arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۸۴۶۸۳
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۰ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۵

روستای مصر ایران پنهان در کویر / افسون کویر رهایتان نخواهد کرد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ایسکا: روزها رویای باران می گیری. شاید باران ببارد.

در کویر روستای مصر وسعت نگاهت بزرگ خواهد شد. مصر در 45 کیلومتری شرق شهرستان جندق و در 30 کیلومتری شمال شهرستان خور از توابع استان اصفهان است. فاصله از نگاه تو معنا می گیرد، آسان بگیری نزدیک است، سخت بگیری دور است. اگر برای سفر قصد دارید چند روزی به مصر بروید توصیه می کنیم در ماه های گرم سال هرگز برای تفریح به این روستا نروید.

روستای مصر کجاست؟

دکتر آلفونس گابریل می‌گوید: «کویر کسی را که یک‌بار اسیر افسونش شده باشد هرگز رها نخواهد کرد.» این جمله‌ای است که پس از دیدن کویر مصر به آن ایمان پیدا خواهید کرد. افسون آسمان مصر تا پایان عمرتان بارها و بارها شما را به آنجا خواهد کشید. روستای "مصر" سرزمینی جدا افتاده در کویر است تا آنجا که چشم راه می‌برد هیچ چیز نیست. بیابان است و بیابان.

این روستا با حدود 120 نفر جمعیت در میان شن‌های روان کویر مرکزی ایران قرار دارد. این روستا این روزها از مهمترین و جذابترین مناطق گردشگری ایران به حساب می‌آید.

وجه تسمیه

درباره نام‌گذاری مصر روایت‌های متفاوتی وجود دارد. در جذاب‌ترین و مشهور ترین روایت به شبانی به نام یوسف اشاره می‌کند که کمی بیش از یک قرن پیش بنیانگذار روستای مصر بود و احتمالاً به همین دلیل روستا را مزرعه یوسف هم می‌خوانند. اما با اشارتی به داستان یوسف پیامبر، روستای یوسف شبان را مصر نامگذاری کرده‌اند.



روستای مصر
در ورودی روستا دو تاق کوچک مقابل هم قرار دارد که داخل یکی ژنراتور بزرگی وجود دارد که برق مصر و روستای هم جوار آنرا (فرحزاد)از این طریق تامین می شود و دیگری تنها مغازه‌ی روستاست که مجهز به خط تلفن ثابتی است که ارتباطات مخابراتی ساکنان یا احیانا مسافران را برقرار می‌کند.

خانه های روستا، مسجد و دبستان نیز در دوطرف خیابان اصلی قرارگرفته اند که جوی آبی که از قنات سرچشمه گرفته است آن ها را از هم جدا کرده است.
برق روستا در گذشته به دلیل عدم قرارگرفتن درشبکه ی سراسری از 5 صبح تا 10:30 شب متصل بوده وراس ساعت 10:30برق و صدای موتور برق قطع می شد. اما هم اکنون درتمام طول 24 ساعت برق روستا وصل است البته در فرحزاد سکوت بیشتر از مصر است چون صدای نهیب ژنراتور دیزلی شنیده نمی شود.



اقتصاد
شهرت کویر مصر زندگی اهالی مصر را تغییر داده است. مردم مصر در سال های اخیر و به خصوص در ایام گردشگری بیشتر به مشاغل مربوط به اسکان و خدمات به مسافران مصر می پردازند. اما پیش از این بیشتر به کشاورزی و دامداری مشغول بودند و در کنار کاشت زعفران و گندم به پرورش شترنیز اشتغال داشتند.



قنات

قنات راز شگفت انگیز حیات انسان در کویر است. ابداع پیشینیان ما در احداث قنات، باعث به وجود آمدن روستاهای کویری شده است. روستای مصر با بهره‌گیری از آب قنات صاحب نخل‌هایی بلند شده‌است که علاوه بر اینکه نماد حضور انسانی است، بر زیبایی و شکوه مصر افزوده است.

تماشای وسعت زرد رنگ رمل‌ها

رمل‌ها اصلی‌ترین جاذبه کویر مصر هستند. پشته‌های شنی از ماسه روان تا پشت دیوار خانه‌های روستایی سرک کشیده‌اند. تجربه تماشای وسعت زرد رنگ رمل‌ها در کویر مصر تجربه‌ای به یادماندنی‌ خواهد بود که چشم هر انسانی را به حیرت وا می دارد.



شب کویر

روز کویر مصر و شن‌ها و رمل‌هایش همه ماجرا نیست. افسون کویر در طول شب نیز شما را به دنبال خود خواهد کشید. کافی است نگاهی به آسمان بیندازید تا نتوانید دیگر از آن چشم بردارید. آسمان شب کویر چنان به شما نزدیک است که حس می‌کنید اگر دستتان را دراز کنید می‌توانید ستاره‌ای از آن بچینید. این آسمان خیره کننده نه تنها مورد علاقه ستاره شناسان است بلکه مردم عادی هم می توانند در تمام فصول سال بدون هیچ مانعی به تماشای ستارگان بنشینند.



