پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تدبیر نوشت: زمان زیادی است که بسیاری از اصولگرایان، "جبهه پایداری" را جزو اصولگرایانی میدانند که مبتنی بر برخی اصول نیستند. گروهی اندک که حالا با فشار زیاد بر دولت با عنوان اصولگرایی چوب لای چرخ دولت نوپای تدبیر و امید میگذارند.
از منتقدان سرسخت جبهه پایداری محسن غرویان است. او خود زمانی یکی از شاگردان آیت الله مصباح یزدی بود و حالا از این گروه تحت حمایت استاد پیشینش با عنوان تندرو وافراطیون یاد میکند.
این استاد 54 ساله حوزه علمیه قم یکی از مهمترین دلایل شکست اصولگرایان را تک روی مصباح یزدی و یارانش در انتخابات 24 خرداد میداند. او به "تدبیر"میگوید جبهه پایداری و هر گروهی که مشی اعتدالی نداشته باشد، جایی در مجلس دهم ندارد.
حدود هشت ماه از کار دولت تدبیر و امید و شکست اصولگرایان در انتخابات 24 خرداد گذشته است. ارزیابی شما در این مدت از تعامل اصولگرایان با دولت آقای روحانی چیست؟ آیا اصلا تعاملی وجود دارد یا اینکه تقابل است.نه تقابلی در کار نیست. تعامل اصولگرایان نیز نسبتا خوب بوده است. چرا که غالب اصولگرایان حالت افراطیون را نداشتند ولی اصولگرایان باید حمایت و هماهنگی بیشتری با دولت آقای روحانی داشته باشند. از سوی دیگر اگر بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب، دولت مثلا در مسائل اقتصادی دیپلماسی زودتر به نتیجه برسد، هم برای اصولگرایان خوب است و هم به نفع نظام خواهد بود. البته این در صورتی است که اصولگرایان در این زمینه با یکدیگر اتحاد و هماهنگی داشته باشند.
شما گفتید اصولگرایان در مقابل دولت افراط نداشتند، پس گروهی که در مجلس مقابل دولت ایستادهاند و هر روز وزیران و حتی رئیس جمهوری را تهدید به استیضاح میکنند چه کسانی هستند؟ یعنی اصولگرا نیستند؟اینها همه اصولگرایان نیستند بلکه اقلیتی هستند که بیشترین فشارها را به دولت وارد میکنند. در واقع این گروه کمترین درصد اصولگریان را تشکیل میدهند. سی، چهل نفر در مجلس هستند که این فضا سازیها را انجام میدهند. در غیر این صورت غالب اصولگرایان از حرکت دولت نسبتا حمایت میکنند.
این گروه اقلیت از اصولگرایان به نفع چه کسانی به قول شما این افراطیگریها را انجام میدهند؟من گروه خاصی را نام نمیبرم چون همه این افراد را میشناسند. چهرههایی هستند که به نظرم در انتخابات ریاست جمهوری چون شکست خوردند میخواهند بیشترین فشاررا به دولت بیاورند که البته این فشار را بیشتر به آقای ظریف میآورند.
چرا آقای ظریف؟ به دلیل بحثهایی درباره مذاکره با آمریکا؟چون آقای ظریف به عنوان پیشانی دولت در سطح بین المللی مطرح شده است. به همین دلیل آقای ظریف را تحت فشار قرار میدهند تا او را به چالش بکشانند و این به معنای این خواهد بود که دولت و شخص رییس جمهوری را به چالش میکشند، اما به جایی نخواهند رسید و این اقدامها اثری در کار دولت ندارد.
از زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید ما شاهد رفتار متناقضی از برخی اصولگرایان و به خصوص جبهه پایداری بودیم. زمانی که محمود احمدینژاد به صراحت اعلام کرد مجلس را در راس امور نمیداند و قوانین را به دلخواه خود اجرا میکند این گروه در مقابل این اظهارات سکوت کردند اما حالا میبینیم آقای ظریف را به دلیل انگلیسی حرف زدن مواخذه میکنند. در واقع تازه امروز به فکر منافع و مصالح کشور و مردم افتادهاند. دلیل این تناقض رفتاری پایداریها چیست؟این ها را باید خودشان جواب بدهند ما هم از آنان سوال داریم و این تناقض گویی ها و رفتارهای متضاد برای ما نیز سوال برانگیز است. اما چیزی که مسلم است این است که آن ها همچنان گرایش به تفکر افراطی هشت سال گذشته را دارند. و در ظاهر میگویند که ما از مشی گذشته خود برگشتیم اما باطنا اینطور نیست. این گروه همان کسانی بودند که برای رئیس دولت نهم و دهم کتاب چاپ کردند و بعد همان آقا خوب پاسخشان را داد.
یکی از بزرگترین نگرانیهای اصولگرایان و به خصوص جبهه پایداری انتخابات مجلس دهم است. پیشبینی شما از ترکیب مجلس دهم چیست. آیا تندروها جایی در مجلس آینده خواهند داشت؟امیدی ندارم که ملت به این افراطیون و تفکرشان در مجلس آینده رای بدهند. گرچه ممکن است با ترفندهایی که میزنند چند نفری را در مجلس داشته باشند اما باز هم در اقلیت خواهند بود. اصولگرایان نیز اگر اتحاد و وحدت گذشته را داشته باشند میتوانند موفقیتهایی را به طور نسبی به دست بیاروند اما به نظر من پیروزی از آن اعتدالیون است.
یعنی ممکن است اصولگرایان روزی به خاطر کسب کرسیهای مجلس تغییر موضع دهند و روی به مشی اعتدالی بیاورند؟نه اینطور نیست که اصولگرایی جدای از اعتدال باشد. در حال حاضر نیز من اعتدالگرایی را شاخهای از اصولگرایی میدانم. از سوی دیگر فکر میکنم اگر هر دو گروه اصولگرا و اصلاحطلب زیر چتراعتدالگرایی بروند به طور قطع در آینده مجلسی پویاتر که تمامی طیفها را در خود جای داده است را خواهیم داشت.
اما انتخابات 24 خرداد و وقایع پیش از نشان داد مردم به پاسخ نه را به گفتمان اصولگرایی دادند. ولی شما میگویید اصولگرایان در انتخابات بعدی از شانس نسبی برای کسب موفقیت برخوردار هستند.من اصولگرایی را دارای طیف وسیعی میدانم همانطور که گفتم آن گروه اقلیت اصولگرایی جایی در مجلس آینده ندارند. از سوی دیگر فکر نمیکنم معنای رای به اعتدال، نه گفتن به اصولگرایی باشد. البته اصولگرایان باید در نگاهی که به مردم دارند و تشخیص جامعهشناختی و روانشناختی خود تجدید نظر کنند. آنها باید واقعیتها را ببینند چراکه آرمانگرایی محض به مرور انسان را دچار توهم میکند و باعث شکست میشود. واقعبینی و عقلانیت شروط اساسی کار سیاسی هستند و آرمانهای دور از واقعیت نباید ملاک شوند.
ارزیابی شما از مذاکرات هستهای در دولت یازدهم در مقایسه با دولتهای اصولگرای نهم و دهم چیست؟ببینید نمیتوان در این مساله در مقام مقایسه برآمد. دولت یازدهم در این راه به موفقیت نسبی دست یافته است. درواقع همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند تیم مذاکره کننده بچه های انقلابند و روحیه سازشکاری ندارند، بلکه برای دفاع از حقوق ملت ایران در حال تلاش و مجاهده هستند. البته هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم اما شاهد تلاش دولت برای رفع تحریمها در کنار دستیابی به انژری صلح آمیز هستهای هستیم.