سه‌شنبه ۰۷ بهمن ۱۳۹۹ | Tuesday, 26 January 2021
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
سه‌شنبه ۰۷ بهمن ۱۳۹۹ | Tuesday, 26 January 2021
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو / حمله به پلیس با گلوله‌های برفی⁣ در مسکو

ویدیو / حمله به پلیس با گلوله‌های برفی⁣ در مسکو

ویدیو / زنگنه، وزیر نفت: نفتکش توقیف شده ایرانی توسط اندونزی حامل نفت بود

ویدیو / زنگنه، وزیر نفت: نفتکش توقیف شده ایرانی توسط اندونزی حامل نفت بود

ویدیوی جدید از لحظه درگیری فیزیکی علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس با سرباز راهور

ویدیوی جدید از لحظه درگیری فیزیکی علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس با سرباز راهور

ویدیو / اظهارات یک سال پیش ویلیام برنز؛ جنگ با ایران فاجعه خواهد بود + زیرنویس فارسی

ویدیو / اظهارات یک سال پیش ویلیام برنز؛ جنگ با ایران فاجعه خواهد بود + زیرنویس فارسی

ویدیو /  افتتاح بلندترین تاب جهان در دبی

ویدیو / افتتاح بلندترین تاب جهان در دبی

ویدیو / ظاهر شدن ترامپ با پلیس مخفی در زمین گلف

ویدیو / ظاهر شدن ترامپ با پلیس مخفی در زمین گلف

کد خبر: ۱۷۷۱۲۸
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۰۹ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۳
اقتصاد >> داخلی
پ

صفر؛ سهم ایران از نفت خزر

سه‌چاه اکتشافی در سال‌های 1368تا 1376در این دریا حفر شد اما به‌دلیل آنچه اقتصادی‌نبودن پروژه نامیده شد، این عملیات رها شد. سرانجام عملیات ساخت این دستگاه 9سال طول کشید و پس از آن شرکت حفاری شمال توانست در میدان سردارجنگل چاه‌هایی با عمق 720متر حفر کند و در نهایت در سال91 بعد از 104سال از قدمت حفاری در ایران نخستین چاه در دریای خزر به نفت رسید و شعله آن در سطح دریا روشن شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
این‌روزها فصل دریاست، صدای موج‌های دریا، مشاهده طلوع و غروب خورشید و آب‌تنی‌کردن در دریا خیلی‌ها را راهی شمال کشور می‌کند، البته در چندسال اخیر هم که سبد سفرهای خارجی برخی از خانوارها به‌دلیل افزایش نرخ ارز تهی شده برای سفر به شمال مزید بر علت است؛ بنابر آمار منتشره تعداد زیادی از هموطنان هرساله یکی از شهرهای شمالی را به‌عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند، به‌عنوان مثال همین تعطیلات چندروزه عید فطر چهارمیلیون مسافر را راهی شهرهای شمالی کرد.

به گزارش انتخاب گرچه استقبال این میزان مسافر برای هر شهری فرصت مغتنمی است اما بنابر دلایلی این سفرها مشکلاتی را هم برای مسافران و هم برای هموطنان شمالی ایجاد کرده است. اگر از این فرصت که این‌روزها متاسفانه تهدیدی برای بخش شمالی کشور محسوب می‌شود، درگذریم و به موضوع اصلی جلب‌کننده این تعداد مسافر بپردازیم، بحث اقتصاد دریای خزر محور اصلی این یادداشت خواهد بود.

دریاچه خزر که گاهی در زمره بزرگ‌ترین دریاچه جهان و گاهی در رده کوچک‌ترین دریای خودکفای کره‌زمین طبقه‌بندی می‌شود، بزرگ‌ترین پهنه آبی محصور در خشکی است. طول آن حدود هزارو30 تا هزارو200کیلومتر و عرض آن بین ۱۹۶ تا ۴۳۵ کیلومتر است. سطح دریای خزر 26/5تا ۲۸متر پایین‌تر از سطح دریاهای آزاد است. مساحت آن ۳۷۱ تا ۳۸۶ هزار کیلومترمربع و حجم آب آن نیز 78هزارو700کیلومترمکعب است. خط ساحلی دریای خزر حدود 6/797کیلومتر است که بین ایران (992کیلومتر) و چهارکشور از کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، فدراسیون روسیه (یک‌هزارو460کیلومتر)، قزاقستان (دوهزارو320کیلومتر)، ترکمنستان (یک‌هزارو200کیلومتر) و آذربایجان (825کیلومتر) تقسیم شده ‌است.