دریاچه نمک خور

کویر طبقه یا دریاچه نمک خور بزرگترین دریاچه نمک فصلی ایران است. زمین نمکی این منطقه یاعث شده است که از هرگونه پوشش گیاهی و زندگی جانوری خالی باشد. اما شکل شگفت انگیز کویر آن را به جاذبه ای شگفت انگیز بدل کرده است. زمین کویر پوشیده از اشکال پنج ضلعی نمک است که در زمستان و با مخلوط شدن با خاک رس به رنگ سیاه و در تابستان به رنگ سراسر سفید در می آید. نمک این دریاچه قدیمی ترین دریاچه نمک در سراسر ایران است.



خانه پدری مازیار آل داوود

در شناخته شدن منطقه کویر مصر از نام مازیار آل داوود و هتل آتشونی گرمه نمی توان گذشت. خانه پدری مازیار آل داوود که آن را تبدیل به اقامتگاه هتل آتشونی کرده است از اولین مکان هایی است که گردشگران ایرانی و خارجی کویر مرکزی ایران را به سمت خود جذب کرد و باعث رونق منطقه شد. مازیار در هتل کویری خود علاوه بر اتاق های سنتی، با غذای گرم و موسیقی تلفیقی از میهمانان پذیرایی می کند.



نیزار

نیزار مصر در 6 کیلومتری شرق مصر قرار دارد که در اثر آب چشمه ای زیبا پدید آمده است . این نیزار دارای نیهای بلند می باشد که ارتفاع بعضی از آنها به 4 متر می رسد .



معماری

معماری روستا دارای ویژگی های جالبی است. معماری همان معماری درون گرای ایرانی است. اما عنصر ایوان از عناصر جدایی ناپذیر در معماری مصر است. در خانه های مصر پس از ورود از درگاه از دالانی عبور کرده سپس با چرخشی ۹۰ درجه ای به میانسرا یا همان حیاط می رسید. همه ی خانه ها تک ایوانی است که البته شاه نشین تلقی می شود. پوشش ایوان یادآور معماری دوره ساسانی با قوس هاس مازه دار مانند طاق کسری است.



روستای مصر با دو روستای بسیار کوچک دیگر به نامهای امیرآباد و فرحزاد دریک خط شمالی– جنوبی به طول حدود 6 کیلومتر واقع شده اند.

روستای امیرآباد

در فاصله 2 کیلومتری روستای مصر قرار دارد که دارای تپه های شنی و پوشش گیاهای غنی از درختچه های گز، تاق، نخلهای زیباست و محلی برای کشاورزی اهالی روستای مصر است. آنجاست که آدمی پی به سخت کوشی مردمان کویر می برد. در روستای امیرآباد بوی باغ ایرانی حس می شود گویی به شمال کشور آمده ای، هوایی مطبوع و دلپذیر، خرمن های گندم و جو ،در بهار بوی گل سنجد به طرز عجیبی توجه آدمی را به خود جلب می کند.

روستای فرحزاد

با عبور از داخل روستای مصر به طرف شمال و پیمودن حدود 3 کیلومتر مسافت از بین نخلستانها و مزارع روستای مصر به روستای فرحزاد می رسیم که تنها 2 خانوار با جمعیت 20 نفر در آن ساکن است. فرحزاد پایان مسیر است و دیگر ادامه راه از طریق خودرو امکان پذیر نیست، در این منطقه است که ناگهان ظاهرا آثار حیات را دیگر نمی بینی، کویر است و کویر. قدمت روستای فرحزاد کمتر از 60 سال می باشد و دارای نخلستانهایی زیباست که توسط شنهای روان محصور گشته است.

 

اسکان در روستای مصر

خوشبختانه در روستای مصر و فرحزاد امکانات اقامتی مناسبی برای گردشگران وجود دارد. بهترین زمان برای سفر به کویر مصر ماههای اسفند، فروردین و نیمه اول اردیبهشت است به خاطر داشته باشید ماههای تیر و مرداد هوا بسیار گرم است هر چند که این دیار در هر فصلی زیبایی و جاذبه ی خاص خود را دارد.

همانطور که گفته شد این روستا باتوجه به خوی کویری خود بهترین زمان پذیرایی از میهمانان را در فصل های بهار آن هم تا اوایل اردی بهشت و اواخر اسفند ماه انجام می دهد. از آنجا که مسافرین زیادی در این روستا توقف می کنند امکانان رفاهی خوبی نظیر مغازه و محل اسکان در آن وجود دارد که می توانید به راحتی و در امنیت کامل از آن استفاده کنید.



چگونه به روستای مصر برویم؟

اگر می خواهید از جاده تهران وارد روستای مصر شوید باید آدرس زیر را بخاطر بسپارید :

تهران، سمنان، دامغان،حرکت به سمت جنوب و از جاده معلمان به سمت جندق ودر نتیجه روستای مصر و فرحزاد.

برای کسانی که از مسیر اصفهان میخواهند مصر را ببینند کافیست مسیر زیر را طی کنند:

شهر اصفهان از ناحیه شرق – نایین – جندق و روستای مصر

نظرات بینندگان