arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۵۶۱۵
تاریخ انتشار: ۵۲ : ۰۹ - ۳۰ دی ۱۳۹۲

اجرای موسیقی با ساز نامرئی در تلویزیون

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
گروه موسیقی پالت، شامگاه ۲۸دی‌ماه مقابل دوربین برنامه تلویزیونی «رادیو۷» قطعه‌ای را با پانتومیم نواختن ساز، اجرا کرد. این گروه ساعاتی پس از آنکه شبکه اول سیما با نمایش ساز، نگاه‌ها را دوباره به خود معطوف کرد در مقابل دوربین صداوسیما وانمود کردند که ساز در دست دارند و با اجرای پانتومیم نوازندگی، قطعه خود را اجرا کردند. با امید نعمتی، خواننده گروه پالت در این زمینه به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.
‌‌‌
‌ شما در برنامه «رادیو 7» از سازهای نامریی استفاده کردید؛ به‌نظرم این یک واکنش جالب به ممنوعیت نشان‌دادن ساز در تلویزیون ایران بود... .
 چند وقت پیش از ما دعوت کردند که در این برنامه حضور داشته باشیم و ما به این فکر کردیم که چون نشان‌دادن ساز در تلویزیون ممنوع است برنامه را چطور اجرا کنیم، مثلا فکر کردیم فقط خواننده گروه لب‌خوانی کند ولی من از بچگی از این کار بدم می‌آمد و همیشه فکر می‌کردم خواننده‌ای که لب‌خوانی می‌کند آدم خوبی نیست! ایده‌های مختلفی داشتیم که برنامه جذاب و خاص باشد، چون فقط ممنوعیت نشان‌دادن سازها را داشتیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که از سازهای نامریی استفاده کنیم، چون به این شکل به نوعی سازها هم هستند و هم نیستند.
‌حالا اتفاق جالبی که در این میان افتاده این است که دیروز صبح در برنامه صبح‌بخیر ایران یک گروه موسیقی با ساز‌هایشان برنامه اجرا کردند. شما در جریان بودید؟
نه، در جریان نبودم ولی اگر این اتفاق افتاده خیلی خوشحالم و فقط می‌توانم خوشحالی‌ام را از این مساله ابراز کنم؛ چون ما موزیسین هستیم و سازهایمان را خیلی دوست داریم. به نظرم ساز می‌تواند ابعاد عارفانه و روحانی داشته باشد. همیشه دوست داشتم تلویزیون ساز را نشان دهد و در حال حاضر از این خبر واقعا خوشحالم.
شکسته‌شدن تابوی ممنوعیت نشان‌دادن ساز در تلویزیون، چه کمکی به موسیقی ما می‌کند؟
به نظرم تلویزیون قدرتمندترین رسانه برای آشنایی مردم با موسیقی و گروه‌های موسیقی است. چند سال پیش که موسیقی پاپ در تلویزیون آزاد شد به نظرم حضور چهره‌هایی مانند «خشایار اعتمادی»، «قاسم افشار»، «یاور اقتداری»، «محمد اصفهانی»، «علیرضا عصار» و... در تلویزیون باعث شد این موسیقی خیلی رونق پیدا کند. هنوز که هنوز است آهنگ «وقتی که پا می‌ذاره دریا به روی ساحل...» در ذهنم مانده و بعضی از آهنگ‌های این خوانندگان را حفظم با اینکه هیچ‌وقت به این نوع موسیقی علاقه‌مند نبودم. به‌هرحال حضورشان در تلویزیون باعث شد به همه مردم معرفی شوند.
‌و موسیقی آنها در ذهن مردم ثبت شود...
بله و خیلی‌ها ممکن است جذب این موسیقی شوند. ما جوان‌هایی هستیم که در آموزشگاه‌های همین مملکت موسیقی یاد گرفتیم و در همین‌جا در حال فعالیت هستیم، چرا تلویزیون از ما حمایت نکند؟
 فکر می‌کنم با این اتفاق خیلی دور از انتظار نباشد که گروه «پالت» با سازهای مریی در تلویزیون برنامه اجرا کند... .
قطعا ما و خیلی‌های دیگر. ما دوست داریم تلویزیون از کسانی که در زمینه موسیقی فعالیت می‌کنند حمایت کند تا دیده شوند و مشکلاتی که مثلا در مورد آهنگ «هزارتا قصه» برای ما به وجود آمد برای دیگران پیش نیاید. شبکه‌های خارجی کلیپ «هزارتا قصه» را پخش کردند و ما نمی‌توانیم آن قطعه را در اینجا اجرا کنیم. وقتی تلویزیون از ما حمایت کند دیگر چنین مشکلاتی پیش نمی‌آید... .
‌اجازه ندارید قطعه «هزارتا قصه» را در ایران اجرا کنید؟
فعلا نه.
‌یعنی مجوز همین یک قطعه را ندارید چون در شبکه‌های خارجی پخش شده... .
 این قطعه مجوز دارد ولی مجوز اجرای آن را فعلا نداریم. یک بخشی به‌خاطر سهل‌انگاری ما بوده و بخشی اجازه‌نگرفتن شبکه‌های خارجی از صاحبان اثر است. اما اگر تلویزیون از ما حمایت کند شاید مشکل کپی‌رایت هم در ایران حل شود. اگر قطعه‌ای از تلویزیون پخش شود، پشت هنرمندان برای حفظ حق کپی‌رایت گرم‌تر است.

منبع: روزنامه شرق
نظرات بینندگان