arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۹۰۵۱
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۰۹ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۲

بازار سکه تحت تاثیر اونس طلا

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
افزايش قاچاق طلا در هند، خروج هشت ميليارد دلار از بازارهاي پولي چين، افزايش تقاضاي طلا از سوي ژاپن، نشانه‌هايي منفي از نرخ رشد اقتصادي آمريكا و خروج سرمايه‌ها از صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در كنار عرضه و تقاضا، از عوامل تاثيرگذار بر بازار طلا در آينده نزديك هستند.

در همين حال پس از يك صعود 13 دلاري در ابتداي هفته جاري ميلادي، طي دو روز گذشته شاهد ريزش بهاي اونس در بازارهاي بين‌المللي بوديم. عرضه ذخاير طلا از سوي سرمايه‌گذاران براي بهره‌برداري از صعود اخير قيمت‌ها و كاهش خريدهاي فيزيكي، علت افت قيمت طلا طي دو روز گذشته اعلام شده است.

 به همين ترتيب قيمت سكه هم پس از ثبت رقم 945 هزار تومان به عنوان بالاترين بها طي سه ماه و نيم گذشته- كه روز دوشنبه اين هفته به آن رسيد- تا روز گذشته به تدريج (كمتر از يك درصد) كاهش داشته است. سكه‌هاي بازار آتي هم تقريبا با اين روند همراه بودند هرچند دو سررسيد دور اين بازار در پايان معاملات روز سه‌شنبه كمي صعود كردند. روند ابتداي روز گذشته البته چندان پايدار نبود و بازگشت اونس طلا به قيمت‌هاي پايان روز سه‌شنبه، بهاي سكه‌ها را هم به قيمت‌هاي اين روز نزديك كرد.

به گزارش سايت طلا، هند در سال گذشته 825 تن طلا وارد كرده كه حدود يك چهارم اين رقم (معادل 200 تن) از طريق غيررسمي وارد بازار اين كشور شده است. اين خبر مي‌تواند در كنار ناپديد شدن 500 تن طلا در چين، سيگنالي مثبت براي طلا به حساب بيايد؛ اما خبر انتشار اوراق قرضه توسط بانك مركزي چين به‌منظور كنترل ميزان اعتبار در سيستم مالي اين كشور كه سياستي انقباضي به حساب مي‌آيد، مي‌تواند منجر به كاهش تورم اين كشور و همچنين افت ميزان تقاضا براي طلا آن‌هم از سوي كشوري كه بيشترين ميزان خريد و مصرف طلا را دارد شده و تاثير بسزايي در كاهش بهاي طلا در بازارهاي جهاني داشته باشد.

از سوي ديگر بنابر تازه‌ترين گزارش شوراي جهاني طلا، كاهش قيمت جهاني طلا و تلاش دولت ژاپن براي افزايش نرخ تورم به 2 درصد موجب شده تا تقاضاي طلا در اين كشور طي سال گذشته 3 برابر شود. هرچند تقاضاي طلاي ژاپن به عنوان سومين اقتصادي بزرگ جهان در مقايسه با چين دومين اقتصاد بزرگ جهان تقريبا ناچيز است، اما اكنون كه قدرت بازارهاي آسيايي رو به فزوني است، شايد بتوان اهميتي بيش از گذشته براي آن متصور شد. ژاپن قصد دارد با خارج كردن اقتصاد اين كشور از حالت ركودي نرخ تورم را به بيش از 2 درصد افزايش دهد. اين مساله كه سياستي انبساطي است به افزايش تقاضا براي طلا از سوي اين كشور دامن خواهد زد.

اما با محاسبه درصد تغييرات قيمت اونس طلا از دو هفته گذشته تا ديروز و مقايسه آن با تغييرات قيمتي سررسيد نزديك آتي سكه، مشخص مي‌شود كه در طول اين دو هفته بهاي جهاني طلا يك بار با يك صعود 74 دلاري (8/5 درصدي) به 1331 دلار رسيد و پس از آن تا روز گذشته با كاهش 11دلاري (8/0- درصد) بهاي 1320 دلار - تا بعد از ظهر اين روز به وقت تهران - را ثبت كرد. در زمان صعود اونس طلا (28 بهمن)، سررسيد اسفند آتي افزايش 80 هزار توماني معادل 9 درصد رشد را تجربه كرد و از آن زمان تا روز گذشته هم (روزهايي كه اونس طلا نزولي شد) از قيمت اين سررسيد 12هزار تومان معادل 2/1- درصد كاسته شده است. در همين حال سكه در بازار نقدي هم در همين بازه زماني يك افزايش 75 هزار توماني (معادل 6/8 درصد) و يك ريزش هفت هزار توماني برابر با 7/0- درصد را تجربه كرده است.

روز گذشته آتي سكه از همان آغاز معاملات با ريزش قيمت دادوستد شد كه اين كاهش به حدود 10 هزار تومان هم رسيد. سكه نقدي اما واكنش كمتري به نسبت آتي به ريزش‌هاي اونس طلا نشان داد. به نظر مي‌رسد سكه براي افزايش قيمت به دنبال دليل خاصي نمي‌گردد اما براي كاهش قيمت كمي مقاومت مي‌كند. روز گذشته تمام سكه در بازار نقدي در ساعاتي حتي افزايش بها هم داشت كه البته ناچيز بود. اختلاف ميان سررسيد نزديك آتي با سكه نقدي در چند روز گذشته قابل توجه بوده و ديروز هم حدود 10 هزار تومان بود، البته اين اختلاف در زمان صعود قيمت‌ها بيشتر بود. پيش از يك هفته اخير كه نوسانات اونس طلا آتي سكه را هيجاني كند، به عبارت ديگر در زمان ركود اين بازار، هميشه سررسيد دور آتي با بهاي سكه نقدي برابري مي‌كرد، اما روز گذشته تفاوت قيمت اين دو 44هزار و 500 تومان و اختلاف قيمت دورترين سررسيد با نقدي هم بيش از 100 هزار تومان بود؛ در حالي كه تا دو هفته پيش تفاوت نقدي با سررسيد دور آتي به حدود 50 هزار تومان رسيده بود.

تحركات اونس طلا طي امروز و فردا علاوه‌بر روشن كردن مسير براي نوسانات امروز «آتي»، جهت اين بازار و بازار نقدي را - زماني كه دلار نوسانات نامحسوسي را تجربه مي‌كند - براي روزهاي ابتدايي هفته آينده نيز مشخص خواهد كرد.

منبع: دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان