arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۱۳۸۰۳
تاریخ انتشار: ۵۷ : ۱۹ - ۳۱ فروردين ۱۴۰۰

گزارشی از سیل مهیب تهران در ۵۹ سال پیش / مردم با لحاف و تشک جلوی آب را سد می‌کردند

دیشب اهالی جوادیه تا صبح نخوابیدند و از کوچک و بزرگ در آن قسمت از جوادیه که روی نهر پوشانده نشده بود، مردم با لحاف و تشک جلوی آب را سد می‌کردند... آب نهر فیروزآباد دو کاروانسرا را فرا گرفت و در حدود ۳ هزار دام (گوسفند و بز و گاو) غرق شد... در حدود ساعت دوازده شب جریان آب قسمتی از دیوارهای شمالی کارخانه برق آلستوم را از جا کند و سیلاب با شدت جریان وارد محوطه کارخانه شد... سیل به زودی سرتاسر جاده پهلوی را فرا گرفت و در ایستگاه آبشار مقابل یوسف‌آباد از پیچ جاده استفاده کرد و به جنگل ساعی سرازیر شد. چون زیاد شدت داشت پس از چند دقیقه زیر جاده خالی شد و نیمی از جاده اسفالته با درخت‌ها و تیرهای چراغ برق فرو نشست و جاده باریک شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس تاریخ «انتخاب»؛ بر اثر بارندگی شدید و مداوم جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱ آب باران سطح شهر تهران را فرا می‌گیرد، این سیلاب‌ها هرچه به جنوب شهر نزدیک‌تر، انباشته‌تر و مهیب‌تر می‌شوند و سرانجام در جنوب تهران خرابی‌ها و خسارات جانی و مالی فراوان به مردم وارد می‌آورند. صبح شنبه نوبت شمال شهر است، این بار ویلاهای مردم در محمودیه و خانه‌های‌شان در زرگنده بر سرشان آور می‌شود. خبرنگاران روزنامه اطلاعات که شامگاه جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱ شاهد صحنه‌های رقت‌بار زندگی مردم در جنوب شهرند و صبح شنبه یکم اردی‌بهشت نیز از نقاط ویران چهار گوشه شهر و اطراف بازدید می‌کنند، در این باره چنین گزارش می‌دهند:

 

حرکت سیلاب‌ها

از صبح دیروز [جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] به طور مداوم باران در تهران باریدن گرفت. از بعدازظهر دیروز باران تبدیل به رگباری سیل‌آسا گشت و چون چندین ساعت متوالی رگبار از آسمان فروریخت از شمال شهر سیلاب‌ها به راه افتاد. حدود ساعت هشت، تقریبا سیلاب نسبتا شدیدی در جوی‌ها روان گشت. این سیلاب‌ها هرچه به جنوب شهر نزدیک‌تر می‌گشت جمع‌تر می‌شد و به سیل تبدیل می‌گردید. چون نهرها قدرت کشش آب بیش از اندازه‌ای را نداشت سیلاب حاصله از بارندگی شدید و مداوم عصر دیروز و دیشب در خیابان‌ها راه افتاد. از میدان فردوسی به پایین که شیب خیابان‌ها و میدان‌های شهر نسبتا کمتر می‌شود آب همه جا را فرا گرفته بود. میدان فردوسی، چهارراه اسلامبول، چهارراه یوسف‌آباد، چهارراه کاخ [فسلطین کنونی]، مقابل بازار (سبزه‌میدان)، میدان خراسان، میدان اعدام، میدان شوش تا تیردوقلو، میدان بیمارستان راه‌آهن سطح آب حداقل ده سانتی‌متر و حداکثر نیم متر جمع شده بود.

 

وحشت شبانه در جوادیه

دیشب اهالی جوادیه تا صبح نخوابیدند و از کوچک و بزرگ در آن قسمت از جوادیه که روی نهر پوشانده نشده بود، مردم با لحاف و تشک جلوی آب را سد می‌کردند. بر اثر بارندگی شدید دیروز و دیشب آب نهر فیروزآباد طغیان و خرابی‌هایی به بار آورد، دیشب مردم جوادیه و حشت‌زده خانه‌های اطراف شهر را تخلیه می‌کردند؛ از هر خانه صدای شیون و گریه بلند بود ترس از خرابی خانه اهالی مساکن اطراف نهر را فرا گرفته بود. آب نهر با تمام تلاشی که مردم کردند، تا فاصله صد متر خانه‌ها و کوچه‌های اطراف را به ارتفاع نیم متر فراگرفته بود.

