پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه شرق در گفت و گویی با محمدرضا تاجیک مشاور رییسجمهور و رییس «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری» در دولت خاتمی نوشت:
- خیزش مردمی در رای به روحانی که تداعیکننده نوعی «جنبش یا اراده معطوف به حضور» است، بیش و پیش از آنکه بر انگیزشها و آرمانهای طبقاتی استوار باشد، بر یک مطالبه مشترک، یعنی خواست «تغییر» مبتنی بود. اگرچه در تحلیل نهایی نمیتوان از نقش طبقه متوسط در این خیزش به سهولت گذشت، اما همچنین نمیتوان آن را به سطح یک کنش طبقاتی تقلیل داد.
- اگرچه معتقدم عصر گروههای مرجع بزرگ سپری شده است، اما تردیدی ندارم که بزرگان اصلاحات در این چرخش قدرت و سیاست نقشی بسزا و تعیینکنندهای داشتند.
- حتما اخیرا تحلیل نمکین آقای «دهنمکی» را در نقد رفقای اصولگرای خود خواندهاید. ایشان از کنترل و مهار غضنفرهایی صحبت میکند که خودشان هم نمیتوانند خودشان را کنترل و مهار کنند، خودشان هم هر چقدر دنبال خودشان میدوند نمیتوانند خودشان را بگیرند. آقای دهنمکی حتما بیش از ما مطلعند که خیلی از بزرگان و ریشسفیدان اصولگرا تلاش وافر کردند تا با تزریق آگاهی به آنان تفاوت احساس تکلیفکردن و تکلیفشناسی را بیاموزند، اما نشد که نشد. خیلیها تلاش کردند که این احساس تکلیف را از عرصه «آمدن» به ساحت «نیامدن» انتقال دهند، اما نشد که نشد. خیلیها تلاش کردند تا رعایت اصول، بهویژه اصل «خرج نکردن همه چیز پای یک رقابت»، را به آنان یادآور شوند، اما نشد که نشد. و بالاخره، خیلیها تلاش کردند تا آنان را ترغیب و تشویق کنند تا درس اصولگرایی را از اصلاحطلبان بیاموزند، اما نشد که نشد. اصولگرایان در این انتخابات نشان دادند که در سطوح مختلف از جمله در سطح گروههای مرجع با یک بحران مواجه هستند.
- ردصلاحیت هاشمی، هراس از پیروزی برخی کاندیداها، جذابیت گفتمان انتخاباتی روحانی، حمایت خاتمی و هاشمی، شخصیت و گفتمان صادق و صریح عارف و انصراف شجاعانه و آگاهانه ایشان، نمایش نهچندان جذاب رقیبان، طرح احتمال ردصلاحیت روحانی، خستگی و دلآزردگی مردم از شرایط «واقعا موجود»، تبدیلشدن اصولگرایان به رقیب خود، و... در پیروزی روحانی موثربود.