پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محسن صفایی فراهانی در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت:
یکی از مباحث اجلاس داووس، وعده بازگشت ایران به دوران رشد اقتصادی بالا بود اما واقعیت این است که رسیدن به چنین شرایطی در کوتاه مدت امکانپذیر نیست. شرایط اقتصاد ایران در هشت سال گذشته، در وضعیتی خاص قرار گرفت؛ وضعیتی خاص که خروج از آن بسیار سخت و نیاز به برنامهریزی گسترده دارد.
رشد اقتصادی منفی در دو سال گذشته و مشکلاتی که به خاطر تحریمها در راه صادرات نفت ایران قرار دارد، چشمانداز آینده اقتصاد را با اما و اگرهای متفاوت و چالشهای فراوان مواجه کرده است. بدیهی است در این اوضاع و احوال نمیتوان منتظر یک تحول اساسی در اقتصاد حداقل در کوتاه مدت بود.
اگر قرار باشد اقتصاد ایران بار دیگر به رشد اقتصادی بالای 5درصد برسد نیاز به برنامهریزی طولانی مدت برای این توسعه خواهد بود. در مجموع اگر قرار باشد تحول خاصی در اقتصاد ایران اتفاق بیفتد، این تحول زودتر از سال 95 به وقوع نخواهد پیوست و در سال 93 و 94 نمیتوان انتظار تغییرات بزرگ و اساسی در اقتصاد ایران داشت اما در مورد وضعیت اقتصاد ایران در سال 93 نیز نکات قابل ذکر فراوانی وجود دارد؛ یکی اینکه سایه تحریم همچنان بر سر فروش نفت خام ایران باقی مانده و بعید است تا نیمه سال آینده، یعنی سپتامبر 2014 ایران بتواند فروش نفت خود را از روزانه یک میلیون بشکه فراتر ببرد.
در مورد جزئیات دیگر بودجه نیز تا زمانی که ارقام دقیق آن بعد از تصویب مجلس به صورت مدون تهیه نشده باشد نمیتوان تحلیل درست و دقیقی منتشر کرد. تا زمانی که چنین جدولی آماده نباشد نمیتوان با قاطعیت در مورد وضعیت شاخصهای اقتصادی ایران در سال آینده گمانهزنی کرد اما این امیدواری وجود دارد که کاهش تحریمها باعث بازگشت ثبات به اقتصاد ایران شود.
بنابراین باید چند روز دیگر نیز صبر کرد و با مشخص شدن قطعی درآمدها در بودجه سال آینده به تحلیل آن پرداخت.