صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

دوشنبه - ۲۸ مهر ۱۴۰۴
کد خبر: ۳۱۳۸۴
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۰۱ - ۲۲ تير ۱۳۹۰
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
فرهاد عشوندي: مصطفي اميد قائمي ، مديرعامل شرکت فرابورس از ماجراي اولين خصوصي سازي تيم هاي ليگ برتري سخن گفت:؛« ببينيد يک ضرب المثلي است که مي گويد وقتي آدم به 70 سالگي رسيد و نوه هايش به دنيا آمدند تازه مي تواند بگويد حاصل عمرش موفق بوده يا نه. اينکه چطور بچه هايي تربيت کرده. حالا شما از من مي پرسيد که آيا اولين خصوصي سازي جواب داده ، سئوالي است که بايد سالها بعد بپرسيد. تازه اين فرزند متولد شده. از نظر شکلي و با ضوابطي که تعيين شده بود ، همين که ما توانستيم گام اول را در راه خصوصي سازي برداريم ، مي توانيم بگوييم در قدم اول موفق بوديم اما اينکه در ادامه چه اتفاقي مي افتد بايد منتظر گذشت زمان باشيم. اين شرايطي که سازمان خصوصي سازي گذاشته بود را ما اجرا کرديم و مرحله اول فروش تيم را پشت سر گذاشتيم و مالکين جديد 20 روز فرصت دارند تا معامله را نهايي کنند. آنها اسامي هيات خريدار مورد نظرشان را ارائه کرده اند و از اين پس بايد منتظر ادامه مسير انتقال باشيم تا قرارداد نهايي شود. »
او در پاسخ به اين سووال که سرنوشت تغيير نام تيم چه مي شود ، مي گويد:« چون تيم در پروسه اي طولاني مدت منتقل مي شود ، همچنان مجمع باشگاه بايد زير نظر سازمان خصوصي سازي باشد و مالکين جديد براي برگزاري مجمع اوليه شان از سازمان مجوز بگيرند. در آن مجمع است که مي توانند درباره تغيير نام تيم انتقال و ساير مواردش تصميم بگيرند. پروسه اي که بعد از نهايي شدن معامله نياز به بازه اي 10 روزه دارد . قطعا خريداران تيم به اين نکته آگاه هستند .»
نکته قابل توجه در مورد انتقال راه آهن شيوه ارزش گذاري روي باشگاه است. باشگاهي که برندش را 4 ميليارد ارزش گذاشتند و بدهي هاي قبلي تيم را هم به ارزش باشگاه افزودند. بدهي هايي که بخش عمده اش هزينه هاي تيم در ساخت و ساز ورزشگاه راه آهن بوده است. ورزشگاهي که به عنوان دارايي مجموعه به مالکين جديد فروخته نشده است. قائمي در اين باره مي گويد:« آنچه از سوي سازمان خصوصي سازي در بازار فرابورس عرضه شد ، تنها برند تيم و بازيکنانش بود. چون املاکي در اسناد باشگاه وجود نداشت. ما قرار شد برند تيم را به اضافه بدهي هاي قبلي تيم واگذار کنيم. اينکه بدهي ها شامل چه مواردي مي شد را نمي دانيم اما اين ديگر نکاتي است که مالکين قبلي و جديد حتما درباره اش به تعامل مي رسند چون چيزي به عنوان املاک ويژه باشگاه در اين مناقصه ارائه نشده بود تا بخواهيم ارزش آن را محاسبه کنيم.»
نکته مهم اين نقل و انتقال شيوه اي بوده که مسؤولان رجا در واگذاري تيم در پيش گرفته اند. آنها مجموعه بزرگ ورزشي شان را که قطعا ميلياردها ارزش دارد ، در اين فروش تيم دخالت ندادند. شيوه اي که در تمام دنيا اتفاق مي افتد و مثلا مالک منچستر سيتي ، تيم را با دارايي هايش مي خرد. قائمي در اين باره مي گويد: « ما در واگذاري تنها مي توانيم همان چيزهايي را که سازمان خصوصي سازي اعلام کرده واگذار کنيم و در انتقال راه آهن هم تنها برند تيم به فروش رسيد.»
آيا راه آهن در اين انتقال خصوصي سازي واقعي شده يا به ارگان خاصي واگذار شده است؟ قائمي در اين باره مي گويد:« دو تا آدم ، شخص حقيقي آمدند و تيم را خريدند و حالا هم 7 مالک حقيقي معرفي شدند و ما با ارگاني طرف نبوديم و نمي دانيم ديگر مي تواند اين معامله پشتي هم داشته باشد يا نه. ما بر اساس واقعيت ها مي گوييم تيم را به اشخاص حقوقي سپرديم.»
انتقال راه آهن مقدمه اي بود براي دو انتقال بزرگ تيم ها به بخش خصوصي يعني استقلال و پرسپوليس. قائمي در اين باره مي گويد:« تا جايي که ما مي دانيم قرار است اين دو تيم هم از طريق فرابورس فروخته شوند و بايد قبل از اين نرخ گذاري شوند. »
او در پاسخ به اين پرسش که اين تيم ها با املاک شان فروخته مي شوند يا تنها برندهاي شان واگذار مي شود ، مي گويد:« اگر خود باشگاه ملکي داشته باشد حتما با املاکش فروخته مي شود و اگر نداشته باشد که تنها برند تيم را مي فروشيم. بايد ديد چه اتفاقي مي افتد.»
پرسپوليس اين روزها مالک ورزشگاه درفشي فر است که سندش در اختيار وزارت ورزش خواهد ماند و استقلال هم کمپ اختصاصي ناصر حجازي را دارد که شايعه شده بود سند زمينش به نام علي فتح ا... زاده و منصور پورحيدري است و اگر متعلق به اين دو هم نباشد بايد در اختيار سازمان ورزش باشد يعني اين دو تيم محبوب هم در صورت فروش ، باز بي زمين مي مانند. اگرچه در حرف هاي قائمي کاملا پيداست که فرابورس تمام تلاش خود را در انتقال قانوني راه آهن به بخش خصوصي داشته اما شرايط واگذاري اين دو تيم هم که توسط شوراي عالي واگذاري مشخص مي شود ، مي تواند تهديدي باشد براي فروش اين دو تيم مردمي. اينکه مالکيني با هزينه هايي چند ده ميلياردي اين تيم ها را بخرند و حتي اختيار تغيير نام شان را داشته باشند. مالکيني که ديگر دغدغه پاسخگويي به مردم را هم نخواهند داشت. اگرچه مسؤولان سازمان خصوصي سازي معتقدند روند واگذاري بايد از يک روز آغاز شود اما به نظر مي رسد واگذاري راه آهن برند اين تيم قديمي تهران را براي هميشه نابود کرد و بايد ديد اين اتفاق ممکن است براي استقلال و پرسپوليس هم تکرار شود؟