arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۱۷۶۲
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۲۷ : ۱۳ - ۳۰ تير ۱۳۹۲

علیخانی: مخالفان روحانی امروز برای او نسخه می پیچند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روزنامه ابتکار با حجت الاسلام قدرت الله علیخانی نماینده سابق مجلس و مشاور پارلمانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره دولت در پیش رو و چالش های آن گفتگو کرده است، که متن کامل آن در پی می آید:

چه تحليلي از نتايج انتخابات 24 خرداد داريد؟

انتخابات 24 خرداد را مي‌توان يک نقطه عطف براي پايان برخي رويکردهاي غلط و ناصحيح دانست. رويکردي که در داخل آن طيف گسترده اي از معضلاتي که امروز مشکلات عمده کشور اعم از داخلي و خارجي را باعث شده، شامل مي‌شود مثل قانون گريزي، خودرأيي، افراط، بي توجهي به نخبگان و کارشناسان، نظارت گريزي، درشت گويي، تهمت، تخريب و....
 از طرف ديگر با اينکه در اين دو دوره اخير رسانه‌هاي رسمي برخلاف گذشته، فقط نقاط مثبت دولت را مي‌ديدند و منعکس مي‌کردند، مردم چنين برداشت و احساسي نداشتند. اين مساله هم به حوزه سياسي و سياست خارجي و هم به حوزه‌هاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي بر مي‌گردد. تقريبا شما نارضايتي از رويه‌هاي اجرايي حاکم را از مراجع و روحانيت، اساتيد دانشگاه، فعالان سياسي، فعالان اقتصادي گرفته تا مردم عادي به خوبي مي‌ديديد. و اين چيزي نبود که قابل کتمان باشد. بنابراين مردم در انتخابات اولا به دنبال تغيير وضعيت موجود بودند. دوما در اين تغيير، گفتماني را انتخاب کردند که از نظر آنها نه تنها سهمي در مشکلات جاري نداشت بلکه تصورشان اين بود که اين گفتمان به هيچ وجه قرار نيست وضع فعلي را تداوم دهد. بنابراين به گفتماني راي دادند و اعتماد کردند که به گفتمان اعتدال مشهور شد و در اين بين سابقه اعتماد و باور مردم به حاميان شناخته شده رئيس جمهور منتخب در انتخابات، اهميت بالايي در اين نتيجه داشت.

آيا راي مردم به آقاي روحاني «نه» به احمدي نژاد بود يا به گفتماني که احمدي نژاد يک جلوه آن بود؟

اين سوال را از دو منظر سلبي و اثباتي بايد جواب بدهم. در بين نامزدهاي موجود در انتخابات شايد محسن رضايي به لحاظ اقتصادي، در مناظرات و فيلم‌هاي انتخاباتي اش بيش از ديگر نامزدها و به صراحت تمام از وضع موجود و دولت کنوني انتقاد کرد. در بحث هسته اي آقاي دکتر ولايتي به ويژه در مناظره آخر مطالبي را مطرح کرد که دکتر عارف و دکتر روحاني هم آنگونه به آن ورود نکردند.

آقاي قاليباف نيز رويکردي انتقادي در مناظرات و برنامه‌هاي خود نسبت به وضعيت جاري داشت.پ
 اگر قرار بود، اين انتخابات و نتيجه آن فقط راي نه به احمدي نژاد باشد که تقريبا اکثر نامزدها در نقش منتقد رئيس جمهور فعلي ظاهر شدند و بايد يکي از آنها و از ميان اصولگرايان رئيس جمهور مي‌شد. بنابراين مردم برغم مشاهده انتقادات آقايان رضايي، ولايتي، قاليباف و... از وضعيت موجود و رئيس جمهور کنوني، آنها را در يک طيف همراه با رئيس جمهور و جريان حاکم قرار دادند. البته بايد به يک نکته هم اشاره کنم که به يقين اگر کسي از ميان آقايان ولايتي، رضايي و قاليباف هم کناره مي‌گرفت، آرايش نه به سمت دکترجليلي که به سمت آقاي روحاني مي‌رفت.

در نتيجه اين که مردم اين نامزدها را که از مستقل اصولگرا تا اصولگراي تمام عيار شامل مي‌شدند، در يک طيف و مجموعه به نام اصولگرايي ديدند. مردم باور نکردند جرياني در دو دوره با تمام توان و حتي برغم برخي نارضايتي هايش از يک دولت و رئيس جمهور حمايت کرده و حالا در زمان انتخابات منتقد وضع موجود شده است. راي انتخابات 24 خرداد نه به يک مجموعه، يک گفتمان و جريان سياسي بود. البته اين جنبه سلبي قضيه است. از جنبه اثباتي بالاخره يکي از نامزدها برنامه ها، شعارها و گفتمان خاص و متفاوتي را مطرح کرد که اين گفتمان اعتدالي داراي نسبت بسيار نزديک با اصلاح طلبي بود.
نتيجه اينکه گفتمان و برنامه آقاي روحاني که از قدرت، استدلال و فن بيان بالايي در مبارزات انتخاباتي برخوردار بود در کنار نزديکي ايشان به آيت اله هاشمي موجب شد تا يک نامزد اصلاح طلب به نفع وي کنار رود. حمايت آيت اله هاشمي و آقاي خاتمي و مجموعه اصلاح طلبان و نيروهاي اعتدالي در کنار اين واقعيت که”يکي" شدن دو نامزد مطرح، موجب جلب توجه آراي خاموش هوادار اين جريان به مشارکت بيشتر در انتخابات و در نتيجه پيروزي چشمگير رئيس جمهور منتخب شد.

