arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۵۴۴۵۹
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۱۰ - ۱۳ فروردين ۱۳۹۳
نمایده زابل و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس:

انسداد مرزها مهمتر از حضور سپاه در مرزهای شرقی است

با توجه به اینکه نیروی سپاه دیدگاه خاص خود را در محافظت از مرزهای شرقی کشور دارد که با دیدگاه ناجا متفاوت است، حضور سپاه در این منطقه بی تاثیر نخواهد بود. بحثی که مهتر از بحث حضور سپاه در منطقه سراوان و اطراف آن است بحث انسداد مرز است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
با توجه به اینکه نیروی سپاه دیدگاه خاص خود را در محافظت از مرزهای شرقی کشور دارد که با دیدگاه ناجا متفاوت است، حضور سپاه در این منطقه بی تاثیر نخواهد بود. اما من تاکید می کنم تا زمانی که در مرزهای ما و علی الخصوص در این قسمت حساس از مرزهای شرقی که معبر اشرار و گروهک های تکفیری است، استحکامات لازم را ایجاد نکنیم و جان پناهی برای نیروهای مرزبانی نداشته باشیم، خطر ما را تهدید می کند. بحثی که مهتر از بحث حضور سپاه در منطقه سراوان و اطراف آن است بحث انسداد مرز است.

به گزارش انخاب به نقل از پیام نو، قرارگاه قدس سپاه خود را آماده می کند تا به زودی حفاظت ۳۰۰ کیلومتر از مرزهای شرقی ایران را در اختیار بگیرد. با این حال سید باقر حسینی، نماینده زابل و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است تنها حضور سپاه در این منطقه نمی تواند متضمن امنیت مرزهای شرقی باشد. او در گفت و گو با پیام نو تاکید می کند مساله مهم تر درباره حفاظت از این مرزها ایجاد استحکامات جدی و انسداد مرز است.

 سپاه پاسداران در حالی سیصد کیلومتر از مرزهای شرقی ایران را از نیروی انتظامی تحویل خواهد گرفت که تا هم اکنون نیز نیروهای این مجموعه در منطقه سیستان و بلوچستان مستقر بوده اند. پیشتر از این در روز ۱۶ اسفند سال ۹۲، سرتیپ دوم احمد گراوند جانشین فرماندهی مرزبانی ناجا گفته بود: «اقدام‌های همه جانبه‌ای در مرزهای شرق کشور آغاز شده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به کمک مرزبانی آمده است». موضوعی که شاید نشانگر علاقه مسئولان نیروی انتظامی به ورود سپاه در این حوزه باشد. سردار اسماعیل کوثری از فرماندهان سابق سپاه هم در گفتگو با پیام نو حضور سپاه در مناطق مرزی در شرق کشور را مثبت ارزیابی کرده بود.

 با این همه نماینده زابل و عضو کمیسیون امنیت ملی هر چند در گفت و گو با پیام نو این تغییر را «مثبت» ارزیابی می کند اما همزمان هم تاکید دارد که این اقدام «کافی» نیست. سید باقر حسینی می گوید: «با توجه به اینکه نیروی سپاه دیدگاه خاص خود را در محافظت از مرزهای شرقی کشور دارد که با دیدگاه ناجا متفاوت است، حضور سپاه در این منطقه بی تاثیر نخواهد بود». وی ادامه می دهد: «اما من تاکید می کنم تا زمانی که در مرزهای ما و علی الخصوص در این قسمت حساس از مرزهای شرقی که معبر اشرار و گروهک های تکفیری است، استحکامات لازم را ایجاد نکنیم و جان پناهی برای نیروهای مرزبانی نداشته باشیم، خطر ما را تهدید می کند». او می گوید: «بحثی که مهتر از بحث حضور سپاه در منطقه سراوان و اطراف ان است بحث انسداد مرز است».

