arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۲۷۸۵
تاریخ انتشار: ۴۲ : ۱۹ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۲

عارف: اگر کسی در زمینه اجماع پیشقدم شود من نفر دوم خواهم بود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

محمدرضا عارف کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری عصر امروز در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با بیان اینکه باید بعد از انتخابات وارد فاز رفاقت و همدلی شویم، اظهار داشت: بعد از مشخص شدن نتایج باید مسئولان کمک کنند تا رئیس‌جمهور بتواند مسئولیتش را انجام دهد.

تسنیم نوشت:وی افزود: ما وقتی به تجربه گذشته نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که پس از انتخابات تسویه حساب‌ها شروع می‌شود و در اولین گام رقبا از صحنه حذف می‌شوند. از صدر تا ذیل مسئولیت‌ها در یک بخش عوض می‌شود و این کار هزینه‌ای برای کشور به بار می‌آورد چرا که مدیران بی‌تجربه از روشهای سعی و خطا بهره ‌می‌برند.

به گفته عارف امسال باید حماسه رفاقت هم ایجاد شود. مردم انتظار رقابتی قانونی را دارند که در چارچوب قانون باشد و طی آن کاندیداها برنامه‌هایشان را مطرح کنند، اما از فردای انتخابات رفاقت در کشور حاکم می‌شود.

وی با اشاره به اینکه کشور مشکلات زیادی دارد و از سند چشم‌انداز فاصله زیادی وجود دارد، اظهار داشت: بر همین اساس باید با همدلی به اهداف برسیم؛ فرد پیروز انتخابات پس از انتخابات باید به رقبای خود تبریک بگوید و آن را دعوت به همکاری کند تا شاهد الگوی جدیدی باشیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه حماسه انتخابات حماسه انتخاب اصلح است، اصلح را کسی دانست که بتواند کشور را در افق سند چشم‌انداز به اهداف خود برساند و جایگاه اولی منطقه را از آن کشور کند.

وی تاکید کرد: کشورهای رقیب ما وضعیت خوبی را دنبال می‌کنند. به عنوان مثال یکی از کشورها در گذشته نه چندان دور تورم 3 رقمی داشت، ولی الان تورم یک رقمی دارد. بنابراین ما باید شتابمان بیشتر از این کشورها باشد تا جایگاه اول را در بخش علم و سایر بخش‌ها داشته باشیم.

عارف در ادامه به 3 شاخص مورد توجه خود اشاره کرد و گفت: این شاخص‌ها در چارچوب سند چشم‌انداز تدوین شده است. البته جدای از این شاخص‌ها ما در تولید علم رشد خوبی داشتیم و از رقیبمان جلو افتاده‌ایم، اما باید تولید علم همراه با ثروت صورت بگیرد.

وی ادامه داد: اولین شاخصه ما رفاه است که خود 8 زیرشاخه اقتصاد، آموزش و پرورش، کارآفرینی، حکومت‌داری، سلامت، آزادی، امنیت و سرمایه اجتماعی را شامل می‌شود. در حال حاضر ما در بین 142 کشور دنیا رتبه 102 را داریم. در شاخص توسعه انسانی ما رتبه 76 دنیا و در شاخص فناوری‌ها که پل ارتباطی علم و ثروت است، ما رتبه 45 را داریم و ترکیه که رقیب ماست، رتبه 30 را دارد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: این شاخص‌ها نشان می‌دهد ما راه طولانی را برای رسیدن به اهداف سند چشم‌انداز در پیش‌رو داریم . ما پتانسیل این راه را داریم و مزیت اصلی ما 4/5 میلیون دانشجو در کشور است.

وی با بیان اینکه در شاخص‌های دانشگاهی و ارتقای اساتید وضعیت خوبی را داریم، به منابع زیرزمینی و موقعیت جغرافیایی به عنوان مهمترین مزیت‌های کشور اشاره کرد و اظهار داشت: اینها عوامل کمک‌کننده است تا ما زودتر به افق چشم‌انداز برسیم. خوشبختانه ما اسناد بالادستی به اندازه کافی داریم و تنها احتیاج به یک عزم و ایجاد فضای مناسب برای رسیدن به این اهداف داریم.

عارف در ادامه به تعریف اصلح پرداخت و گفت: اصلح باید توانایی اجرایی داشته باشد. ما اوایل انقلاب به جهت اینکه نمی‌توانستیم به مدیران قبلی اعتماد کنیم، با روش سعی و خطا کشور را اداره می‌کردیم. ولی اکنون در چهارمین دهه انقلاب اسلامی هستیم و نمی‌توان با همان روش‌ها کشور را اداره و عنان آن را به دست کسی بسپاریم که نمی‌دانیم می‌تواند موفق باشد یا نه.

وی افزود: باید عنان کشور به دست کسی باشد که در عمل توانایی اداره کشور را داشته باشند. مردم هم برای انتخاب اصلح باید سابقه اجرایی افراد را بررسی کند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری درباره اینکه آیا در کابینه شما همه سلایق حضور خواهند داشت، گفت: ما هیچ راهی جز شایسته‌سالاری نداریم. باید از برجسته‌ترین نیروها سوای دیدگاه سیاسی‌شان استفاده کنیم، اما این افراد باید برنامه رئیس‌جمهور را قبول داشته باشند. بنده زمانی که در دانشگاه تهران مسئول بودم، آنگونه که دیگران می‌گفتند معاون با گرایش چپ و معاون با گرایش راست هم در کنار خود داشته‌ام. معتقدم که هیچ جریان سیاسی بدون جریان دیگر نمی‌تواند موفق باشد.

عارف در خصوص برنامه هسته‌ای کشورمان نیز گفت : ما با دنیا مشکلاتی داریم و آنها نیز تحریم‌هایی تحمیل کردند. آنها پرونده هسته ای کشور را سیاسی کردند و گرفتاری‌های بی‌بهانه‌ای را ایجاد کردند. دنیای غرب می‌داند که ما در برنامه‌ هسته‌ای تخطی نکردیم و حتی در این باره فتوا داریم، ولی به هر حال بازی در می‌آورند و ما باید با دنیا تعامل داشته باشیم و سعی کنیم تنش‌ها را رفع کنیم.

به گفته وی در گام اول باید با کشورهای اسلامی و پس از آن با کشورهای عدم تعهد ارتباطمان را گسترده‌تر کنیم و پس از آن روابطمان با کشورهای اروپایی را حسنه کنیم و از تضاد اروپا و آمریکا به نفع خود استفاده کنیم، اکنون در عمل اروپا و آمریکا با هم متعهد هستند. ما باید با دیپلماسی قوی رابطه سنتی خود با اروپا را احیا کنیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری به برنامه خود که تحت عنوان ایران آینده در 7 هدف راهبردی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تبیین شده اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه ‌های ما افزایش درآمد سرانه و بالابردن ثروت است. ما رشد اقتصادی 8 درصد را برنامه‌ریزی کرده‌ایم که این به نظرمان دست‌یافتنی است. شاخص HTI برای ما اهمیت دارد و برنامه داریم که بر اساس این شاخص بین 50 کشور اول دنیا باشیم.

وی ادامه داد: توسعه عدالت و کاهش بی‌عدالتی از دیگر برنامه‌های ماست. ما هیچ راهی جز تولید ثروت نداریم. پس برای رسیدن به عدالت باید ثروت تولید کرد. برنامه دیگر ما در حوزه فرهنگی، مبنا قرار گرفتن نقشه مهندسی فرهنگی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است.

عارف افزایش سهم سلامت در تولید ناخالص ملی به 7 درصد و همچنین مهار گرانی و تورم و رساندن تورم به زیر 10 درصد را از دیگر برنامه‌های خود برشمرد و در خصوص مسائل خارجی نیز گفت: در این حوزه ما به جای ایران هراسی و ایران ستیزی به دنبال ایران دوستی و ایران پذیری در دنیا هستیم.

معاون اول دولت اصلاحات در خصوص برنامه‌های اقتصادی خود گفت: ما تلاش داریم به رشد 8 درصد برسیم که 2/5 واحد آن در ارتباط با افزایش بهره‌وری است. در حوزه تورم نیز به دنبال این هستیم که تورم یک رقمی شود. مشکل نقدینگی 450 هزار میلیاردی نیز با انضباط مالی قابل حل است. معتقدم باید بانک مرکزی مستقل باشد، سازمان و مدیریت احیاء شود و شورای پول در جایگاه خود قرار بگیرد.

وی درباره اشتغال نیز گفت: ما به دنبال این هستیم که نرخ بیکاری تک‌رقمی شود و برای آن چندین طرح ویژه داریم که اولین آن جذب گردشگر است. از طریق گردشگری می‌توانیم 200 هزار شغل ایجاد کنیم و البته در این حوزه نگاه ما فرهنگی است. زیرا هر فردی به ایران آمده با توجه به مهماندوستی ایرانیان سمپات ایران شده است.

عارف با بیان اینکه هدف‌گذاری سالانه ما در حوزه اشتغال یک میلیون شغل به صورت سالانه است، اظهار داشت: در دوران اصلاحات، ما به طور متوسط سالانه 740 هزار شغل ایجاد کرده‌ایم . ما اکنون حوزه فناوری اطلاعات را جزو اولویت‌های خود برای اشتغال‌زایی گذاشته‌ایم و بنا داریم سهم 1/5 درصد از تولید ناخالص ملی را در این بخش به 7 درصد برسانیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مزیت جغرافیایی ایران را حائز اهمیت دانست و به درآمد سالانه 500 میلیون دلاری بابت تردد هواپیماها اشاره کرد و گفت: یکی از اولویت‌های ما استفاده از این وضعیت است.

وی به مسئله مسکن اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سن ازدواج در کشور 5 سال بالارفته است و آمار طلاق نگران‌کننده شده است. شاخص‌ها نرخ طلاق را از یک به 6 نشان می‌دهد که این آمار در تهران 1 به 3 است. متاسفانه ریشه عموم طلاق‌ها نیز مسئله مسکن و اقتصاد است.

معاون اول دولت اصلاحات با بیان اینکه دولت نرخ بیکاری را 13 درصد اعلام کرده است، ولی آمارهای دقیق‌تر ظاهرا رقم بالاتری را نشان می‌دهد، به برنامه خود برای کاهش بیکاری اشاره کرد و گفت: ما برای تثبیت بیکاری باید سالانه 900 هزار شغل ایجاد کنیم و برای اشتغال‌زایی نیز باید 100 هزار شغل بیشتر ایجاد کنیم تا در پایان 4 سال اول نرخ بیکاری به زیر 10 درصد برسد.

عارف درباره هدفمندی یارانه‌ها نیز گفت: این اولویت همه دولت‌ها بوده است. ما عذاب می‌کشیدیم که یک فرد پولدار 40 برابر مردم عادی از یارانه‌ها بهره‌مند می‌شد، ولی در کنار آن باید مواظب تورم ناخواسته تحمیلی نیز می‌بودیم .

وی افزود: دولت فعلی با شجاعت این کار را انجام داد. البته این در شرایط هماهنگی کامل اتفاق افتاد. به عنوان مثال در دولت آقای خاتمی قرار بود قیمت آرد از 45 ریال به 75 ریال برای هدفمندی افزایش یابد، ولی آن‌قدر فشار سیاسی زیاد شد که بعد از 2 هفته مصوبه دولت لغو شد، ولی در دولت نهم شرایط مهیا شد.

به گفته این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، در حال حاضر فاز اول هدفمندی به طور کامل اجرا نشده، چرا که باید 30 درصد این منابع به تولید اختصاص داده می‌شود، ولی این اتفاق نیفتاد. اکنون مردم 70 درصد هزینه‌های سلامت را می‌پردازند، در صورتی که باید این رقم در حدود 30 درصد باشد.

عارف در خصوص تحریم‌ها نیز گفت: تحریم‌ها اثرگذار هستند، اما اگر مدیریت درستی صورت گیرد، تحریم‌ها نمی‌تواند آزاردهنده باشد. ما باید با مدیریت قوی آثار تورمی را به حداقل برسانیم.

در ادامه این نشست عارف به سوالات اساتید دانشگاه پاسخ گفت.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه چه تضمینی می‌دهید همچون دوران اصلاحات در دولت شما به ارز‌ش‌ها بی‌توجهی نشود، گفت: خوب بود برای این سوال مصداق می‌گفتید. من خودم جزو کسانی بودم که در سال 84 نقد عملکرد دولت اصلاحات را مطرح کردم. من خودم سعی می‌کنم آن اشتباهات را نداشته باشم. اولویت اولم نیز توجه به ارزشهاست و اگر دولت ما بر سر کار آمد بر اساس مر قانون و ارزش‌ها عمل خواهد کرد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که آیا شما به قوانین دموکراسی و نتیجه آن پایبند هستید که اگر رای نیاوردید از قانون تبعیت کنید، اظهار داشت: من قانون‌مدارم و یاد ندارم که خلاف مر قانون عمل کرده باشم. هر نتیجه‌ای که انتخابات داشته باشد مورد احترام همه است. توصیه من همان توصیه رهبری است که همه به قانون عمل کنند و آنچه از صندوق‌ها خارج می‌شود همان باشد که مردم رای داده‌اند.

