پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مرضیه افخم، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان صبح امروز (سهشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ داد.
به گزارش «انتخاب»، وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات امیرعبداللهیان، معاون وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه در پشت حادثه تروریستی در لبنان یک کشور خاص وجود دارد و همچنین در مورد ترور دیپلمات کشورمان در یمن گفت: درباره اقدام تروریستی در یمن، شهادت دیپلمات ایرانی و ربوده شدن نور احمد نیکبخت موضوع در دستور کار وزارت خارجه بوده و پیگیریها در این زمینه انجام میشود.
وی ادامه داد: در خصوص جسد بدون سری که در یمن یافت شده بود و خبرسازیهایی که در این مورد انجام شد جای خوشبختی است که اعلام کنم که با پیگیریهای انجام شده توسط همکارانمان در یمن و تایید صریح مقامات یمنی مشخص شد که جسد یافت شده متعلق به دیپلمات ایرانی نیست. انشاءالله وی هم با پیگیریهای انجام شده بتواند به کشور باز گردد.
افخم اضافه کرد: دستیابی به اسناد و مدارک درباره اقدامات تروریستی در دستور کار است و مدارک و شواهدی درباره اقدامات گروههای تکفیری در اختیارمان قرار گرفته و درصدد تکمیل آنها هستیم. پیش از اینکه این مستندات به طور کامل تایید شود امکان اعلام رسمی وجود ندارد.
به نوشته ی ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاری در خصوص اینکه ایران در گام نخست اجرای توافق ژنو در حال اعتمادسازی است و نه امتیازدهی این اعتمادسازی به چه صورتی انجام میشود گفت: ایران با رویکرد جدیدی مذاکرات را آغاز کرد. این رویکرد مبتنی بود بر اینکه حقوق هستهای کشورمان را حفظ کنیم و تاکیید کنیم این فعالیتها و برنامهها صلحآمیز است و تحت نظارت آژانس قرار دارد. این مبنای مذاکراتی روند خود را طی کرده است تا اینکه برنامه اقدام مشترکی تنظیم شد که در دوره اجرای آن هستیم اجرای متوازن و پیشبینی شده این برنامه در دوره شش ماهه میتواند یک گامی باشد تا تعهد طرفهای مذاکراتی ما براساس برنامه اقدام مشترک خود را نشان دهد؛ چنانچه این دوره ششماهه با موفقیت و براساس تعهدات پیش رود گام اول در چارچوب پیشبینیها انجام شده است و مقدمات برای برگزاری و مذاکرات جامع آماده شده است.
افخم همچنین درباره دستور جلسه مذاکرات اشتون و ظریف نیز گفت: حل و فصل نهایی موضوع هستهای با حفظ برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان رئوس کار ما است تا پیش از اینکه برنامه نهایی مذاکرات اعلام نشود درباره جزییات بیشتر آن اطلاعرسانی نخواهد شد.
خبرنگار دیگری پرسید گفته شده تیم کارشناسی ایران قرار است به سه برابر افزایش یابد افزایش این ترکیب متعلق به کدام دستگاهها است که افخم پاسخ داد: اجرای برنامه اقدام مشترک نهادها، سازمانها و وزارتخانههای مختلفی را درگیر نحوه اجرا میکند. دبیرخانهای در وزارت امور خارجه برای نظارت بر اجرای آن تشکیل شده است که افراد و نمایندگانی از سازمانها و نهادهای ذیربط در آن حضور دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: کار کارشناسی با حضور نمایندگان سازمانها و نهادهای درگیر دنبال میشود. نظارت بر برنامه اجرای مشترک باید نظارتی دقیق و به روز باشد تا طرفها کاملا به تعهدات خود عمل کنند.
افخم همچنین درباره همکاریهای ایران و ترکیه در خصوص سوریه نیز گفت: ایران و ترکیه همواره به عنوان دو کشور همسایه و مسلمان دارای مشترکات زیاد و ابعاد و زمینههای همکاری متعدد هستند و تماسها و رایزنیهای دو کشور در سطوح مختلف همواره بوده است که علاوه بر موضوعات مختلف منطقهای در سطح دو جانبه نیز انجام میشود. عصر امروز آقای اردوغان نخست وزیر ترکیه به تهران سفر میکند این سفر مهمی است حوزههای جدید همکاری و گفتوگو میان دو کشور مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. آقای اردوغان در این سفر با مقام معظم رهبری، رییس جمهور، جهانگیری و همچنین آقای ظریف گفتوگوهایی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه این رایزنیها و روند روبه رشد باید ادامه یابد گفت: در ماههای آینده سفر آقای روحانی به ترکیه برنامه ریزی شده است و تماس و گفتوگو بین دو کشور همسایه امر طبیعی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص تسهیل ارتباطات و ارائه خدمات به ایرانیان خارج از کشور و دانشجویان گفت: این موضوع همواره مورد توجه وزارت امور خارجه و از مسائل مورد تاکید در دولت جدید است. مناسبات با دیگر کشورها و افزایش رایزنیها برای ارائه تسهیلات و امکانات به ایرانیان کمککننده است و این موضوع در دستور کار و مورد توجه است.
