کد خبر: ۲۰۵۹۷۹
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۱۷ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۴

در برنامه «هفت» چه گذشت

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 اصغر نقي زاده (بازيگر سينما) و سياوش حقيقي (دبير پنجمين جشنواره فيلم شهر) مهمان برنامه «هفت» اول خرداد بودند و بخش ديگري از برنامه به ميزگردي در خصوص «بررسي وضعيت فيلمنامه در سينماي ايران» با حضور همايون اسعديان(کارگردان)، شادمهر راستين(فيلمنامه نويس)، طهماسب صلح جو، محمد تقي فهيم منتقدان سينما اختصاص داشت.

محمود گبرلو، سردبير و مجري برنامه «هفت» در ابتداي صحبتهاي خود، ضمن تبريک «ايام اعياد شعبانيه» گفت: اميدوارم زندگي مردم ايران از وجود ائمه معصومين و توسل جستن به آنها، پربرکت باشد.وي افزود: هفته گذشته، سفري به «کن» داشتيم تا با شرکت در جشنواره بتوانيم از نزديک شاهد چگونگي حضور و وضعيت سينماي ايران باشيم، اما قبل از توجه به عرصه هاي بين المللي بايد به عرصه هاي داخلي توجه کنيم.فيلمهاي متفاوتي در سينماها در حال نمايش بوده، هست و خواهد بود اما از فروش مناسبي برخوردار نيستند، دليل فروش نکردن فيلمها و عدم استقبال مردم مشخص نيست.

اميدوارم مسئولين سينمايي با پيگيري ها و برنامه ريزي هاي جدي، پاسخگوي مردم باشند، البته فيلمسازان هم بايد وضعيت سينما را مورد بررسي قرار دهند. اگر با اين شرايط پيش برويم، وضعيت مطلوبي براي سينماي ايران ايجاد نخواهد شد.

او افزود: بهتر است تلاش زيادي از طرف مسئولين و فيلمسازان صورت گيرد و فيلمهاي خوبي با استفاده از راهکارهاي مناسب با وضعيت امروز ساخته شود.

در بخشي از برنامه، سردبير برنامه هفت به علت درگذشت «مصطفي عبدالهي» (بازيگر و کارگردان تئاتر) و محمد رضا مقدسيان (مستندساز) به خانواده هايشان و اهالي تئاتر و سينما تسليت گفت.

گبرلو در خصوص فيلمهاي دفاع مقدس گفت: فيلمي که به آرمانها و اعتقادات و ارزشهاي يک جامعه بپردازد، مورد توجه قرار مي گيرد؛ مانند فيلمهاي دفاع مقدسي که در سالهاي گذشته ساخته شده است.

در ابتداي برنامه تصاويري از پشت صحنه فيلم «رستاخيز» ساخته احمدرضا درويش و گزارش تصويري از جشنواره «کن» و حضور فيلم «ناهيد» ساخته آيدا پناهنده پخش شد و در بخش ديگر، اصغر نقي زاده (بازيگر سينما) مهمان ويژه برنامه «هفت» بود.


اصغر نقي زاده: 4 سال است بيکارم
نقي زاده در خصوص حضورش در فيلمهاي دفاع مقدس گفت: خوشحالم که در اينگونه فيلمها بازي کردم و مردم با ديدنم در کوچه و خيابان به ياد رزمنده ها و جنگ مي افتند.

نقي زاده در مورد شروع کارهنري خود و همچنين کار در سينما گفت: کار هنري را از تئاتر در آموزش و پرورش و اولين کار در سينما را در سال 61 با فيلم «توبه نصوح» با همکاري در پشت صحنه، شروع کردم و اولين بار با فيلم «مهاجر» جلو دوربين رفتم.

نقي زاده در پاسخ به اين سئوال که چگونه به اين موقعيت و مرحله رسيده گفت: مديون اساتيد بزرگي چون؛ خسرو شکيبايي، پرويز پرستويي، رضا کيانيان و... هستم.

او درباره دلايل باورپذير بودنش در بازيها بيان کرد: يکي از اين دلايل اين است که نقشها بر اساس شخصيت واقعي خودم نوشته مي شود، دليل ديگر حس و حالي است که من در کارها و بازيها دارم.

وي در پاسخ به اين سئوال که آيا کار با کارگردان خاصي را مي پذيرد يا خير گفت: با هر نوع کارگرداني کار مي کنم و در اين مورد مشکلي ندارم.

نقي زاده در مورد وضعيت امروز سينماي ايران گفت: سينماي ايران تابع سياستهاي کلان فرهنگي است، اگر سياست در مرحله اي در جهت دفاع مقدس باشد، به اصغر نقي زاده ها کار داده مي شود و اگر سمت فيلمهاي اجتماعي و پرفروش حرکت کند افرادي مثل ما بيکار مي شوند.

وي افزود: به مدت چهار سال است که بيکارم، آخرين فيلمي که کار کردم «سلام بر فرشتگان» در سال 90 بود.

نقي زاده درباره دلايل ماندن در سينما گفت: دلايل لازم در اين زمينه ناديده گرفتن شهرت، پول، داشتن رفتار حرفه اي و همواره آموختن است.بهتري درس براي کارگردان و بازيگر ديدن فيلم است.

نقي زاده در مورد فيلمهاي جشنواره گفت: فيلمها را نديدم، چند سالي است که براي جشنواره دعوت نشدم، عضو نبودنم در خانه سينما شايد دليل اين امر باشد.

در بخش ديگري از برنامه «هفت» گزارشي از جشن عکاسان سينماي ايران بر روي آنتن رفت و بخشي نيز به گزارش هاي تصويري از دوربين «هفت تا هفت» اختصاص داشت که گزارش هايي از افتتاحيه اکران فيلم «من ديه گو مارادونا هستم»، مراسم رونمايي از فيلم سينمايي «هاري»، نشست بررسي سينماي دهه 60 ايران، همايش «داکيو منتري» به روايت ايراني، عيادت رئيس سازمان سينمايي از رضا داود نژاد و عيادت اصحاب رسانه از رضا ايرانمنش، پخش شد.

سياوش حقيقي : هيچ جشنواره اي نبايد خودش را با فجر مقايسه کند

سياوش حقيقي (دبير پنجمين جشنواره فيلم شهر)، مهمان بخش ديگري از برنامه «هفت» بود.

حقيقي در خصوص جشنواره شهر گفت: در جشنواره شهر قرار است سبک زندگي ايراني و هويت اسلامي به نمايش در آيد.وي در ادامه گفت: يکي از وظايف شهرداري ها ايجاد فرهنگ سازي در جامعه است و الحمدالله شهرداري تهران در چند سال گذشته اين کار را انجام داده و با اين کار از سينماگران حمايت مي کند.

گبرلو در ادامه گفت: بعضي ها معتقدند که جشنواره ها يعني هياهو و هيچ سودي ندارند حتي جشنواره فجر.

حقيقي در ادامه صحبتهاي گبرلو گفت: قضيه فجر جداست چون فجر پيشاني جشنواره هاي جمهوري اسلامي ايران است و هيچ جشنواره اي نبايد خودش را با فجر مقايسه کند، ولي در جشنواره فيلم شهر به دنبال آنيم که در سالهاي آينده ب طبق سياستهاي تعيين شده فيلمهايي را از طريق شهرداري يا مراکز فرهنگي توليد کنيم.

حقيقي در مورد زمان شروع جشنواره گفت: از سوم خرداد (روز آزادسازي خرمشهر) بخش «محله» جشنواره آغاز مي شود، در ششم خرداد، بخش بين الملل و سينماي ملي با حضور پنجاه مهمان خارجي در تهران برگزار مي شود و اختتاميه جشنواره روز نيمه شعبان خواهد بود.

وي درباره بخش «محله» گفت: به دليل فرهنگ سازي، از مردم بيست و دو منطقه تهران خواستيم تا به صورت رايگان آموزش فيلمسازي ببينند، بعد از مدتي امکاناتي را در اختيار آنها قرار داديم و فيلمهاي 137 ثانيه اي ساختند. با اين کار مردم نسبت به سينما و فيلسازي اگاه تر مي شوند.

حقيقي در مورد فيلمهاي ايراني انتخاب شده در جشنواره گفت: سي فيلم انتخاب شده که پانزده فيلم از فيلمهاي سالهاي گذشته و پانزده فيلم هم از فيلمهاي اکران نشده است. فيلمهاي «امروز» ميرکريمي، «دربند» شهبازي و «دوران عاشقي» رئيسيان براي بخش بين الملل انتخاب شده اند.

