arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۹۱۳
تعداد نظرات: ۳۰ نظر
تاریخ انتشار: ۴۱ : ۱۱ - ۲۱ آذر ۱۳۹۰

نتایج رعب انگیز تحقیقات ژاپن درباره زلزله تهران

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

حدود دو سالی از آن زمان که رییس جمهور در مصاحبه تلویزیونی بحث زلزله تهران را مطرح کرد می گذرد سال 89 رییس جمهور با صحبت درباره امکان وقوع زلزله در تهران این بحث را دوباره نقل محافل کرد تا جایی که تا مدتی برخی خانواده های تهرانی در آماده باش بودند

نتایج یک تحقیق تکان دهنده
چندین سال پیش گروه مطالعاتی از ژاپن مطالعاتی را در زمینه گسل های تهران انجام دادند و آسیب پذیری مناطق، بزرگا و تلفات زلزله احتمالی تهران را بررسی کردند.

احتمال فعال شدن سه گسل تهران
به گزارش مهر،‌ در این مطالعات بر پایه اسناد و گزارشهایی که پیشتر توسط محققان ایرانی و خارجی تهیه شده بود، ویژگی های گسل های فعال اصلی در تهران و اطراف آن مورد بررسی قرار گرفت. از میان بسیاری از گسل های فعال در منطقه، احتمال فعال شدن سه گسل "مشا"، "شمال تهران" و گسل "جنوب ری" تشخیص داده شد.

گسل "مشا" که حدود 200 کیلومتر طول دارد از گسل های اساسی البرز مرکزی است که در شمال تهران قرار گرفته است. این گسل از حاشیه رشته کوه در غرب به سوی شرق البرز گسترش می یابد. گسل شمال تهران در دامنه رشته کوه البرز با طول حدود 90 کیلومتر قرار دارد و از "کن" تا "لشگرک" ادامه دارد. این گسل در لشگرک به گسل "مشا" فشم می پیوندد. گسل های جنوب و شمال ری نیز از شاخص ترین گسل ها در دشت های جنوبی تهران هستند و حدود 20 کیلومتر طول دارند.

مطالعات "جایکا" بر پایه مطالعات و تحقیقات انجام شده بر روی گسل های عمده تهران و اسناد تاریخی زلزله هایی که از سال 743 میلادی در تهران واقع شده بود، انجام شد. این گروه سه سناریو در زمینه فعال شدن سه گسل اصلی شهر تهران و یک سناریو برای فعال شدن گسل های پنهان در زیر لایه های رسوبی شهر تهران ارائه می دهد. به این ترتیب، چهار مدلی که برای سناریو زلزله ها در نظر گرفته شد شامل مدل گسل "ری"، مدل گسل "شمال تهران"، مدل گسل "مشا" و مدل شناور است.

شدت زلزله احتمال تهران در سه گسل آن
بر این اساس، در سناریوی زلزله مدل گسل ری، منطقه جنوبی شهر شدت زلزله 9 و منطقه شمالی آن شدت زلزله بین 7 تا 8 را احساس خواهند کرد. در مدل گسل شمال تهران شدت زلزله در بخش شمالی شهر به 9 و در بخش جنوبی آن به 7 می رسد و بخش بزرگی از شهر شدت زلزله 8 را تجربه خواهند کرد. در مدل گسل مشا در قسمت بزرگی از شهر، زلزله ای با شدت 7 احساس خواهد شد. در مدل شناور نیز بخش اعظم شهر شدت زلزله 8 و چندین قسمت نیز شدت زلزله 9 را تجربه خواهند کرد.

تلفات تهران در صورت بروز زلزله
در این گزارش به خسارت ساختمانها اشاره شد. طبق مطالعات جایکا ساختمان های مسکونی از ساختمان های تجاری و کارخانه ها و بناهای عمومی مهم از قبیل مدارس، بیمارستان ها و ایستگاه های آتش نشانی تفکیک شده اند و خسارات ناشی از چهار سناریوی زلزله برای این ساختمان ها به طور جداگانه محاسبه شده است. گروه مطالعاتی برای برآورد خسارات ساختمان های مسکونی یک بانک اطلاعاتی براساس نتایج آمارگیری سال 1375 تهیه کردند و اطلاعات آن را با آمار تعداد طبقات ساختمان ها که توسط اداره پست ارائه شده بود، مطابقت دادند.

تعداد ساختمان های مسکونی تهران 900 هزار واحد برآورد شد که از این میزان 45 درصد ساختمان ها سازه آجری و فلزی دارند، 40 درصد دارای سازه فلزی هستند، 10 درصد از بتن مسلح و درصد اندکی نیز از ساختار خشتی برخوردارند. 6 درصد ساختمان های مسکونی که دارای سازه فلزی هستند در 10 سال گذشته ساخته شده اند. (آمار مربوط به سال 1378 است)

در سازه های فلزی پایه ها و تیرها با استفاده از جوشکاری کارگاهی به یکدیگر اتصال داده شده اند که این منجر به کم شدن اعتبار یا قابلیت اعتماد به این اتصالات می شود. بنابراین انتظار نمی رود که سازه های فلزی به طور کامل در برابر زلزله مقاومت موثری داشته باشد.

زلزله تهران مربوط به گسل ری باشد 55 درصد ساختمانها فرو می ریزند
این گروه در مدل گسل ری اعلام می کنند که در صورتی که زلزله تهران به خاطر فعال شدن گسل ری باشد 480 هزار ساختمان در تهران یعنی 55 درصد ساختمان ها فرو خواهد ریخت. بیشترین تعداد ساختمان های آسیب دیده در منطقه 15 خواهد بود. نسبت ساختمان خسارت دیده به ساختمان های سالم در مناطق 11، 12، 16 و 20 مقدار بسیار بالایی در حدود 80 درصد است. دلیل این نسبت بالای خسارت، وجود ساختمان های آسیب پذیر فراوان و جنبش لرزه ای نیرومند (با شدت 9) در این مناطق است.

در صورت فعال شدن گسل شمال تهران 310 هزار ساختمان که 36 درصد کل ساختمان ها را شامل می شود، آسیب می بیند. نسبت ساختمان های خسارت دیده به ساختمان های سالم در مناطق یک تا 5 که در بخش شمالی شهر تهران قرار دارند درحدود 50 درصد است. نسبت خسارت در بخش جنوبی شهر کمتر از 30 درصد است. تفاوت خسارت بین قسمت شمالی و جنوبی شهر به اندازه مدل گسل ری نیست.

در این مطالعات، تلفات انسانی برای هر نوع سازه ساختمانی در هر حوزه آماری برآورد شد و نتایج به دست آمده با داده های هر منطقه شهری تلفیق و تعداد تلفات به تفکیک روز و شب و همچنین به تفکیک میزان فعالیت های اضطراری امداد رسانی محاسبه شد. در صورت فعال شدن گسل ری شاهد گسترده ترین تلفات خواهیم بود یعنی حدود 6 درصد کل جمعیت شهر تهران جان خود را از دست خواهند داد. در منطقه 15 به علت تعداد زیاد جمعیت ساکن، تلفات بسیار وسیع خواهد بود. نسبت تلفات به کل جمعیت در مناطق 11 و 12 به 15 تا 20 درصد خواهد رسید. زیرا در این مناطق شمار ساختمان های آسیب پذیر بسیاری زیاد است و شدت زلزله نیز به 9 می رسد.

در مورد مدل گسل ری، برآورد می شود که تعداد تلفات انسانی در جنوب شهر به حداکثر برسد. در برخی حوزه های آماری تعداد کشته شدگان از هزار تن تجاوز خواهد کرد. در مدل گسل شمال تهران، هر چند تلفات انسانی در بخش شمالی بیشتر از دیگر نقاط است اما در برخی حوزه های آماری، تعداد کشته شدگان به 100 نفر یا بیشتر می رسد.

در مورد گسل ری، نسبت تلفات در چندین حوزه آماری در مناطق 11 و 12 فوق العاده بالا (40 درصد یا بیشتر) خواهد بود. فعالیتهای اضطراری امدادرسانی در این مناطق موثر نیستند. در مدل گسل شمال تهران، اگر فعالیت های امداد رسانی به مقدار کافی انجام شود، نسبت تلفات در تمامی حوزه های آماری به سطح 20 درصد یا کمتر کاهش خواهد یافت.

در سناریوی زلزله ناشی از فعال شدن گسل شمال تهران در بدترین حالت حدود 130 هزار نفر یعنی دو درصد جمعیت تهران از بین می روند. البته نسبت تلفات در بخش شمالی شهر در مناطق یک تا 5، زیادتر از همه (حدود 3 درصد) و در جنوب شهر کمتر از همه (حدود یک درصد) خواهد بود.

سقف عامل ویرانی در زلزله
دکتر بهرام عکاشه رئیس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد در گفتگو با خبرنگار مهر به تفسیر نتایج تحقیقات مطالعات "جایکا" پرداخت و گفت: این پروژه مطالعاتی طی قراردادی میان شهرداری تهران و سازمان تحقیقات حوادث غیر مترقبه ژاپن یا به اختصار GICAکه یک سازمان دولتی است اجرایی شد.

زلزله تهران هفت و بیشتر از هفت ریشتر خواهد بود.
وی با اشاره به سه سناریوی ذکر شده در این گزارش خاطرنشان کرد: نتایج به دست آمده از این تحقیقات نشان می دهد که انرژی تخلیه شده از گسل مشا فشم به میزان 8 ریشتر، گسل شمال تهران 2/7 ریشتر و گسل ری نزدیک به 7 ریشتر است.

عکاشه به واحدهای اندازه گیری زلزله اشاره کرد و در این باره توضیح داد: برای سنجش اندازه یک زلزله از درجه ریشتر برای بیان میزان انرژی تخلیه شده از کانون زمین و از درجه "مرکالی" برای بیان میزان تخریب سازه ها روی زمین و برداشت انسانها از زلزله استفاده می شود. درجه مرکالی تا 12 درجه است که درجه 5 مرکالی به حدی است که انسان را از خواب بیدار می کند، در 6 درها به هم خورد می شود و از درجه 7 به بعد در حدی است که باعث تخریب بنا می شود.

رئیس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد با اشاره به اعداد و ارقام اشاره شده در گزارش تحقیقات ژاپن ادامه داد: درجه 9 مرکالی در صورتی که سازه بتن آرمه با کلاس افقی و قائم باشد به شرط آنکه در بتن میلگرد آجدار به کار برده شود صدمه جزئی می بیند. در غیر این صورت به دلیل عدم اتصال صحیح "شناژ" افقی که سقف را درست می کند، سازه فرو می ریزد و باعث کشته شدن ساکنان می شود چرا که در زلزله سقف است که انسان را می کشد.

این مناطق تهران آسیب پذیرتر هستند
عکاشه میزان شدت مرکالی زلزله را ناشی بسته به جنس خاک، تراکم جمعیت و نوع سازه ها دانست و افزود: گزارش جایکا حکایت از آسیب پذیر بودن مناطق 11، 12، 16 و 20 دارد که این به دلیل جنس خاک این مناطق است. در این مناطق علاوه بر اینکه جنس زمین نرم است دارای سفره های زیر زمینی زیادی است که گاهی مشاهده می شود که بدون وقوع زلزله سازه ای در زمین فرو می رود.

این محقق با تاکید بر اینکه تهران زلزله خیز است و زلزله خیز باقی می ماند خاطر نشان کرد: این مسئله نباید باعث وحشت شود بلکه با اتخاذ تدابیر می شود میزان آسیب پذیری را کاهش داد.
آماری که در این گزارش ارائه شده است بر اساس نتایج تحقیقی است که در سال 1378 انجام شده و به طور حتم با افزایش ساخت و ساز و جمعیت تهران آمار جمعیت و ساختمانهای تهران در حال حاضر افزایش یافته است.

حالا استاندار تهران با اشاره به وقوع چند زلزله خفیف در شرق استان می گوید که بررسی های کارشناسی حاکیست این زلزله های خفیف در ادامه لرزش های قبلی است و پدیده متفاوت و معناداری نسبت به گذشته نیست اما شورای هماهنگی مدیریت بحران استان تهران باید در آمادگی کامل به سر ببرد.

مرتضی تمدن در پایان جلسه ستاد مدیریت بحران استان تهران می گوید وقوع زلزله های خفیف در تهران و کشور بی سابقه نیست و حتی این گونه زلزله ها همواره وجود دارد و تعداد آن نیز کم نیست اما بازهم ازآمادگی دستگاههای عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان تهران خبر می دهد .

وی می گوید: تعداد خرده لرزه‌ها و یا نزدیک بودن آن به معنی وقوع زلزله نیست هرچند موجب نگرانی شده ولی پیام آن افزایش آمادگی همگان است. خواند بدون شک تهران دارای پتانسیل زلزله است ولی خرده لرزه های چند روز گذشته نمی تواند به معنی وقوع زلزله بزرگ باشد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
3
109
چیزی نیس درس میشه !!
مهسا23
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
3
53
فقط میتونم بگم
خدا بداد برسه
بابا 5 علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
4
61
نمی دونم کسانی که بی خیال مردم اند و جان و مال مردم واسشون مهم نیست چطور می خواند پیش خدا جوابگو باشند.
خدا هممون رو حفظ کنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
منظور؟
رضايي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
3
28
عجب!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
5
41
وحشتناکه !
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
4
115
خوبه بعدش کار زیادی تولید میشه و نرخ بیکاری صفر میشود و وعده دولت عملی میشود.
sunrise
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
63
29
مرگ حقه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
7
60
بياد راحت بشيم ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
منم دعا میکنم زود راحت شی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
7
93
میگم..؟ چرا همیشه قبل از انتخابات میخواد زلزله بیاد .طوفان بیاد....از طرف دشمنان نا مرد مورد تهدید هستیم!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
نمکدون
omid
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
خیلی به جا گفتی
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
0
20
3000 میلیارد یادم رفت برم یه فکری واسه اخرتم بکنم
ناشناس
|
United States
|
۰۴:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
0
8
JICA درسته
مطالعات اولیه رو این شرکت انجام داد و تقریبا نیمه کاره رها شد و بعد از اون متاسفانه هیچ اقدامی برای مقابله صورت نگرفت
در ضمن مساله شبکه گاز رو هم در مطالعات ندیدن این شبکه باعث آتش سوزی وسیع بعد از زلزله می شه که متعاقبا تعداد کشتهای بیشتری بجا می گذاره تا خود زلزله
خدا کاری برای مردم نمی کنه تا خودشون تکون نخورن
Mottale
|
Germany
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
4
2
lotfan in matn ro tassih konid. ba deghat tarjome nashode. "در سازه های فلزی پایه ها و تیرها با استفاده از جوشکاری کارگاهی به یکدیگر اتصال داده شده اند که این منجر به کم شدن اعتبار یا قابلیت اعتماد به این اتصالات می شود. بنابراین انتظار نمی رود که سازه های فلزی به طور کامل در برابر زلزله مقاومت موثری داشته باشد." jushkari kargahi behtarin noe jushari hastesh, ke zire nazare bazresine jush anjam mishe. 1 bahse mohemtari ke vojud dare, ineke khesarate zelzele be shekle barresi shode gheir ghabele pishbini hastand. Moshkelat pas az zelzele va adme tavanayi komakresani va bimarihaye motefavet dalilie asli az beinraftane kudakan, salmandan, bimarha, khahad bud. ma be Systemhaye komakresani mahali amn va bishtar anhake khod mokhtar amal konand niaz darim. Chon khiabanha kharab dastresi bamajruhin emkan pazir nemikonand.
