arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۹۴۴۱۸
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۱۷ - ۲۰ شهريور ۱۴۰۱

تماشا کنید: همه چیز تقصیر عراق است؟! / گزارشی از بحران مدیریت دولت و سرگردانی زائران ایرانی

دولت جلوی میلیون ها زائری که در گرمای وحشتناک هوا خود را به مرز رسانده بودند، تابلوی ایست گرفته است؛ همه چیز را هم گردن طرف عراقی انداخته اند؛ می گویند چون آنها امکانات و زیرساخت ندارند، کار به اینجا کشیده شده. اما از نبود برنامه ریزی توسط خود و اینکه چرا پیش بینی امکانات محدود استان های مرزی، نبود امکانات حداقلی مانند سرویس های بهداشتی، ترافیک جاده ها و گرمای ناگزیر هوا را نکرده بودند، کلمه ای بر زبان جاری نمی کنند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس اجتماعی «انتخاب»: دولت جلوی میلیون ها زائری که در گرمای وحشتناک هوا خود را به مرز رسانده بودند، تابلوی ایست گرفته است؛ همه چیز را هم گردن طرف عراقی انداخته اند؛ می گویند چون آنها امکانات و زیرساخت ندارند، کار به اینجا کشیده شده. اما از نبود برنامه ریزی توسط خود و اینکه چرا پیش بینی امکانات محدود استان های مرزی، نبود امکانات حداقلی مانند سرویس های بهداشتی، ترافیک جاده ها و گرمای ناگزیر هوا را نکرده بودند، کلمه ای بر زبان جاری نمی کنند.

ستاد اربعین در حالی که 9 روز به روز اربعین حسینی باقی مانده بود اعلام کرد که مرزهای عراق بسته شده و دیگر امکان سفر زمینی به این کشور وجود ندارد.

همزمان گزارش هایی از تجمع بسیار زیاد زائران اربعین در مرزها به ویژه مرز مهران منتشر شد؛ این گزارش ها از عدم رسیدگی به وضعیت مرزها و گرمازدگی شمار زیادی از مردم حکایت داشت.

به گفته سخنگوی اورژانس، از نوزاد شیرخواره ۲ ماهه تا افراد ۶۵ و ۷۰ ساله در مرز مهران دچار گرمازدگی شده‌اند .

اورژانس صبح روز 19 شهریور اعلام کرد که در چند روز گذشته، 6500 مورد ماموریت مربوط به گرمازدگی انجام داده است.

علاوه بر همه اینها، ناوگان اوبوسرانی نیز پاسخگوی نیاز زائران اربعین نیست. یک هفته مانده به روز اربعین، شمار زیادی از زائران پشت مرزها به ویژه مرز مهران بلاتکلیف مانده اند.

آنها به دلیل ترافیک بسیار زیاد، فاصله پل زائر در مهران تا نقطه صفر مرزی را عمدتا پیاده طی کرده اند و بسیاری از آنها به دلیل گرمای زیاد هوا، دچار گرمازدگی شده اند.

این زائران پس از رسیدن به نقطه صفر مرزی، متوجه شده اند که امکان عبور از مرز را هم ندارند و هیچ راهی به جز بازگشت آنها وجود ندارد.

با این حال، مسیر بازگشت نیز ساده نیست؛ چراکه ناوگان اتوبوسرانی پاسخگوی نیاز آنها نیست و در نتیجه، بسیاری از زائران مجبورند علیرغم تحمل گرمازدگی و بلاتکلیفی، با کرایه های غیرمعارف و بسیار بالا، دست خالی از مرز به شهر و خانه های خود برگردند.

اما چرا این اتفاق رخ داد؟ آیا دولت سیزدهم و ستاد اربعین پیش بینی این وضعیت را نکرده بودند؟

مسئولان کشور و ستاد اربعین از ماه ها قبل مدام از پیش بینی سفر 5 میلیون ایرانی به کربلا در ایام اربعین خبر داده بودند. طبعا این موضوع بدان معناست که دولت باید خود را برای سفر این تعداد زائربه عراق آماده کرده باشد.

با این حال طبق آماری که ستاد اربعین داده، در حالی که یک هفته به اربعین باقی مانده، فقط 2 و نیم میلیون ایرانی از مرز گذشته اند.

طبق آمار، یک و نیم میلیون نفر هم پشت مرز مانده اند؛ حتی اگر فرض کنیم که همه این یک و نیم میلیون نفر نیز از مرز رد شوند، تعداد زائران اربعین به 4 میلیون نفر می رسد که باز هم از پیش بینی مسئولان یک میلیون نفر کمتر است.

به بیان ساده تر، دولت نه تنها برای آن 5 میلیون نفری که خودش پیش بینی کرده بود، هیچ گونه آمادگی ای نداشت، بلکه از این 4 میلیون نفری که قصد سفر کرده بودند نیز یک و نیم میلیون نفر را پشت مرز بلاتکلیف گذاشته است.

همه اینها در حالی است که تقریبا تمام امکانات کشور در اختیار ستاد اربعین قرار گرفته و خود رئیس جمهور نیز با مشاهده وضعیت بغرنج کنونی به استاندار ایلام تاکید کرده است که «همه امکانات لازم برای تسهیل در تردد زائران در مهران به کار گرفته‌ شود».

حالا که کار به اینجا رسیده، مسئولان دولتی عملا دولت عراق و گرمای تابستان را مقصر وضعیت کنونی جلوه می دهند. آنها می گویند این عراق است که ظرفیت ورود این تعداد زائر را ندارد.

این توجیه در حالی است که وضعیت عراق تغییر خاصی نکرده و با این حال، با این حال، در سال های گذشته چنین مشکلاتی در این سطح وجود نداشته است. با این حال، رئیس ستاد اربعین این توجیه را به کار برده که «در گذشته به دلیل شرایط آب و هوایی مطبوع، تراکم جمعیت قابل مدیریت بود».

مشخص نیست مسئولان دقیقا چه اقداماتی برای تسهیل عبور زائران اربعین از مرز انجام داده بودند و چرا پیش بینی این وضعیت را نکرده بودند. و یا اگر پیش بینی این وضعیت را می کردند، چرا مدام مردم را به سفر زمینی به کربلا تشویق می کردند که حالا مجبور شوند به یک باره مرز را ببندند و یک و نیم میلیون نفر را در گرمای طاقت فرسا، پشت مرز گرفتار کنند

نظرات بینندگان