به نظر شما خطرات پيش روي دولت آقاي روحاني چيست و مهمترين اولويت دولت جديد چه خواهد بود؟

يک واقعيت را که فکر مي‌کنم همه کارشناسان و تا حد زيادي عموم مردم مي‌دانند اين است که شرايط فعلي کشور به لحاظ اجرايي، اقتصادي و... مطلوب نيست. اين روزها که دولت مستقر در حال ارائه آمار و دستاوردهاي خود است شايد مردم اين گزارش‌ها را بشنوند اما لمس نکنند.

 آقاي روحاني با چالش‌هايي در چند حوزه مواجه است. در بحث داخلي به لحاظ سياسي، جامعه و جريان‌هاي سياسي از هم دور افتاده اند و شکاف زيادي بين همگان ايجاد شده است. به لحاظ اقتصادي شاخص‌هاي مختلف به اذعان دستگاه‌هاي رسمي مانند نرخ رشد، نرخ تورم، نرخ بيکاري و... در وضعيت نامطلوبي است. از جنبه اجتماعي و فرهنگي، اخلاق و اعتماد آسيب ديده است.

در حوزه خارجي هم که وضع آشکار است. بنابراين خطرات پيش روي آقاي روحاني اين موارد است.
در نتيجه به نظر من اولويت‌هاي دولت ايشان هم در راستاي کاهش يا رفع اين آسيب‌ها خواهد بود. حاکم شدن گفتمان اعتدال يقينا فضاي سياسي را بهبود مي‌بخشد، زمينه نزديکي جامعه و نيز جريان‌هاي سياسي به يکديگر را فراهم مي‌کند. در صورت همکاري نهادها و قواي ديگر در بحث اقتصادي مي‌توان با تدابيري که در حوزه خارجي به کار گرفت، گشايش‌هايي ايجاد کرد. مي‌توان اخلاق و اعتماد را به جامعه برگرداند. شما ببينيد صرف پيروزي رئيس جمهور منتخب و نه استقرار و آغاز به کار دولت او، چه تحولات و آثار مثبتي به لحاظ داخلي اعم از سياسي و اقتصادي و به لحاظ خارجي ايجاد کرده است.
 بايد اميدوار باشيم اين روند ادامه پيدا کند و با همکاري نهادها با رئيس جمهور و عمل دولت به برنامه‌ها و شعارهايش در ايام انتخابات، اميد مردم روز به روز افزايش يابد و اين اميد به ياس تبديل نشود.

رنگ دولت آقاي روحاني به رنگ هاشمي است يا خاتمي؟

هر دولتي ويژگي‌هاي خاص خود را دارد. دولت آقاي روحاني هم دولت خود ايشان است. ممکن است برخي مديران و چهره‌هاي دولت‌هاي آقاي هاشمي يا خاتمي در آن دعوت به همکاري شوند، اما آنها دولتمردان رئيس جمهور خواهند بود و در هماهنگي با رئيس جمهور و مجموعه کابينه عمل خواهند کرد. آقاي روحاني فردي با تدبير و با شناخت نسبت به نيروهاي موجود است و مي‌تواند تصميمات ارزنده و صحيحي اتخاذ کند. اما با اين وجود فکر مي‌کنم اگر از طرف ايشان مشورتي از آقاي هاشمي يا خاتمي يا حتي شخصيت‌هايي چون ناطق نوري خواسته شود، آنها دريغ نکنند.

بهرحال در حال حاضر اسامي زيادي در رسانه‌ها درخصوص ترکيب کابينه مطرح مي‌شود، تا چه ميزان اين اسامي به واقعيت نزديکند؟

اخباري که اکنون درخصوص ترکيب کابينه منتشر مي‌شود عمدتا گمانه زني است...

حتي در مورد خود شما؟

بله. اينها همه اش گمانه زني است. البته رسانه‌ها را نمي‌توان از حدس و گمان و انتشار خبر منع کرد اما گاهي اين گمانه زني‌ها مي‌تواند آثار منفي داشته باشد. مانند موضع گيري کساني که تا آخرين لحظه انتخابات در طرفداري از يک نامزد و رد آقاي روحاني تمام توان و استدلال شان را به کار گرفته بودند اما حالا مدام براي رئيس جمهور منتخب نسخه مي‌پيچند ! در حالي که موضوع بحث حاميان رئيس جمهور منتخب، آينده کشور، برنامه‌هاي دولت، پاسخ به مطالبات جامعه و تداوم اميد مردم است، دغدغه حاميان رقباي ديروز، ترکيب کابينه و بعضا تعيين تکليف براي آن است!

به عنوان آخرين سوال احساس آقاي هاشمي پس از پيروزي آقاي روحاني چه بود؟

طبيعي است که آقاي هاشمي از پيروزي آقاي روحاني خرسند باشند. نه به اين خاطر که نامزد مورد حمايت ايشان راي آورده است بلکه به اين جهت که اعتقاد دارند آقاي روحاني مي‌تواند در اين برهه حساس با توجه به سوابق و برنامه هايش در بهبود وضعيت موجود اقدام کند. خود ايشان بارها وقتي با دعوت به شرکت در انتخابات مواجه مي‌شدند، ضمن امتناع مي‌گفتند اميدوارند که فردي جوان تر از ايشان و البته با تجربه بر مسند امور بنشينند. به هرحال ورود آقاي هاشمي به انتخابات به گونه اي بود که زمينه را براي تحقق اين خواسته قلبي آقاي هاشمي فراهم کرد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
1
5
راي مردم به آقاي روحاني «نه» به احمدي نژاد بود
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
0
5
زنده باد هاشمی
نظرات بینندگان