پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر امور خارجه کشورمان گفت: با امضای موافقتنامه چهار جانبه ترانزیتی بین ایران ، ترکمنستان، ازبکستان و عمان زمینه همکاریهای خوبی میان کشورهای مختلف منطقه فراهم شده است.
محمد جواد ظریف در دیدار امروز ظهر خود با وزیر امور خارجه ترکمنستان که در محل این وزارتخانه برگزار شد از میزبانی و برگزاری سیزدهمین کمیسیونهای همکاریهای ایران و ترکمنستان در عشقآباد تشکر کرد.
وی افزود: لازم است از تلاشهای معاونین و وزرای دو کشور و اعضای هیاتهای ایران و ترکمنستان در تهیه متن یادداشت تفاهم فیمابین که حاصل مذاکرات کارشناسی فشرده آنها است تشکر کنم.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه ایران و ترکمنستان امید دارند تا با تلاش همه دستگاههای ذیربط و با توجه به عنایت ویژهای که هر دو رییس جمهور دارند روابط دو کشور بیش از پیش گسترش یابد، خاطرنشان کرد: امید میرود مفاد توافق شده در این نشست هر چه زودتر عملیاتی شود و شاهد توسعه و پیشرفت روزافزون روابط دو کشور که در جهت منافع مردم هر دو کشور است باشیم.
وی ادامه داد: تقریبا هر سال و به طور منظم اجلاس کمیسیون همکاریهای مشترک بین ایران و ترکمنستان برگزار میشود و این امر خود نشاندهنده توجه مسوولین دو کشور به ضرورت پیشبرد توافقهای انجام شده و گسترش روابط دو جانبه همچنین استمرار تلاشها به منظور دستیابی به اهداف تعیین شده است.
ظریف با بیان اینکه 22 سال از روابط ایران و ترکمنستان میگذرد گفت: خوشبختانه در این مدت همکاریها افزایش یافته و به تدریج به سمت همکاریهای کلان، متقابلا سودمند و مکمل اقتصادی پیش رفته است در واقع می توان گفت اگر چه برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی به عنوان یک ساز و کار برای توسعه همکاریهای دو کشور مثبت ارزیابی میشود اما آنچه که در این مورد مهمتر از امضای اسناد است پیگیری و اجرای مفاد آن است.
وی افزود: به دلیل پاره ای از موانع ایجاد شده توسط کشورهای خارجی حجم مبادلات تجاری ما بین ایران و ترکمنستان پس از یک دوره رشد سریع حدود سالانه 20 درصد در یک الی دو سال گذشته روند کندتری پیدا کرده است با این وضع با توجه به ظرفیتهای فراوان اقتصادی و بازرگانی بین دو کشور انتظار داریم با توافقهای انجام شده در قالب مفاد کمیسیون مشترک تجاری حجم مبادلات و تعاملات اقتصادی و تجاری در آینده نزدیک مجددا به سمت مطلوب تعیین شده برسد یعنی به میزان 10 میلیارد در سال برسد.
ظریف با بیان اینکه نمایندگان تعدادی از حوزههای فعال و مجرب ایرانی در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی و کالا در ترکمنستان حضور یافتند اظهار امیدواری کرد که مذاکرات صورت گرفته مسوولین دو کشور موفقیت آمیز بوده و ارتباطهای کاری بین آنها مستمر بوده و تحکیم یابد.
وی با ابراز خرسندی از اینکه ترکمنستان طی سالهای اخیر که تحت مدیریت و رهبری قربان قلی محمداف بوده است توانسته پیشرفتهای محسوسی در بخشهای مختلف کسب کند گفت: این پیشرفتها در همه بخشهای عمران، توسعه و سازندگی کسب شده است و در زمینه سیاست خارجی با اتخاذ سیاست بیطرفی و مستقل ملی، حسن هم جواری و درهای باز موقعیت والا و قابل احترامی را در منطقه کسب کرده است.این موقعیت مورد احترام و خشنودی کشور دوست و برادر یعنی جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: امیدواریم با حضور شرکتهای معتبر، باتجربه و فعال ایرانی و حمایت ویژه رییس جمهور محترم ومسوولان ترکمنی در توسعه و پیشرفت و آبادانی ترکمنستان سهم و نقش دوستانهای داشته باشیم.
