arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۱۳۸۷۸
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۱۰ - ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰

محسنی بندپی، نماینده مجلس: کمیسیون بهداشت نقشی در غربالگری مادران ندارد/ جای نظر پزشکان در این طرح خالی است

محمدعلی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس در خصوص غربالگری و سقط جنین به فراز می‌گوید: «بحث غربالگری در اصل 85 قانون اساسی در« کمیسیون جمعیت و تعالی خانواده» بر همان اصل 85 تصویب شده است و هیچ‌کس نمی‌تواند ازطرف یک نماینده رای بدهد ولی براساس اصل 85 قانون اساسی نمایندگان می توانند اختیار خود را به یک کمیسیون بدهند تا از سمت آنها تصمیم گیری انجام شود که نمایندگان این اختیار را به «کمیسیون جمعیت و تعالی خانواده» داده‌اند به همین خاطر در آن کمیسیون این طرح رای لازم را کسب کرد.»
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روزنامع اینترنتی فراز: مجوز سقط جنین شروطی دارد. نخستین شرط صدور مجوز سقط ، درخواست مادر است که باید فرم درخواست توسط او تکمیل شود. دومین شرط، وجود مستندات لازم برای احراز سن بارداری است. سن بارداری نباید بالاتر از ۱۹ هفتگی (۴ ماه از لقاح) باشد. در صورتی که سن بارداری بالاتر از این حد باشد، حتی با وجود احراز ناهنجاری در جنین، امکان صدور مجوز سقط درمانی وجود ندارد. چنانچه سن حاملگی کمتر از ۱۹ هفته باشد برای صدور مجوز سقط درمانی باید مشخص شود که آیا مادر بیمار است و جان او در اثر ادامه بارداری به خطر می‌افتد یا اینکه جنین بیمار است و بیماری جنین موجب سختی و مشقت شدید مادر پس از تولد خواهد شد. البته این مساله نیز نیاز به تأیید توسط 3 متخصص ‌دارد. در برخی موارد مادر باردار با مدارکی که از قبل دارد و با معرفی‌نامه پزشک متخصص معالج خود که در آن قید شده ادامه بارداری جان مادر را به خطر می اندازد، به پزشکی قانونی مراجعه می کند که در این شرایط باید این مساله توسط 2 متخصص دیگر تأیید شود. البته تشخیص تهدید جانی مادر با توجه به نوع بیماری در نهایت باید توسط متخصص مربوطه اعلام شود در این صورت پزشکی قانونی اقدام به صدور مجوز سقط جنین می‌کند. تشخیص ناهنجاری یا بیماری جنین با انجام سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی یا روش‌های آزمایشگاهی صورت می‌گیرد و اعلام نظر سه پزشک متخصص در خصوص تشخیص ناهنجاری یا بیماری ضروری است. اعضای ارشد جامعه پزشکی کشور در نامه به مجلس گفته‌اند «این طرح به‌صورت غیرکارشناسی و بدون در نظر گرفتن مراتب علمی تدوین شده است.»

محمدعلی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس در خصوص غربالگری و سقط جنین به فراز می‌گوید: «بحث غربالگری در اصل 85 قانون اساسی در« کمیسیون جمعیت و تعالی خانواده» بر همان اصل 85 تصویب شده است و هیچ‌کس نمی‌تواند ازطرف یک نماینده رای بدهد ولی براساس اصل 85 قانون اساسی نمایندگان می توانند اختیار خود را به یک کمیسیون بدهند تا از سمت آنها تصمیم گیری انجام شود که نمایندگان این اختیار را به «کمیسیون جمعیت و تعالی خانواده» داده‌اند به همین خاطر در آن کمیسیون این طرح رای لازم را کسب کرد.»

محسنی بند پی در جواب این سوال که چرا مجلس بدون نظر خواهی از بهزیستی و وزارت بهداشت این طرح را تصویب کرده است ادامه می‌دهد: «من شخصا یکی از مخالفان این موضوع بودم که در کمیسیون بهداشت مطرح شد و نظرات وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی و انجمن های علمی پزشکی به ویژه ژنتیک و انجمن نوزادان در نظر گرفته نشده است حتی نظر کمیسیون بهداشت در این خصوص پرسیده نشده است. به نظر من این موضوعات از جمله نقاط ضعف این طرح خواهد بود.»