عارف درباره اینکه آیا امکان دارد به نفع آقای روحانی از صحنه انتخابات کنار برود گفت: در کشور ما همه چیز امکان دارد. آرزوی من این است که در یک انتخابات بین چپ و راست یک کاندیدای واحد وجود داشته باشد. اگر یکی در این زمینه پیشقدم شود، من نفر دوم خواهم بود.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص نظرش پیرامون مناقشه اتمی کشورمان گفت: ما مناقشه اتمی نداریم. ما می‌گوییم مسئله هسته‌ای ما سیاسی شده است. در پایان نشست‌های ایران با غرب، کارشناسان به صورت خصوصی می‌گویند که ما می‌دانیم که برنامه شما منحرف نشده است. من معتقدم که غرب در پرونده هسته‌ای خودش را به خواب زده و کسی که خودش را به خواب زده است، نمی‌شود بیدارش کرد. ولی ما با فتوای مقام معظم رهبری بهانه‌های آنها را گرفته‌ایم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در حال حاضر در پرونده هسته‌ای غرب ما نمدمال می‌کند و هرقدر که این قضیه کش‌دار شود، ما ضرر می‌کنیم. ما راهی جز تعامل نداریم و باید بین وحدت کشورها علیه خودمان شکاف بیندازیم و رابطه‌مان را با اروپا نزدیک‌تر کنیم.

عارف درباره اینکه شما مرزبندی خود را با تخریب‌های بیرونی و مخالفان برانداز و ساختارشکنان تبیین کنید گفت: من با مخالفان در درون کشور تعامل می‌کنم و معتقدم باید ظرفیت تحمل آنها را داشته باشم. بر همین اساس نیز در کنار مشاوران منتقدانی نیز خواهم داشت. اما با براندازها چه رابطه‌ای می‌توانم داشته باشم؟ اگر بتوانم براندازان را مخالف کنم، فکر می‌کنم کار خوبی صورت گرفته است. البته این را هم باید گفت که مگر شهدا و ایثارگران اجازه کوچکترین انحراف را می‌دهند؟

وی درباره اینکه آیا در تیم کاری‌تان همه سلیقه‌های حضور دارند تاکید کرد: وقتی می‌گویم شایسته‌سالاری جواب این سوال است. عملکرد من در دانشگاه تهران مشخص است و زمانی هم که وزیر بودم معاونی داشتم که گرایشاتش با من تفاوت داشت. شما در 30 سال مسئولیت اجرایی من بررسی کنید که آیا یک نفر را به خاطر جهت‌گیری سیاسی عزل کرده‌ام یا خیر. البته اگر این اتفاق هم افتاده باشد، به خاطر اختلاف نظر سیاسی نبوده است.

این کاندیدای اصلاح‌طلب انتخابات ریاست جمهوری درباره موضش پیرامون فتنه 88 گفت: بیش از 40 بار به این سوال پاسخ دادم؛ بنده از اتفاقات سال 88 متاسفم، اما باید اتفاقات پیش از انتخابات و پس از آن تحلیل شود تا سهم همه گروه‌ها مشخص شود، ولی وقتی تریبون دست یک جریان باشد و یک طرفه به قاضی برود ،مشخص است نتیجه چه می‌شود.

عارف درباره میزان قانون‌گرایی خود نیز گفت: قانون اساسی میثاق ملی است و هر دولت باید آن را اجرا کند. تخطی از قانون ، حتی اگر قانون مشکل داشته باشد اشتباه است. بنده در دورانی که معاون رئیس‌جمهور بودم، اعلام کردم که ماشین وزرا حق ندارد از مسیر ویژه آمبولانس عبور کند، چرا که به اجرای قانون اعتقاد دارم.
نظرات بینندگان