arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۳۱۱۶
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۱ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۲

خط و نشان‌های اصولگرایان خاص برای کابینه دولت یازدهم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شمارش معکوس برای خداحافظی با دولت دهم آغاز شده است و تا دو سه روز دیگر حسن روحانی بر صندلی ریاست‌جمهوری اسلامی ایران خواهد نشست و برای چهار سال سکاندار این مقام خواهد بود. این روزها، اما آن چه بیشتر از همه در آستانه تحلیف حسن روحانی به چشم می‌آید فهرستی است که قرار است به عنوان کابینه پیشنهادی از سوی وی به مجلس داده شود تا در معرض رای نمایندگان مجلس قرار بگیرد. مدت‌ها می‌شود که گمانه‌زنی‌های مختلف در این باره اوج گرفته است از هر دری سخنی در این باره رانده می‌شود، اما آنچه طی این چند روز بر اساس آمار و اخبار به دست آمده مشخص شده این است که با برخی گزینه‌هايی که وی به عنوان وزیر معرفی کرده است از همین ابتدا به خاطر گرایش اصلاح‌طلبانه آنان مخالفت شده است از یونسی گرفته تا محمد جعفر توفیقی.

در این زمینه حتی روزنامه اصولگرای کیهان هم ساکت نماند و دیروز در سرمقاله خود با توصيه به اینکه بهتر است روحاني چه گزینه‌هايی را برای کابینه انتخاب کند از احتمال عدم‌رای کابینه به برخی وزیران پیشنهادی وی خبر دادو نوشت: «رای عدم‌اعتماد مجلس به برخی وزرای پیشنهادی نه فقط خدمت به مردم و نظام، بلکه خدمت شایسته‌ای به آقای دکتر روحانی نیز هست و نمایندگان محترم مجلس باید یقین داشته باشند که ريیس‌جمهور منتخب از رای عدم‌اعتماد به تعدادی از اعضای معرفی شده خشنود خواهد شد و اگرچه بعید نیست به ظاهر و بنا به مصالحی نسبت به عدم‌حضور آنها در کابینه خویش ابراز ناخرسندی کند ولی از آنجا که شواهد نشان می‌دهد اصحاب فتنه را تحت فشار و رودربایستی با برخی از سران و عوامل فتنه در فهرست گزینه‌های خود جای داده است، رای عدم‌اعتماد به آنها را هدیه‌ای گره‌گشا از سوی مجلس شورای اسلامی تلقی می‌کند که راه را برای خدمت بیشتر ایشان هموارتر خواهد کرد.»

و این نخستین بار نیست که کیهان این چنین روحانی را خطاب قرار داده است که در شماره‌های پیشین هم از این دست مطالب نوشته شده بود. کیهان که ابتدا انتخاب روحانی را پيروزي اصولگرايان دانست، رفته رفته شروع به هشدار درباره انتخاب وزرا به روحانی کرد و شروطی را تعیین کرد. در ادامه این خط برخی از نمایندگان در نطق‌های مجلس و تذکرات بر عدم‌استفاده از برخی افراد در کابینه او هشدار دادند.

توفیقی: وزارتم منتفی شد

با این وجود به نظر می‌رسد اصولگرایان روی گزینه‌هایی همچون وزیر علوم، اطلاعات، کشور و ارشاد حساسیت خاصی دارند که برای رییس دولت یازدهم بارها پیغام و پسغام فرستاده‌اند لابد از همین روست که روحانی از معرفی توفیقی به عنوان وزیر علوم هم منصرف شد و او دیروز در گفت و گویی با خبرگزاری فارس اعلام کرد: «بنده یکی از گزینه‌های وزارت علوم برای کابینه یازدهم بودم که ظاهرا منتفی شده است.» وی در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه خود را برای تصدی وزارت علوم به ريیس‌جمهور منتخب ارائه دادید یا خیر، گفت: آقای روحانی از بنده برنامه‌ای نخواستند. بر همین اساس است که اسامی همچون علی‌اکبر صالحی وزیر خارجه فعلی که به نظر به اصولگرایان نزدیک‌تر است برای این سمت معرفی می‌شود.

 با پدرم مشورت نکردم

«مسجد جامعی هم دیگر گزینه ای بوده است که به ظاهر با حضور وی در کابینه مخالفت شده و به گفته علی جنتی پسر احمد جنتی دبیر شورای نگهبان، وی گزینه نهایی و قطعی وزارت ارشاد خواهد بود.وی دیروز در سخنانی که با روزنامه قانون انجام داد درباره حضورش در وزارت ارشاد گفت: «قطعا تردید داشتم. مشكلاتی را در پیش می‌دیدم و می‌بینم كه پذیرش این مسوولیت را بسیار دشوار مي‌سازد؛ بنابراين با آقای دكتر روحانی بحث‌های زیادی كردیم. در نهایت احساس كردم كه در این زمینه گزینه دیگری برایشان باقی نمانده است و باید به وي كمك كنم. به همین دلیل پذیرفتم تا بتوانم در این حوزه به دكتر روحانی كمك كنم.

او همچنین گفته است: با پدرم مشورت نكردم به او اطلاع دادم. ایشان هم نظرشان این بود كه وزارت ارشاد مشكلات فراوانی دارد و اگر به وزارتخانه دیگری می‌رفتم، بهتر بود. بسیاری، اما معتقد هستند علی جنتی نگاه متفاوتی با پدرش در مسائل سیاسی دارد. گفته می‌شود او که از مدیران هاشمی رفسنجانی بوده نگاه نزدیک‌تری به ريیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دارد. علی جنتی پیش از این به روزنامه بهار گفته بود «مسائل فکری، موروثی نیست.»

وزارت کشور رحمانی فضلی یا؟

وزارت کشور هم از دیگر گزینه‌هایی است که اصولگرایان سعی دارند حرف خود را برای وزارت آن بر کرسی بنشانند و به این ترتیب است که از رحمانی فضلی، ريیس دیوان محاسبات که چهره نزدیک به لاریجانی است برای تصدی این وزارتخانه نام می‌برند. گرچه طبق اخباری که منتشر شده گویا روحانی در پی گزینه دیگری برای این منصب است. پیش از این در گزارش‌ها آمده بود که مجلس خواهان نقش آفرینی بیشتر در انتخاب کابینه است و این موضوع را از طریق تشکیل کمیته‌های مشترک و جلسات خصوصی پیگیری می‌کردند. رحمانی فضلی هیچ گونه سابقه مدیریتی و استانداری مرتبط با وزارت کشور ندارد.

با نگاه به روندی که در پیش گرفته شده به نظر می‌رسد اگر قرار باشد روحانی گزینه‌های مورد نظر خود را و نه مورد نظر اصولگرایان خاص را به مجلس معرفی کند با اولین چالش خود که همان رای اعتماد مجلس به کابینه پیشنهادی است روبه‌رو می‌شود. این مساله را، اما نمی‌توان به همین راحتی پیش‌بینی کرد گذر زمان خود نشان خواهد داد که خط و نشان برخی اصولگرایان خاص برای روحانی چقدر خط است و چقدر نشان و گمانه.

*دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان