چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۲
۱۷ ذی القعده ۱۴۴۴
- Wednesday 07 June 2023
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو / عربی صحبت کردن بنزما پس از پیوستن به الاتحاد

ویدیو / عربی صحبت کردن بنزما پس از پیوستن به الاتحاد

ویدیو / برافراشته شدن پرچم ایران در سفارت تهران در ریاض

ویدیو / برافراشته شدن پرچم ایران در سفارت تهران در ریاض

ویدیو / لحظه‌ی افتتاح سفارت ایران در عربستان با حضور مقامات دو کشور

ویدیو / لحظه‌ی افتتاح سفارت ایران در عربستان با حضور مقامات دو کشور

ویدیو / واکنش شرکت کنندگان در مراسم WWDC۲۳ به اعلام قیمت هدست واقعیت افزوده اپل ویژن پرو

ویدیو / واکنش شرکت کنندگان در مراسم WWDC۲۳ به اعلام قیمت هدست واقعیت افزوده اپل ویژن پرو

ویدیو / کپی تیتراژ برنامه میثاقی از سریال خارجی محبوب

ویدیو / کپی تیتراژ برنامه میثاقی از سریال خارجی محبوب

ویدیوی رسانه سعودی از بازگشایی سفارت ایران در عربستان

ویدیوی رسانه سعودی از بازگشایی سفارت ایران در عربستان

کد خبر: ۱۸۰۲۲۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۰ - ۱۸ شهريور ۱۳۹۳
صفحه نخست >> سیاست
پ

بحرانی که بازتابی از تحولات بین المللی است

*دکتر محمدکاظم سجادپور
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دکتر محمدکاظم سجادپدر نشست "بررسی تحولات عراق و پیامدهای آن بر ایران و منطقه" در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه به بررسی ابعاد بین الملل بحران عراق و گزاره های آغاز گر این بحران در منطقه پرداخته است. مشروح سخنان وی به شرح زیر است:

بحران عراق، لایه های گوناگون دارد. لایه تاریخی، لایه جغرافیایی، لایه هویتی و ده ها بعد دیگری که ما می توانیم در مورد آن بحث کنیم. به طور حتم یکی از ابعاد آن بین المللی و خارجی است. در عین حال که بعد تاریخی بسیار حائز اهمیت است. پرچمی که داعش بر افراشته پرچم عباسیان بوده و در حال بازسازی تاریخ است. اما می خواهم بعد خارجی و بین المللی آن را با یک سوال مطرح کنم و آنکه چگونه می توان بعد بین المللی و خارجی بحران عراق را تجزیه و تحلیل کرد. سوال روشن و عین حال مهم است. در پاسخ به آن سوال سه گزاره مطرح می شود.

  1. بحران عراق نشانگر شکست یا ناموفق بودن پروژه های مهندسی اجتماعی منطقه ای و بین المللی است. پروژه های که برای تهدید از خارج در منطقه طراحی شده بودند.( project )
  2. بحران عراق نشان دهنده یا بازتاب تغییرات گسترده ای است که در نظام بین الملل و منطقه ای روی داده است. یعنی بحران آینه ای از تغییرات بزرگ بوده که در نظام بین المللی تحقق پیدا کرده است در 20 سال گذشته ( process )
  3. بحران متاخر یعنی داعش به یک فراورده ها و آرایش جدیدی از نیروها در منطقه شکل داده که تاریخی، حساس و مهم است. (product )

پروژه ( project ):

