arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۰۵۰۲۴
تاریخ انتشار: ۱۴ : ۱۷ - ۰۷ آذر ۱۴۰۱

معاون رئیس جمهور: اگر روزی اقتضا کند، با نظر رهبر انقلاب و تصویب دو سوم نمایندگان، رفراندوم در کشور قابل پیگیری است / هرگونه تغییر در مسائل کشور باید در زمان ثبات و آرامش صورت گیرد / مطرح کردن برخی از مسائل در زمان اغتشاش به‌ صلاح کشور نیست

معاون حقوقی رئیس جمهور تاکید کرد: رفراندوم در قانون اساسی پیش‌بینی شده است و اگر روزی اقتضا کند با نظر رهبر انقلاب و تصویب دو، سوم نمایندگان هر موضوعی در کشور قابل پیگیری است. اما در زمان اغتشاش که دشمنان پیگیر موضوعی هستند مطرح کردن برخی از مسائل به‌ صلاح کشور نباشد؛ بنابراین هرگونه تغییر در مسائل کشور باید در زمان ثبات و آرامش صورت گیرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایسنا: معاون حقوقی رئیس جمهور با اشاره به این‌که دولت سیزدهم به محض شکل‌گیری، مردمی‌سازی اجرای قانون اساسی را دنبال، نحوه اجرای دستورالعمل آن را تدوین و ابلاغ کرد، گفت: البته اولین‌بار بود که دستورالعمل جدیدی با این سیاق تدوین کردیم که با تأیید رییس جمهوری هم همراه شد.

 محمد دهقان روز دوشنبه در نشست خبری «همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی» با بیان این‌که «دشمن جنگ ترکیبی پیچیده‌ای علیه ملت و جمهوری اسلامی طراحی کرده است»، اظهار کرد: دشمن در این امر از خوی وحشی‌گری داعش استفاده کرد که نشانه‌اش ترور مردم در حرم شاهچراغ یا اصفهان و ایذه بود. برنامه‌ریزی دشمن منحصر به این کار هم نشد و منافقین در میانه این میدان بودند و برخی از مدافعان امنیت و مردم را هدف قرار دادند و دنبال کشته‌سازی بودند که البته برخی غافلان را هم با خود همراه کردند و ضرباتی به امنیت مردم و اقتصادشان هم وارد شد.

هدف ما شنیدن صداهای مختلف در کشور و بهبود شیوه حکمرانی است

وی یادآور شد: در قانون اساسی حق تجمعات و اعتراضات به رسمیت شناخته شده و بدون اسلحه و در چارچوب مبانی اسلام مجاز است. هرچند ما در هر دوره‌ای باید قوانین را روزآمد کنیم و شاید لازم باشد در برهه‌ای از زمان قانون را هم اصلاح کنیم. رفتارهای سلیقه‌ای هم در این زمینه باید به نظم درآید.

وی با اشاره به این‌که دولت سیزدهم به محض شکل‌گیری، مردمی‌سازی اجرای قانون اساسی را دنبال، دستورالعمل نحوه اجرای آن را تدوین و ابلاغ کرد، گفت: البته اولین‌بار بود که دستورالعمل جدیدی با این سیاق تدوین کردیم که با تأیید رییس جمهوری هم همراه شد. در این دستورالعمل برای اجرای همه اصول قانون اساسی سامانه‌ای طراحی شده تا مردم به معاونت حقوقی و معاونت قانون اساسی دسترسی داشته باشند و هرجا اجرای قانون اساسی زیر سوال رفت آن را به اطلاع مسئولان برسانند.

معاون حقوقی رئیس جمهور با تاکید بر این‌که «هدف ما شنیدن صداهای مختلف در کشور و بهبود شیوه حکمرانی است»، گفت: این امر بخش مهمی از مشارکت مردم در قانون اساسی است و هیئت عالی اجرای قانون اساسی را هم پیش‌بینی کردیم که هم حقوقدانان و هم مسئولان در آن هیئت حضور دارند.

قرار است منظومه‌ای از اجرای قانون اساسی داشته باشیم

وی با بیان این‌که «ما بیش از ۱۵۰ مورد مکاتبه و پیگیری درباره پیشگیری از نقض قانون اساسی با دستگاه‌های اجرایی داشته‌ایم»، افزود: در هر زمینه از قانون اساسی، چه آزادی‌های مردم و حقوق آنان، چه مسائل مربوط به فساد و چه سایر مسائل در قانون اساسی مطابق با تفسیر شورای نگهبان از این قانون، اگر اشکالی در اجرای قانون اساسی حتی در بخش‌هایی که زیر نظر قوه مجریه هم نبودند، دیدیم مطابق قوانین، مکاتباتی داشته‌ایم.

وی با تاکید بر این‌که «معاونت حقوقی ریاست جمهوری کارش فقط برگزاری یک نشست و همایش نیست»، تصریح کرد: کار علمی دقیقی از گذشته شروع شده و قرار است منظومه‌ای از اجرای قانون اساسی داشته باشیم و مواردی که غفلتی از سوی دستگاه‌ها صورت‌گرفته، رصد شود و پیگیری داشته باشیم که هیچ نقصی در زمینه اجرای قانون اساسی از سوی هیچ بخشی در دستگاه‌های وجود نداشته باشد.

از هر حزب و جریان و مذهب و آیین و نژادی مطابق قانون دفاع می‌کنیم

دهقان با بیان این‌که «ما بین اعتراض و اغتشاش قائل به تفکیک هستیم»، تاکید کرد: آن‌جا که حق مردم و امنیت آنان به مخاطره بیفتد ما وظیفه داریم که از حق مردم پاسداری کنیم. دشمن یک جنگ حقوقی تمام‌عیار علیه ما راه انداخته است و طبیعتاً ما برابر جنگ حقوقی دشمن یک خط دفاعی طراحی کردیم و ایستادگی و مقابله می‌کنیم و از تمام ابزارهایی که به شکل حقوقی در اختیارمان است بهره می‌گیریم.

وی با بیان این‌که «دشمن از تمام ظرفیت‌های رسانه‌ای خود استفاده کرده است»، اظهار کرد: اتفاقاتی که نباید رخ می‌داد، رخ داد و خساراتی به کشور وارد شد. البته حساب کسانی که از روی غفلت همراهی کرده‌اند از دشمن جداست. ما از هر حزب و جریان و مذهب و آیین و نژادی مطابق قانون دفاع می‌کنیم و همه افراد طبق قانون حقوق برابری دارند. ما در برابر هیچ ظلمی هم ساکت نمی‌شینیم چه ظلمی در داخل کشور باشد، چه در خارج از کشور طراحی شود.

وی یادآور شد: تا امروز هم روند همین بوده است، همانطور که با دانشجویان نشست‌هایی داشتیم تا اگر ظلمی شده پیگیری کنیم. هرچند که اصل این ظلم را دشمن کرده است اما مشی ما دفاع از حقوق مردم و اقشار مختلف است و این راه را ادامه خواهیم داد.

رفراندوم؟ هرگونه تغییر در مسائل کشور باید در زمان ثبات و آرامش صورت گیرد

معاون حقوقی رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی درباره درخواست برگزاری رفراندوم برای برخی مسائل از جمله مسائل اجتماعی پس از حوادث اخیر و نظر دولت و معاونت حقوقی درباره آن، تصریح کرد: تمامی موضوعاتی که در کشور اتفاق می افتد توسط معاونت حقوقی و معاونت قانون اساسی رصد می‌شود. موضوعاتی که در خصوص طراحی دشمن است به طور جداگانه از طریق مرکز حقوق بین‌المللی پیگیری می‌شود.

وی یادآور شد: برخورد و شکایات از اقدامات تروریستی برخی از عوامل دشمن در خارج از کشور انجام شده است. کسانی که در داخل کشور به جان و مردم آسیب زدند تحت تعقیب قرار می‌گیرند و مواردی هم که متوجه شویم حقوق مردم نقض شده‌است مورد به مورد پیگیری ‌می‌شود. با کسی هم تعارف نداریم تا به امروز هم پیگیری کردیم و ادامه می‌دهیم.

وی تاکید کرد: در خصوص مسائل مربوط اقدامات اساسی، کشور نیاز به یک آرامشی دارد و هر موقع نیاز شود موضوعاتی مانند رفراندوم باید از سوی دو، سوم نمایندگان مجلس تصویب شود و اگر این کار را انجام دهند دولت هم استقبال می‌کند.

دهقان یادآور شد: در قانون اساسی رفراندوم پیش بینی شده است اما سازوکار دارد. برخی از اصول تغییرناپذیر هستند مانند اصل ۱۷۷. حال یکسری قانون اساسی را قبول ندارند حق دارند ولی سازوکاری وجود ندارد و نمی‌توانند خودشان به میل خودشان دست به تغییر بزنند.

وی تاکید کرد: رفراندوم در قانون اساسی پیش‌بینی شده است و اگر روزی اقتضا کند با نظر رهبر انقلاب و تصویب دو، سوم نمایندگان هر موضوعی در کشور قابل پیگیری است. اما در زمان اغتشاش که دشمنان پیگیر موضوعی هستند مطرح کردن برخی از مسائل به‌ صلاح کشور نباشد؛ بنابراین هرگونه تغییر در مسائل کشور باید در زمان ثبات و آرامش صورت گیرد.

نظر خود درباره حجاب را به مسئولان ذیربط اعلام خواهیم کرد

معاون حقوقی رییس جمهور در پاسخ به سوال دیگری حجاب را یکی از نمادهای جمهوری اسلامی دانست و گفت: اجباری شدن حجاب توسط امام راحل مطرح و در مجالس گذشته تبدیل به قانون شد. اینکه ضمانت اجرایی حجاب را جرم تلقی کنیم نیاز به یک بحث و بررسی دارد.

وی افزود: اما اینکه بگوییم حجاب دیگر در کشور آزاد شود، با مبانی و مظاهر جمهوری اسلامی در تضاد است ولی اینکه اگر کسی بی‌حجاب بود مأمور برود و با او برخورد کند یا نه، در این زمینه هم بحث‌هایی وجود دارد. جلساتی هم گذاشته‌ایم و نظر خود درباره حجاب را به مسئولان ذیربط اعلام خواهیم کرد.

به‌زودی در دادگاه‌ها و مراجع بین‌المللی از برخی رسانه‌ها شکایت خواهیم کرد

وی یادآور شد: باید از اصل ۲۷ استفاده شود و قوانین براساس شرایط جامعه بروزرسانی شود. در این راستا به تازگی معاونت حقوقی ریاست جمهوری با کمک مجلس طرحی آماده کرده است که به زودی به مجلس ارائه خواهد شد.

معاون حقوقی رئیس‌جمهور همچنین در پاسخ به پرسشی درباره شکایت دولت از رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور که اقداماتی در ماه‌های اخیر علیه امنیت ملی انجام داده‌اند، اظهار کرد: معاونت حقوقی ریاست جمهوری اقداماتی انجام داده است و درحال پیگیری برای برخورد قانونی و بین‌المللی با رسانه‌هایی است که به عنوان رسانه عمل نکردند و بازوی گروه‌های تروریستی بودند.

وی افزود: این رسانه‌ها برخلاف قوانین رسانه‌ای، آموزش ساخت سلاح و مواد آتش‌زا انجام می‌دادند. این‌ها گروه‌های تروریستی هستند که از مسیر حرفه‌ای دور شدند. مستندات و گزارش‌هایی جمع آوری شده است و مرکز امور بین‌الملل معاونت حقوقی ریاست جمهوری در حال جمع‌آوری سایر مستندات است. به‌زودی در دادگاه‌ها و مراجع بین‌المللی از این‌ها شکایت خواهیم کرد و نتیجه آن را به مردم گزارش خواهیم داد.

امیدواریم پیروزی مقابل آمریکا را جشن بگیریم

وی همچنین تاکید کرد: خواهش من از بازیکنان تیم ملی این است همانطور که غیرت ایرانی را در بازی با ولز نشان دادند، باید این غیرت را به مراتب بیشتر در مقابل آمریکا هم نشان دهند و به وسوسه‌های رسانه‌های آمریکایی و سعودی توجه نکنند. امیدواریم پیروزی مقابل آمریکا را جشن بگیریم.

نظرات بینندگان