پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه بهار نوشت:
از منتخب مردم ایران تنها در داخل کشور انتظار وجود ندارد؛ آن سوی مرزها نیز از مرد کلیددار انتظارهایی هست؛ انتظار بازکردن قفلهایی که مدتهاست باز نشده. در این سالها هم بزرگترین قفل روی مناقشه هستهای ایران زده شده و از بس که این قفل باز نشده است بسیاری دیگر از بازشدن آن قطع امید کرده بودند. اما رای مردم ورق را بازگرداند و امیدها را زنده کرد؛ هم در داخل و هم در خارج.
دولت «تدبیر و امید»، این امیدواری را برای طرفهای مقابل پرونده هستهای ایران ایجاد کرده است که با رویکارآمدن، میتواند قفل این پرونده را هم باز کند. ایالات متحده آمریکا در رأس کشورهایی قرار دارد که به این امیدواری رسیده است.
جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در جریان سفر به دهلینو به منظور رایزنی با همتای هندی خود از جمهوریاسلامی ایران خواست که از موقعیت و فرصت ویژهای که پس از انتخاب یک رییسجمهوری میانهرو فراهم شده است برای رفع نگرانیها درباره برنامه هستهای خود استفاده کند. وزیر امور خارجه آمریکا با ستایش اقدامات هند در کاهش وابستگی به نفت ایران، ابراز امیدواری کرد که رییسجمهوری جدید ایران بتواند زمینه رفع نگرانیهای جامعه جهانی و حلوفصل بحران هستهای از راه دیپلماتیک را فراهم کند.
کری در کنفرانس خبری مشترک با سلمان خورشید، وزیر امور خارجه هند، کاهش خرید نفتخام ایران از سوی هند را «گامی مهم» در جهت اعمال فشار بر جمهوریاسلامی خواند و برای گامبرداشتن در این مسیر از مقامات این کشور تقدیر کرد.
جان کری در این کنفرانس خبری که در دهلی برگزار شد، گفت: «ما از هند بابت اینکه تلاشهای بسیاری کرد تا از وابستگی خود به نفت ایران بکاهد تشکر میکنیم و از ایران میخواهیم که درباره عزم آمریکا و جامعه جهانی برای سدکردن راه تولید و توسعه تسلیحات هستهای اسیر محاسبات نادرست و نسنجیده نشود.» اختلاف بر سر برنامه هستهای ایران باعث شده که شورای امنیت سازمان ملل تحریمهایی را علیه بعضی چهرهها و نهادهای حکومتی ایران وضع کند. علاوه بر این آمریکا و اتحادیه اروپا نیز تحریمهای شدید یکجانبهای را علیه صنعت نفت و نظام بانکی ایران به اجرا گذاشتهاند.
در همین راستا آمریکا و اروپا متحدانشان در جهان را تهدید کردهاند که واردات نفت از جمهوریاسلامی ایران یا متوقف میکنند یا مشمول قانون تحریمهای یکجانبه قرار خواهند گرفت. هرچند این تهدید برای بعضی کشورها همراه با تعیین وقت و زمان به منظور دستیابی به بازار جدید شده است. هند از جمله کشورهایی است که تاکنون از سه معافیت ششماهه قانون تحریم نفت جمهوریاسلامی ایران بهره برده است. با این حال هندیها همچون سایر کشورهایی که از معافیت قانون تحریم نفت بهره جستهاند متعهد شدهاند که واردات نفت از جمهوریاسلامی ایران را به تناوب کاهش دهند. هند تاکنون به این تعهد خود پایبند بوده است.
چندی پیش «رویترز» در گزارشی مدعی شده بود که در پنج ماهه نخست سالجاری، هند واردات نفتی خود از ایران را تا ۴۰درصد کاهش داده که این امر موجب شده است جایگاه ایران از سومین کشور تامینکننده نفت مورد نیاز هند به جایگاه هفتم تنزل یابد. طبق این گزارش به نقل از بعضی منابع اطلاعاتی واردات نفتی هند از ایران تنها در ماه می سالجاری 2/12درصد کاهش داشته و به ۲۱۳هزار و ۵۰۰ بشکه در روز رسیده است.
طبق آمار از فاصله ماه ژانویه تا ماه می سهم ایران از واردات نفتی هند به 5/5درصد تنزل یافته که این رقم در پنجماهه نخست سال ۲۰۱۲ میلادی برابر با ۱۰درصد بوده است. هند که یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت در آسیا به شمار میرود این کشور در پنج ماه نخست سالجاری با کاهش واردات نفتی از ایران واردات نفتی خود از آمریکای لاتین را تا ۸۰درصد افزایش داده است.
این منطقه هماکنون در حدود یکپنجم کل واردات هند را تشکیل میدهد و این در حالی است که در دوره مشابه سال گذشته تنها ۱۲درصد واردات نفتی هند از آمریکای لاتین تامین میشد. جان کری همچنین با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری در ایران، از مقامات جمهوریاسلامی خواست که از فرصتی که با رویکارآمدن یک چهره میانهرو پدید آمده است استفاده کنند تا نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران برطرف شود. او گفت ایران اکنون فرصت دارد تا به جهان ثابت کند که برنامه هستهایاش «واقعا صلحآمیز» است.