طی 20-30 سال گذشته در منطقه پروژه های مداخله ای زیاد شد. حداقل می توان به پنج مورد آن اشاره کرد. نخست پروژه تغییر ژئوپولتیک منطقه که توسط صدام با حمله به ایران صورت گرفت. در ادامه آن پروژه حمله صدام به کویت  و از همه خطرناک تر پروژه تغییر خاورمیانه توسط بوش بود. با وجود همه بحث های نرم و اساس پروژه بوش بر این بود که منطقه باید از طریق نظامی مهندسی شود. در عین حال که فقط مهندسی سیاسی مطرح نبود. از این رو بحران عراق نتیجه این پروژه هاست. پروژه جدیدتر و مهم تر، پروژه تغییر خاورمیانهو تضعیف قدرت ایران از طریق به هم ریختگی سوریه است. آنچه اکنون مشاهده می شود محصول چیزی است که در سوریه تحت لوای حقوق بشر شروع شد. هرچند حقوق بشر مهم است اما پشت این مساله پروژه ای برای تغییر منطقه مدنظر بود. پروژه آخر نیز پروژه داعش است. داعش مهندسی اجتماعی برای شکل دادن به منطقه است. تمامی بحران ها بر اساس مهندسی اجتماعی است و تصور بر این بود که می توان جامعه را همانگونه که مانند یک ساختمام می توان ساخت، خاورمیانه را شکل داد، دگرگون و جابه جا کرد. این موضوع نوعا با تاکتیک و استراتژیک نیز همراه است.

پروسه ( process ):

بحران عراق بازتاب روندی است که ما در نظام بین المللی در 20 سال گذشته شاهد هستیم. در روابط بین الملل هیچگاه به اندازه امروز با تعدد بازیگران رو به رو نبودیم. همه در عراق هستند. قبلا در سوریه بودند و اکنون در عراق به همین دلیل نمی توان از هم جدا کرد. تعدد بازیگران به چه معناست. قدرت های جهانی، منطقه ای و کشورهای کوچک مانند قطر در همه بحران ها به نحوی نقش ایفا کرده و مهم تر از آنها شاید بازیگران غیردولتی و غیرحکومتی هستند. این خود زیرمجموعه ای دارد، مانند داعش. هفته گذشته تعداد قابل توجهی از افراد جدید را در خود جذب کرده است. این چه نوع بازیگری است. به طور حتم دولتی یا حتی NGO نیست. بازیگر جدیدی است که با مفهوم بسیار جالب جوامع ماورای ملی ظهور یافته است. یعنی افرادی که در غرب هستند و در عین حال ارتباطات سرزمینی و قومی با این مناطق دارند. نکته قابل توجه در مورد تعدد بازیگران، خود افراد هستند. قعطنامه 2071 شورای امنیت که ذیل فصل 7 به تصویب رسید، ضمیمه دارد که نام 6 نفر در آن قرار دارد. سه نفر از کویت و سه نفر از عربستان. گفته شده این افراد، بانیان و حامیان داعش هستند، بنابراین در لیست تحریم قرار می گیرند. این موضوع مختص به عراق نبوده و در نظام بین الملل مشاهده می شود. بعد دیگر تحلیل ها و بازتاب ها در خصوص تعدد بازیگران، باز شدن فضای عمل برای دیگران است. فضا فقط جغرافیا نیست، بلکه فضای اینترنت است. بریده شدن سر خبرنگار آمریکایی طی روزهای گذشته از طریق فضای مجازی جهانی شده و به قول دومینیک مدیسه نظریه پرداز جدید روابط بین الملل، جهانی شدن احساسات را شاهد هستیم. این رویداد احساسات را در غرب برانگیخت و معادله را عوض کرد. فضای اینترنت می تواند احساسات را نمایش دهد. این فضا قدرت عمل همه بازیگران از جمله قدرت های منطقه ای و افرادی که پول، اسلحه و باندهای مافیایی دارند را بالا برده است. مساله دیگر درمورد تعدد بازیگران، پوست اندازی نظام منطقه ای و بین المللی است. دیگر نظام، نظام جهانی گذشته نیست. در مواردی کردها با آمریکایی ها سازش هایی داشتند ولی آیا صرفا با آمریکایی ها بودن برای کردها همه مسایل را حل می کند؟ اینگونه نیست. جایگاه آمریکا با وجود قدرت بسیار زیاد اما اشتباهاتی که مرتکب شده موجب تغییر شده است. یکی از بحث های اصلی در آمریکا این است که آمریکا کجای نظام بین المللی قرار دارد. واقعیت این است که بحران عراق نشان دهنده پوست اندازی منطقه ای و بین المللی است.