 سابقه حوادث تروریستی و نفوذ گروه های تکفیری در این منطقه هم نشان می دهد که سخنان سید باقر حسینی سخنانی واقع بینانه است. جایی که آبان سال گذشته سه مهندس قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه مورد حمله گروه‌های تروریستی قرار گرفته و شهید شدند. این سه نفر مشغول فعالیت برای انسداد مرزهایی بودند که اکنون قرار است حفاظت کامل از آن بر عهده سپاه پاسداران قرار بگیرد. چیزی که می تواند محوری‌تر کردن نقش سپاه در امنیت مرزهای شرقی باشد.

 اما آیا حضور محوری تر سپاه در این منطقه می تواند به معنای گسیل امکانات بیشتر برای انسداد مرز باشد؟ سید باقر حسینی در پاسخ به این سوال می گوید: «این موضوع هم دست سپاه نیست و نیروی انتظامی باید این کار را انجام دهد و این هم بستگی به بودجه ای دارد که به این موضوع اختصاص پیدا می کند. حضور سپاه در شرایط کنونی در منطقه فقط می تواند قسمتی از نیازهای مرزبانی ما را پوشش دهد و رافع کل مشکلات ما نیست».

 همزمان با جدی شدن بحث حضور قوی تر سپاه در مرزهای شرقی کشور، روز نهم فروردین نیز اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده ناجا از آغاز همزمان ساخت ۱۲۰ برجک مراقب در مرزهای شرقی کشور خبرداده و یادآور شده بود: «پس از ساخت مستحدثات لازم، با همکاری سپاه و نیروی انتظامی، ۱۵۰ کیلومتر راه نیز در مسیرهای مورد نیاز احداث خواهد شد». ایران و پاکستان در شرق کشور نزدیک ۹۸۰ کیلومتر مرز مشترک با یکدیگر دارند. مشخص نشده که این ۱۲۰ برجک مراقب در طول این ۹۸۰ کیلومتر احداث خواهند شد یا اینکه اختصاص به خط ۳۰۰ کیلومتری دارند که حفاظت از آن به عهده سپاه واگذار شده است.

 در صورتی که این ۱۲۰ برجک مربوط به مرزهایی باشند که حفاطت آنها به عهده سپاه واگذار شده است، به این معنا خواهد بود که در هر ۲ و نیم کیلومتر از این مرزها یک برجک دیدبانی احداث می شود.

 سید باقر حسینی جدای از موضوع امکانات و اعتبارات لازم برای انسداد مرزهای شرقی، معتقد است که وجود نیروهای عشایری و بسیجی در منطقه می تواند به معنای توانایی اختصاصی سپاه پاسداران در حفاظت از مرزهای شرقی باشد. او به پیام نو می گوید: «بالاخره هر نیرویی دارای ویژگی های خاص خود است. سپاه با توجه به نیروهای عشایری در این منطقه و بسیجیان عشایر می تواند بیشتر از مرزبانی ناجا اهالی مناطق را در کار مرزبانی شریک کند». نیروهایی که به گفته این عضو کمیسون امنیت ملی مجلس، امکان استفاده از آنها در قالب نیروی مرزبانی ناجا میسر نیست.

 سید باقر حسینی در توضیح این موضوع می افزاید: «این نیروها چون نیروی سپاه محسوب می شوند امکان استفاده از آنها در مرزبانی ناجا وجود ندارد. این مساله هم البته به روابط خود سپاه با نیروی انتظامی بستگی دارد که چرا امکان استفاده از نیروهای عشایری و بسیجی در مرزبانی وجود نداشت».

 وی در در یک جمع بندی کلی از حضور محوری تر سپاه در مرزهای شرقی تاکید می کند: «ولی به هر دلیل وقتی سپاه گستره نفوذ و تاثیرگذاری بیشتری بر مردم منطقه دارد، طبیعی است که از این توان برای حفاظت از مرزها استفاده شود».
نظرات بینندگان