وي در مورد هزينه جشنواره گفت: بودجه زيادي را هزينه نکرديم و اميدواريم شاخصه هاي جشنواره که بر اساس محورهاي مورد نظر مقام معظم رهبري انتخاب شده بود، رعايت شود. محورها عبارت بودند از: سبک زندگي ايراني اسلامي، اشاعه فرهنگ مهرباني، تقويت روحيه صبر ميان شهروندان، گسترش نشانه هاي فرهنگ اسلامي_ايراني و...

حقيقي در مورد دستاورد جشنواره امسال گفت: از سياستهاي برگزار کنندگان جشنواره، ايجاد تعامل با کشورهاي ديگر در حوزه نمايش است.

وي در ادامه گفت: از سوابق دبيران جشنواره فجر (آقايان عباسيان، حيدري و خزاعي) استفاده مي کنم و آنها در اين راه به من کمک مي کنند، اميدوارم با اتخاذ سياستهاي درست فيلمهاي خوبي براي دوره هاي بعد توليد شود.

حقيقي در مورد داوران جشنواره گفت: داوران بخش سينماي ايران آقايان احمدرضا معتمدي، محمد خزاعي، محمدحسين حقيقي، رسول صدرعاملي، مجيد رضابالا، عزيزالله حميدنژاد و امين تارخ، هستند.

دبير جشنواره فيلم شهر در باره گرايش تلخ فيلمهاي اجتماعي گفت: معتقد به تلخي جامعه نيستم ولي گاهي اوقات بايد تلنگرهايي به اجتماع زده شود که اين مسئله فرق مي کند.

وي افزود: بايد فرهنگ سازي درستي انجام شود و با کساني که عليه ايران کار مي کنند و هزينه هايي را در اين مورد صرف مي کنند، با استفاده از فرهنگ غني برخورد کنيم. ساختن کارهايي در مورد شهدا (کار شهيد حسن باقري ) در فيلم «آخرين روزهاي زمستان» مي تواند يکي از اين راهها باشد.

در بخشي از برنامه گفتگوي محسن سرافراز با محمد مهدي عسگرپور(مدير عامل سابق خانه سينما) و سيدرضا ميرکريمي(مدير عامل خانه سينما) بر روي آنتن رفت.

اسعديان: ادبيات نمايشي بايد پابه پاي فيلمنامه نويسي رشد کند

بخش پاياني برنامه «هفت» اختصاص داشت به ميزگردي در خصوص «بررسي وضعيت فيلمنامه در سينماي ايران» با حضور همايون اسعديان، شادمهر راستين، طهماسب صلح جو و محمدتقي فهيم.

طهماسب صلح جو در مورد وضعيت نامناسب فيلمنامه در سينماي ايران گفت: معمولأ از روي فيلمها در مورد فيلمنامه قضاوت مي کنيم که اين کار صحيح نيست، وضعيت فيلمنامه در سينماي ايران همواره به همين شکل بوده است.

وي ادامه داد: با اين نظر مخالفم که فيلمهايي که فاقد قصه هستند فيلمنامه خوبي ندارند، به باور من فيلمنامه قصه نيست بلکه اصل قضيه در فيلمنامه روايت است.

صلح جو افزود: چيزي که فيلمنامه ها را متفاوت مي کند، توانايي نويسنده در روايت ماجراهاست. به نظرم فيلمنامه يکي از شاخه هاي ادبيات سينمايي و ادبيات دراماتيک است.

محمد تقي فهيم در اين باره گفت: هاليوود داراي دوازده هزار فيلمنامه نويس است و سالانه کمتر از هزار فيلم توليد مي شود، اما کشور ايران صدو پنجاه عضو دارد و کمتر از صد فيلم در سال ساخته مي شود، تعدادي از فيلمنامه نويسان در کشور بيشترين فيلمنامه ها را مي نويسند.

وي افزود: هميشه فيلمنامه نويس هاي مشخصي از طرف مديران براي نوشتن انتخاب مي شوند و به خلاقيتها و استعدادهاي ديگران توجهي نمي شود، در اين حالت با بحراني روبه رو مي شويم که انديشه اي وجود ندارد.

