arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۸۹۴۸۱
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۲۱ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۱

نتایج یک پژوهش‌: تفاوت‌های بیولوژیکی احتمال بروز سرطان در مردان را نسبت به زنان بیشتر می‌کند

پزشکان از مدت‌ها پیش متوجه شده بودند که برخی از انواع سرطان در مردان بیشتر از زنان بروز پیدا می‌کند. حالا پژوهشی جدید روی حدود ۳۰۰ هزار نفر نشان داده که برخی از فاکتور‌های بیولوژیکی باعث می‌شوند جنس مذکر بیشتر از جنس مونث شانس ابتلا به برخی از سرطان‌ها را داشته باشد. محققان با بررسی سوابق پزشکی حدود ۳۰۰ هزار نفر که در یک مطالعه بلندمدت در زمینه رژیم غذایی و سرطان حضور داشتند، نتایج پژوهش‌های خود را در مجله علمی Cancer منتشر کردند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پزشکان از مدت‌ها پیش متوجه شده بودند که برخی از انواع سرطان در مردان بیشتر از زنان بروز پیدا می‌کند. حالا پژوهشی جدید روی حدود 300 هزار نفر نشان داده که برخی از فاکتورهای بیولوژیکی باعث می‌شوند جنس مذکر بیشتر از جنس مونث شانس ابتلا به برخی از سرطان‌ها را داشته باشد.

محققان با بررسی سوابق پزشکی حدود 300 هزار نفر که در یک مطالعه بلندمدت در زمینه رژیم غذایی و سرطان حضور داشتند، نتایج پژوهش‌های خود را در مجله علمی Cancer منتشر کردند. آن‌ها می‌گویند: «در این مطالعه تفاوت‌های جنسیتی در ریسک بروز 21 تومور سخت در ناحیه‌های آناتومیک مشترک را تخمین زدیم و تاکیدمان روی اندازه‌گیری میزان تفاوت در رفتارهای مخاطره‌آمیز (مثل مصرف دخانیات و الکل)، آنتروپومتری (شاخص توده بدنی و قد)، فاکتورهای سبک زندگی (میزان فعالیت بدنی، رژیم غذایی و استفاده از دارو) و سوابق پزشکی و خانوادگی بود که می‌توانستند افزایش ریسک سرطان در مردان را توضیح دهند.»

این تحقیق در مجموع دریافت که فاکتورهای غیربیولوژیکی بسته به نوع سرطان‌ها، بین 11.2 تا 49.5 درصد شانس بروز این بیماری‌ها در مردان را افزایش می‌دهند. ولی در بحث ریسک‌های غیرآناتومی مشترک، زنان فقط در دو سرطان تیروئید و کیسه صفرا بیشتر از مردان در معرض خطر هستند.

عوامل محیطی نقش محدودی در بروز سرطان در مردان دارند

پژوهش حاضر نشان داد که تا 50 درصد از افزایش ریسک برخی سرطان‌ها مثل ریه در مردان می‌تواند متأثر از فاکتورهای سبک زندگی باشد. اما در بقیه سرطان‌ها از جمله سرطان مری، فاکتورهای غیربیولوژیکی فقط تا 10 درصد در افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌ها تاثیر دارند.

«سارا جکسون»، محقق ارشد این مطالعه می‌گوید: «نتایج ما تفاوت‌هایی را در بروز سرطان نشان می‌دهد که به تنهایی با عوامل محیطی قابل توضیح نیستند. پس می‌توان گفت که تفاوت‌های بیولوژیکی ذاتی میان مردان و زنان می‌تواند بر آمادگی بروز سرطان اثر بگذارد.»

البته که تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که این مکانیزم‌های بیولوژیکی چه هستند و این فاکتورها با توجه به هر نوع سرطان با یکدیگر فرق خواهند داشت. برای مثال هورمون‌های خاص هر جنس تفاوت‌هایی را بین انسان‌ها به وجود می‌آورند. افزایش سطح تستوسترون با افزایش ریسک ابتلا به سرطان پوست و کبد در مردان در ارتباط است. در حالی که هرمون‌هایی مثل پروژسترون و استروژن با کاهش نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در زنان مرتبط هستند.

یادداشتی که از سوی دو محقق سرطان در کنار این مطالعه منتشر شده، از متخصصان می‌خواهد که تفاوت‌های جنسیتی را در تمام مراحل درمان بیماران در نظر داشته باشند. آن‌ها می‌گویند حالا واضح است که بیولوژیک جنسی نقش مهمی در مسیر حرکت بیماری بازی می‌کند، بنابراین باید آن را در تحقیقات و آزمایش‌های بالینی در نظر گرفت.

منبع: دیجیاتو

نظرات بینندگان