او در مورد شورای سقط جنین که متشکل از 2 فقیه، یک قاضی و چند پزشک است، که در مورد سقط جنین تصمیم می‌گیرند بدون در نظر گرفتن «حرج مادر» به این معنا که اعلامِ مادر مبنی بر آن که نگهداری کودک مبتلا به نارسایی‌های جسمی یا ذهنی برایش ممکن نیست، کفایت نمی‌کند و درنهایت قاضی باید به آن تشخیص برسد اضافه می‌کند: « این موضوع در اصل56 به طور مفصل توضیح داده شده است که تشخیص تنها تصمیم یک پزشک نباشد بلکه تصمیم پزشک و فقیه هم باید باشد. دراین مورد که مادر به صورت تخصصی می تواند اظهار نظر کند و اینکه نظر مادر فاعل قرار بگیرد یک بحثی است که باید کارشناسی شود ولی با توجه به اینکه علم پزشکی و تکنولوژی پیشرفت کرده است مخصوصا درعرصه تشخیص بیماری در دوره جنینی به کمک پزشکان آمده است فکر می‌کنم نظر پزشکان در کنار نظر فقها باید حتما مورد توجه قرار بگیرد.»

عضو کمیسیون بهداشت مجلس در این مورد که آیا نظر مادر که می خواهد فرزندی داشته باشد یا خیر ادامه می‌دهد: « از نظر اخلاق پزشکی نظر والدین حتماباید مورد توجه قرار بگیرد ولی اینکه والدین را چگونه قانع کنند با مدارک پزشکی در مورد سقط یک بخش ماجرا است. بخش دیگر این موضوع آن است که برای یک عمل جراحی کوچک هم نیاز به رضایت بیمار و والدین است. پس با رضایت والدین سقط صورت می گیرد. خیلی از مواقع والدین به دلیل عدم تمایل به فرزندآوری به سقط رضایت می‌ دهند ولی پزشک و فقیه این رضایت را نمی دهند. دلیلی که پزشک و فقیه رضایت به سقط می‌ دهند ناقص الخلقه یا وجود اختلالات و ناهنجاری های مادر زادی است در غیر این صورت سقط صورت نمی‌گیرد.»

بندپی در خصوص این سوال که اگربی کفایتی والدین ثابت شود به دلیل معضلات اجتماعی ویا بارداری ناخواسته ناشی از یک رابطه مشروع ، با آن که بسیاری از زوج‌ها به دلیل سختی شرایط معیشتی و اقتصادی خود توان فرزندپروری ندارند و بارداری ناخواسته رخ داده است، آیا سقط جنین در صورت سالم بودن جنین امکان پذیر است می‌گوید: «در اینجا 2 بحث وجود دارد که اگر جنین سالم است و نمی‌خواهند نگهدارند سقط جنین اصلا مفهومی ندارد والدین بی کفایت هستند جنین سالم است اما آن چه که در قانون سقط جنین مطرح است سقط جنین با ناهنجاری‌های پیشرفته مادرزادی است که آن هم در قانون جدیدی تصویب شده است .»

در ادامه بندپی درمورد این سوال که شورای سقط جنین فقط در صورتی اجرای سقط جنین را قانونی می داند که جنین مشکل مادر زادی پیشرفته داشته باشد اضافه می‌کند: «بله آن نیز به دلیل داشتن هزینه‌های مالی سنگین برای خانواده، جامعه و دولت می‌گذارند و دلیل دیگر مشکلات روحی روانی است که برخانواده و اطرافیانش می‌آورند. خیرما در دنیا و جامعه افراد زیادی را داریم که با این معلولیت ها داریم که بسیار موفق هستند. آن دسته از بیمارانی که بسیار خطرناک هستند و جنین بعد از تولد بیشتر از چند سال کوتاه عمر نمی کند در این طرح قرار می گیرند.»

نظرات بینندگان