پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : همسایگان عربی كشور در چند سال گذشته رویكرد نامناسبی را در قبال ایران در پیش گرفتهاند که نمونه بارز اتخاذ این رویكرد تلاش برای كارشكنی در گفتوگوهای ایران و 1+5 است. به وضوح مشاهده میشود كه برداشت همسایگان عربی از تحرك اخیر دیپلماسی ایران، یك رویكرد غلط است. كشورهای عربی به غلط تصور میكنند كه منافعشان در صورت تقویت موقعیت ژئوپلتیك ایران در خطر قرار میگیرد.
همین امر عربستان و قطر را واداشت تا تمام تلاش خود را برای به نتیجه نرسیدن توافق ژنو به كار بندند. آنگونه كه بر همگان هویداست برخی از كشورهای عربی منافع خودشان را در ضرر و زیان ایران جستوجو میكنند؛ اما باید دانست كه این روند یك رویكرد كاملا غلط محسوب میشود.
ایران و همسایگان عربیاش دارای ظرفیتهای زیادی برای همكاری و تعامل هستند از جمله این ظرفیتها مشتركات فرهنگی، دینی و اجتماعی است كه زمینه را برای همكاریهای اقتصادی، سیاسی و تجاری بیش از گذشته فراهم میآورد؛ همچنین باید دانست كه در شرایط فعلی هیچگاه این پتانسیلهای همكاری از حالت بالقوه به حالت بالفعل تبدیل نشده است. اما نکته مهم اینکه دلیل تقابل كنونی ایران و كشورهای عرب منطقه را باید در تلاش صهیونیسم برای ایجاد گسلهای مذهبی در منطقه جست؛ گسترش تقابل میان شیعه و سنی و عرب و عجم از برنامههای رژیم صهیونیستی برای نگه داشتن خاورمیانه در شرایط فعلی است.
متاسفانه برخی همسایگان جنوبی ایران با این سیاست همراهی نشان داده و نفع خودشان را در ضرر ایران جستوجو میكنند و همین رویكرد نادرست اكنون موجب شده لابی ارتجاع عرب در غرب و بهخصوص آمریكا تمام تلاشش را برای برهم زدن تفاهمنامه ژنو به كار بندد. اكنون كه ایران به واسطه توافق ژنو اظهار آمادگی كرده كه با غرب بر سر نگرانیهای هستهایاش گفتوگو كند در عین حال رژیم صهیونیستی در تلاش است كه با همه ابزار مانع از به نتیجه رسیدن این توافق شود. یكی از این ابزارها تحریك قومگرایی و ایجاد خطوط گسل در خاورمیانه پرآشوب است.
ابزار ایجاد این گسل هم كسی نیست جز سران برخی كشورهای عربی كه متاسفانه در جهت منافع كشور خود و خاورمیانه حركت نمیكنند. اگر همسایگان ایران منافع ملی كشورهای خود را مدنظر قرار میدادند مسلما باید از توافق ژنو و عملكرد دولت جدید ایران اظهار رضایت میكردند تا سایه درگیری و خشونت در منطقه فروكش پیدا كند؛ بیتردید پایدار ماندن توافق ژنو به صلح و امنیت در منطقه خاورمیانه كمك میكند و تهران میتواند عامل ثبات در منطقهای باشد كه هر روز بیثباتتر از گذشته است؛ بنابراین نیاز است كشورهای عرب منطقه، تعامل را جایگزین تقابل گذشته كنند.
* معاون وزیر خارجه در دوران اصلاحات/آرمان