شیلات
دریای خزر به تنهایی ۹۳درصد از ذخیره خاویار و ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده ‌است. صید ماهی از دریای خزر شاید سنتی‌ترین فعالیت ایران در این دریا باشد. به همین دلیل ایران در این بخش توانسته نقش مهمی در میان پنج‌کشور ساحلی خزر داشته باشد. دریای خزر 120گونه ماهی در خود جای داده که 25گونه آن مورد صید تجاری قرار می‌گیرد. شاغلان بخش شیلات ایران در خزر به 13هزارنفر می‌رسند.

ماهیان خاویاری شاید پرسود‌ترین گونه دریای خزر هستند که طی سالیان گذشته صید و صادرات خاویار آنها، شرایط نابسامانی را از سر گذرانده است. پیش از فروپاشی شوروی، ایران سالانه 300تن خاویار صادر می‌کرد، اما در حال حاضر صادرات خاویار ایران به کمتر از یک‌تن کاهش یافته است. در سال2010 به‌دلیل به خطر افتادن نسل ماهیان خاویاری، پنج‌کشور حوزه خزر توافق کردند به‌مدت پنج‌سال هیچ صید صادراتی از ماهیان خاویاری نداشته باشند اما این موافقتنامه توسط کشورهای دیگر اجرا نشد تا همچنان این خطر زیست‌محیطی وجود داشته باشد.

نفت و گاز
 این دریا از نظر منابع نفت و گاز بسیار غنی است. بخشی از نفت دریاچه که از میدان نفتی باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برداشت می‌شود از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیهان به سواحل مدیترانه منتقل می‌شود. پیش‌بینی می‌شود با ادامه فعالیت‌های اکتشافی، به ظرفیت بهره‌برداری نفت این منطقه یک‌میلیاردو300هزاربشکه و به ظرفیت برداشت گاز از آن هم ۲۹۳هزارمیلیارد فوت‌مکعب افزوده شود.

در سال۲۰۱۲، آذربایجان روزانه ۸۹۰هزاربشکه، ترکمنستان ۴۶هزاربشکه، روسیه شش‌هزاربشکه و قزاقستان سه‌هزاربشکه نفت در دریای خزر استخراج کردند در حالی که سهم ایران در استخراج نفت صفر بوده است. ایران به‌دلیل اتکا به ذخایر خلیج‌فارس، توجه کمتری به این بخش داشته و همین موضوع عقب‌ماندگی‌هایی را به‌وجود آورده است. این عقب‌ماندگی به‌ویژه در بخش انرژی محسوس است. در شرایطی که کشورهای روسیه و آذربایجان برداشت‌های نفتی مطلوبی از این دریا دارند، ایران به‌تازگی نخستین مشعل نفتی خود را در این دریا روشن کرده است و تا بهره‌برداری نفت همچنان فاصله دارد. ایران از سال1346 فعالیت خود را برای اکتشاف نفت در دریای خزر آغاز کرده است.

سه‌چاه اکتشافی در سال‌های 1368تا 1376در این دریا حفر شد اما به‌دلیل آنچه اقتصادی‌نبودن پروژه نامیده شد، این عملیات رها شد. سرانجام عملیات ساخت این دستگاه 9سال طول کشید و پس از آن شرکت حفاری شمال توانست در میدان سردارجنگل چاه‌هایی با عمق 720متر حفر کند و در نهایت در سال91 بعد از 104سال از قدمت حفاری در ایران نخستین چاه در دریای خزر به نفت رسید و شعله آن در سطح دریا روشن شد.

کشتیرانی در خزر
صنایع دریانوردی و کشتیرانی به عنوان صنعتی عظیم نقش مهمی در اقتصاد جهانی دارند و فعالیت‌های دریانوردی منبع مهم درآمد بسیاری از کشورهای در حال توسعه است. اولین خط کشتیرانی ایران در دریای خزر با حضور وزرای راه و ترابری، اقتصاد و دارایی، جهاد سازندگی و برخی مسوولان محلی در دهم مرداد1368 آغاز به کار کرد. این شرکت امروزه بعد از 25سال فرازونشیب، هم‌اکنون 30درصد از بازار حمل‌ونقل در منطقه خزر را با وجود تحریم‌ها در دست خود دارد و همچنین نقش بسیار زیادی در نزدیک‌شدن تجار به بازارهای صادراتی و دسترسی صنایع به مواد اولیه دارد.

با شروع به کار این خط، جمهوری اسلامی ایران، مبادی ورودی خود را گسترش داد و با این خط، مسیر صادرات به اروپا در حدود چهارهزارکیلومتر کوتاه شد. همچنین فعال‌شدن این خط، در ترانزیت کالا تاثیر بسزایی بر جای نهاد.

