arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۳۷۹۲
تاریخ انتشار: ۲۰ : ۰۹ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۲

حمايت وزيران نفت دولت نهم از بيژن زنگنه به عنوان وزير نفت

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
در حالي كه برخي رسانه‌ها با ورق زدن برگه‌هاي قرارداد كرسنت سعي در ضعيف نشان دادن بيژن نامدار زنگنه وزير نفت پيشنهادي دولت تدبير و اميد دارند،

 وزراي نفت دولت نهم با حمايت از بيژن نامدار زنگنه وي را گزينه لايق براي اين وزارتخانه برشمرده‌اند

. در اين راستا حتي مهندس غلامحسين نوذري وزير اسبق نفت درباره قرارداد صادرات گاز ايران به امارات موسوم به كرسنت كه اين روزها برگه‌هاي خاك خورده آن ورق مي‌خورد گفته است: «ممكن است قرارداد كرسنت مشكل داشت و نقدهايي بر آن وارد بود اما نبايد متوقف مي‌شد و اساسا توقف كارهاي بزرگ به اين شكل، بي‌سابقه بوده است. نظر كارشناسي من در اين خصوص همان است كه چند ماه پيش در مصاحبه‌يي با يكي از نشريات تخصصي اعلام كرده‌ام.»

اين وزير دولت نهم با اعلام حمايت از كانديداتوري مهندس بيژن نامدار زنگنه براي تصدي وزارت نفت در دولت يازدهم گفت: «مهندس زنگنه از جمله مديران توانمند و باتجربه و شيخ‌الوزراي نظام جمهوري اسلامي ايران است.»

وي البته پيش از اين نيز گفته بود: «شايد نقدهايي بر قرارداد كرسنت وارد باشد اما از آن زماني كه عده‌يي اين قرارداد را نقد كردند و براي اين قرارداد مشكلاتي به وجود آمد به طوري كه اكنون هم به داوري ارجاع شده است، بيش از هفت سال مي‌گذرد و در اين مدت سهم گاز ايران در ميدان مشترك سلمان با امارات در حال سوختن است. اكنون برخي از تاسيساتي كه براي آن مجموعه در نظر گرفته شده بود آسيب ديده‌اند و از سوي ديگر بايد نگاهي هم به عدم‌النفع تصميمي داشت كه در آن زمان گرفته شد.»

وزير اسبق نفت با اشاره به اجرا نشدن قرارداد كرسنت اظهار كرده بود: «امروز، سوال نمي‌شود كه چرا ما هفت سال گاز نفروختيم، فقط سوال مي‌شود كه چرا آن قرارداد امضا شد. در آن قرارداد آمده بود كه درباره هر گازي كه به امارات در آن فاصله فروخته شد يا حتي بعد از صادرات گاز به شارجه، قرارداد قابل مذاكره بوده و تغيير قيمت امكان‌پذير باشد.»

نوذري درباره اينكه آيا اين قرارداد قرباني سياسي‌كاري برخي افراد شده است، گفته بود: «بهتر است اينطور بگوييم كه به نفع كشور است تصميماتي كه اتخاذ مي‌شود منسجم باشد و از اين تصميمات حمايت همه‌جانبه شود و از سوي ديگر تصميمات متناسب با زمان اتخاذ شود. سوال من اين است كه تكليف اين هفت سالي كه 600 ميليون فوت مكعب در روز، گاز ما در ميدان مشترك با امارات سوخته شد و اماراتي‌ها گاز ترش همين ميدان را بردند، چه مي‌شود؟ چنانچه قرارداد اين ميدان هنوز پابرجا بود امروز بر مبناي همان قرارداد مي‌توانستيم در شرايط قرارداد و به ويژه در قيمت آن تجديدنظر كنيم چرا كه در ‌بندي از اين قرارداد تاكيد شده بود پس از هفت سال مي‌توان درباره قيمت مذاكره و تصميم‌گيري جديد كرد. آيا اين بهتر از وضعيت فعلي نبود كه بخش اعظم تاسيساتي كه براي اين قرارداد فراهم شده بود آسيب ديده است؟ به هر حال بايد شخصي پيدا شود كه پاسخگوي اين آسيب‌ها باشد.»

نفت مشكل مديريت داشت

در عين حال كاظم وزيري‌هامانه ديگر وزير نفت دولت نهم نيز در حمايت از زنگنه با شايسته و بجا دانستن انتخاب زنگنه براي سمت وزير نفت درباره حضور مجدد خود در صنعت نفت نيز گفت: در صورتي كه حضورم مثبت باشد دريغ نخواهم كرد. وي درباره ارزيابي خود از وضعيت كنوني صنعت نفت كشور گفت: «صنعت نفت بعد از دو دوره تثبيت مديريت در زمان آقايان آقازاده و زنگنه كه هر كدام به ترتيب 12 و هشت سال طول كشيد، در هشت سال گذشته دچار بحران مديريت شد آن هم به دليل تغييرات پي‌درپي در مديريت. در دولت نهم دو بار و در دولت دهم چهار دفعه - دوبار وزير و دوبار سرپرست وزارتخانه- وزير نفت تغيير كرد اين امر موجب شد در حركت صنعت نفت اختلال ايجاد شود و تفكر منسجمي نباشد كه صنعت را اداره كند. البته تحريم‌ها نيز به اين موضوع دامن زد.»