افخم در پاسخ به این پرسش که آیا انجام دور بعدی مذاکرات در نیویورک را رسما تایید می کنید گفت: زمان و مکان دور بعدی مذاکرات هنوز نهایی نشده است. مذاکراتی هفتههای آینده انجام خواهد شد که با نهایی شدن جزییات آن اطلاعرسانی خواهیم کرد.
وی درباره سفر اشتون به تهران نیز گفت: دعوتی از سوی آقای ظریف انجام شده است هنوز زمان دقیق سفر بین دو طرف نهایی نشده است اما در برنامه کاری دو طرف قرار دارد.
افخم همچنین درپاسخ به پرسش دیگری در خصوص درباره تاسیس دفتر موقت آژانس در تهران نیز گفت: این موضوع هنوز در دستور کار ما قرار ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره اینکه اوباما قرار است امشب در واشنگتن سخنرانی داشته باشد دوست دارید چه چیزی از زبان او درباره ایران بشنوید گفت: ما به عنوان کشوری صلحطلب و صلحدوست و با یک سابقه تمدنی و مردمی صلحجو همواره از شنیدن پیام صلح و دوستی خوشحال میشویم. اینکه جهان به سمت گفتوگو و گسترش صلح پیش رود مایه خوشبختی همه ما است در عین حال درباره موضوعات هستهای هم اجرای تعهدات و احترام به حقوق هستهای صلحآمیز ملت ایران و احترام به پیشرفت و دانش بومی ایران و ایرانیها مورد توجه ما است. این دانش و فناوری بومی است و ملت ایران به واسطه استعداد و انگیزههای جوانان خود به این دانش دسترسی پیدا کرده است و درصدد است از این دانش برای پیشرفت کشور و ارتقا وآبادانی استفاده کند و مصمم است که آن را حفظ کند.
افخم اضافه کرد: امیدواریم این واقعبینی که زمینه آن در دولتمردان آمریکایی ایجاد شده بیش از پیش افزایش یابد و نه فقط اظهارات بلکه در عمل نیز شاهد احترام به آن باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات در اوکراین نیز گفت: ما این تحولات را به دقت دنبال میکنیم. امیدواریم گفتوگوها به نتایج مسالمتآمیز برسد. باور داریم ملت و دولت اوکراین این توان را دارد که مشکلاتشان را خود حل کند امیدواریم دخالت کشورهای خارجی در این کشور متوقف شود زیرا قطعا کمککننده نخواهد بود.
خبرنگار دیگری درباره اظهارات مقامات آمریکایی در خصوص برچیده شدن تاسیسات هستهای ایران پرسید و گفت آیا استفاده از این واژهها گفتوگوها را به بن بست نخواهد کشاند که افخم پاسخ داد: تفاسیر و برداشتهایی از برنامه اقدام مشترک و نحوه اجرایی شدن آن بیان و ابراز شده اما ملاک ما برنامه اقدام مشترک و آن چیزی است که در طی مذاکرات میان دو طرف نهایی شده است. این تفاسیر و برداشتها یک سویه است و در عین حال ایران اکیدا اعلام کرده است حفظ فعالیتها و برنامههای صلح آمیز کشور ملاک مذاکرات و برنامههای آینده خواهد بود. مسیری که طی شده با در نظر گرفتن حفظ این دانش بوده است و موضوعات دیگری که در این باره مطرح میشود صرفا یک جانبه و بیانکننده دیدگاههای یک طرف است .
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع ایران در قبال تحولات مصر و روابط ایران با این کشور گفت: گسترش روابط با تمامی کشورهای منطقه و اسلامی مورد نظر ما است ما تحولات را در کشورهای مختلف از جمله مصر دنبال میکنیم و در چارچوب آن برنامهریزیهای خود را انجام میدهیم و متناسب با سوابق و زمینههای موجود دستور کارها را اتخاذ خواهیم کرد.