مردم جوادیه و نازی‌آباد و ساکنین اطراف نهر فیروزآباد می‌گویند این نهر هم بلایی همیشگی است که هرچند یک بار جان و مال مردم را به مخاطره انداخته است.

 

سیل در قصابخانه

دنباله نهر فیروزآباد از پشت چندین کاروانسرا و محل نگهداری دام‌ها می‌گذرد، دیشب آب نهر فیروزآباد دو کاروانسرا را فرا گرفت و در حدود ۳ هزار دام (گوسفند و بز و گاو) غرق شد، این دام‌ها طبق معمول [به] وسیله چوبدارها به تهران حمل شده بود و برای کشتار امروز در کاروانسراهای اطراف قصابخانه نگهداری می‌شد.

صبح امروز [شنبه اول اردی‌بهشت ۱۳۴۱] اجساد چند صد گوسفند و بز از آب بیرون کشیده شد و هنوز آب فراوانی که در کاروانسراها به ارتفاع یک متر جمع‌ شده باقی است.

 

برق آلستوم قطع شد

از ساعت یازده دیشب شدت جریان آب در پشت دیوارهای شمالی کارخانه برق آلستوم افزوده شد و مسئولین کارخانه به منظور پیش‌بینی و احتیاط جریان برق کارخانه را قطع کردند تا چنان‌چه وضعی نامساعد پیش آید بتوانند اقدامی کنند. در حدود ساعت دوازده شب جریان آب قسمتی از دیوارهای شمالی کارخانه برق آلستوم را از جا کند و سیلاب با شدت جریان وارد محوطه کارخانه شد. اولین قسمتی که با جریان آب روبه‌رو شد واحد شماره ۴ کارخانه آلستوم بود. مقارن همین احوال مسئولین کارخانه به منظور جلوگیری از عواقب ورود سیل از نیروهای ارتش و ژاندارمری کمک خواستند و در حالی که سیل با شدت قسمتی از محوطه کارخانه آلستوم را فرا گرفته بود عده‌ای از افراد ناحیه یک ژاندارمری که زودتر از جریان مطلع شده بودند برای برگرداندن مسیر آب و جلوگیری از خرابی کارخانه آلستوم آمدند.

 

کمک بفرستید

مامورین ژاندارمری با کمک کارگران کارخانه زیر نظر چند نفر از مهندسین کارخانه مشغول کار شدند و ابتدا با تهیه گونی‌های شن در صدد برآمدند مسیر آب را از محوطه دیوار شمالی کارخانه منحرف کنند ولی این کار به سهولت انجام‌پذیر نبود، به همین جهت از طرف کارخانه تقاضای کمک بیش‌تر شد.

در فاصله ساعت ۱۲ تا سه ساعت پس از نیمه‌شب آب از قسمت دیوارهای شمالی وارد کارخانه می‌شد و پس از ورود به واحد شماره ۴ کارخانه و عبور از کانال‌های زیرزمینی از قسمت‌های جنوبی کارخانه خارج می‌شد. بر اثر این وضع کلیه ماشین‌آلات واحد شماره ۴ در آب فرو رفته بود و به طوری که مسئولین فنی کارخانه اظهار می‌داشتند این ماشین‌آلات برای شروع به کار مجدد باید روغن‌کاری و چند روزی تحت تعمیر قرار گیرد.

در حدود ساعت ۵ صبح شدت آب کمی تخفیف یافت.

ساعت ۸ صبح یک دستگاه بولدوزر از طرف وزارت راه برای کندن و برگرداندن مسیر آب به محوطه کارخانه آب و در قسمت شمال پشت کارخانه مشغول کار شد.

در همین موقع مامورین ژاندارمری خبر دادند که بر شدت آب افزوده شده، بلافاصله [به] وسیله تلفن از ارتش کمک خواسته شد و نیم ساعت بعد دو دستگاه بولدوزر دیگر و چند کامیون از نیروهای ارتش به کارخانه آمدند و مشغول کار شدند. عملیات مامورین ژاندارمری و ارتش و کارگران کارخانه تا ساعت یازده صبح امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] ادامه داشت.

در تمام این مدت تیمسار سرتیپ خسروانی و کلیه افسران ناحیه یک ژاندارمری در محل حضور داشتند و فعالیت می‌کردند.

 

ده هزار خانه خراب شد

از نیمه‌شب دیشب [شامگاه جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] سراسر مناطق امامزاده حسن و پل امامزاده معصوم و اراضی خزانه و جوادیه و قلعه‌مرغی را سیل فرا گرفت. مردم این مناطق وحشت‌زده از خانه‌ها به کوچه ریختند. سیل شدید که از طرف شمال شرق به طرف تهران سرازیر شده بود از نیمه‌شب گذشته تا صبح امروز سرتاسر این مناطق را درهم کوبید و در مناطق سلیمانیه و امامزاده حسن و قلعه‌مرغی هشتاد درصد خانه‌ها را آب فرا گرفت و ساکنین خانه‌ها که به کوچه‌ها پناه برده بودند در میان آب سرگردان مانده و تا بامداد امروز در گوشه و کنار خیابان در نقاطی که از سطح خیابان اندکی مرتفع‌تر بود قرار گرفتند.

مردم این مناطق که کمک موثری به آن‌ها نشده بود خودشان بیل و کلنگ به دست گرفته و در صدد باز کردن راه برای عبور سیل برآمدند ولی اقدام مردم در مقابل شدت سیل به حدی ناچیز بود که در اندک مدتی آب بیش از هزار خانه را فرا گرفت و به آن آسیب رسانید. سیل بی‌سابقه دیشب از طرف کارخانه آلستوم به اراضی سلیمانیه و خیابان قزوین سرازیر شد. در این مناطق آب به چند قسمت تقسیم شد و هر قسمت آن به طرف یکی از محلات بی‌پناه و خانه‌های خشت و گلی سرازیر گردید و زیان‌های جبران‌ناپذیر وارد آورد.

 

دیوارها فرو می‌ریزد

سرتاسر خیابان قلعه‌مرغی که به فرودگاه قلعه‌مرغی منتهی می‌شود به صورت دریاچه متلاطمی درآمد. ارتفاع آب و سیل در این خیابان بیش از یک متر بود. در این منطقه بیش از هزار خانه ویران شد و ساکنین آن به باغات اطراف و نقاط مرتفع پناه آوردند.

اکنون کلیه ساکنین این مناطق در اطراف سرگردانند و بچه‌های کوچک که لباس‌های نازکی به تن داشتند چون بید از سرما می‌لرزیدند. ساکنین خانه‌های اراضی خزانه در منطقه‌ای اجتماع کرده و ناظر فرو ریختن سقف ساختمان‌های خود بودند. پی ساختمان‌ها که بر اثر نفوذ آب سست شده بود پشت سر هم فرو می‌ریخت و منظره تاثرانگیزی به وجود آورده بود.

در شرق جوادیه و منطقه جنب فرودگاه قلعه‌مرغی امروز وضع اسفناکی به وجود آمده بود سیلاب از داخل کوچه‌ها و خانه‌ها روان بود و مردم بی‌پناه برای نگاهداری اطفال خود و بیماران محل نداشتند.

در کوچه‌های «وزیر» و «کلانتری» و «صالح‌نیا» و کنار نهر فیروز‌آباد ده‌ها خانه فرو ریخت و ساکنین این خانه‌ها بی‌خانمان شدند.

 

میزان تلفات جانی

هنوز آمار تلفات جانی که بر اثر این فاجعه دردناک به مردم جنوب تهران وارد شده معلوم نیست و چند روزی فرصت لازم است تا مامورین و افراد پس از کاوش بتوانند عزیزان خود را از زیر خروارا خاک بیرون آورند. تا ظهر امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] طبق اظهار ساکنین محل فقط چند حادثه که منجر به فوت افراد شده بود روی داد و خوشبختانه از نیمه‌شب دیشب مردم خودشان از خانه‌ها بیرون ریخته و اطفال و بستگان خود را از محل خطر دور کرده بودند و به همین لحاظ میزان تلفات جانی به نسبت ویرانی‌ها کم می‌باشد و احتمال دارد افرادی که برای بیرون کشیدن اثاثیه خود به داخل خانه‌ها می‌رفتند بر اثر فرو ریختن ساختمان‌ها زیر آوار مانده باشند.

در سمت شمال راه‌آهن از پل امامزاده معصوم تا چندین کیلومتر آب جمع شده بود و دریاچه بزرگی تشکیل شده بود. این آب موجب خرابی خانه‌های مردم شد. در این محل که به کوی اتابک معروف است خانه متعلق به آقای عبدالله عظیمی فرو ریخت و زنی به نام قمر عظیمی از ساکنین خانه مزبور زیر آوار رفت و کشته شد.

 

پنج متر آب!

در این محلات تا چند روز دیگر هم در صورت قطع بارندگی نمی‌توان تعداد تلفات جانی را پیش‌بینی کرد زیرا ارتفاع آب در بعضی نقاط بیش از پنج متر است و این وضع به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهد که به طرف خانه‌ها رفته و از وضع ساکنین خبری بیاورد.

 

بی‌سیم نجف‌آباد

از بامداد امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] سرتاسر منطقه بی‌سیم نجف‌آباد و سید ملک‌خاتون را سیلابی که از طرف تهران‌پارس و تهران‌نو و نارمک جاری شده بود فرا گرفت. در این منطقه آب وارد خانه و اتاق‌ها شد و مردم از پشت‌بام فرار کردند.

خانه‌های سید ملک‌خاتون از شب گذشته تخلیه شد و مردم اثاثیه خود را به کوچه‌ها ریختند. در چهارراه اهل‌علی و خیابان مسگرآباد سیلاب شدیدی جاری بود و چون طرفین خیابان نهر نداشت آب وارد کوچه‌ها شد و خرابی‌های زیادی وارد آورد.

 

تیر و الوار بر روی آب

محلات جنوب شرق تهران تا ظهر امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] زیر اثر نفوذ آب به کلی ویران گردید. هشتاد درصد اثاثیه ساکنان این محلات زیر آوار ماند. در این مناطق بر روی دریای متلاطمی از آب از هزاران خانه و کاشانه ساکنین فقط الوارهایی که در سطح آب شناور بود باقی مانده بود و هر لحظه با فرو ریختن خانه‌های دیگر بر روی آب منظره وحشتناک و رقت‌باری به وجود می‌آمد. صاحبان خانه‌ها می‌گریستند و چاره‌ای از دست هیچ‌کس ساخته نبود.

 

به مساجد پناه بردند

امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] جمعی از مردم بی‌پناه که خانه‌های آن‌ها ویران شده [به] وسیله جمعی از معتمدین و افراد به مساجد محلات مرکزی شهر که از خطر سیل مصون مانده است راهنمایی گردیدند. مردم به ناچار تا مدتی که تکلیف آن‌ها روشن نشود در این مساجد خواهند ماند.

سیلابی که شب گذشته شهر تهران را بی‌خانمان کرد از طرف ارتفاعات کن به سوی شهر جاری گردید. آب روخانه کن ناگهان بر اثر شدت جریان از مسیر اصلی خود منحرف گردید و به طرف اراضی جی و سلیمانیه متوجه گردید. اراضی جی و بریانک و سلیمانیه در خط اول سیل قرار گرفتند و با آن‌که افراد نظامی پادگان جی در این محل کمک‌های زیادی به مردم کردند مع‌هذا هزاران خانواده خانه‌های خود را از دست دادند و اکنون در خیابان‌ها سرگردانند.

در خیابان قزوین و بر سر دوراه قپان یک ساختمان بر سر ساکنین آن خراب شد و عده‌ای نیز که در حال فرار بودند بر اثر واژگون شدن تیر چراغ برق دچار برق‌گرفتگی شده و تلف شدند.

امروز وضع سلیمانیه و جی علیا بسیار اسفناک بود. خبرنگاران ما که از این مناطق دیدن کرده‌اند گزارش می‌دهند که اگر در مقابل رودخانه کن یک سد موقتی احداث نشود سیلاب این رودخانه تمام محلات تهران را تهدید خواهد کرد. مردم از دولت و شهرداری و ارتش و ژاندارمری تقاضا دارند فورا در مقابل خطر آب رودخانه یک سد موقتی ساخته شود.

 

در نعمت‌آباد

سیلاب از طرف غرب تهران به طرف نعمت‌آباد و موسسات گاوداری سرازیر شد. در این منطقه بیش از ده خانه و چند گاوداری فرو ریخت و چند نفر زیر آوار رفتند.

 

یک زن دیوانه شد

صبح امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] زن ۳۰ ساله‌ای به نام اشرف‌السادات را که در گود معصومی سکونت دارد و دچار ناراحتی روحی شده بود به بیمارستان آوردند. همسایگان اشرف می‌گفتند او از ترس سیل و خرابی خانه‌اش تا صبح بیدار ماند و در کنار رخت‌خواب بچه‌هایش نشست تا هرگاه خانه او خراب شود بچه‌هایش را نجات دهد، او در اثر ناراحتی و بی‌خوابی صبح امروز دچار ضعف اعصاب شد و در خیابان بنای داد و فریاد را گذاشت و بدون اراده می‌خندید که او را به این‌جا آوردیم.

 

تصادف

دیشب [شامگاه جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] خیاط ۵۰ ساله‌ای به نام نیسان ملامد فرزند هارون موقعی که از خیابان فردوسی عبور می‌کرد به علت ریزش شدید باران زیر اتومبیل رفت و کشته شد.

 

جاده چالوس بسته شد

به دنبال بارندگی‌های شدید دیشب قسمتی از جاره کرج – چالوس از کیلومتر ۳ تا نزدیک سد کرج به علت ریزش کوه و جاری شدن سیل بسته شد و به این ترتیب جاده چالوس فعلا بسته شده است.

 

کمک ارتش

از ساعت ده شب گذشته شهرداری تهران، کارخانه برق آلستوم و اهالی محلات مختلف تهران از تیمسار سپهبد مجیدی فرمانده سپاه ۱ مرکز تقاضای کمک می‌نمودند. تیمسار سپهبد مجیدی نیز بلافاصله به پادگان و واحدهای مختلف دستور داد تا به کمک مردم بشتابند.

از ساعت ده شب گذشته، گروهان‌های مختلف اعم از افسر و سرباز در اختیار اداره آتش‌نشانی، کارخانه برق آلستوم، شهرداری شهرری، کلانتری‌های ۱۱، ۲۳، ۱۲، ۱۹ مهرآباد، پل امامزاده حسن، شهرداری شمیران، شهرداری عباس‌آباد گذشته شد و از ساعت ۷ و نیم صبح گروهان‌های سرباز به خیابان‌های آریانا و شهرداری نارمک فرستاده‌اند. در تمام این مدت افسران و سربازان با لباس و پوتین داخل آب شده‌اند و به کمک مردم شتافته‌اند.

 

قطع کابل‌های تلفن

بر اثر بارندگی و جریان سیلاب‌ها در نقاط مختلف شهر و حومه قسمت‌هایی از زمین فرو نشسته و در نتیجه کابل‌های تلفن قطع شده است. فعلا قسمتی از تلفن‌های شهرری، قلهک، تهران (حشمت‌الدوله، بازار) کار نمی‌کند. امروز از طرف اداره فنی شرکت تلفن مامورانی جهت تعمیر و مرمت کابل‌ها مشغول کار شدند. گفته می‌شود تعمیر کابل‌ها دو روز به طول می‌انجامد.

پیش‌بینی می‌شود در ۲۴ ساعت گذشته در شهر تهران ۶۸.۵ میلی‌متر باران باریده و در سال‌های اخیر این مقدار باران در شهر تهران کم‌نظیر بوده است.

 

فرح‌آباد

۵۷ خانه در فرح‌آباد شهرری ویران شده و ساکنین آن‌ها با اثاثیه خود در پاسگاه ژاندارمری محل جمع شده‌اند تا به آن‌ها کمک شود.

 

برای آب جای نگرانی نیست

در مورد وضع آب و تاثیر سیلاب در آب تهران خبرنگار ما با آقای مهندس روحانی مدیرکل سازمان آب تماس گرفت. مدیرکل سازمان آب تهران گفت: «سیلاب‌های رودخانه کرج موجب شد که از نیمه شب دیشب تا صبح امروز برای جلوگیری از بروز خطر لوله‌های انتقالی آب در آب‌گیر بیلقان بسته شود. سیل اخیر صدمه‌ای به تاسیسات بیلقان نزد و ما از صبح امروز دهانه لوله‌ها را باز کردیم. با این حال ما دیشب از سد کرج تقاضا کردیم که آب را ببندند اما سد به علت احتیاج شهر به برق نتوانست با این تقاضای ما موافقت کند. تمام انبارهای ذخیره آب تهران پر است و از طرفی گرفتن آب در بیلقان هم مقدور می‌باشد به این جهت جای هیچ‌گونه نگرانی نیست.»

 

دو میلیون متر مکعب آب باران

امروز از سازمان سد کرج کسب اطلاع شد که بر اثر بارندگی‌های اخیر ذخیره سد کرج متجاوز از دو میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

 

سد کرج برق تهران را داد

این مقام سد کرج در مورد قطع برق آلستوم و تامین این نیرو به وسیله سد کرج اظهار داشت: «بارندگی‌های اخیر اوضاع آشفته‌ای ایجاد نکرده بود که نظم کار به هم خورد. سازمان آب تهران از ایستگاه بیلقان سعی می‌کند به سازمان سد کرج اطلاع دهد که جلوی آب را بگیریم در حالی که در همان زمان ما برای تامین آن قسمت از برق تهران که از آلستوم تامین می‌شود آب بیش‌تری را از سد خارج می‌کردیم. فعالیت ماموران ما درست از ساعت یک بعد از نیمه‌شب آغاز شده به این ترتیب که اصولا نیروگاه سد کرج در مواقع عادی هنگام روز ۵ هزار کیووات و در ساعت اولیه شب بین ۲۰ تا ۲۵ هزار کیلووات برق به تهران می‌داد ولی پس از قطع برق آلستوم اکنون میزان برق سد کرج ۱۵ هزار کیلووات است و در ساعات شب از سی هزار کیلووات تجاوز خواهد کرد. برای تامین این نیرو ناچار بودیم که آب بیش‌تری از سد خارج سازیم.»

 

در گودها

آب باران و سیلاب که از خیابان‌های شمالی به طرف جنوب سرازیر بود به علت عدم ظرفیت نهرهای طرفین جاده ری به طرف گودها روان گردید و در اندک فرصتی آب‌های جاری از طریق خانی‌آباد و میدان شوش وارد گودهای جنوب شهر گردید. در گود عباس پشگلی، گود عرب‌ها و گود رسومی و گود شترخان دریاچه‌های آب تشکیل شد. در این مناطق خانه‌ها فرو ریخت و مردم در بیابان‌ها و کناره‌های گود سرگردان مانده‌اند.

 

سیل در شمیرانات

بارانی که از ظهر دیروز [جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] در شمیرانات آغاز شد هنوز هم به طور متناوب ادامه دارد. این باران از ساعت ۵ صبح امروز [یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] شدت یافت، به طوری که در ساعت هفت صبح شدت باران به قدری بود که مردم تعجب می‌کردند زیرا تاکنون چنین بارانی بی‌سابقه بود. این شدت در ساعت هفت و ده دقیقه صبح کاهش یافت ولی در همین دو ساعت غوغایی در شمیرانات برپا کرد.

 

ویلاها ویران گردید

طبق گزار خبرنگار ما در اثر شدت بارندگی رودبند محمودیه نتوانست جلوی سیل را بگیرد و سیل از مسیل خارج شد و در یک لحظه دیوارهای خانه آقای اسماعیلی را روی هم خواباند و وارد ویلای آقای ترقی گردید و پس از خراب کردن دیوار خانه آقای ترقی درِ آهنی آن را از جا کند و در حالی که درخت‌های کوچک و بزرگ را با خود می‌برد وارد ویلای آقای امینیان شد.

