arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۶۸۸۳۵
تاریخ انتشار: ۵۴ : ۲۲ - ۰۳ تير ۱۳۹۳

زیبا کلام : امیدواریم در دولت جدید وضعیت پناهندگان افغانستانی در ایران بهبود یابد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

با توجه به اشتراکات میان ایران و افغانستان انتظار می‌رود که وضعیت برای پناهجویان افغانستانی در ایران به مراتب بهتر از گذشته شود.
 
به گزارش ایسنا ، صادق زیباکلام، استاد دانشگاه که عصر امروز (سه‌شنبه) در مراسمی به مناسبت روز جهانی پناهنده در خانه علوم انسانی حضور داشت، به بررسی وضعیت فرهنگی و اجتماعی افغانستانی‌های ساکن در ایران پرداخت.
 
او با بیان این که متاسفانه در برخی موارد ما ایرانی‌ها با افغانستانی‌ها رفتار خیلی خوبی نداشتیم، گفت: این که می‌گویند در برخی موارد رفتار ما خوب نبوده است از منظر عرف و حقوق بین‌المللی عرض می‌کنم که برخی برخوردها با افغانستانی‌ها غیرقابل قبول و غیرموجه بوده است.
 
زیباکلام ادامه داد: متاسفانه در کشور ما مسوولان در قبال برخی برخوردهای نامناسب که با مهاجران افغان در ایران می‌شود پاسخگو نیستند و این در حالی است که می‌بینیم امروزه سایر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی برای مهاجران شرایط بهتری قائل هستند. برای مثال وقتی که پناهندگی فردی در این کشورها پذیرفته می‌شود دیگر به او به چشم یک شهروند نگاه کرده و این استاد دانشگاه از حقوق قانونی شهروندان آن کشور برخوردار است. ولی متاسفانه در رابطه با مهاجران افغانستانی در ایران شاهد چنین روندی نیستیم.
 
این کارشناس مسائل اجتماعی با تاکید بر این که اگر افغانستانی‌ها به ایران پناهنده شدند از سر ناچاری بوده است خاطرنشان کرد:‌ بیاییم خودمان را جای آن‌ها بگذاریم؛ اگر شرایط مطلوبی در کشور ما حاکم باشد، مدارس و دانشگاه‌ها فعال باشند، کار و امنیت در کشورمان حاکم باشد، آیا واقعا حاضر به ترک سرزمین‌مان هستیم؟ این امر در رابطه با مهاجران افغانستانی‌ نیز صدق می‌کند زیرا آن‌ها از سر ناچاری به ما پناه آورده‌اند و به همین دلیل لازم است که ما نه تنها صورت مساله را پاک نکنیم بلکه واقعیت را پذیرفته و دنبال راه چاره‌ای برای این مهاجران و پناهنده‌ها باشیم.
 
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برخی از مشکلات حقوقی و قانونی مهاجران افغان در ایران افزود: مهاجران یا پناهندگان افغانستانی از حقوق چندانی در ایران برخوردار نیستند چرا که اگر آن‌ها حتی 20 سال هم در این کشور زندگی کنند ممکن است سال بعد آن‌ها را گرفته، در مرز پیاده کرده و مجبورشان کنند که به افغانستان بازگردند. از سوی دیگر اگر آن‌ها با یک ایرانی ازدواج کنند فرزندان‌شان توسط دولت به رسمیت شناخته نخواهند شد. این در حالی است که در کشورهای اروپایی پس از گذشت دو یا سه سال از حضور پناهجویان در صورتی که از سوی دولت پذیرفته شوند می‌توانند به زندگی عادی خود در جامعه ادامه داده و حتی با گذشت زمان می‌توانند در انتخابات شرکت کرده و حتی برای خود و خانواده‌های‌شان پاسپورت همان کشور را بگیرند.
 
زیباکلام در پایان گفت: ما ادعای زیادی در رابطه با وحدت تمدنی، فرهنگی، زبانی خود با افغانستانی‌ها داریم. این در حالی است که در واقعیت جور دیگری با آن‌ها برخورد می‌کنیم ولی این امید وجود دارد که در دولت فعلی وضعیت مهاجران و پناهندگان افغانستانی در ایران بهبود یافته و لااقل کودکان آنان در ایران اجازه تحصیل داشته باشند.
نظرات بینندگان