arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۰۹۵۸۹
تاریخ انتشار: ۴۴ : ۱۰ - ۰۷ فروردين ۱۴۰۰

تماشا کنید: پول های پشت پرده واکسن های کرونا + زیرنویس فارسی

واکسن کرونا در ۳۰۳ روز تولید شد؛ تا قبل از آن سریع‌ترین زمان تولید واکسن ۴ سال بود / آمریکا کمتر از ده میلیارد، آلمان ۴۴۵ میلیون و انگلیس ۶۵.۵ میلیون پوند برای واکسن کرونا هزینه کرده اند / ارزش سالانه بازار واکسن کرونا ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود / مدرنا ۱۸ میلیارد و فایزر ۱۵ میلیارد دلار از واکسن کرونا سود خواهند کرد / هزینه تولید واکسن کرونا ده‌ها میلیارد دلار است؛ این هزینه در مقابل خسارت اقتصادی کرونا ناچیز است؛ در سال ۲۰۲۰ تولید ناخالص ملی ۶ تریلیون دلار کاهش یافت؛ امسال هم ۴.۴ تریلیون دلار دیگر از دست می‌رود
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

تا پیش از شیوع کرونا توجه چندانی به مدل تجاری واکسن نمی‌شد. در سال ۲۰۱۹ صنعت داروسازی جهان ۱.۳ تریلیون دلار ارزش داشت که تنها سه درصد آن متعلق به واکسن بود یعنی ۳۳ میلیارد دلار. تا پیش از کرونا ۹۰ درصد درآمد واکسن در دنیا متعلق به ۴ شرکت گلاسکو اسمیت کلاین، مرک، فایزر و سنافی بود.

هزینه ایجاد واکسن از چند صد میلیون تا چند میلیارد دلار متغیر است. هزینه تحقیق و توسعه واکسن کرونا ده‌ها میلیارد دلار است که در مقابل خسارت تریلیون دلاری کرونا بسیار ناچیز است. در سال ۲۰۲۰ تولید ناخالص ملی ۶ تریلیون دلار کاهش یافت و امسال هم ۴.۴ میلیون دلار از دست می‌رود.

آمریکا ۱۰ میلیارد دلار برای مقابله با کرونا هزینه کرده که بیشتر آن مربوط به واکسن است. آلمان هم ۴۴۵ میلیون دلار به شرکت بایون تک سرمایه داد. دولت انگلیس هم ۶۵.۵ میلیون پوند به آکسفورد کمک کرد. آسترازنکا هم ۱.۲ میلیارد دلار از آمریکا دریافت کرد.

این سرمایه عظیم باعث شد تا واکسن در این شرکت‌ها در ۳۰۳ روز تولید شود. در حالی که قبل از آن سریع‌ترین واکسن توسط مرک در ۴ سال تولید شده بود. اما در عین حال ابهامات درباره سود واکسن کرونا و گردش مالی آن هم وجود دارد. به طور کلی کشور‌ها تا مجبور نشوند حاضر به شفافیت مالی درمورد خرید واکسن کرونا نیستند.

شرکت مدرنا می‌گوید بیش از ۱۸ میلیارد دلار از واکسن کرونا سود خواهد کرد. فایزر می‌گوید ۱۵ میلیارد سود دارد که با ابیون تک آن را تقسیم می‌کند. ارزش سالانه بازار واکسن کرونا ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

در این بین کوواکس زیر نظر سازمان بهداشت جهانی ۶.۳ میلیارد دلار جمع آوری کرده و قصد دارد امسال ۲ میلیارد دلار دز توزیع کند که دو سوم آن به ۹۲ کشور فقیر می‌رسد.

گزارش ویدیویی فایننشیال تایمز را ببینید.

 
 
نظرات بینندگان