سیل در این ویلا محشری به پا کرد؛ اغلب درخت‌ها را کند و با خود برد و کوچه ضلع شرقی ویلا را به عمق یک متر و نیم فرو نشاند و گل و لای، شاخ درخت، آجر و سنگ را به جاده پهلوی شمیران [خ ولیعصر کنونی] آورد و جاده را به کلی قطع کرد.

 

سیل اتومبیل را برد

همین سیل در بامداد امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] در همان کوچه مقابل ایستگاه محمودیه وارد خانه آقای مظهری شد و پس از خراب کردن دیوار خانه اتومبیل فولکس‌واگن را که در کنار دیوار بود به انتهای خانه برد و به دیوار ساختمان کبید.

این سیل به زودی سرتاسر جاده پهلوی را فرا گرفت و در ایستگاه آبشار مقابل یوسف‌آباد از پیچ جاده استفاده کرد و به جنگل ساعی سرازیر شد. چون زیاد شدت داشت پس از چند دقیقه زیر جاده خالی شد و نیمی از جاده اسفالته با درخت‌ها و تیرهای چراغ برق فرو نشست و جاده باریک شد. در محل ریزش جاده منظره جالبی به وجود آمده است؛ یک تیر سنگین سیمانی در میان زمین و آسمان روی کابل برق گیر کرده و باعث تعجب مردم شده بود.

 

کودکی کشته شد

در قلهک و زرگنده نیز به خانه‌ها خسارات فراوانی وارد شده است. ساعت هشت صبح دیروز [جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] در کوچه حمام زرگنده به علت بارندگی زیاد، دیوار خانه‌ای خراب شده و به خانه دیگر ریخت. در این حادثه طفل ۸ ساله‌ای کشته شد.

ماجرا از این قرار بود: خانه آقای عزیز شکرابی در یکی از کوچه‌های فرعی کوچه حمام نسبت به خانه شماره ۹۲ این کوچه مرتفع‌تر است، به طوری که کف حیاط خانه آقای شکرابی برابر پشت‌بام منزل شماره ۹۲ می‌باشد. ساعت هشت صبح امروز موقعی که حسین فرزند ۸ ساله آقای عزیز شکرآبی در حیاط خانه آمده بود ناگهان حیاط خانه فرو رفت و به علت فرو رفتن حیاط خانه آقای شکرآبی دیوار اطاق خانه شماره ۹۲ نیز خراب شد و حسین همراه با آجر کف حیاط به داخل اتاق خانه شماره ۹۲ فرو رفت و به علت خراب‌ شدن دیوار اتاق قسمتی از اسقف آن نیز ریزش کرد و حسین در میان سنگ و آجر و خاک مدفون گردید. مادر او همسایگان را به کمک طلبید، یک ساعت تمام اهالی محل و چند کارگر و چند مامور خاک‌ها را برداشتند تا در ساعت ۹ صبح جنازه کودک که ژاکت و پیژاما به تن داشت از زیر خاک بیرون آورده شد.

 

در خیابان گیو

امروز دختر ۲۰ ساله‌ای به نام پوران طالع فرزند فیروز در حالی که در خانه مسکونی خود در خیابان گیو واقع در بخش ۱۹ سرگرم کار بود بر اثر باز شدن دهانه چاه که به علت بارندگی روی داده بود در چاه فرو رفت. جنازه پوران یک ساعت بعد از چاه خارج و به پزشکی قانونی منتلق شد.

 

نماز وحشت

از بامداد امروز مردم دسته دسته در مساجد برای قطع باران و سیلاب به درگاه خداوند نیایش کردند و به وسیله جمعی از روحانیون و وعاظ نماز وحشت خوانده شد.

 

ویرانی‌های سیل در شهرری

صبح امروز خبرنگار ما در شهرری اطلاع داد که بارندگی و سیل در شهرری خسارات زیادی وارد آورده و چون ارتباط تلفنی شهرری با تهران قطع شده است گزارش تلفنی ممکن نیست. بلافاصله خبرنگاری به شهرری اعزام شد و خبرنگار اعزامی ما که از چند محله نزدیک شهرری بازدید کرده است مشاهدات خود را چنین گزارش داد:

محله‌های عظیم‌آباد نو، ولی‌آباد و خیابان شیر و خورشید شهرری به دریاچه‌ای از آب تبدیل شده بود. مردم باقی‌مانده اثاثیه خود را به دوش گرفته از این طرف به آن طرف می‌رفتند و گریه‌ و زاری می‌کردند. در محله قلعه‌سرخ شهرری بر اثر بارندگی و جریان سیلاب دو حمام بزرگ یکی زنانه و دیگری مردانه به نام حمام حاج عبدالعظیم به طور کلی زیر آب رفته و خراب شده. در همین محله ۳۰ دستگاه خانه بر اثر سیل منهدم گردیده است و جمعیت زیادی تلاش می‌کردند تا اثاثیه خود را از یر آوار بیرون بکشند.

در همان موقع که من [خبرنگار اعزامی اطلاعات] مشغول بازدید این محل و تماشای تلاش مردم برای بیرون آورد اثاثیه‌شان بودم شخصی به نام مشهدی حسین مقنی که برای بیرون آوردن اثاثیه خانه‌ خراب‌شده‌اش تلاش می‌کرد به چاهی که همان لحظه دهان باز کرد فرو رفت و تلاش سایر سیل‌زدگان برای نجات او به نتیجه نرسید. هم‌چنین در محله قلعه‌سرخ شهرری دو کارخانه دباغی و چرم‌سازی متعلق به آقایان علی‌میرزا، عبدالحسین و عبدالله گل‌ختمی بر اثر سیل ویران شده است. هم‌اکنون مناظر رقت‌باری در محلات اطراف شهرری دیده می‌شود تا آن‌جا که من دیدم همه سیل‌زدگان باقی‌مانده اثاثیه خود را به دوش گرفته در میان باران شدیدی که می‌بارید از این طرف به آن طرف در میان سیلاب می‌رفتند و گریه‌کنان می‌گفتند: «خدایا! امشب کجا بخوابیم؟!»، «بعد از این چگونه زندگی کنیم؟!»

 

باز هم خرابی سیل در شهرری

خبرنگار ما در شهرری به دنبال گزارش قبلی اطلاع داد در محله باروت‌کوبی سیمان شهرری سیل یکصد دستگاه خانه را خراب کرده به طوری که اثری از این خانه‌ها نیست و تمام اثاثیه مردم را برده است. میزان خسارات سیل در این محله فوق‌العاده زیاد است و می‌گویند که دو کودک از ساکنین این محله طعمه سیل شده ولی هنوز این موضوع تایید نگردیده است. از نیمه‌شب گذشته فرماندار، شهردار و رئیس شهربانی شهرری به آن محل رفتند و با کمک نیروی امدادی ارتش و اهالی موفق شدند جریان سیل را به طرف دیگر برگردانند. در قریه جوانمرد قصاب نیز سیل ۳۰ خانه را خراب کرده و از طرف انجمن محلی کوی سیمان، نان و پنیر بین سیل‌زدگان توزیع شد و هم‌اکنون نیز فرماندار، شهردار، رئیس شهربانی و رئیس برزن همراه با مامورین کلانتری و شهردای در تلاش هستند تا محلی برای سکونت این یکصد و سی خانواده سیل‌زده که بی‌خانمان شده‌اند پیدا کنند.

خبرنگار ما اضافه می‌کند که تعداد خانه‌های ویران‌شده بر اثر سیل خیلی بیش از یکصد و سی خانه می‌باشد و هنوز هم هوا مستعد بارندگی است و اگر بارندگی ادامه یابد خرابی‌های بیش‌تری به بار خواهد آمد.

 

در عظیم‌آباد

مامورین ژاندارمری شهرری صبح امروز [شنبه یکم اردی‌بهشت ۱۳۴۱] جنازه کودکی را که سیل با خود آورده بود از آب بیرون آوردند. هنوز معلوم نیست که سیل این بچه را از کجا آورده است.

 

در نارمک و تهران‌نو

سیل و بارندگی دیشب [شامگاه جمعه ۳۱ فروردین ۱۳۴۱] در تهران‌نو و نارمک زیانی وارد نکرده فقط در نارمک دیوار چند خانه خراب شده است و به علت سیل‌بندهای تهران‌نو خطری متوجه این ناحیه نیست.

نظرات بینندگان