arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۵۹۷۰۷
تاریخ انتشار: ۱۶ : ۱۲ - ۰۹ بهمن ۱۴۰۰

همه گیری اومیکرون خطرناک تر از دلتا

پیک ششم کرونا با شیوع سویه اومیکرون در کشور در حال همه گیر شدن است و مردم برای جلوگیری از این اپیدمی باید شیوه نامه های بهداشتی و تزریق دز سوم واکسن را جدی بگیرند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پیک ششم کرونا با شیوع سویه اومیکرون در کشور در حال همه گیر شدن است و مردم برای جلوگیری از این اپیدمی باید شیوه نامه های بهداشتی و تزریق دز سوم واکسن را جدی بگیرند.

 براساس اعلام تازه ترین رنگ بندی کرونایی در کشور هفت شهر شامل کاشان، فردوس، قم، ابرکوه، اردکان، خاتم و مهریز به عنوان هفت شهر در وضعیت قرمز کشور قرار گرفتند.

تهران، مشهد، اصفهان و شیراز و ۳۹ شهرستان دیگر در وضعیت نارنجی و ۲۱۷ شهر در وضعیت زرد قرار گرفتند، همچنین ۱۸۱ شهر همچنان در وضعیت آبی کرونا هستند، پس از ۴۷ روز رنگ قرمز به نقشه کرونایی کشور بازگشت و اردکان تنها شهرستانی است که از روز ششم بهمن ۱۴۰۰ پس از انتشار سویه اومیکرون در وضعیت قرمز قرار گرفت.

دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارش کرده که علائم اومیکرون از دلتا خفیف‌تر است، با این حال با توجه به قدرت سرایت بیشتر این سویه تعداد موارد ابتلا بالا برود، تعداد موارد بستری نیز افزایش می‌یابد و تخت‌های بیمارستانی اشغال می‌شوند و عدم دسترسی به خدمات، منجر به افزایش موارد مرگ و میر خواهد بود.

همچنین با افزایش قدرت سرایت، ‌افراد در معرض خطر (دارای بیماری زمینه‌ای و سالمندان) بیشتر مبتلا شده و بیماری در این افراد شدیدتر است و مطالعات نشان می‌دهند واکسن‌های موجود علیه اومیکرون هم موثر هستند و با دریافت دز یادآور ایمنی بدن قوی‌تر هم می‌شود.

یافته های یک مطالعه جدید نشان می دهد که اومیکرون ۷۰ برابر سریع تر از سویه دلتا در نای و ریه ها تکثیر می شود. با وجودیکه سرعت تکثیر اومیکرون در مقایسه با سویه دلتا ۷۰ برابر بیشتر است.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد سویه اومیکرون باعث ابتلای افرادی شده که پیش تر واکسن تزریق کرده یا پس از ابتلا به کرونا بهبود یافته اند. همچنین این سویه کرونا سریع‌تر از سویه دلتا در حال گسترش است.

نتایج یک مطالعه مقدماتی هم نشان می‌دهد که اومیکرون موجب آسیب‌های طولانی مدت تری بر قلب، کلیه‌ها، کبد و دستگاه گوارش شده و باعث بروز سپسیس (گندیدگی خون) هم می‌شود.

در کنار علائمی که پیش تر برای ابتلا به کووید۱۹ مطرح می‌شود، به تازگی دانشمندان کشف کردند که سویه اومیکرون باعث بروز علائم منحصر به فرد دیگری در افراد شده که بصورت قطعی تایید نشده است. این علائم خارش گلو، سرفه خشک، خستگی شدید، درد عضلانی ملایم، تعریق شبانه هستند.

بهرام عین الهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز هفته گذشته در توییت خود نوشت با افزایش موارد بستری و سرپایی باید اعلام کنیم که عملا وارد پیک ششم شده ‌ایم، توصیه اکید و حتی خواهش ما رعایت همان راهکارهای ساده اما مهم وحیاتی است، استفاده صحیح از ماسک، رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی و تزریق واکسن به ویژه دز سوم است.

وی همچنین دیروز در حاشیه برگزاری اجلاس روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور گفت: یکی از دلایلی که باعث کاهش چشمگیر مرگ و میرهای ناشی از کرونا در ایران شده افزایش قابل توجه سرعت انجام واکسیناسیون است.

عین اللهی تصریح کرد: وضعیت ویروس اومیکرون در جهان بسیار بحرانی است و آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی با درگیری شدید سویه جدید بیماری کرونا مواجه هستند، به خاطر مسافرت‌های زیاد ایرانیان به دیگر کشورها و نیز ورود غیرایرانی‌ها به کشور ما، ویروس اومیکرون وارد ایران نیز شده است.

وزیر بهداشت با بیان اینکه در نمونه‌برداری های انجام شده تاکنون بیش از ۲ هزار مورد مثبت ابتلا به ویروس اومیکرون در کشور شناسایی شده است، تصریح کرد: البته تست‌ها و نمونه‌گیری‌ها به‌ صورت رندوم انجام شده و میزان آلودگی بیشتر از این است، همچنین میزان مراجعات سرپایی ظرف دو هفته اخیر چهار برابر افزایش داشته و از این جهت نگرانی‌هایی بابت افزایش موارد بستری و بیماران icu هم وجود دارد.

وی گفت: در شرایط کنونی بهترین و ایمن‌ترین کار برای پیشگیری از ابتلا به ویروس اومیکرون، دریافت دُز سوم واکسن کرونا است ولی آمارهای فعلی عدد خوبی از میزان مراجعه مردم برای دریافت دُز سوم این واکسن نشان نمی‌دهند که از این بابت به‌ شدت نگران هستیم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه یکی از بزرگترین آفت‌ها عادی‌انگاری‌های موجود پس از دریافت واکسن کرونا و همچنین بهتر شدن وضعیت رنگ‌بندی کرونایی بوده است افزود: دریافت سه دُز کامل به معنای ایمنی کامل و بهتر شدن وضعیت به معنای پایان بحران نبوده و نیست و نباید استفاده از ماسک، رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی به فراموشی سپرده شود و رعایت همین سه اصل بسیار مهم در کنار دریافت هر سه دُز واکسن کرونا نقش بسیار مهمی در جلوگیری از ابتلا به ویروس اومیکرون دارد.

اومیکرون رو به افزایش است

پیام طبرسی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه هشدار داد: میزان موارد ابتلا به کرونا و اومیکرون در آمریکا، کشورهای اروپایی و برخی کشورهای اطراف، نسبت به هفته های گذشته، بیش از ۹۰ درصد افزایش یافته است.

وی افزود: گزارش هایی که از موارد اومیکرون در ایران داریم این است که موارد این سویه در تست های تشخیصی، رو به افزایش است و باتوجه به خصوصیات این سویه که تصاعدی، افزایش پیدا می کند بنابراین در دو تا سه هفته آینده ممکن است با پیک کرونا روبرو شویم.

برای کاهش اثرات و مشکلات ناشی از پیک جدید کرونا با اومیکرون، می توان سه کار اصلی انجام داد، تشدید رعایت شیوه نامه ها و پیشگیری از ابتلا به ویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری، تزریق دز سوم و افزایش قدرت تست های تشخیصی در کشور است.

عضو کمیته علمی کشوری کرونا تصریح کرد: در حال حاضر فاصله ای بین افرادی که دز دوم و سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند وجود دارد. تا کنون حدود ۱۰ میلیون نفر نسبت به تزریق دز سوم واکسن کرونا اقدام کرده اند و حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر باید نوبت سوم را تزریق کنند.

طبرسی خاطرنشان کرد: امیدواریم با رعایت پروتکل ها و تسریع در تزریق دز سوم واکسن، بتوانیم شدت موج آینده کرونا با اومیکرون را کاهش دهیم.

مسعود مردانی عضو ستاد ملی مقابله با کرونا از آغاز پیک ششم کرونا در کشور خبر داد و گفت: مردم زودتر برای تزریق واکسن دز سوم به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند و تعداد مبتلایان کرونا به مراتب بالاتر است، زیرا بسیاری از آنها علایم این بیماری را نداشته یا برای انجام تست به مراکز درمانی مراجعه نمی کنند.

وی ادامه داد: موارد ابتلا به اومیکرون بصورت تصاعدی و انفجاری رو به افزایش بوده و نباید عادی انگاری کنیم، هفت تا هشت درصد جمعیت کشور واکسن نزده اند و باید سریع تر نسبت به انجام تزریق واکسن اقدام کنند، زیرا موارد مراجعه سرپایی به مراکز درمانی و بستری بسیار افزایش یافته و خطرناک است.

مردانی اظهارداشت: در کشورهای متعددی از جهان که واکسیناسیون بالایی داشته اند آمار بستری روزانه اومیکرون به مراتب بالاتر از سویه های قبلی از جمله دلتا بوده و این زنگ خطری برای کشورمان است که باید مردم روند واکسیناسیون خود را هر چه سریع تر تکمیل کنند. برای جلوگیری از افزایش ناگهانی آمار بستری اعمال تدابیر جدی از جمله تسریع در واکسیناسیون نوبت سوم، الزامی شدن استفاه از ماسک در خارج از منزل، جلوگیری از برگزاری تجمعات و مراسم به خصوص در محیط های بسته، برگزاری کلاس ها بصورت مجازی، پرهیز از سفرهای غیرضروری، ممنوعیت سرو غذا در رستوران ها و تالارها و داشتن تهویه مناسب در حمل و نقل عمومی ضروری است.

 ایرنا

نظرات بینندگان