افخم در ادامه گفت که اوایل هفته آینده محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان برای شرکت در اجلاس امنیتی مونیخ به آلمان سفر خواهد کرد و دو سخنرانی در این اجلاس خواهد داشت همچنین با مقامات آلمان دیدارهای دو جانبهای خواهد داشت و در برلین نیز دو سخنرانی در دستور کار دارد.
وی در ادامه درباره سفر وزیران خارجه لهستان و سوئد به تهران نیز گفت: این سفرها در دستور کار قرار دارد که متناسب با زمانبندی مورد نظر در باره آن اطلاعرسانی خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اظهارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رابطه با عضویت این نمایندگان در دبیرخانه اجرای توافقنامه ژنو نیز گفت: گفتوگوهایی در این زمینه انجام شده اما تا پیش از اینکه موضوعات مربوط به آن نهایی نشود اجازه دهید درباره اطلاعرسانی نکنیم.
وی همچنین درباره همکاری وزارت امور خارجه با مجلس درباره برگزاری اجلاس بینالمجالس اسلامی که قرار است هفته آینده در تهران برگزار شود نیز گفت: همکاریهای اجرایی و مقدماتی خوب و تنگاتنگی بین وزارت امور خارجه و مجلس در جریان است. روند همکاریها در بخشهای مختلف ادامه دارد و مسوولان وزارت امور خارجه در مراسم افتتاح و در کمیتههای ذیربط آن فعال هستند.
خبرنگار دیگری با انتقاد از برخی موضوعات مطرح شده از سوی وزارت امور خارجه درباره انتقادات صورت گرفته نسبت به مذاکرات و نتایج آن و اینکه برخی انتقادکنندهها با رژیم صهیونیستی همراه بودهاند گفت: هیچ وقت وزارت امور خارجه و شخص آقای وزیر چنین ادبیاتی به کار نبردهاند ما بارها اعلام کردهایم این نقدها حتما دلسوزانه است اما شیوه بیان آن و اینکه در مواردی با بیان اطلاعات نادرست همراه میشود از سوی ما هم نکات و بحثهایی داشته است، بنابراین همسو خواندن منتقدان داخلی با صهیونیستها قطعا تفسیر اشتباهی است در ادبیات و صراحت کلام و بحثهایی که مطرح شده این موضوع هیچ وقت مد نظر نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نامه 160 نماینده مجلس در خصوص اطلاع رسانی نسبت به روند اجرای توافقنامه ژنو نیز گفت: متن برنامه اقدام مشترک به محض نهایی شدن اعلام و در سایت وزارت امور خارجه قرار داده شد درباره نحوه اجرای آن نیز جزییات مربوط به آن به صورت NON PAPER بوده است و شفاهی است و سندی به صورت مشخص ندارد زیرا مذاکرات شفاهی است در عین حال اطلاعات کامل مربوط به آن در اختیار رییس محترم مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است و براساس صلاح دید ایشان در اختیار کمیسیونها و نمایندگان قرار خواهد گرفت اما چنانچه انتشار آن به وزارت خارجه اعلام شود وزارت خارجه آمادگی دارد در این زمینه اطلاعرسانی کند و مستندات و مواردی که مورد نظر است در اختیار نمایندگان قرار گیرد.
وی درباره اظهارات مدیرعامل شرکت دولتی صادرات تسلیحاتی روسیه مبنی بر اینکه شکایت ایران درباره پرونده اس 300 به تشنج در روابط تهران و مسکو منجر خواهد شد نیز گفت: این بحث در گفتوگوها به صورت کلی مطرح شده است مقامات دفاعی ایران در این زمینه با همتایان خود گفتوگوهایی دارند چنانچه به روند مشخصی بینجامد چه در زمینه جایگزینی با آن چه پیگیری این موضوع درباره آن اطلاعرسانی خواهند کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره پایان یافتن کار کمیته امداد خمینی در جمهوری آذربایجان نیز گفت: کمیته امداد در دو دهه گذشته به دلیل شرایط خاص ماههای اولیه استقلال جمهوری آذربایجان برای کمکهای انساندوستانه در این کشور مستقر شد فعالیتهای انسان دوستانه خوبی انجام داد به طوری که مقامات رسمی و عالی جمهوری آذربایجان همواره از حضور آن تقدیر و تشکر داشتند با توجه به تغییر شرایط این کشور در سالهای اخیر موضوعیت این کمیته تغییر کرده بود تصیمی اتخاذ شد که دفتر کمیته امداد در جمهوری آذربایجان به فعالیت خود خاتمه دهد و کمیته امداد بعد از دو دهه فعالیت خوب و درخشان در حوزههای انساندوستانه دفتر خود را تعطیل کرد این موضوع هیچ رنگ و بویی سیاسی ندارد.