arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۴۶۳۶۸
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
تاریخ انتشار: ۲۹ : ۱۷ - ۲۳ آذر ۱۳۹۷
گزارش تکان دهنده Wired از خشکسالی در جنوب شرقی ایران:

ماجرا از سدسازی افغانستان در دهه پنجاه میلادی آغاز شد / قطع آب هیرمند، نفس هامون را گرفت / ماهیگیری تعطیل شد و صد شهر زیر خاک مدفون شدند

اگر قرن‌ها پیش به اطراف تالاب هامون در جنوب شرقی ایران سفر می‌کردید، با واحه ای سرسبز مواجه میشدید. در فصل بارانی، بخش اعظم مساحت ۱۵۰۰ مایل مربعی آن را دریاچه و آبگیرها تشکیل می‌داد و در آنها آهوها، فلامینگوها و حتی یوزپلنگ‌ها را مشاهده می‌کردید. اما امسال وقتی که هاشم شاکری به این منطقه رفت، با صحرایی بی آب و علف مواجه شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

گزارش تکان دهنده wired از خشکسالی در جنوب شرقی ایران: مشکل از سدسازی افغانستان از دهه پنجاه میلادی آغاز شد / قطع آب هیرمند، نفس هامون را گرفت / ماهیگیری تعطیل شد و صد شهر زیر خاک مدفون شدند

لارا مالونی در wired نوشت: اگر قرن‌ها پیش به اطراف تالاب هامون در جنوب شرقی ایران سفر می‌کردید، با واحه ای سرسبز مواجه میشدید. در فصل بارانی، بخش اعظم مساحت ۱۵۰۰ مایل مربعی آن را دریاچه و آبگیرها تشکیل می‌داد و در آنها آهوها، فلامینگوها و حتی یوزپلنگ‌ها را مشاهده می‌کردید. اما امسال وقتی که هاشم شاکری به این منطقه رفت، با صحرایی بی آب و علف مواجه شد. خشکسالی بیست ساله و مدیریت ناکارآمد منابع آبی موجب نابودی تالاب، حیات وحش، کشاورزی و روستاهای این منطقه در استان سیستان و بلوچستان امروزی شده است. شاکری این ضایعه را در مجموعه‌ای با عنوان «مرثیه ای برای مرگ هامون» مستند کرده است. او می‌گوید «هر کجا می‌رفتم مردم درباره خشکسالی حرف می‌زدند و معتقد بودند هامون با رفتنش، حیات را نیز با خود برده است».

به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: تالاب هامون همواره با خشکسالی‌ها مواجه بوده است اما هیچ‌کدام به دشواری این خشکسالی اخیر نبوده‌اند. مشکل از دهه پنجاه میلادی آغاز شد که افغانستان شروع به ساخت سدی روی رود هیرمند کرد که شریان تغذیه دریاچه هامون به حساب می‌آید و مانع ورود آب به خاک ایران شد. با شدت گرفتن خشکسالی در دهه نود، بحران به اوج خود رسید. حیوانات و محصولات کشاورزی از بین رفتند و ماهیگیری تعطیل شد. طوفانهای گردوغبار حاصل از آن نیز تقریبا صد شهر را در زیر خاک مدفون کرد.

این بحران، پیامدهای ناخوشایندی برای استان سیستان و بلوچستان به همراه داشته که سکونتگاه ۲۸۰۰۰۰۰ نفر است. بسیاری از آنها به آب آشامیدنی، غذا و تحصیلات دسترسی ندارند و معاششان به ماهی ۱۰ دلار یارانه دولتی وابسته است. بیکاری ۱۳ درصدی موجب شده بسیاری به قاچاق سوخت و مواد مخدر رو بیاورند. شاکری میگوید: «مردم در نبرد با طبیعت جان سخت شده‌اند و با چنگ و دندان برای بقا مبارزه می‌کنند».