گردشگری دریایی
صنعت گردشگری امروزه بخشی از هزینه‌های اقتصادی هرکشور را تامین می‌کند و سیل علاقه‌مندان به جاذبه‌های طبیعی و انسان‌ساخت نقاط مختلف دنیا دلیلی بر این ادعاست. استان‌های شمالی ایران این موقعیت را دارند که در داخل کشور به مقامی برتر دست یابند و در دنیا نیز به عنوان یکی از مناطق برتر گردشگری معرفی شوند. ظرفیت‌ها و جذابیت‌های ساحلی و دریایی در شمال ثروتی عظیم است که متاسفانه بدون استفاده رها شده است، گردشگری دریایی از جذاب‌‌ترین سفرهای تفریحی و سیاحتی است که در کشورهای ساحلی و حتی کشورهای بدون دریا طرفداران فراوانی دارد.

برخلاف ایران، کشورهایی وجود دارند که با وجود داشتن نوارساحلی محدود توانسته‌‌اند در جذب توریست و توسعه سفرهای دریایی موفق عمل کنند.  بسیاری از کشورها که حتی به اندازه یکی از استان‌های شمالی ایران دارای جاذبه گردشگری نیستند، توانسته‌‌اند با شناخت موقعیت و ظرفیت‌های ساحلی و دریایی خود در توسعه و گسترش این صنعت به‌خوبی وارد عمل شوند. با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی و جاذبه‌های گردشگری هنوز راهکار مناسبی برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری دریایی در کشور اتخاذ نشده است.

ایجاد انگیزه، شناسایی جذابیت‌های موجود، افزایش امکانات و سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند رکود در صنعت گردشگری دریایی را کاهش ‌دهد. به این‌ترتیب بخش‌هایی از قبیل شرکت‌های کشتیرانی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، دفاتر خدمات مسافرتی جهانگردی باید در این زمینه فعال‌‌تر عمل کرده و با نگاه نو جذابیت‌های موجود در این بخش را توسعه و گسترش دهند.

آلودگی، سهم ما از خزر
بنا بر گزارش منتشره سالانه 122هزارو350تن آلودگی نفتی، 304تن کادمیوم و 34تن سرب در دریای خزر انباشته می‌شود. آمارهای انستیتو دریای خزر نشان می‌دهد ایران با سهم آلودگی پنج‌میلیون‌تن در سال کمترین آلودگی را برای این دریا دارد، ‌اما کشور آذربایجان سالانه 285میلیون‌تن آلودگی، روسیه 678میلیون‌تن و قزاقستان 35میلیون‌تن آلودگی در سال وارد این دریای بسته می‌کنند. نکته‌ای که نباید فراموش کرد این است که بیشترین آلودگی نفتی از سوی همسایگان شمالی به دلیل شیب خزر به سمت ایران سرازیر می‌‌شود.

 اگر آلودگی خرز همچنان افزایش یابد، اقتصاد خزر به‌شدت لطمه می‌بیند، ماهیان خاویاری منقرض خواهند شد و تاسیسات گردشگری از رونق خواهند افتاد. بنابراین لازم است مسوولان با نگاه اقتصادی خزر را بنگرند و برای توسعه اقتصادی خزر که می‌تواند به توسعه اقتصادی ایران بینجامد، راهکارهای مناسب تعریف کنند.

منبع: شرق
لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
برچسب ها: نفت ، آلودگی ، گردشگری ، مشعل
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
 تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

برندگان جوایز میلیاردی همراه اول معرفی شدند!

برندگان جوایز میلیاردی همراه اول معرفی شدند!

 نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

 گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

 قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

 ۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: پرواز بر فراز بام ایران

تصاویر: پرواز بر فراز بام ایران

۲/۴
تصاویر: ویدئو مپینگ آثار خوشنویسی یونسکو بر برج آزادی

تصاویر: ویدئو مپینگ آثار خوشنویسی یونسکو بر برج آزادی

۳/۴
تصاویر: درگیری پلیس هلند و معترضان به محدودیت‌های کرونایی

تصاویر: درگیری پلیس هلند و معترضان به محدودیت‌های کرونایی

۴/۴
تصاویر: دیدار خانواده دانشمند شهید محسن فخری‌زاده با مقام معظم رهبری

تصاویر: دیدار خانواده دانشمند شهید محسن فخری‌زاده با مقام معظم رهبری

ببینید!

تماشا کنید: منشأ «سیلی» کجاست؟ / سوابق نماینده ای که به صورت یک سرباز سیلی زد؛ از ریاست ستاد احمدی نژاد تا جبهه پایداری

تماشا کنید: کارت زرد اقلیت / مجلس یازدهم چگونه در یک روز دو کارت زرد به ظریف داد؟

ویدیو / روایت لعیا زنگنه از حذفیات «در پناه تو»: ۹۹ درصد بازی پارسا پیروزفر حذف شد / گفتند دختر و خواستگار در یک اتاق نباشند تلفنی صحبت کنند

ویدیو / از جهش‌های جدید کرونا چه می‌دانید؟ + زیرنویس فارسی

ویدیو / عذرخواهی رسمی سیدجواد هاشمی از مردم

ویدیو / بانوی اول آمریکا برای نیروهای گارد ملی کلوچه برد

تماشا کنید: نخستین پالس مثبت بایدن؟ / چرا چهره های ضدایرانی در آمریکا، با انتصاب احتمالی «رابرت مالی» مخالفند؟

آرشیو
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

توکلی: غسال آیت الله مصباح یزدی ابَربدهکار بانکی است / او پیکر روحانیون سرشناس را به خانه می برد و غسل می دهد! / ۴۰ میلیارد تومان خمس را از کجا آورده است؟

ویدیوی جدید از لحظه درگیری فیزیکی علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس با سرباز راهور

جدول خاموشی مناطق مختلف تهران منتشر شد + فایل

نخستین واکنش عنابستانی بعد از ماجرای سیلی به سرباز راهوار

ادعای عنابستانی، نماینده مجلس: سرباز با باتوم به شکم من کوبید / سیلی زدن در کار نبود / دستم را روی شانه‌اش گذاشتم و هلش دادم / مردم را تحریک کردند و شیشه عقب ماشین روی سر من خرد شد / معاون عملیات راهور از من عذرخواهی مختصری کرد؛ قول داد که با سرباز و افسر خاطی برخورد کند / سردار اشتری قول داده بود مساله حل و با متخلفین برخورد شود اما سه روز بعد فیلم حادثه پخش شد / اگر از حیثیت من دفاع نکنید، بعد از این نمایندگی مجلس جز اسباب تمسخر نخواهد بود

قیمت طلا و سکه، امروز ۶ بهمن ۹۹

واکنش فرزند آیت الله مصباح یزدی به ادعای احمد توکلی در مورد غسال: اشتباه می‌کند؛ فردی که مدنظر اوست غسال حاج آقا نبوده

واکنش عباس عبدی به اظهارات توکلی درباره غسال آیت الله مصباح: خانه‌ای که در آن یک غسالخانه لاکچری وجود داشته باشد، دیدن دارد

قیمت هر شانه تخم مرغ ۳۰ هزار تومان کاهش یافت

فرمان اجرایی بایدن: لغو ممنوعیت مسافرتی و مهاجرتی ایرانیان

قیمت دلار، امروز ۱ بهمن ۹۹

مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس: دولت، موظف به استخدام رسمی فرزندان ایثارگران بدون الزام به داشتن شرط سنی، تحصیل و آزمون شد

قیمت طلا و سکه، امروز ۱ بهمن ۹۹

قیمت گوشی های سامسونگ امروز 30 دی ماه

قیمت دلار، امروز ۳۰ دی ۹۹ / نرخ خرید دلار وارد کانال ۲۰ هزار تومان شد

قیمت پراید به کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان رسید

ویدیو/ کتک زدن یک زن افغانستانی توسط مامور نیروی انتظامی

خداحافظی تلفن‌های هوشمند قدیمی با واتس اپ از ۱۲ دی ماه

سحنگوی قوه قضاییه: شیرین نجفی دستگیر شده است

قیمت هر شانه تخم مرغ ۳۰ هزار تومان کاهش یافت

فرمان اجرایی بایدن: لغو ممنوعیت مسافرتی و مهاجرتی ایرانیان

قیمت دلار، امروز ۱ بهمن ۹۹

۶ پیام فرستاده نخست وزیر عراق برای ایران

چرا ترامپ همچنان ممکن است در آخرین لحظات ریاست جمهوری اش، جنگی با ایران به راه اندازد؟

بازار خودرو سکته کرد / پژو ۲۰۶ تا ۵۲ میلیون، سمند ۱۴ میلیون، پژو ۴۰۵ تا ۱۵ میلیون و تیبا ۲۶ میلیون ارزان شد / پراید ۹۰ میلیونی هم خریدار ندارد

جو بایدن پیروز انتخابات معرفی شد / فاکس نیوز، آسوشیتدپرس، سی ان ان و ان بی سی این خبر را اعلام کرده اند / بیانیه ترامپ: نتیجه انتخابات هنوز قطعی نشده / پیشنهاد داماد ترامپ به او برای پذیرش شکست

استفتاء مهم ایت الله سیستانی در باره مراسم عزاداری امام حسین (ع)

ترامپ: ایران اگر کرم بریزد بلایی سرش می آوریم که تا حالا سابقه نداشته!

دانش‌آموز ممتاز تهرانی بعد از کنکور خودکشی کرد

جدول غیررسمی افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری / افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حقوق ها

مدیرعامل سایپا: خیال همه را از پراید راحت کردیم

ویدیو/ کتک زدن یک زن افغانستانی توسط مامور نیروی انتظامی

خواندنی ها
کلاهبرداری ۲ میلیون دلاری با کمک ویروس کرونا

کلاهبرداری ۲ میلیون دلاری با کمک ویروس کرونا

گوشی مقرون به صرفه و جدید برند اوپو معرفی شد

گوشی مقرون به صرفه و جدید برند اوپو معرفی شد

اگر مشکل قلبی دارید آیفون ۱۲ نخرید!

اگر مشکل قلبی دارید آیفون ۱۲ نخرید!

بلندگوی هوشمندی که با نیروی آب دوش حمام کار می‌کند+تصاویر

بلندگوی هوشمندی که با نیروی آب دوش حمام کار می‌کند+تصاویر

آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

پرونده ترامپ برای محاکمه به سنا تحویل داده شد

یکی از افراد حادثه دیده مدرسه کانکسی دزفول جان باخت؛ او ۱۵ سال سن داشت / علت آتش سوزی صاعقه نبود

هیأت سیاسی طالبان وارد تهران شد

آیا فعال شدن دوباره داعش به پایان دوران ترامپ ارتباط دارد؟

صبحانه خبری / اول صبح این خبر‌ها را از دست ندهید / ادعاهای نماینده ای که به سرباز ناجا سیلی زد / واکسن کرونای سوئدی در راه ایران / اظهارنظر خاتمی درباره انتخابات

عنابستانی: توهین شنیدم و عصبانی شدم / از مردم عذرخواهی می‌کنم، از سرباز تشکر

تصاویر: پرواز بر فراز بام ایران

تصاویر: ویدئو مپینگ آثار خوشنویسی یونسکو بر برج آزادی

تصاویر: درگیری پلیس هلند و معترضان به محدودیت‌های کرونایی

جدول خاموشی مناطق مختلف تهران منتشر شد + فایل

وزارت خزانه‌داری آمریکا معافیت موقت تحریمی برای جنبش انصارالله یمن صادر کرد

سناتور آمریکایی: فشار حداکثری ترامپ شکستی فاجعه‌بار بود / حالا جنگ‌طلب‌ها علیه ایران می‌خواهند نظراتشان درباره اعضای تیم بایدن را به او دیکته کنند

خطیب‌زاده: جنازه‌های پنج کولبر ایرانی گرفتار در بهمن در ترکیه پیدا شده و به کشور منتقل می‌شوند

توضیحات تکمیلی احمد توکلی درباره غسال آیت‌الله مصباح یزدی / این خیرخواهی را بپذیرید و فریب نخورید

عیدی امسال کارگران، ۳.۸ تا ۵.۷ میلیون تومان

میرسلیم: این چه خفتی است که می گویید اینستاگرام یک میلیون شغل در کشور آفریده است؟

دادگاه عالی آمریکا: دادخواست علیه ترامپ به اتهام سوء استفاده از قدرت مختومه اعلام شد

عراق: شش میلیارد دلار به ایران مقروض هستیم

سخنگوی صنعت برق: از فردا برق هر منطقه حداکثر ۲ ساعت قطع می‌شود / صرفه جویی شود قطعی نداریم

اسکای نیوز به نقل از پنتاگون: دولت بایدن در حال اجرای طرحی برای گفت‌و‌گوی مستقیم با تهران است

روحانی: پیامدهای گسترده تحریم‌ در بخش محیط زیست هم قابل مشاهده است؛ باید برای رفع این تحریم‌ها تلاش کنیم

مقام معظم رهبری در دیدار با خانواده شهید فخری‌زاده:‌ شهادت مزد زحمات و اخلاص کم‌نظیر او بود؛ این مقام با هیچ‌یک از مقام‌های دنیوی قابل مقایسه نیست

تحلیلگران مرتبط با سیا: آمریکا ممکن است از کودتا علیه بن‌سلمان حمایت کند

استاندار تهران: پذیرش بیماران کرونایی افزایش ۶ درصدی داشته / در تعطیلات پیش رو محدودیت تردد اعمال شود

آصفری، نماینده مجلس: زنان با اصلاح قانون انتخابات می‌توانند کاندیدای ریاست جمهوری شوند

چمران: اصلاح طلبان ممکن است با کمک های تبلیغاتی که از کشورهای دیگر می‌شود به موفقیت دست پیدا کنند

زالی: تهران همچنان "زرد" است/ کرونا ضعیف نشده است

امروز نشست وزرای خارجه اروپا با محوریت برنامه هسته‌ای ایران برگزار می‌شود

جهانگیری: روش‌های فروش خودرو در چارچوب منطقی انجام شود نه به صورت قرعه کشی

قیمت دلار و یورو در بازار آزاد، امروز ۶ بهمن ۹۹

سهام عدالت، امروز ۶ بهمن ۹۹

شاخص کل بورس، امروز ۶ بهمن ۹۹

واکنش عباس عبدی به اظهارات توکلی درباره غسال آیت الله مصباح: خانه‌ای که در آن یک غسالخانه لاکچری وجود داشته باشد، دیدن دارد

وضعیت جاده‌ها و راه ها، امروز ۶ بهمن ۹۹ / انسداد مقطعی جاده چالوس/ ۹ محور اصلی و فرعی مسدود هستند

قیمت سکه پارسیان، امروز ۶ بهمن ۹۹

ویدیوی جدید از لحظه درگیری فیزیکی علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس با سرباز راهور

قیمت طلا و سکه، امروز ۶ بهمن ۹۹

وضعیت آب و هوا، امروز ۶ بهمن ۹۹ / افزایش ۱۲ درجه‌ای دما و هشدار وقوع بهمن / ورود سامانه بارشی جدید از پنج شنبه

سرباز راهور، عابد اکبری: ترسی از نماینده مجلس نداشتم چون می‌دانستم حق با من است / علی اکبری، پدر سرباز: حرفی با آن نماینده مجلس ندارم، فقط برایش متاسفم / برخی گفتند پیگیر ماجرا نشوید، شاید مشکلی برایتان رخ بدهد

آرشیو
وبگردی

مرگ سه جوینده گنج در غار بابااحمد

نمایش ندادن «قاتل و وحشی» بخاطر گوش لیلا حاتمی!

آرایش زیبای نسرین مقانلو / جوانتر شد! + عکس

دستگیری زن جوان دارابی که یک شبه پولدار شده بود / به جرم خود اعتراف کرد

پشت پرده خودکشی مهران غفوریان بعد از لاغری

واکنش نقی معمولی «پایتخت» به ماجرای نماینده مجلس و سرباز

انتقادهای تند پروانه معصومی به اوضاع فعلی بازیگری/ بروند دنبال همان چشم‌سبزها و موبورها!

محاکمه دوباره زنی که شوهرش را قربانی عشق به پسرخاله کرد

عکس معروف مارادونا و مادرش

اعترافات زورگیری که به 80 زن تهرانی حمله کرده بود

بازگشت صبا راد از ترکیه به تهران + اولین عکس

بخاری نفتی زن مهابادی را سوزاند و کشت

  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۱۷۷۱۲۸
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۰۹ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۳
اقتصاد >> داخلی
پ

صفر؛ سهم ایران از نفت خزر

سه‌چاه اکتشافی در سال‌های 1368تا 1376در این دریا حفر شد اما به‌دلیل آنچه اقتصادی‌نبودن پروژه نامیده شد، این عملیات رها شد. سرانجام عملیات ساخت این دستگاه 9سال طول کشید و پس از آن شرکت حفاری شمال توانست در میدان سردارجنگل چاه‌هایی با عمق 720متر حفر کند و در نهایت در سال91 بعد از 104سال از قدمت حفاری در ایران نخستین چاه در دریای خزر به نفت رسید و شعله آن در سطح دریا روشن شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
این‌روزها فصل دریاست، صدای موج‌های دریا، مشاهده طلوع و غروب خورشید و آب‌تنی‌کردن در دریا خیلی‌ها را راهی شمال کشور می‌کند، البته در چندسال اخیر هم که سبد سفرهای خارجی برخی از خانوارها به‌دلیل افزایش نرخ ارز تهی شده برای سفر به شمال مزید بر علت است؛ بنابر آمار منتشره تعداد زیادی از هموطنان هرساله یکی از شهرهای شمالی را به‌عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند، به‌عنوان مثال همین تعطیلات چندروزه عید فطر چهارمیلیون مسافر را راهی شهرهای شمالی کرد.

به گزارش انتخاب گرچه استقبال این میزان مسافر برای هر شهری فرصت مغتنمی است اما بنابر دلایلی این سفرها مشکلاتی را هم برای مسافران و هم برای هموطنان شمالی ایجاد کرده است. اگر از این فرصت که این‌روزها متاسفانه تهدیدی برای بخش شمالی کشور محسوب می‌شود، درگذریم و به موضوع اصلی جلب‌کننده این تعداد مسافر بپردازیم، بحث اقتصاد دریای خزر محور اصلی این یادداشت خواهد بود.

دریاچه خزر که گاهی در زمره بزرگ‌ترین دریاچه جهان و گاهی در رده کوچک‌ترین دریای خودکفای کره‌زمین طبقه‌بندی می‌شود، بزرگ‌ترین پهنه آبی محصور در خشکی است. طول آن حدود هزارو30 تا هزارو200کیلومتر و عرض آن بین ۱۹۶ تا ۴۳۵ کیلومتر است. سطح دریای خزر 26/5تا ۲۸متر پایین‌تر از سطح دریاهای آزاد است. مساحت آن ۳۷۱ تا ۳۸۶ هزار کیلومترمربع و حجم آب آن نیز 78هزارو700کیلومترمکعب است. خط ساحلی دریای خزر حدود 6/797کیلومتر است که بین ایران (992کیلومتر) و چهارکشور از کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، فدراسیون روسیه (یک‌هزارو460کیلومتر)، قزاقستان (دوهزارو320کیلومتر)، ترکمنستان (یک‌هزارو200کیلومتر) و آذربایجان (825کیلومتر) تقسیم شده ‌است.

شیلات
دریای خزر به تنهایی ۹۳درصد از ذخیره خاویار و ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده ‌است. صید ماهی از دریای خزر شاید سنتی‌ترین فعالیت ایران در این دریا باشد. به همین دلیل ایران در این بخش توانسته نقش مهمی در میان پنج‌کشور ساحلی خزر داشته باشد. دریای خزر 120گونه ماهی در خود جای داده که 25گونه آن مورد صید تجاری قرار می‌گیرد. شاغلان بخش شیلات ایران در خزر به 13هزارنفر می‌رسند.

ماهیان خاویاری شاید پرسود‌ترین گونه دریای خزر هستند که طی سالیان گذشته صید و صادرات خاویار آنها، شرایط نابسامانی را از سر گذرانده است. پیش از فروپاشی شوروی، ایران سالانه 300تن خاویار صادر می‌کرد، اما در حال حاضر صادرات خاویار ایران به کمتر از یک‌تن کاهش یافته است. در سال2010 به‌دلیل به خطر افتادن نسل ماهیان خاویاری، پنج‌کشور حوزه خزر توافق کردند به‌مدت پنج‌سال هیچ صید صادراتی از ماهیان خاویاری نداشته باشند اما این موافقتنامه توسط کشورهای دیگر اجرا نشد تا همچنان این خطر زیست‌محیطی وجود داشته باشد.

نفت و گاز
 این دریا از نظر منابع نفت و گاز بسیار غنی است. بخشی از نفت دریاچه که از میدان نفتی باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برداشت می‌شود از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیهان به سواحل مدیترانه منتقل می‌شود. پیش‌بینی می‌شود با ادامه فعالیت‌های اکتشافی، به ظرفیت بهره‌برداری نفت این منطقه یک‌میلیاردو300هزاربشکه و به ظرفیت برداشت گاز از آن هم ۲۹۳هزارمیلیارد فوت‌مکعب افزوده شود.

در سال۲۰۱۲، آذربایجان روزانه ۸۹۰هزاربشکه، ترکمنستان ۴۶هزاربشکه، روسیه شش‌هزاربشکه و قزاقستان سه‌هزاربشکه نفت در دریای خزر استخراج کردند در حالی که سهم ایران در استخراج نفت صفر بوده است. ایران به‌دلیل اتکا به ذخایر خلیج‌فارس، توجه کمتری به این بخش داشته و همین موضوع عقب‌ماندگی‌هایی را به‌وجود آورده است. این عقب‌ماندگی به‌ویژه در بخش انرژی محسوس است. در شرایطی که کشورهای روسیه و آذربایجان برداشت‌های نفتی مطلوبی از این دریا دارند، ایران به‌تازگی نخستین مشعل نفتی خود را در این دریا روشن کرده است و تا بهره‌برداری نفت همچنان فاصله دارد. ایران از سال1346 فعالیت خود را برای اکتشاف نفت در دریای خزر آغاز کرده است.

سه‌چاه اکتشافی در سال‌های 1368تا 1376در این دریا حفر شد اما به‌دلیل آنچه اقتصادی‌نبودن پروژه نامیده شد، این عملیات رها شد. سرانجام عملیات ساخت این دستگاه 9سال طول کشید و پس از آن شرکت حفاری شمال توانست در میدان سردارجنگل چاه‌هایی با عمق 720متر حفر کند و در نهایت در سال91 بعد از 104سال از قدمت حفاری در ایران نخستین چاه در دریای خزر به نفت رسید و شعله آن در سطح دریا روشن شد.

