پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : لندن و واشنگتن برای نخستین بار از زمان آغاز بحران سوریه از اعطای پناهندگی و مصونیت قضایی به بشار اسد سخن می گویند.
به گزارش انتخاب به نقل از خبر آنلاین، انگلیس و آمریکا برای پایان دادن به آنچه که بحران سیاسی در سوریه می خوانند حاضر به اعطای مصونیت قضایی و پناهندگی به رئیس جمهوری سوریه هستند. به گزارش گاردین ، این طرح قرار است در کنفرانسی که در ژنو با محوریت انتقال آرام قدرت در سوریه برگزار خواهد شد مطرح شود. این طرح پس از دیدار نخست وزیر انگلیس دیوید کامرون با باراک اوباما در حاشیه اجلاس گروه بیست مطرح شد.
گاردین چون دیگر رسانه های خبری ادعا می کند که پوتین در گفتگو با رهبران انگلیس و امریکا چراغ سبز نسبی را برای انتقال آرام قدرت به شرط مصونیت قضایی بشار اسد نشان داده است. یک منبع انگلیسی در گفتگو با گاردین در این خصوص می گوید: آن دسته از رهبران اروپایی که با رئیس جمهوری امریکا در حاشیه نشست گروه بیست دیدار داشتند به این باور رسیده اند که میزان توافق نظرها برای انتقال آرام قدرت در سوریه به حدنصاب و کافی خود رسیده است.
گاردین در این خصوص می نویسد: با توجه به افزایش ناامنی ها در سوریه انگلیس مایل به طرح اعطای مصونیت قضایی و پناهندگی به بشار اسد در صورت توافق او برای ترک قدرت است. حتی آقای بشار می تواند با اطمینان خاطر از سلامت جسمی و مقامی برای شرکت در این کنفرانس به ژنو هم بیاید.
یک مقام ارشد دولت انگلیس به شرط مخفی ماندن نامش به گاردین می گوید: یافتن راهکاری برای انتقال آرام قدرت اگر مبنا بر تحویل دادن یکی از طرفین دعوا به دیوان کیفری بین المللی باشد ، سخت و غیرممکن است.
انگلیس و امریکا ادعا می کنند که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری تازه نفس روسیه در دیدار جداگانه با کامرون و اوباما تلویحا اعلام کرده است که تمایلی به حفظ بشار اسد به هر قیمتی در سوریه ندارد. این ادعا در حالی از سوی غربی ها مطرح می شود که کرملین هنوز در خصوص آن موضع گیری مشخصی نکرده است.
بر اساس این طرح ، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده به دنبال متقاعد کردن کوفی عنان نماینده سازمان ملل در سوریه برای تغییر طرح پیشنهادی خود در دمشق است. بر اساس آخرین طرحی که عنان از آن پرده برداشته تنها راه تشکیل گروه های تماس و بازی دادن مسقیم ایران و سوریه است. هیلاری از عنان می خواهد که با رها کردن این طرح ، طرح تشکیل کنفرانس بین المللی برای پیچیده شدن نسخه یمن برای سوریه را دنبال کند. امریکایی ها به عبدالله صالح رئیس جمهوری سابق یمن هم مصونیت قضایی و سیاسی اعطا کرده و قدرت را به معاون وی واگذار کردند. مساله ای که هنوز رضایت مخالفان در یمن را جلب نکرده است.
شرکت کنندگان در کنفرانس سوریه نمایندگانی از دولت ، رهبران مخالفان و 5 کشور عضو شورای امنیت به اضافه قدرت های منطقه ای هستند که البته گاردین از عربستان و ترکیه به عنوان دو قدرت بزرگ منطقه ای برای شرکت در این نشست یاد می کند. روسیه در این میان اصرار دارد که ایران نیز باید در این طرح دخالت داشته و خواهان حضور نماینده تهران در این کنفرانس است. این نشست با ریاست عنان، اواخر ماه جاری برگزار خواهد شد.