این نبردی است که شاکری از تهران که با هواپیما دو ساعت با سیستان فاصله دارد، مدت‌های طولانی پیگیر آن بوده است. او از پیش قصد مستند کردن این خشکسالی را داشته است اما در سال جاری بود که مدرسه رسانه و روزنامه‌نگاری در آراهوس دانمارک، تجهیزات و منابع مالی کافی را در اختیار او گذاشت. طی دو سفر در ماه می و اکتبر او مسافتی معادل ۸۵۰ مایل را در این منطقه رانندگی کرد و البته تعدادی راهنما برای ارتباط او با بومیان که به جای فارسی تنها به زبان بلوچی صحبت می‌کردند، او را در این سفر همراهی کردند. شاکری به ثبت صحنه هایی می‌پرداخت که ارتباط مستقیم با خشکسالی داشتند مانند بسترهای خشک و شنی رودخانه‌ها، قایق های ماهیگیری رهاشده و نخل‌های خشک شده. در این فیلم رنگی تصاویر زیر تابش آزاردهنده آفتاب، حسی رویاگونه مملو از یاس و فرسودگی القا می‌کنند. او می‌گوید: «برای من کلام و شعر روی فیلم بسیار اهمیت دارد. در اوج رنج و تلخی، میل دارم تصاویر زیبایی ارائه دهم».

متاسفانه این پروژه اکنون متوقف شده چراکه تحریم‌های آمریکا باعث عدم دسترسی شاکری به فیلم رنگی ۱۲۰ شده که از آن برای به تصویر کشیدن صحنه‌ها استفاده می‌کرد. این تحریم‌ها حتی زندگی را در سیستان و بلوچستان دشوارتر نیز کرده‌اند. اگرچه نهاد توسعه سازمان ملل به همکاری با ایران و افغانستان می‌پردازد تا تالاب را احیا کند، اما این پروژه به سال‌ها زمان نیاز خواهد داشت. در این فاصله، بهبود اوضاع به همان دوری واحه ایست که زمانی آنجا وجود داشت.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۷
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
1
14
این همه سال در افغانستان جنگ بود یک شیر پاک خورده ای نبود این سد را منفجر می کرد!
رامین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
1
8
چه عجب بالاخره یاد این مردم بدبخت شده افتاد..............
ناشناس
|
Finland
|
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
2
6
باید از دریای عمان تا کرمان را کانال آب زد و از شمال دریای خزر همینطور تا سمنان کانال آبی زد مثل لیبی راهی دیگر نداریم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
1
12
باعرض سلام نظری که منعکس نشود فایده ندارد اما ما هم در این باره کوتا ه امدیم اولا تا الان مانند کشورهای عربی می توانستیم اب خلیج فارس را به این منطقه منتقل کنیم که نکردیم. ثانیا جندملیون افغانی را به کشور راه دادیم به انها کمک کردیم . برای جند صد هزار دانش اموز انها مدرسه اماده کردیم. حق معلم و دانش اموز خود را به انها دادیم. اماافغانها به ما توهین کردند. وبه اندازه مصرف مهاجرین خودشان هم اب ندادند.خود کرده را تدبیر نیست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
0
5
انگار عزیزم از دست دادم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
1
7
. . .بسیاری از آنها به آب آشامیدنی، غذا و تحصیلات دسترسی ندارند و معاششان به ماهی ۱۰ دلار یارانه دولتی وابسته است. . .
نبود مدیریت و تدبیر درست ،یکی ،یکی ،استانها را در گیر این خشکسالیها و ریزگردها خواهد کرد .
چرا برای آبرسانی به سیستان و بلوچستان از آب دیای عمان استفاده نمیشود یا اقدامی صورت نمیگیرد ؟؟؟
بجای پناه دادن به 3/5 میلیون افغانی(که به قول مسئولین تنها 700یا800هزار نفر آنها دارای کارت آمایش شده اند و بقیه هنوز مورد شناسایی رسمی قرار نگرفته اند) و افتخار کردن به اینکه ایران بزرگترین پناهجو پذیر است.مسئولین فکری به حال هموطنان خودمان که از اینها مستحقترند بکنند.
مسئولان بجای اینکه سعی کنند پیش مردم دنیا سربلند باشند و معاش و تحصیل و کار و. . . برای پناهجویان فراهم کنند. سعی کنند اول پیش مردم خودشان سربلند باشند.بجای این همه هزینه برای برادران و خواهران افغانی ،برای برادران و خواهران هموطن خودشان هزینه کنند . اگر مسئولین بصورت جدی و از همین الان شروع به برنامه ریزی و ایجاد زیر ساخت کنند شاید ده سال دیگر هموطنان سیستان و بلوچستان بتوانند از آب دریا استفاده کنند. در گیر شدن با کشورهای همسایه برای آب ، هزینه هایی به مراتب بیشتر برای کشور ایجاد خواهد کرد.در صورتی که با همان هزینه ها میشود برای داشتن آب، بصورتی کاملا مستقل عمل کرد. و نقطه ضعف دست همسایگان نداد.
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
0
6
{معاششان به ماهی ۱۰ دلار یارانه دولتی وابسته است}!!!!.اون 10 دلار هم الان شده 4 دلار..
بهروز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
0
انگار خدا هم با ما قهر کرده، اوضاعمون توی این شهر خیلی بده.... خیلی.......
فراتر از حد تصور شما
فراتر از حد تصور......