کشتیرانی در خزر
صنایع دریانوردی و کشتیرانی به عنوان صنعتی عظیم نقش مهمی در اقتصاد جهانی دارند و فعالیت‌های دریانوردی منبع مهم درآمد بسیاری از کشورهای در حال توسعه است. اولین خط کشتیرانی ایران در دریای خزر با حضور وزرای راه و ترابری، اقتصاد و دارایی، جهاد سازندگی و برخی مسوولان محلی در دهم مرداد1368 آغاز به کار کرد. این شرکت امروزه بعد از 25سال فرازونشیب، هم‌اکنون 30درصد از بازار حمل‌ونقل در منطقه خزر را با وجود تحریم‌ها در دست خود دارد و همچنین نقش بسیار زیادی در نزدیک‌شدن تجار به بازارهای صادراتی و دسترسی صنایع به مواد اولیه دارد.

با شروع به کار این خط، جمهوری اسلامی ایران، مبادی ورودی خود را گسترش داد و با این خط، مسیر صادرات به اروپا در حدود چهارهزارکیلومتر کوتاه شد. همچنین فعال‌شدن این خط، در ترانزیت کالا تاثیر بسزایی بر جای نهاد.

گردشگری دریایی
صنعت گردشگری امروزه بخشی از هزینه‌های اقتصادی هرکشور را تامین می‌کند و سیل علاقه‌مندان به جاذبه‌های طبیعی و انسان‌ساخت نقاط مختلف دنیا دلیلی بر این ادعاست. استان‌های شمالی ایران این موقعیت را دارند که در داخل کشور به مقامی برتر دست یابند و در دنیا نیز به عنوان یکی از مناطق برتر گردشگری معرفی شوند. ظرفیت‌ها و جذابیت‌های ساحلی و دریایی در شمال ثروتی عظیم است که متاسفانه بدون استفاده رها شده است، گردشگری دریایی از جذاب‌‌ترین سفرهای تفریحی و سیاحتی است که در کشورهای ساحلی و حتی کشورهای بدون دریا طرفداران فراوانی دارد.

برخلاف ایران، کشورهایی وجود دارند که با وجود داشتن نوارساحلی محدود توانسته‌‌اند در جذب توریست و توسعه سفرهای دریایی موفق عمل کنند.  بسیاری از کشورها که حتی به اندازه یکی از استان‌های شمالی ایران دارای جاذبه گردشگری نیستند، توانسته‌‌اند با شناخت موقعیت و ظرفیت‌های ساحلی و دریایی خود در توسعه و گسترش این صنعت به‌خوبی وارد عمل شوند. با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی و جاذبه‌های گردشگری هنوز راهکار مناسبی برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری دریایی در کشور اتخاذ نشده است.

ایجاد انگیزه، شناسایی جذابیت‌های موجود، افزایش امکانات و سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند رکود در صنعت گردشگری دریایی را کاهش ‌دهد. به این‌ترتیب بخش‌هایی از قبیل شرکت‌های کشتیرانی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، دفاتر خدمات مسافرتی جهانگردی باید در این زمینه فعال‌‌تر عمل کرده و با نگاه نو جذابیت‌های موجود در این بخش را توسعه و گسترش دهند.

آلودگی، سهم ما از خزر
بنا بر گزارش منتشره سالانه 122هزارو350تن آلودگی نفتی، 304تن کادمیوم و 34تن سرب در دریای خزر انباشته می‌شود. آمارهای انستیتو دریای خزر نشان می‌دهد ایران با سهم آلودگی پنج‌میلیون‌تن در سال کمترین آلودگی را برای این دریا دارد، ‌اما کشور آذربایجان سالانه 285میلیون‌تن آلودگی، روسیه 678میلیون‌تن و قزاقستان 35میلیون‌تن آلودگی در سال وارد این دریای بسته می‌کنند. نکته‌ای که نباید فراموش کرد این است که بیشترین آلودگی نفتی از سوی همسایگان شمالی به دلیل شیب خزر به سمت ایران سرازیر می‌‌شود.

 اگر آلودگی خرز همچنان افزایش یابد، اقتصاد خزر به‌شدت لطمه می‌بیند، ماهیان خاویاری منقرض خواهند شد و تاسیسات گردشگری از رونق خواهند افتاد. بنابراین لازم است مسوولان با نگاه اقتصادی خزر را بنگرند و برای توسعه اقتصادی خزر که می‌تواند به توسعه اقتصادی ایران بینجامد، راهکارهای مناسب تعریف کنند.

منبع: شرق
رومیس د
رازیانه د
ارسال به تلگرام
برچسب ها: نفت ، آلودگی ، گردشگری ، مشعل
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"