arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۹۵۹۰
تاریخ انتشار: ۱۱ : ۱۵ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۲

یونسی: اسناد بایگانی وزارت اطلاعات به کتابخانه ملی منتقل شود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی تاکید کرد: اسناد نهادهایی مانند وزارت اطلاعات و وزارت دفاع تا کی باید در بایگانی ها نگهداری شود؟ این اسناد باید به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتقل شود و چنانچه این امکان وجود ندارد، دست کم باید این سازمان بر آنها مدیریت کند.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی صبح امروز وشنبه پنچ اسفند در مراسم تودیع و معارفه روسای قدیم و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سخنانی ابتدا به دلایل حضورش و سخنرانی خود در این برنامه پرداخت و گفت: من اول جواب این سوال خودم را بدهم که چرا من اینجا باید صحبت کنم؟ مناسبتش این است که آقای صالحی امیری (رئیس جدید کتابخانه ملی) این درخواست را از من داشت و من هم خودم را جایز نمی دانستم که خواسته ایشان را زمین بگذارم. لذا بر خودم واجب می دانم که ارادتم را خدمت آقای صادقی اعلام کنم.

وی مسئولیت ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را یک مسئولیت خطیر خواند و گفت: قبلا هم تصدی این مسئولیت به بنده حقیر پیشنهاد شده بود ولی من چون خودم را ناتوان می دیدم، از این کار استنکاف کردم، اما زمانی که صحبت آقای صالحی برای ریاست این سازمان مطرح شد، من نه تنها از این بابت خوشحال شدم بلکه ایشان را تشویق کردم به پذیرش این مسئولیت و مطمئن هستم که ایشان مانند همه مسئولیت های پیشین، این امر را به بهترین وجه محقق خواهد کرد.

یونسی همچنین با اشاره به سخنرانی نه چندان طولانی اسحاق صلاحی (رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران) از وی نیز قدردانی کرد و به شوخی خطاب به روسای قدیم و جدید این سازمان گفت: جناب آقای صالحی و جناب آقای صلاحی هر دو صلاحیت دارند و انشاءالله آقای صالحی از صلاحیت های آقای صلاحی به بهترین وجه استفاده خواهد کرد.

دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی سپس گفت: من امیدوارم که در رویکرد جدید دولت تدبیر و امید و تحولی که در همه ابعاد آغاز شده است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی هم پیشتاز شده و به جامعه معرفی شود و از جامعه به اینجا راه یابد. اینجا خانه محققان، دانشمندان و پژوهشگران است و باید آنها از هر جا که ملول و خسته می شوند، به اینجا روی بیاورند. باید علقه ایران شناسان و اسلام شناسان ما بیش از هر مرکز دیگری، به اینجا باشد.

یونسی با بیان اینکه تا جایی که من خبر دارم، بیشتر کتابخانه های ملی در دنیا شبانه روزی است خواستار آن شد که کتابخانه ملی ایران هم به صورت سه شیفت و شبانه روزی دایر باشد.

وزیر اسبق اطلاعات در ادامه با اشاره به اهمیت اسناد گفت: اسناد به روایتی مهمتر از کتاب هستند ضمن اینکه بسیاری از کتاب ها خود سند هستند. سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران، حافظه ملی، آرشیو کشور و حافظه تاریخی و هویت ملی، دینی، تاریخی و فرهنگی ما را نگهبانی می کند. این اسناد اینجا تولید نمی شوند بلکه اینجا نگهداری می شوند و مورد بهره برداری قرار می گیرند. بخش زیادی از اسناد داخل کشور و بخشی از آنها در خارج از کشور هستند. تقاضای من این است که در یک تحرک جدی اسناد و کتاب های زیادی از ایران که در کشورهای گوناگون وجود دارد، خریداری و به هر نحو ممکن به داخل کشور منتقل شوند.

وی ادامه داد: در حوزه تمدنی ایران بزرگ که از مرز چین تا آنتالیا و از آن سو از قفقاز تا خلیج فارس گسترده شده است، بسیاری از کتاب های مربوط به ایران نگهداری می شود در یمن در شامات در قفقاز و در آسیای میانه و مهمتر از همه در شبهه قاره. باید کتاب‌هایی که در آنجا خاک می خورد و مورد استفاده قرار نمی گیرد، شناسایی یا اصل آنها و یا نسخه ای از آنها به هر طریق ممکن خریداری شود. من در بازدیدی که از کتابخانه اسپانیا داشتم، می شنیدم که مسئول آنجا می گفت در اینجا هزاران جلد کتاب مربوط به اسلام و ایران وجود دارد و تا جایی که می دانم جاهای دیگر هم همینطور است.

یونسی اضافه کرد: البته حمایت دولت و بودجه زیادی لازم است تا این کتاب ها شناسایی و به کشور منتقل شوند. در خصوص اسناد در آرشیو وزارت امور خارجه کشورهای مختلف، سندهای بسیاری هست که نگهداری می شوند. دیپلماسی فعال در این زمینه این است که این اسناد شناسایی و به نحوی به داخل کشور منتقل شود احتمالا در انتقال این اسناد به اینجا با مقاومت شدیدی روبرو می شویم؛ بسیاری از این اسناد در وزارتخانه های ما است، اما تعصبات اداری باعث می شود که به اینجا منتقل نشوند.

دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی همچنین افزود: هر پرونده ای که در گذشته در قوه قضائیه تشکیل شده، امروز برای قوه قضائیه هیچ فایده ای ندارد جز اینکه جای بیشتری را آنجا اشغال کرده باشد و به بدترین شکل نگهداری می شود در حالیکه تک تک این برگ اسناد برای شما (سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران)، ارزشمند و پربها است.

یونسی اضافه کرد: البته این حرکت چند سال پیش صورت گرفت، اما با مقاومت شدید وزارتخانه ها روبرو شد من نمی دانم که الان این وضعیت ادامه دارد یا نه. مهمترین از اینها اسناد وزارت اطلاعات و وزارت دفاع و نهادهای دیگر است؛ اینها دریایی از اسناد است که باید به نوعی به اینجا انتقال پیدا کند بالاخره این اسناد باید تا کی در بایگانی ها نگهداری شود و منتشر نشود اینکه ما مـُهر محرمانه و سری روی اسناد بگذاریم و جامعه و پژوهشگران را از آن محروم کنیم، تا کی باید ادامه پیدا کند؟

وی با بیان اینکه انشاءالله خود سازمان اسناد و کتابخانه ملی به این بلای عمومی گرفتار نشده باشد، یادآور شد: اگر هم این اسناد قابل انتقال به اینجا نیست، باید اینجا بر آنها مدیریت کند. آقای صالحی! این حق قانونی شما و نیز انتظار مردم است که اگر این اسناد قابل انتقال نیست، حداقل شما بر آنها مدیریت کنید.

دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی در پایان سخنانش با اشاره به موفقیت های رئیس جدید کتابخانه ملی در مسئولیت های مختلف خاطر نشان کرد: ایشان با ابتکار و روابط عمومی قوی هر کاری را به شکلی موفق پیش می برد و من مطمئنم در این مسئولیت هم موفق خواهد شد.
نظرات بینندگان