.

به نوشته این روزنامه، تیم امنیت ملی بایدن پیش‌بینی‌ می‌کنند برای محقق کردن یکی از وعده‌های عمده او در زمینه سیاست خارجی، مسیری پرسنگلاخ پیش رو دارند: آنها باید ایران را متقاعد کنند به توافق هسته‌ای برجام بازگردد و بعد دنبال یک توافق متعاقب با محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌تر باشند.

وال‌استریت‌ژورنال نوشته دولت بایدن برنامه‌هایش در زمینه دیپلماسی را از نخستین روزهای حضورش در کاخ سفید با تمدید معاهده کنترل تسلیحاتی «استارت‌نو» با روسیه، بازگشت به توافق جوی پاریس و سازمان جهانی بهداشت کلید زده است.

طبق گزارش این روزنامه، برنامه‌های دولت آمریکا برای بازگشت به برجام چشم‌انداز پرابهام‌تری دارد و تحریم‌های آمریکا یک مانع دیپلماتیک اولیه در این زمینه ایجاد می‌کند.

دولت آمریکا طبق مفاد توافق هسته‌ای برجام متعهد شده بود در ازای برخی محدودیت‌ها در برنامه هسته‌ای ایران تحریم‌های وضع‌شده علیه تهران را کاهش دهد.

«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه جدید آمریکا چند بار گفته چنانچه ایران به برجام بازگردد آمریکا هم همین کار را انجام خواهد داد.

وال‌استریت‌ژورنال نوشته با این حال، دولت ترامپ در چهار سال گذشته علاوه بر بازگرداندن تحریم‌های مندرج در برجام، بسیاری از بخش‌های اقتصاد ایران را به بهانه‌های «تروریسم» هم تحریم کرده و این بخش‌ها را به برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران گره زده است.

دولت ترامپ صنایع نفتی و مالی مهم برای اقتصاد ایران را به بهانه‌های «تروریسم» تحریم کرده و هدفش از این راهبرد دشوارتر کردن بازگشت دولت آمریکا به برجام بوده است.

در حالی که مقام‌های دولت بایدن گفته‌اند قصد دارند برخی از تحریم‌های اعمال‌شده به بهانه‌های «حقوق بشر» و «تروریسم» علیه ایران را خفظ کنند مقام‌ها در ایران گفته‌اند آمریکا باید همه تحریم‌های اعمال‌شده توسط ترامپ را لغو کند.

طبق نوشته روزنامه آمریکایی، زمان این مسئله هم اهمیت دارد. ایران گفته با توجه به اینکه آمریکا طرف ناقض برجام بوده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها گام نخست را بردارد، اما آمریکا مصر است که ایران باید نخست به توافق پایبند شود.

«جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در فارن‌افرز جمعه نوشت: «دولت بایدن هنوز می‌تواند توافق هسته‌ای را نجات دهد. دولت آمریکا باید کار را با لغو غیرمشروط همه تحریم‌های اعمال‌شده، بازاعمال‌شده و برچسب‌گذاری‌شده از زمان روی کار آمدن ترامپ آغاز کند.»

مقام‌ها و تحلیل‌گران به وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند حتی بدون مناقشات موجود بر سر تحریم‌ها بازگرداندن ایران به برجام و سپس توافق با این کشور بر سر محدودیت‌های شدیدتر دشوار خواهد بود.

بعد از خروج آمریکا از برجام و معطل ماندن وعده‌های کشورهای اروپایی برای جران خروج واشنگتن از این توافق، ایران اعلام کرد با توجه به مفاد موجود در توافق قصد دارد تعهداتش به آن را کاهش دهد.

ایران از آن زمان به بعد تعهداتش به محدودیت‌های مندرج در برجام در زمینه غنی‌سازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته کنار گذاشته است. تهران علاوه بر این کار بر روی یک خط مونتاژ جهت ساخت اورانیوم فلزی را هم از سر گرفته است.

وال‌استریت‌ژورنال نوشته اکثر این گام‌ها بازگشت‌پذیر هستند. مقام‌های فعلی و سابق آمریکایی مدعی شده‌اند هدف گام‌های تهران ایجاد اهرم فشار برای مذاکره است.

مسئله بزرگتری که دولت بایدن را محک خواهد زد وعده‌ای است که او نه فقط برای احیای برجام بلکه برای پیگیری یک توافق متعاقب با محدودیت‌های شدیدتر و دامنه گسترده‌تر داده است.

مقام‌های دولت بایدن گفته‌اند یکی از اهداف این توافق متعاقب، طولانی کردن محدودیت‌هایی علیه ایران هستند که با گذشت زمان به اتمام می‌رسند. این محدودیت‌ها مفادی در برجام را شامل می‌شوند که به میزان ذخائر اورانیوم مجاز ایران، میزان غنای مجاز اورانیوم و تعداد سانتریفیوژهای ایران می‌پردازند.

برخی از قانونگذاران آمریکایی و مقام‌های رژیم صهیونیستی از این مفاد برجام به عنوان «بندهای زوال‌پذیر برجام» یاد کرده‌ و گفته‌اند این مفاد ایران را قادر می‌کند به مرور زیرساخت‌های هسته‌ای خودش را گسترش دهد.

نظرات بینندگان