arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۳۸۳۱۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۲ : ۰۹ - ۰۴ آذر ۱۳۹۲

تاثیر توافق ژنو بر مسکن چیست؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گشايش در پرونده هسته‌اي ايران به واسطه توافقي كه بامداد يك‌شنبه در مذاكرات ژنو حاصل شد، بازار مسكن را همچون ساير بازارهاي اقتصادي حساس، به زودي تحت‌تاثير قرار خواهد داد.

هرچند در دست‌كم يكي، دو ماه اخير، چشم‌انداز قيمت‌مسكن براي طرفين معاملات تاحدودي روشن شد و فراهم نبودن زمينه براي كاهش بيشتر يا افزايش دوباره قيمت، انتظار كارشناسان براي گرم‌شدن فضاي خريدوفروش در بازار ملك را رقم زده بود اما معاملات مسكن تاكنون به‌رغم كاهش حداقل 10 درصدي قيمت آپارتمان نسبت به فصل بهار، از ركود بيرون نيامده است.

با اين حال، توافق‌هسته‌اي روز گذشته نوعي محرك پرقدرت براي پايان‌دادن به خواب بازارمسكن، تعبير مي‌شود.

ارزيابي‌هاي كارشناسان اقتصادي در اين باره حكايت از تاثير آني و آتي نتيجه حاصل‌شده از مذاكرات ژنو بر روند معاملات مسكن دارد.

در كوتاه‌مدت انتظار اين است که قيمت مسكن به تثبيت برسد. همچنين با چشمكي كه ديروز شاخص‌بورس در همان ساعات اوليه اعلام خبر توفيق هسته‌اي، به اين تحول بي‌سابقه زد، اين اميدواري وجود دارد كه تقاضاي سرمايه‌اي در اين دوره بازارسرمايه را به بازارملك ترجيح دهد.

در ميان‌مدت نيز پيش‌بيني رونق در معاملات مسكن، افزايش سرمايه‌گذاري در ساخت‌وساز و در عين‌حال عرضه واحدهاي مسكوني‌ نوساز انباشته‌شده به بازار مصرف مطرح است.

با این حال، به‌رغم آنکه قیمت‌ها در بازارهای ارز و طلا تنها دقایقی بعد از اعلام نتایج مذاکرات، به میزان قابل توجهی کاهش یافت اما، افزایش همزمان شاخص بورس، گمانه‌زنی‌ها در مورد افزایش قیمت مسکن در نتیجه هجوم سرمایه‌ها از بازارهای مجاور به بازار مسکن را تضعیف مي‌‌كند.

در سال‌هاي اخير ابهامات نسبت به آينده سياسي و اقتصادي كشور، مالكان بخش زيادي از آپارتمان‌هاي تازه‌ساز را مجاب به نگهداري دارايي‌شان كرده بود. اما اكنون با مشخص‌شدن مسير آينده، اين گروه ترغيب به عرضه خواهند شد.

عرضه واحدهای نوساز و ته نشین شده به بازار معاملات مسکن، اثر سومی است که در نتیجه این رونق اقتصادی، بازار مسکن را تحت تاثیر تحولات مثبت پیش رو قرار خواهد داد.

محمود جهانی، کارشناس اقتصادی و تحلیلگر بازار مسکن در این زمینه به «دنیای اقتصاد» گفت: هرگونه اثرگذاری ناشی از اعلام نتایج مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه 1+5 بر بازار مسکن را باید با تکیه بر تاثیر نتایج این مذاکرات بر اقتصاد و فضای کسب و کار کلان کشور تحلیل کرد.

وی ادامه داد: با توجه به تحولاتی که در نتیجه اعلام نتایج این مذاکرات، بر فضای اقتصاد کلان کشور بر جای می‌گذارد، بدون شک از این طریق بر بخش مسکن نیز تاثیرگذار خواهد بود. در کل دو نوع اثر آنی(کوتاه مدت) و آتی(میان مدت) را می‌توان برای آن در نظر گرفت.

جهانی توضیح داد: تاثیر آنی ناشی از توفيق هسته‌ای که معمولا طی یک تا دو ماه آینده خود را نشان می‌دهد، بازار مسکن را به سمت ثبات قیمتی پیش خواهد برد که این ثبات حداقل تا پایان سال، پایدار خواهد بود.

رونق پایدار و واقعی برای مسکن
این تحلیلگر بازار مسکن در مورد اثرات آتی تحول در فضای کلان اقتصادی کشور گفت: با توجه به اینکه در چنین شرایطی انتظار این است که فضای کسب‌وکار بهبود یافته و تولید هم افزایش یابد، پیش‌بینی می‌شود از اوایل سال آینده، همزمان با افزایش تولید مسکن، رونق واقعی و پایداری در معاملات خرید و فروش هم واقع شود.

وی ادامه داد: همچنین براساس رابطه‌ای که بین بورس و بازار مسکن در ارتباط با جذب نقدینگی‌های سرگردان یا تقاضای سرمایه با یکدیگر دارند زمانی که شاخص بورس تحت‌تاثیر اینگونه تحولات سیر افزایشی داشته باشد، تقاضاهای سرمایه‌ای یا سوداگرانه از بازارهای رقیب از جمله مسکن را به خود جذب می‌کند و به این ترتیب زمینه افزایش قیمت مسکن تا حدود زیادی تضعیف می‌شود.

جهانی در ادامه تحلیل تاثیرات آتی با بیان اینکه تاثیر مذاکرات هسته‌ای بامداد یکشنبه در نهایت با تاخیر 6 ماهه فضای کسب‌وکار در بخش مسکن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، اظهار کرد: در چشم‌انداز یکساله ما انتظار رونق تولید و سرمایه‌گذاری در  افزایش عرضه مسکن را خواهیم داشت.

وی ادامه داد: با پیش‌بینی رشد مثبت اقتصادی در سال آینده و با توجه به اینکه در ماه‌های اخیر حباب قیمتی مسکن تخلیه شده است، به طوری که شاخص قیمت مسکن و شاخص تورم با یکدیگر منطبق شده است، پیش‌بینی می‌شود سال آینده رونق معاملات را در بازار مسکن شاهد باشیم.

این تحلیلگر بازار مسکن با ابراز امیدواری در مورد عرضه واحدهای مسکونی احتکار شده به بازار مسکن، گفت: هر چه فضای اقتصاد کلان کشور و همچنین فضای کسب و کار به سمت بهبود برود، در نتیجه افزایش حجم تولید و سرمایه‌گذاری اقتصادی، فعالیت‌های سوداگرانه کاهش می‌یابد و این انتظاری است که برای بازار مسکن، هم به صورت آنی و هم به صورت آتی پیش‌بینی می‌شود.

به گزارش «دنياي‌اقتصاد» در پنج ماه گذشته سير كاهشي قيمت‌ مسكن تاحدودي طرف عرضه‌كننده را تشويق به انجام معامله كرد، اما در واكنشي معكوس از طرف تقاضا، رغبتي براي خريد مسكن حاصل نشد.

دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۲
غیر قابل انتشار: ۰
احمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
2
7
مسکن 20 درصد هم ارزان خواهد شد .
نظرات بینندگان