arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۱۸۶۴
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۱ - ۳۱ تير ۱۳۹۲

حمايت از حقوق مخترعان ايراني در 147 کشور امکان پذير شد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سنـد الحـاق جمهوري اسـلامــي ايــران به مـعاهـده بين المللي ثبت اختراعات به رئيس سازمان جهاني مالکيت معنوي (وايپو ) ارائه شد و سرانجام پس از ۶ سال ايــران به طور رسمي به مـعاهـده بين المللي ثبت اختراعات (PCT) پيوست . اين معاهده امکان حمايت از اختراع را به طور هم زمان در سطح تمام کشورهاي عضو که هم اکنون ۱۴۷ کشورهستند فراهم مي کند.

همچنين مخترعان و نوآوران کشورمان از مزيت تخفيف ۷۵ درصدي هزينه ثبت بين المللي اختراع بهره مند خواهند شد ومخترعاني که قصد ثبت بين المللي اختراع خود را دارند مي توانند با مراجعه به سيستم خدمات الکترونيکي يا ( Efiling)که دراداره مالکيت صنعتي به آدرسIRIPO.SSAA.IR راه اندازي شده است ،مراجعه و نسبت به ثبت اظهار نامه خود اقدام کنند .

دکتر کياني مدير کل دفتر مالکيت صنعتي سازمان ثبت اسناد واملاک کشور با اعلام اين مطلب در گفت و گوبا خراسان با اشاره به جزئيات الحاق ايران به معاهده ثبت اختراعات گفت : مجوز الحاق ايران به معاهده PCT به موجب قانون اجازه الحاق ايران به معاهده PCT مصوب 1386 مجلس شوراي اسلامي صادرشده است .

به طور کلي براي اجرايي شدن تمام معاهدات ،مکانيسم ها وتشريفاتي پيش بيني شده که توديع سند الحاق از جمله آن هاست. اما از سال 86 تا کنون متاسفانه به دليل کمبود امکانات و مهيا نبودن زيرساخت هاي اجرايي لازم، امکان توديع سند الحاق فراهم نبود امابا اقدامات اخير سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در راستاي اصلاح فرآيندخـدمات ثبتـي و اجـراي پروژه خـدمـات الکترونيکي (Efiling)در اداره کل مالکيت صنعتي، موانع اجراي معاهده رفع وسندالحاق توديع شد.

کياني ادامه داد : از حدود يک سال پيش خوشبختانه پروژه خـدمـات الکترونيکي در حوزه اختراعات ، طرح هاي صنعتي ، علايم تجاري و خدمات ثبت به صورت مجازي اجرايي شده است .تعامل با PCT يک فرآيند بسيار پيچيده ومهم است که بايد در فضاي ثبت بين المللي با سازمان جهاني مالکيت فکري وکشور هايي که عضو PCT هستند ،در تبادل اطلاعات واسناد باشيم که اگر بنا باشد اين کار به صورت پستي وکاغذي انجام شود،بسيار هزينه بر و وقت گير خواهد بود،ضمن آن که با راه اندازي پروژه خـدمـات الکترونيک هم در بعد ملي هم به لحاظ تامين زير ساخت مناسب امکان پيوستن ايــران به مـعاهـده ثبت اختراعات (PCT)فراهم شد . وي تصريح کرد :

همچنين موضوع تربيت نيروي متخصص مسلط به زبان انگليسي که بتواند روند ثبت را دنبال کند نيز در دستور کار قرار گرفت اما با توجه به محدوديت هاي قانوني که در زمينه جذب نيرو در کشور وجود داشت، پيگيري هاي زيادي در اين زمينه انجام شد که سرانجام با مجوز سازمان مديريت بر اين اساس 20نفر را براي استان ها به عنوان کارشناس مالکيت صنعتي تربيت کرد يم که اين تعداد به منظور اجراي معاهده PCT به کار گرفته خواهند شد.

علاوه بر اين با الحاق سند، وايپو متعهد مي شود که در رابطه با آموزش کارشناسان ما اقدام کند. همچنين به زودي يک دوره آموزش عمومي از طريق دفتر آموزش سازمان ثبت با استفاده از ظرفيت هاي دانشگاه ها واستادان اين حوزه بر گزار مي شود .به گفته وي ، توديع سند الحاق به تازگي طي مراسمي با حضور سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران در دفتر اروپايي سازمان ملل متحد در ژنو، فرانسيس گري مديرکل سازمان جهاني مالکيت معنوي «وايپو»و جمعي از مديران ارشد سازمان جهاني مالکيت معنوي و ثبت اسناد واملاک کشورمان توسط معاون قوه قضاييه و رئيس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور به مديرکل سازمان جهاني مالکيت معنوي به عنوان امين معاهده انجام شد . کياني خاطر نشان کرد : بر اين اساس ايران به عنوان صدو چهل و هشتمين کشور به عضويت PCT در آمده است . اين معاهده پس از3 ماه از زمان الحاق لازم الاجراست وبنابراين از مهر امسال بايد اين معاهده را اجرايي کنيم .

مزاياي پيوستن به PCT

وي در بيان مزاياي پيوستن ايران به PCT گفت :تسهيل وتسريع ثبت بين المللي اختراعات،بهره مندي از تخفيف 75 درصدي هزينه اظهار نامه ثبت اختراعات براي کشور هاي در حال توسعه ،بي نيازي مخترعان از مراجعه به کشور هاي ديگر براي ثبت اختراعات ،فراهم شدن امکان حمايت از اختراع به طور هم زمان در سطح تمام 147کشور عضوواين که مخترع مي تواندبا ثبت تنها يک تقاضانامه ثبت بين المللي اختراع، از اين حمايت ها بهره مند شود از اهم مزاياي پيوستن به PCT است .

تا پيش از اين هر يک از مخترعان ما براي ثبت بين المللي اختراع خود ناچار بودند با مراجعه به کشور هاي هدف به صورت موازي ومستقل از هم اسناد، مدارک و اظهار نامه ها را به زبان علمي کشور هدف تهيه کنند ، هريک جداگانه وکيل بگيرند و ... ،اما با پيوستن به اين معاهده ايران در رديف کشور هاي هدف خواهد بود و مخترعان ما مي توانند مستقيم روندثبت بين المللي اختراع خود را دنبال کنند ومتقاضي ثبت اختراع تنها يک تقاضانامه ثبت بين المللي اختراع را تهيه و اسناد زمينه اي اين اظهار نامه ها را نيز به يک زبان ترجمه مي کند واين اظهار نامه در کشور هدف طي يک فرآيند تخصصي خاص که 30 ماه به طول مي انجامد دنبال مي شود که طي آن مخترع از تمام مزايا بهره مند مي شود.

نظرات بینندگان