فرآورده ها (product ):

به نظر می رسد اولین فرآورده تغییر مفهوم خطر است. طی 30 سال در منطقه فروش خطر ایران کالای استراتژیکی بوده و همه می خریدند و بر اساس آن ائتلاف تشکیل می دادند. اما طی یک سال گذشته بازار این کالا مقداری از سکه افتاده و با شک و تردید رو به رو شده است. خطر داعش و دیدن خطرات واقعی در منطقه موجب این تغییر و شکاف در ساختار ذهنی خطرسازی ها شده است. این فرآورده و محصول بسیار مهمی  از نظر تغییر و تحولات است. نکته دوم بحران عراق مفهوم ائتلاف را دگرگون می کند. اگر به عراق قبل از مالکی و حتی زمان بحث در مورد برکناری او نگاه کنیم، شاهد بهبود روابط مصر با عراق هستیم به گونه ای که وزیر امور خارجه مصر به عراق سفر کرد. نمی گویند ائتلاف کردند. ائتلاف فرم جدیدی به خود گرفته و این ائتلاف ها ناشی از بحران و شرایطی بوده که در منطقه به وجود آمده است. به نظر می رسد روابط ایران و عربستان هم تحت تاثیر وضعیت پیش آمده، علائمی از دگرگونی به خودش گرفته است. نکته دیگر آمادگی برای هر چیز غیرمنتظره در این منطقه است. این مساله نه فقط در منطقه بلکه در نظام جدید بین الملل که در حال تغییر است، هر روز با یک اتفاق تازه رو به رو هستیم که دنیا را تحت تاثیر قرار می دهد. این شوخی نیست. داعش به عنوان گروه بسیار خشن شاید خشن ترین گروه معاصر در نیروهای سیاسی باشد، ائتلاف خود را القاعده را از دست داده و جدا شده است. این جدا شدن بر سر چه چیزی است؟ القاعده ای که خود عامل خشونت و ترور بود. بحث درونی است. داعش می گوید، القاعده مشرکین و کفار را خطر اصلی می داند در حالی که خطر اصلی شیعیان و رافضی ها هستند. به نظر می رسد دنیای عرب و حتی آمریکا از برآمدن داعش متعجب و شک زده اند. از این رو معتقدم تحولات برای ما درس های استراتژیکی داشت. به همین دلیل امنیت ایران بسیار مهم است. امنیت ایران باید مهم ترین موضوع علوم اجتماعی ایران باشد. به نحوی که باید در پژوهش ها این پرسش های مطرح شود که امنیت ایران چگونه تهدید می شود؟ داعش چگونه ظهور و بروز پیدا کرد و چه خطرات دیگری در منطقه ای که هر روز یک اتفاق روی می دهد، تهدید می کند؟ توجه به رابطه تامین امنیت ایران در رابطه با منطقه و وضعیت جهانی پروسه پیچیده و باید دغدغه اصلی برای همه ما باشد. می دانید که اگر امنیت در کشور یا جامعه نباشد، بقیه مسایل در کار نخواهد بود.

بحران از بعد منطقه ای و بین المللی چگونه قابل تجزیه و تحلیل است. پاسخ این است: بحران نتیجه پروژه های مهندسی و تغییر جوامع توسط قدرت های منطقه ای، قدرت های جهانی، بازیگران فرومنطقه ای و فروملی است. دیگر آنکه بحران عراق بازتابی از تحولی است که در نظام بین المللی روی داده و از دیگر سو فرآورده ها و محصولات این بحران تغییر در مفهوم خطر و اصطلاحات و پیچیدگی هاست. در عین حال فکر می کنم با وجود همه خطرات، فرصتی برای ایران ایجاد کرده و دستاوردهایی در حوزه های مختلف به دست آورده است.

*استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل بین الملل/دیپلماسی ایرانی

لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
سرنوشت مادر بابک خرمدین چه شد؟

سرنوشت مادر بابک خرمدین چه شد؟

بریده شدن گلوی نوجوان ۱۶ ساله عمدی بود یا بر اثر تصادف؟

بریده شدن گلوی نوجوان ۱۶ ساله عمدی بود یا بر اثر تصادف؟

سرقت‌های سریالی باند «دو انگشتی» در ایستگاه آخر

سرقت‌های سریالی باند «دو انگشتی» در ایستگاه آخر

تتلو عاشق اجرا زنده در برج میلاد بود/ اگر جای او بودید، درباره بخش‌های دردناک زندگی‌تان صراحت به خرج می‌دادید یا پنهان کاری می‌کردید؟

تتلو عاشق اجرا زنده در برج میلاد بود/ اگر جای او بودید، درباره بخش‌های دردناک زندگی‌تان صراحت به خرج می‌دادید یا پنهان کاری می‌کردید؟

خانم مجری از آگهی بازرگانی تلویزیون سر درآورد!

خانم مجری از آگهی بازرگانی تلویزیون سر درآورد!

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۵
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
5
10
پاسخ
آقای دکتر سجاد پور اردن دوست دیرین اسراییل و آمریکا چرا از حملات داعش مصون مانده است؟ با توجه به بافت جمعیتی اردن که 70% فلسطینی در آن سکنا دارند و به نظر زمینه فعالیت داعش از هر کجا بیشتر در آنجا فراهم بوده است، چرا گروه داعش کوچکترین تهدیدی علیه اردن هاشمی نداشته است؟
نظرات بینندگان
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح»

تصاویر: رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح»

۲/۴
تصاویر: «گورهای ایرانی» پارک ملی کویر

تصاویر: «گورهای ایرانی» پارک ملی کویر

۳/۴
تصاویر: آتش‌ سوزی در انبار چسب در محدوده بازار تهران

تصاویر: آتش‌ سوزی در انبار چسب در محدوده بازار تهران

۴/۴
تصاویر: برداشت گیلاس در روستای بندبن

تصاویر: برداشت گیلاس در روستای بندبن

ببینید!

ویدیو / معجزه سریع السیر‌های چین

ویدیو / گسترش پس‌زمینه نقاشی مونالیزا توسط هوش مصنوعی

ویدیو / ادعای نیکبخت: در یک نظرسنجی بین المللی به عنوان هشتمین بازیکن محبوب دنیا انتخاب شدم

ویدیو / کودکی رهبران جهان با هوش مصنوعی

ویدیو / اشرف مروان؛ ابرجاسوسی که داماد جمال عبدالناصر بود / قسمت پایانی

ویدیو / میرسلیم در مورد تفاوت پژو ۲۰۶ و لندکروز: یکی به درد شهر می‌خورد، یکی بیرون شهر

ویدیو / اشک‌های «زلاتان» در مراسم خداحافظی از فوتبال

آرشیو
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

یک خبرگزاری دولتی: بزودی ۲۴ میلیارد دلار ارز وارد ایران می‌شود؛ ۷ میلیارد دلار از کره جنوبی، ۱۰ میلیارد دلار از عراق و ۶.۷ میلیارد دلار حق برداشت ویژه از صندوق بین‌المللی پول

ظریف: ترامپ می‌خواست من را در فرانسه ببیند، اجازه ملاقات نداشتم/ هدف طائب از گاندو زدن من بود؛ فکر می‌کرد من نایاک را تاسیس کرده ام/ اگر برجام خیانتی بدتر از ترکمنچای است چرا آن را دور نمی‌اندازید؟ دو سال است کاره‌ای نیستیم، اما هنوز به دنبال همان برجام هستند/ تمام مذاکرات را برای رهبری می‌فرستادیم؛ هر وقت می‌خواستند نظر می‌دادند

جنوب اوکراین زیر آب رفت!