فهيم در ادامه گفت: وقتي مي گوييم هر اثر هنري شامل دو فاکتور انديشه و تکنيک است، چگونه فيلمسازان در مدت کوتاهي مي توانند فيلمنامه بنويسند، به نظر من اساسأ فضاي سيستم بيمار است و عادلانه عمل نمي کند.

همايون اسعديان در اين زمينه گفت: سينماي غرب متکي به يک سنت ادبي دوهزار و پانصد ساله است. ادبيات نمايشي در ايران مانند غرب نبوده و ادبيات ما بر اساس نظم است و همه به نوعي طبع شعر دارند.

وي ادامه داد: ادبيات نمايشي بايد پابه پاي فيلمنامه نويسي رشد کند. فيلمنامه نويسي يک مسئله اموزشي نيست، تا زمانيکه در ادبيات نمايشي مشکل داشته باشيم در فيلمنامه ها هم دچار مشکل خواهيم شد.

راستين درباره آمار فهيم گفت: اين آمار در مورد کارگردانهايي است که فيلمنامه نويس شده اند، کانون دويست و چهار عضو دارد و در پنج سال گذشته تنها بين پنج تا هشت فيلم نوشته شده است.

شادمهر راستين افزود: ما سينماگر حرفه اي هستيم بر اساس سفارش و ايده ها کار مي کنيم و مهمترين اصل ما ايجاد جذابيت براي مخاطب است.

وي در مورد علت ضعف فيلمنامه گفت: محدوديت در ايده ها، محدوديت در اجرا و نظارت در اين کار از دلايل ضعف فيلمنامه است.

راستين ادامه داد: ما داراي ادبيات نمايشي غني هستيم و ضعفي در اين مورد نداريم و تنها امتياز اين سينما داشتن ادبيات نمايشي غني به شکل ديگري است که از قران و فردوسي و... گرفته شده است که جهان سه پرده اي و پايان قطعي را نمي پذيرد و نبايد با هاليوود مقايسه شود.

وي افزود: بايد براساس فرهنگ و انسانيت خودمان در ايران شرايطي را بپذيريم که چرا در سينماي ما کارگردانها مي نويسند، چه تأليفي به اين اندازه با اهميت است و چرا مديران با کارگردانها رابطه سازنده اي پيدا مي کنند، اين بحران شايد به عنوان حسن سينماي ايران باشد.

اسعديان در ادامه صحبتهاي راستين گفت: نکاتي که اشاره کرديد در مورد نوعي از سينماست اما کلان سينما بحث ديگري است. بعضي از ممنوعيت ها باعث شکست فيلمنامه ها شده اند چون مديران بر اساس سلايق خود، خط قرمزهايي را تعبيه کردند.

وي ادامه داد: نقد اجتماعي نقد نظام نيست بلکه قوت نظام است، تا زمانيکه اين موضوع حل نشود خودبه خود به سوي فيلمنامه هاي خنثي پيش مي رويم.

اسعديان افزود: هيچ فرصت و امکاناتي براي باز توليد فيلم در اختيار فيلمنامه نويس قرار نمي گيرد.

صلح جو با اشاره به نياز ايران به داشتن سينماي حرفه اي گفت: براي اين کار مديريت لازم است، سينما بيش از هنرهاي ديگر به مديريت اقتصادي نياز دارد.

وي افزود: محدوديتهاي اخلاقي و شرعي باعث خودسانسوري فيلمنامه نويس مي شود.

فهيم در پايان گفت: تا زمانيکه صنف فيلمنامه نويسان، صنف قدرتمندي نشود و تا زمانيکه عملکرد انها بر اساس دفاع از حقوق ، بيمه، عدالت اعضاي آن نباشد، همچنان دچار اين مشکل خواهيم بود.

راستين در اين زمينه گفت: فيلمنامه نويسي به عنوان مجموعه شغل است که فقط به شکل فيلمنامه ديده مي شود، اگر به سينما و سينماگران تجاري و حرفه اي شخصيت لازم داده شود، ديگر همه آنها به دنبال تأليف نمي روند.

وي افزود: سينماي حرفه اي نيازمند تجرب و تکرار موفقيت هاست. تکنيسين و حرفه اي بودن در سينماي ايران جمله بدي است و همه علاقه مندند که هنرمند و مؤلف باشند، در صورت جدا کردن آنها مي توانيم، صنف حرفه اي داشته باشيم که با مخاطب کار کند.

منبع : باني فيلم
نظرات بینندگان