مسولین ما و شرایط ما رو میشه گفت یه ماکتی از مقیاس بزرگتر یعنی کشورمون در نظر گرفت
خدا به ما همه رحم کنه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
0
از دریای عمان اب شرین کنن انتقال بدن
کاوه آهنگر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
0
مثل اینکه دولت هم بی میل نیست که تالاب هامون خشک بشه چون در اینصورت مردم منطقه به شهرهای دیگر کوچ کرده وتا حدودی خالی از سکنه میشه وقطعا اشرار ضعیف تر شده وخیال دولتمردان از بابت امنیت آسوده میشه وگر نه دولت میتونه با اهرم قرار دادن 3 میلیون افغانی مهاجر به دولت افغانستان فشار وارد کنه و این مشکل رو حل کنه
ف
|
-
|
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
0
أين سؤال بي جواب را كي بايد جواب دهد أمار واقعي افغانها بيشتر أزين رقم هست اينقدر جالون خوش أست هركدام بكي دو جين بچه دارند تمام شغلها راقبته كرده اند و چند سال بعد حق رأي و شهر و مملكت هم ميشند انموفع نتيجه أين ظلم و وطن فروشي به افغانها معلوم ميشه مع ديگر دبر شده گرچه الان انها خودشانرا صاحب حق ميدانند ودرهيچ جاب دنيا كشور بي در و پيكر مقل ابران پيدا نميشه كه افغان ، عراقي ، بنگلادشي و كولي و غيره ازادانه رآه برند جنائت كنوز و هيچ ،
ميهن دوست
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
1
حكومتي ها و جناح ها به دعوا سر قدرت ادامه بدن ، تو اين بي آبي تركيه از يه طرف سد مي سازه و أفغانستان از طرف ديگه ، كاش ، از ماست كه بر ماست ،
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۴
0
2
خشکسالی درکشورافغانستان هم بحران درست کرده..بعیدمی دانم سدوسدسازی علت باشد..هرسالی که درمنطقه باران داشته اییم آب درهیرمندجاری شده که نشان می دهدفقط سدها دلیل بی آبی هامون نیست.ساخت سدکجکی که حق آبه هیرمندازآن منشعب می شود700کیلومترباهامون فاصله دارد.اکثرولایات کشورهمسایه درمسیرهیرمندقراردارندکه فعلا باسیستان ماازجهت خرابی مشابه هستند.
پاسخ ها
ali
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۵
شیر مادرت حلالت.
نظرات بینندگان