پاسخ ها
k-2
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۵
فارسی بنویس برادر
رویا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
12
2
خسارت زلزله خودشون را چقدر تخمین زده بودند!!نشر این اخبار تا وقتی برای کنترل آن کاری انجام نمیشه جز رعب و وحشت در مردم و به خطر انداختن امنیت روانی آنها نتیجه ای ندرد!!
هموطن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
11
3
.هر چه از دوست رسد نیکو ست...قدح از دستم افتاد نشکست وگرنه صد قدح نفتاده بشگست
میثم
|
United States
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
1
17
شاید از نظر کسانی که زلزله رو تجربه نکرده اند پدیده زیاد جدی نباشه ! اما با تجربه ای که خودم در زلزله 6.3 ریشتری سیلاخور لرستان داشتم و اکثر خانه ها ویران شد ، حس ترس و وحشت بیشتری داشته باشم ... زلزله در تهران بسیار فجیع خواهد بود و به قول خیلی از کارشناسان تهران روی بمبی است که هر لحظه احتمال انفجار ان هست ... امیدوارم هیچوقت این اتفاق نیوفته چون شمار کشته ها دل جهانیان رو هم بدرد خواهد اورد
محمدرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
4
24
لا اقلا بعد از زلزله به همه یک مسکن مهر 2 در 1 متری میرسد
کورش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
50
22
خاک بر سرتون که زلزله رو هم سیاسی کردین . مرگ بر منافق فتنه گر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
0
16
امار امیدوار کننده ای بود ! زلزله ای با این شدت در تهران این تعداد کشته؟ باور کنید فقط نیمی ازجمعیت تهران در ثانیه اول... زبانم لال بشه
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
0
14
من زلزله 5.9 ریشتری رو تجربه کردم توی یک یا دو ثانیه
خیلی وحشتناک بود و خوشبختانه زمانش کم بود
حالا تصور کنید با هر درجه اضافی شدت 10 برابر میشه
دیگه چه خواهد شد؟؟؟ خدا کمک کنه فقط
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۲:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
0
3
یعنی زحمت کشیدین! این که تز فوق لیسانس صدها دانشجوی ایرانی هست که چه بلایی سر تهران میاد اگه زلزله بیاد. اونوقت رفتین تحقیق ژاپنیها رو چاپ کردین؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
1
4
زلزله دست خداست وبه قدرت اوست فعلا جلو اين دزدي هارابگيريد ،تا ازمجازات خداوند در امان باشيد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۴
2
0
این پیام به موضوع ربطی نداره!
از عامک و شکاک خبری نیست مثل اینکه الحمداله از بیکاری و الافی نجات پبدا کردند. یه زمانی مثل این 1 - k صبح تا شب توی انتخاب پلاس بودند.
خوب جای شکرش باقیه! خدا رو شکر.
سينا
|
United States
|
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۸
0
0
عکساتون خیلی قشنگ و جالبه دمتون گرم
قنبری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
0
0
مرگ و زندگی دست خداست .هیچ بنی بشری نمیتونه پیش بینی زلزله رو بکنه .ولی عقل حکم میکنه خود ما پیشگیری کنیم یا فکری به حال خودمون بکنیم.من و خانواده ام سعی میکنیم تهران را دو دستی تقدیم روستاییهایی که جای مارو تنگ کردن بکنیم و بریم جایی که در امان باشیم بعد که زلزله شد و تهران پاکسازی شد بر میگردیم و از اولش بهتر درستش میکنیم .تا چشم..........البته خدا نکنه ها
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۹
0
0
یکی از بین شما که گفتید بیاد راحت شیم پاسخش رو دیدید اون یارو رو اگر پیدا کردین یکی از طرف من بزنید تو سرش ممنون
خب هونی که قرار شد بزنیمش خیلی بی...
نظرات بینندگان