قیمت طلا و سکه، امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۲

«فتاح» موشک هایپرسونیک سپاه رونمایی شد

تولید پژو ۲۰۷ با موتور خودروی اسقاطی

واکنش روحانی به بازتاب سخنان ظریف در کلاب هاوس

لیست ملی‌پوشان فوتبال برای مسابقات کافا تکذیب شد

ویدیو / کودکی رهبران جهان با هوش مصنوعی

تصاویر / روحانی، احمدی‌نژاد، لاریجانی در مراسم سالگرد امام

مهدی طائب: برخی می‌گویند چرا می‌خواهید حجاب را اجباری کنید؟ پاسخ من این است که ما در دنیا حجاب اجباری نداریم بلکه بی‌حجابی اجباری داریم / در ایران بی‌حجابی هرگز نبوده، حتی زمان ساسانیان

پرویز پرستویی: آقای جبلی! قطع ارتباط هنرمندان با صداوسیما، بدین خاطر است که نمی‌خواهند قیافه‌ی شما را ببینند

پهپاد نظامی آمریکا که با هوش مصنوعی کنترل می‌شود، در آزمایش مجازی، اپراتور خود را کشت

یک خبرگزاری دولتی: بزودی ۲۴ میلیارد دلار ارز وارد ایران می‌شود؛ ۷ میلیارد دلار از کره جنوبی، ۱۰ میلیارد دلار از عراق و ۶.۷ میلیارد دلار حق برداشت ویژه از صندوق بین‌المللی پول

هجوم صدها تن در آمریکا برای تماشای جسد راهبه‌ای که پس از ۴ سال سالم باقی مانده است

طرح فروش چانگان، ۲۶۰ میلیون بالاتر از نرخ شورای رقابت

روایتی از چگونگی شهادت ۵ مرزبان در سراوان/ نماینده مجلس: تروریست‌ها برجک را تخریب کردند / یک ساعت درگیر بودند / تروریست‌ها از مرزبانان خواسته بودند که تسلیم شوند، اما مرزبانان شهادت را بر تسلیم شدن ترجیح دادند / مشخص است که سرویس‌های بیگانه آن سوی مرز با گروهک تروریستی ارتباط تنگاتنگ داشتند

اطلاعیه مرزبانی سیستان و بلوچستان: مرزبانان‌هنگ مرزی زابل با افراد مسلح ناشناس که قصد ورود به خاک ایران را داشتند، در نقطه صفر مرزی درگیر شدند / مرزبانان با برتری آتش سنگین و تحمیل تلفات، خسارات جدی را به آنان وارد کردند

ویدیو / رونمایی از نخستین قطار هوایی با خط مغناطیسی معلق در چین

سخنان یک مقام ارشد نظامی امریکا درمورد ایران که اسرائیل را حیرت زده کرد / توانایی تهران برای تولید کلاهک اتمی و نصب آن بر روی موشک ظرف چند ماه / «یا ژنرال میلی اشتباه می‌کند یا ما در این مدت خواب بودیم»

رئیس‌ بانک مرکزی به آمریکا سفر کرد

ویدیو / کودکی رهبران جهان با هوش مصنوعی

تصاویر / روحانی، احمدی‌نژاد، لاریجانی در مراسم سالگرد امام

نگاهی به سوابق دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی / علی اکبر احمدیان، از دندانپزشکی تا ریاست مرکز راهبردی سپاه

دایی مهسا امینی: مهسا کاملاً سالم بود؛ بیماری قلبی مادرزادی او دروغ مطلق است

ویدیو / واکنش امیر قطر به برد ایران مقابل ولز

ویدیو / آزار و اذیت شیطانی دختر دانشجو توسط این ۵ آدم‌ربا

ساعت و تاریخ بازی ایران - آمریکا

ویدیویی که پلیس از مهسا امینی منتشر کرد

۱۲ حقیقت شگفت انگیز درباره قوم باستانی آزتک که ثابت می کند جلوتر از زمان خود بودند

بازگشت ملوانان ایرانی از جهنم یک کشور آفریقایی بعد از ۱۰ سال: غذا‎ فقط روزی یک وعده ذرت کوبیده بود و یک تُشک برای خوابیدن۶ مرد

ویدیوی کامل حادثه حمله به حرم شاهچراغ در ۴ آبان ۱۴۰۱ (۱۸+)

خواندنی ها
نتایج یک تحقیق جدید: تشخیص سریع ۵۰ نوع سرطان با یک آزمایش خون ساده

نتایج یک تحقیق جدید: تشخیص سریع ۵۰ نوع سرطان با یک آزمایش خون ساده

تولید پوست خودترمیم برای ربات‌های انسان‌نما؛ ترمیناتورها در راهند؟

تولید پوست خودترمیم برای ربات‌های انسان‌نما؛ ترمیناتورها در راهند؟

زن آمریکایی به کمک هوش مصنوعی یک ربات ترک‌تبار را به عنوان همسر ایده‌آل خود خلق کرد و عاشقش شد