ظریف گفت: از ابتدای روی کار آمدن دولت جدید در جمهوری اسلامی ایران همکاری با کشورهای همسایه به عنوان یک اولویت و راهبرد اصلی در تنظیم سیاست و روابط خارجی دولت تدبیر و امید مد نظر قرار گرفته است به گونهای که با اطمینان می توان گفت فضای جدیدی برای تحکیم و گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه و پیرامونی ایجاد شده است و بدون تردید میان 15 کشور همسایه ما ترکمنستان به واسطه تاریخ، فرهنگ و مرزهای طولانی از جایگاه و موقعیت برجسته ای برخوردار است.
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از نشست با همتای ترکمنستانی خود در وزارت امور خارجه این کشور خاطرنشان کرد: در یک ارزیابی کلی و مختصر باید گفت همکاریهای ما در بخش انرژی شامل گاز، نفت، آب و برق روند مطلوب خود طی کرده است.
همچنین با افتتاح خط لوله دوم انتقال گاز ترکمنستان به جمهوری اسلامی ایران زیر بنای همکاریها محکم و عمیقتر شده است.
وی ادامه داد: ما بر این باوریم که شرکتهای فنی و مهندسی مجرب ایرانی با علاقه و دانش فنی بالای خود در تجهیز، تعمیر، احداث و انتقال تولیدات محصولات حوزههای مختلف در بخش انرژی داشته باشیم.
ظریف با تاکید بر اینکه کارنامه همکاریها در بخش حمل ونقل و ابعاد مختلف آن مانند زمینی و ریلی و دریایی و سابقه همکاری طولانیتری نسبت به سایر بخشها برخوردار است گفت: در این راستا علاوه بر همکاریهای سنتی و متقابلا سودمند فی مابین دو کشور و دو جانبه در سطح همکاریهای منطقهای نیز طی سالهای اخیر گامهای مثبت و موفقی برداشته شده است.
ظریف با ابراز امیدواری از اینکه تلاشها و اهتمام ترکمنستان به عنوان کشور امین اسناد شاهد ثمرات مطلوب این ابتکار برای کشورهای عضو باشیم گفت: با امضای موافقتنامه چهار جانبه ترانزیتی بین ایران ، ترکمنستان، ازبکستان و عمان زمینه همکاریهای خوبی میان کشورهای مختلف منطقه فراهم شده است.
وی در پایان گفت: در رابطه با ساخت راهآهن سه جانبه موسوم به شمال و جنوب بین قزاقستان، ترکمنستان و ایران نیز بخشهای قزاقی و ایرانی پروژه تکمیل شده است و بخش ترکمنستان نیز به انجام رسیده و امیدواریم با حسن توجه رییس جمهور محترم ترکمنستان تا زمانبندی مورد نظر ایشان یعنی تا پایان اکتبر سال جاری بقیه پروژه تکمیل شود و با افتتاح همزمان آن در سه کشور شاهد رونق هر چه بیشتر تجارت بین کشورهای عضو و افزایش مبادلات جاری در کشورهای همسایه باشیم.
ظریف با بیان اینکه در بخش حمل و نقل زمینی هر چند موانعی جزیی و مقطعی وجود دارد ولی مصمم و مطمئن هستیم با ایجاد امکانات و تسهیلات بیشتر مشکلات و موانع را برطرف و زمینه توسعه و افزایش مبادلات تجاری دو کشور را فراهم کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در رابطه با سایر حوزههای تعامل اقتصادی بین دو کشور میتوان به بخش کشاورزی و همکاریها اشاره کرد. جمهوری اسلامی ایران در این بخش از توانمندی و دانش خوبی برخوردار است و آماده است این تجربیات را در اختیار کشور دوست و بردار ترکمنستان قرار دهد. همچنین در کنار روابط خوب سیاسی و مناسبات اقتصادی فیمابین خوشبختانه در بخش فرهنگی نیز همکاریها کماکان استمرار و توسعه دارد و بسترسازی در این زمینه صورت میگیرد.
ظریف در پایان گفت: امیدوارم برگزاری این نشست توانسته باشد راه دستیابی به اهداف اصلی ما که ارتقا و توسعه سطح همکاریها و نزدیکی هر چه بیشتر دو کشور و دو ملت دوست و برادر و همسایه است را فراهم سازد.
به گزارش ایسنا، در پایان نشست وزرای امور خارجه ایران و ترکمنستان وزیر امور خارجه ترکمنستان با مثبت ارزیابی کردن روند توسعه همکاریها بین ایران و ترکمنستان گفت: ترکمنستان در رابطه حمل و نقل تلاش بسیاری میکند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که به زودی رییس جمهور ایران در ترکمنستان حضور یابد.
انتهای پیام