arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۵۰۵۹۴
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۰۸ - ۱۳ آذر ۱۴۰۰
الخلیج آنلاین:

آیا امارات آتش اختلافات میان ایران و عربستان را خاموش می‌کند؟

حسن هم جواری تنها مساله موجود در روابط بین ایران و امارات نیست، اخبار رسیده از پایتخت‌های دو کشور، از هموار شدن راه برای همکاری‌های بزرگتر و روابط عمیقتر میان تهران و ابوظبی، پس از چند سال اختلافات و تهدیدات بین دو طرف، حکایت دارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم کامل جمیل نوشت: حسن هم جواری تنها مساله موجود در روابط بین ایران و امارات نیست، اخبار رسیده از پایتخت‌های دو کشور، از هموار شدن راه برای همکاری‌های بزرگتر و روابط عمیقتر میان تهران و ابوظبی، پس از چند سال اختلافات و تهدیدات بین دو طرف، حکایت دارد.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است:  امارات فعالیت‌ها و همکاری‌های تجاری گسترده‌ای در منطقه دارد و توانسته سرمایه‌های جهانی را به سمت خود جذب کند، همین امر، می‌تواند امارات را به دروازه‌ای برای خروج تهران از شرایط اقتصادی فعلی اش تحت تاثیر تحریم‌های بین المللی، تبدیل کند، علاوه بر اینکه بهبود همکاری‌ها میان ایران و امارات، به بازگشت گرمی، به روابط تهران و ریاض هم کمک می‌کند. به این ترتیب، از نظر تحلیلگران، امارات باب گسترده‌ای برای استقرار روابط ایران با همسایگانش خواهد بود و همین عامل، موجب تقویت جایگاه سیاسی ایران در منطقه و بازگشت فعالیت‌های تجاری و اقتصادی وسیع آن با دولت‌های خلیجی، بویژه عربستان سعودی می‌شود.

ابتدای آگوست گذشته، یعنی زمان روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، صحبت‌هایی شنیده شد مبنی بر اینکه دوره تازه‌ای از روابط میان تهران و ابوظبی اغاز می‌شود، که اساس آن، دوستی، همکاری و حسن هم جواری خواهد بود، علاوه بر اینکه در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید، ایران امارات را دوست خود خواند.

همین اشاره ها، توانست تنش‌های موجود در روابط بین ایران و امارات را آرام کند، تا در دیدار‌های بعدی بین مسئولان دو کشور، شاهد روابط دوستانه‌ای باشیم.

در همین رابطه، عبدالمحسن راضی، نویسنده و پژوهشگر سیاسی معتقد است که ابوظبی همواره نقش خاموش کننده آتش‌های اقتصادی تهران را داشته است.

وی در گفتگو با الخلیج آنلاین تصریح کرد: اگر امارات نبود، تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، این کشور را به انفجار سیاسی می‌رساند. امارات متحده عربی یکی از مهمترین شرکای اقتصادی ایران است، چه در زمینه صادرات و چه در زمینه واردات، امارات شریان اصلی برای تهران محسوب می‌شود.

روابط بین ایران و امارات همچنین به دنبال تماس تلفنی وزیر خارجه ایران، امیر عبداللهیان با همتای اماراتی اش که در جریان آن روابط دو جانبه و راه‌های تقویت همکاری‌های مشترک بررسی شد، افزایش یافت. در این گفتگو، دو وزیر بر ضرورت مشورت‌های مستمر بین دو کشور تاکید کرد، تا به این شکل روابط بین تهران و ابوظبی بهبود یابد.

نرمش در سیاست خارجی امارات، باعث شده است تا تعداد دولت‌های دوست آن افزایش یابد، همانطور که ابوظبی اختلافات خود با ترکیه را نیز حل کرد. راضی معتقد است که امارات به لطف روابط خوبی که با دو حزب دموکرات و جمهور خواه در آمریکا دارد، می‌تواند دولت‌های جمهوری خواه بعدی را در مورد ماندن در توافق هسته‌ای با تهران قانع کند.

به گفته این تحلیلگر سیاسی، حتی در مورد توازن‌های امنیتی در منطقه، ابوظبی شریک استراتژیک ممتازی برای واشنگتن است. از سوی دیگر، راضی معتقد است که دولت جدید ایران به دنبال تقویت روابط تجاری خود با آسیای میانه است و در این مسیر سعی دارد از سیاست روس‌ها تبعیت کند، همانطور که قالیباف، رئیس مجلس ایران از خوشامد کشورش از شیوه اداره چالش‌های اقتصادی توسط مسکو سخن گفت، اما به عقیده راضی، به نظر می‌رسد تضمینی برای افزایش همکاری‌های تهران با مسکو وجود ندارد و دلیل آن، تنش‌های موجود بین مسکو، واشنگتن و بروکسل است، همانطور که مسکو به دلیل طرح «نورد استریم ۲» تحت فشار زیادی قرار دارد، چرا که جمهوری خواهان به رهبری سناتور تد کروز، فشار‌های زیادی به دولت بایدن وارد می‌کنند، تا تحریم‌هایی را علیه روسیه اعمال کند، این مساله تا انجا پیش رفت که جمهوری خواهان تایید سفرای پیشنهادی بایدن را تعطیل کردند.

نظرات بینندگان