arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۲۰۸۰۱
تاریخ انتشار: ۲۸ : ۱۹ - ۰۹ دی ۱۳۹۸

اوج گرفتن دوباره اختلاف های حماس و فتح

اختلاف میان دو گروه فلسطینی فتح و حماس که سابقه دیرینی دارد در روزها و هفته های اخیر بار دیگر اوج گرفته است. بیانیه شدیداللحن امروز (دوشنبه) فتح علیه سفر منطقه ای رییس دفتر سیاسی حماس تصویر دیگری از شدت گرفتن اختلاف های دو طرف را نشان داد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

به گزارش خبرگزاری فلسطینی «وفا» جنبش فلسطینی فتح امروز (دوشنبه) با صدور بیانیه ای نسبت به سفر اخیر «اسماعیل هنیه» رییس دفتر سیاسی حماس به کشورهای منطقه واکنش نشان داد و اعلام کرد این سفر و اظهارات هنیه به هیچ وجه ملت فلسطین را نمایندگی نمی کند و هدف از آن «همدستی با آمریکا و اسرائیل برای اجرایی شدن معامله قرن و یکسره کردن قضیه فلسطین است.»

فتح، سفر اسماعیل هنیه را «توطئه آمیز» خواند و گفت که رییس دفتر سیاسی حماس به دنبال مهیا کردن زمینه های اجرایی شدن معامله قرن آمریکا است.

جنبش فتح در ادامه بیانیه اش، حماس را متهم کرد که از ابتدای تاسیس از حمایت های همه جانبه دستگاه های امنیتی رژیم صهیونیستی برخوردار بوده و تنها هدف آن نابود کردن موضوع فلسطین از داخل است.

فتح که «محمود عباس» رییس تشکیلات خودگردان رهبری آن را بر عهده دارد به کشورهای منطقه و جهان هشدار داد تا از تعامل و همکاری با جنبش حماس و اسماعیل هنیه که ملت فلسطین را نمایندگی نمی کنند، اجتناب کنند.

در این بیانیه همچنین آمده است که جنبش فتح در وقت مناسب تمامی مستندات خود علیه حماس را افشا خواهد کرد و با تمام توان در برابر توطئه های این جنبش ایستادگی خواهد کرد.

رییس دفتر سیاسی حماس سفر دوره ای خود به کشورهای منطقه را از ۸ دسامبر (۱۷ آذر) آغاز کرد و با مقامات کشورهای منطقه از جمله رییس جمهوری ترکیه و امیر قطر در خصوص اخرین تحولات فلسطین دیدار و گفت و گو کرده است.

اختلافات پیشین میان حماس و فتح

اختلافات میان جنبش فتح و حماس از سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز شد و میانجی‌گری‌ها و توافقنامه‌های متعدد نتوانست این اختلافات را حل کند؛ آخرین توافق آشتی بین حماس و فتح در ۱۲ اکتبر ۲۰۱۷ در قاهره امضا شده که به دلیل اختلافات دو طرف بر سر مسائل مختلف به طور کامل اجرا نشد.

از دیگر مسائل اختلافی میان فتح و حماس نحوه برگزاری انتخابات پارلمانی و تعیین رییس تشکیلات خودگردان در فلسطین است؛ حماس خواستار برگزاری همزمان انتخابات سراسری ریاست جمهوری و پارلمانی در همه بخش های فلسطین است اما جنبش فتح خواهان برگزاری انتخابات پارلمانی چند ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری است که حماس با آن مخالف است.

یکی دیگر از ریشه های اختلافات حماس و فتح به سال ۲۰۱۲ باز می گردد، هنگامی که رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تصمیم به برگزاری انتخابات شهرداری‌ها در کرانه باختری و عدم اجرای آن در غزه گرفت و این موضوع موجب اعتراض حماس و تحریم انتخابات از سوی این جنبش شد.

شهادت «بهاء ابوالعطاء» از فرماندهان ارشد جنبش حماس از سوی رژیم صهیونیستی در ماه گذشته نیز بار دیگر آتشفشان اختلافات میان حماس و فتح را شعله ور کرد؛ حماس مدعی است نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان که از سوی جنبش فتح اداره می شود در ماجرای حمله اسرائیل و شهادت این فرمانده حماس نقش داشته اند.

وزارت کشور نوار غزه در همین رابطه روز گذشته (یکشنبه) اطلاعیه ای صادر و اعلام کرد که جنبش حماس توانسته تعدادی از نیروهای امنیتی جنبش فتح را که پیش از شهادت بهاء ابوالعطاء مشغول جمع آوری اطلاعات از وی بودند بازداشت کند.

در مقابل «صائب عریقات» دبیر کمیته اجرایی جنبش آزادیبخش فلسطین (ساف) اظهارات حماس را رد و آن را افترا و کذب خواند و در عین حال اعلام کرد که جنبش حماس به دنبال آن است در روند برگزاری انتخابات خلل ایجاد کند و مانع از تحقق وحدت ملی شود.

حال باید دید در آستانه برگزاری انتخابات در فلسطین، جنبش های فتح و حماس می توانند بر سر مسائل اختلافی با یکدیگر کنار بیایند یا همچنان کلاف سردرگم اختلافات داخلی در فلسطین باز نشده باقی خواهد ماند.

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان