arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۴۳۰۸۹
تاریخ انتشار: ۰۲ : ۱۲ - ۲۶ مهر ۱۴۰۰

پولتیکو از قول دیپلمات ارشد اروپایی: این ظن را دارم که هدف از گفت‌وگوهای بروکسل فقط حواس پرتی باشد / اظهارات متفاوت یک دیپلمات دیگر: نشست بروکسل ایده بدی هم نیست؛ می توانیم به سوالات مختلف ایران پاسخ بدهیم

یک دیپلمات ارشد اروپایی گفته، نشست بروکسل میان ایران و مقام‌های اتحادیه اروپا می‌تواند فرصتی برای پاسخگویی به سوالات هیأت جدید ایرانی در خصوص مذاکرات برجامی وین باشد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

فارس: نشریه آمریکایی «پالتیکو» به نقل از مقام‌های اتحادیه اروپا در گزارشی مدعی شده که ماموریت حساس اتحادیه اروپا در ایران در هفته گذشته در دستیابی به تعهدی از سوی ایران در خصوص ازسرگیری مذاکرات احیای برجام ناموفق بود.

به ادعای پالتیکو، یکی از مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود، گفت: آن‌ها هنوز آماده مشارکت در وین نیستند.

این نشریه در ادامه افزود در عوض، ایران متعهد شد در هفته‌های آینده در بروکسل با مقامات اتحادیه اروپا ملاقات کند تا درباره جزئیات متون روی میز در پایان آخرین دور مذاکرات (احیای برجام) در ماه ژوئن که در وین انجام شد، مذاکره کند.

این مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: نظر بدی نیست که ما در یک ملاقات طولانی با هیأت جدید [ایرانی] بنشینیم و تمام متون را مرور کنیم ... و سوالات مختلفی را که آن‌ها ممکن است داشته باشند، روشن کنیم.

به نوشته پالتیکو، با وجود مشخص نشدن تاریخ ازسرگیری مذاکرات، این مقام اروپایی معتقد است که تهران کاملاً تصمیم دارد که به وین بازگردد.

با این حال، یک دیپلمات ارشد دیگر به این نشریه گفت: به نظر می‌رسد این یک وضعیت بن‌بست است و من بسیار نگران هستم. امیدوارم اشتباه کنم، اما اگر اوضاع به این شکل پیش برود، به جایی نمی‌رسیم.

مقام ناشناس مذکور در ادامه اظهار داشت: احتمال مذاکرات آینده در بروکسل نمی‌تواند جایگزین از سرگیری مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده به همراه همه امضاکنندگان باقی‌مانده توافق در وین شود.

این دیپلمات با ابراز نگرانی در خصوص این ادعا که ایران به عمد ازسرگیری مذاکرات را به عقب می‌اندازد، گفت: این ظن را دارم که گفت‌وگوهای بروکسل می‌تواند فقط با هدف حواس پرتی باشد.

«جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه درباره نشستی که قرار است در بروکسل درباره برجام برگزار شود توضیحاتی ارائه کرد. به نوشته رویترز، بورل که در واشنگتن در جمع خبرنگاران حضور داشت مدعی شد ایران خواستار دیدار با مقام‌های اتحادیه اروپا که در هماهنگ‌سازی گفت‌وگوهای غیرمستقیم با آمریکا نقش دارند شده‌ است.

بورل افزود او آماده دیدار با ایرانی‌ها است اما نمی‌تواند بگوید که چنین دیداری چه زمانی انجام خواهد شد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در واکنش به اظهارات مقام‌های آمریکایی مبنی بر اینکه همه گزینه‌ها درخصوص ایران روی میز است، گفت که اتحادیه اروپا در صورت شکست دیپلماسی حول برجام، در مورد «نقشه دوم» فکر نمی‌کند.

پیش‌تر پایگاه نشنال گزارش داد ایران و اتحادیه اروپا بر سر زمان آغاز مذاکرات وین در خصوص برجام اختلاف‌نظر دارند. این پایگاه نوشت مقام‌های ایران و اتحادیه اروپا بعد از دیدار در تهران نتوانسته‌اند بر سر چارچوب زمانی برای آغاز مجدد مذاکرات وین به توافق برسند، اما دو طرف طی روزهای آتی برای رایزنی‌های بیشتر در بروکسل با هم دیدار خواهند کرد.

توافق برای گفت‌وگوها در بروکسل دوسویه بوده است

«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره اظهارات جوزپ بورل درباره این که زمان برای بازگشت ایران به مذاکرات محدود است و دولت جدید ایران وقت کافی داشته که بررسی‌های خود را انجام دهد، بیان کرد: گفت‌وگوهای پنجشنبه هفته گذشته خوب و سازنده بود و نکاتی که باید به انریکه مورا گفته می‌شد را منتقل کرد و توافق شد در چند روز آینده در بروکسل این گفت‌وگوها ادامه یابد و این توافق دوسویه بوده و قطعا موضوعات، چالش‌ها و موانعی که شش دور مذاکرات در وین به نتیجه نرسید باید در حین این گفت‌وگوهایی که انجام می‌شود مورد رایزنی قرار بگیرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: اجازه دهید در مسیری که گفت‌وگوها بین ایران و هماهنگ کننده برجام آغاز شده ادامه یابد. آقای باقری در اولین فرصت نکات و موضوعات مدنظر خود را بیان خواهد کرد.

تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.

یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.

نظرات بینندگان