وزير اسبق نفت با تاكيد بر اينكه اين اتفاق بسيار بدي بود كه براي صنعت نفت كشور افتاد، گفت: «همان‌طور كه در مراسم توديع‌ام پيش‌بيني كردم در حال حاضر صنعت نفت در ريل خود حركت نمي‌كند. همه اميد دارند كه با تدبير، اعتدال و تعامل دولت جديد با دنيا برخورد شود و اميد مي‌رود كه زمينه‌هاي حل مشكلات صنعت نفت نيز فراهم شود و صنعت نفت به ريل خود بازگردد.» وزيري‌هامانه در پاسخ به اين سوال كه ارزيابي شما از بيژن نامدار زنگنه به عنوان وزير نفت پيشنهادي چيست؟ توضيح داد: «با توجه به اينكه من با اكثر وزراي بعد از انقلاب كار كرده‌ام آقاي زنگنه را يكي از مديران مجرب و باتجربه طولاني در مديريت كلان كشور مي‌دانم، چرا كه ايشان حدود 22 سال سابقه حضور در وزارتخانه‌هاي مختلف را دارند و 16سال در بخش انرژي مديريت كلان را برعهده داشته‌اند.»وزير اسبق نفت با اشاره به اينكه زنگنه به دليل هشت سال حضور بر صنعت نفت اشراف كامل دارد، گفت: «فكر مي‌كنم انتخاب وي انتخاب بجا و شايسته‌يي است و از فرداي روزي كه ايشان راي اعتماد گرفتند مي‌توان شاهد حضور فعال ايشان در وزارت نفت، بازسازي وزارتخانه، جمع كردن نيروهاي دفع شده، ساماندهي نيروي انساني و استفاده از امكانات صنعت نفت بود. در اين صورت اتلاف‌ وقت نخواهيم داشت. در غير اين صورت قسمتي از وقت صرف شناخت و برنامه‌ريزي مي‌شود اين در حالي است كه ما در شرايط آزمون و خطا نيستيم؛ چرا كه وضعيت كشور به‌گونه‌يي است كه همه وزرا بايد بلافاصله مفيد واقع شوند به همين دليل است كه درهمه وزارتخانه‌ها افراد مجرب و باتجربه قبلي حضور در وزارتخانه و مديريت كلان انتخاب شده‌اند.»

برنامه جامع زنگنه

وزيري هامانه درباره برنامه ارائه شده زنگنه اظهار كرد: «اگرچه به صورت جز‌ء‌به‌جزء اين برنامه را مطالعه نكردم اما به صورت كلان آن را ديده‌ام. با توجه به اينكه خود من هم قبل از راي اعتماد از مجلس برنامه‌يي براي نفت نداشتم، اين موضوع در برنامه آقاي زنگنه قابل مشاهده است كه به همه بخش‌هاي صنعت نفت توجه و اولويت‌ها را مشخص كرده است. برنامه زنگنه براي صنعت نفت برنامه جامعي است كه مي‌تواند با حضور وي در وزارت نفت و توان بالقوه‌يي كه در صنعت نفت وجود دارد قابليت اجرا پيدا كند.» اين مدير ارشد صنعت نفت گفت: «همچنان همزمان بايد تيمي هم به دنبال تعيين اولويت‌هاي اجرايي در صنعت نفت باشد چرا كه پروژه‌هاي زيادي در بسياري از بخش‌هاي صنعت نفت كلنگ خورده كه هم‌اكنون نه اعتبار، نه امكان و نه توان اجرايي كشور براي تكميل آنها جواب نمي‌دهد. از مهم‌ترين اولويت‌هاي اجراي پروژه‌ها ميادين مشترك نفت و گاز است همچنين در حال حاضر بخش عمليات با ركود مواجه شده كه بايد اين موضوع نيز در اولويت قرار گيرد.»

جوابي به نقدهاي وارده به عملكرد زنگنه ندارم

وي درباره اينكه نقد‌هايي نيز به عملكرد زنگنه در زمان حضورش در وزارت نفت مطرح بود از جمله قرار‌داد كرسنت، مخالفت با ساخت پالايشگاه، تجزيه مناطق نفتخيز جنوب به شركت‌هاي متعدد تصريح كرد: «زماني هم كه من در وزارتخانه بودم اين موضوعات مطرح مي‌شد و مي‌گفتند در وزارت نفت چنين اتفاقاتي افتاده است و حالا هم كه بحث راي اعتماد مطرح شده است با نگاهي سياسي دوباره اين موضوع‌ها مطرح مي‌شود. جواب خاصي براي اين نقد‌ها ندارم اما اگر هم، چنين نقد‌هايي وجود داشته باشد بهترين حل‌كننده مشكل آقاي زنگنه است كه بر اين مشكلات اشراف دارند و مي‌توانند با طرف مقابل اگر ادعايي دارد تعامل كند تا مشكل حل شود.»

در همين رابطه انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت از وزير نفت پيشنهادي حمايت كرده و زنگنه را مرد عمل در صنعت نفت دانسته است. رضا پديدار رييس هيات مديره انجمن سازندگان صنعت نفت ايران (استصنا) با اشاره به تجارب مهندس زنگنه در عرصه صنعت نفت گفت: بخش خصوصي آماده همكاري كامل با وزير نفت پيشنهادي دولت يازدهم است. دولت تدبير و اميد سبب خلق فضاي جديد در كشور شده و اميدواريم صنعت نفت نيز مسير توسعه خود را با شتاب ادامه دهد. با توجه به مشكلات اقتصادي موجود و تحريم‌هاي غرب عليه صنعت نفت مي‌توان با آينده‌نگري و يك برنامه‌ريزي دقيق از چالش‌هاي به وجود آمده گذر كرد.
نظرات بینندگان