زن آمریکایی به کمک هوش مصنوعی یک ربات ترک‌تبار را به عنوان همسر ایده‌آل خود خلق کرد و عاشقش شد

شرکت جدید ایلان ماسک ارزشمندتر شد؛ پنج میلیارد دلار افزایش ارزش «نیورالینک» در کمتر از دو هفته

شرکت جدید ایلان ماسک ارزشمندتر شد؛ پنج میلیارد دلار افزایش ارزش «نیورالینک» در کمتر از دو هفته

آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

آخرین آمار کرونا در ایران، ۱۷ خرداد ۱۴۰۲: فوت ۵ نفر در شبانه روز گذشته / شناسایی ۶۴ بیمار جدید کرونایی

چرا ایران با سدسازی ترکیه مقابله نمی‌کند؟ تصور می‌کنم به دلیل وابستگی شدید کشور به ترانزیت ترکیه با توجه به تحریم هاست / تهران الان باید کاری کند که حق آبه ارس تضمین شود

پژو۲۰۷ با موتور ۲۰۶ هم ارزان نشد

وزیر نیرو: تابستان امسال ۲ درجه گرم‌تر می‌شود/ قطع برق خانگی خط قرمز وزارت نیرو است

اینفوگرافیک / امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ قیمت ها چقدر است؟

اسماعیلی: دلیل تبلیغ فیلم‌های داخلی در شبکه‌های ماهواره‌ای پیگیری می‌شود

اعلام وضعیت اضطراری در خرسون در پی شکستن سد کاخوفکا

فرصت کاربران توییتر برای ویرایش توییت‌ها افزایش یافت

صدور معافیت سربازی برای بیش از ۱۱۰ محقق ایرانی خارج از کشور

وزیر نیرو: تابستان امسال ۲ درجه گرم‌تر می‌شود/ قطع برق خانگی خط قرمز وزارت نیرو است

اینفوگرافیک / امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ قیمت ها چقدر است؟

سازمان اداری و استخدامی: ساعت کاری کارمندان دولت ۶ صبح تا ۱۴:۴۵ شد

اعلام وضعیت اضطراری در خرسون در پی شکستن سد کاخوفکا

رایزنی بن سلمان و بلینکن در مورد روند عادی سازی روابط با اسرائیل

وزیر ارتباطات: در حال پیگیری برای رفع فیلتر گوگل پلی هستیم

سلاجقه: تغییر اقلیم برای ایران بحث مرگ و حیات است / ضمانت‌های اجرایی لازم در لایحه تغییر اقلیم پیش‌بینی می‌شود

وزیر ورزش: تصمیم فدراسیون فوتبال برای تعیین سقف بودجه برای باشگاه درست است

رئیس سازمان محیط زیست: پروژه‌هایی که ارزیابی زیست محیطی نداشته‌اند، به مردم اعلام می‌شود / وضعیت حقابه ایران از هیرمند؟ بازدید از سد هنوز انجام نشده

وزیر ارتباطات: سند توسعه هوش‌ مصنوعی در حال تدوین است

رئیسی: همه ارکان حاکمیت به جامعه امید دهند/ اقناع افکار عمومی درباره ثمرات تغییر ساعت کار، امری موثر در همراهی مردم با اجرای آن است

 دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:‌ کار علمی در حوزه حجاب انجام شود

رئیسی به ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا می‌رود

وزیر ارشاد: لایحه حجاب مسیر یکساله را طی کرده؛ هم اکنون در مرحله جمع‌بندی است تا تقدیم مجلس شود

 واکنش سازمان ملل به بازگشایی سفارت ایران در عربستان: برای منطقه مفید است

 وزیر نفت: اصل بدهی واردات گاز از ترکمنستان تسویه شد

وضعیت آب و هوا، امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ / رگبار، رعدوبرق و وزش باد در برخی استان‌ها/ تندباد لحظه‌ای در تهران، البرز، قزوین و قم

قیمت طلا و سکه، امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۲

قیمت دلار در مرکز مبادلات، امروز ۱۷ خرداد ۱۴۰۲

 وزیر خارجه آمریکا با محمد بن سلمان در جده دیدار کرد

حمله کیهان به خاتمی: مواضع او در مقابل دیدگاه‌های امام است

هواشناسی با صدور هشدار نارنجی: وزش باد و بارش باران عصر امروز در ۱۴ استان تشدید می‌شود

واکنش روحانی به بازتاب سخنان ظریف در کلاب هاوس

نتایج آزمون پرلز ۲۰۲۱: کیفیت آموزش ایران جزو ضعیف‌ترین‌‌ها در جهان است

بیانیه تروئیکای اروپایی: ما هیچ تغییر اساسی در رفتار ایران ندیده‌ایم / ذرات اورانیوم یافت شده با غنای ۸۳.۷ درصد تحولی به شدت بی‌سابقه است؛ هیچ‌گونه توجیه غیرنظامی معتبری ندارد / اجرای بیانیه مشترک ایران و آژانس همچنان بسیار محدود و پایین‌تر از حد انتظارات است

آمریکا ۷ فرد و ۶ نهاد در ایران، چین و هنگ‌کنگ را به‌دلیل کمک به «برنامه موشکی تهران» تحریم کرد

ویدیو / لحظه‌ی افتتاح سفارت ایران در عربستان با حضور مقامات دو کشور

سفارت ایران در عربستان به طور رسمی بازگشایی شد

شهادت کودک سه ساله فلسطینی بر اثر جراحت وارده در تیراندازی اسرائیلی ها

کوثری در واکنش به اظهارات اخیر ظریف: باید خط مشی و اهداف خود را بر اساس توانمندی‌های نظام ترسیم کرده؛ مطابق با آن حرکت کنیم / مردم نسبت به سازش کاران بدبین هستند؛ تاکیدشان این است که ما باید ایستادگی کنیم

آرشیو
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۱۸۰۲۲۷
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۰ - ۱۸ شهريور ۱۳۹۳
صفحه نخست >> سیاست
پ

بحرانی که بازتابی از تحولات بین المللی است

*دکتر محمدکاظم سجادپور
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دکتر محمدکاظم سجادپدر نشست "بررسی تحولات عراق و پیامدهای آن بر ایران و منطقه" در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه به بررسی ابعاد بین الملل بحران عراق و گزاره های آغاز گر این بحران در منطقه پرداخته است. مشروح سخنان وی به شرح زیر است:

بحران عراق، لایه های گوناگون دارد. لایه تاریخی، لایه جغرافیایی، لایه هویتی و ده ها بعد دیگری که ما می توانیم در مورد آن بحث کنیم. به طور حتم یکی از ابعاد آن بین المللی و خارجی است. در عین حال که بعد تاریخی بسیار حائز اهمیت است. پرچمی که داعش بر افراشته پرچم عباسیان بوده و در حال بازسازی تاریخ است. اما می خواهم بعد خارجی و بین المللی آن را با یک سوال مطرح کنم و آنکه چگونه می توان بعد بین المللی و خارجی بحران عراق را تجزیه و تحلیل کرد. سوال روشن و عین حال مهم است. در پاسخ به آن سوال سه گزاره مطرح می شود.

  1. بحران عراق نشانگر شکست یا ناموفق بودن پروژه های مهندسی اجتماعی منطقه ای و بین المللی است. پروژه های که برای تهدید از خارج در منطقه طراحی شده بودند.( project )
  2. بحران عراق نشان دهنده یا بازتاب تغییرات گسترده ای است که در نظام بین الملل و منطقه ای روی داده است. یعنی بحران آینه ای از تغییرات بزرگ بوده که در نظام بین المللی تحقق پیدا کرده است در 20 سال گذشته ( process )
  3. بحران متاخر یعنی داعش به یک فراورده ها و آرایش جدیدی از نیروها در منطقه شکل داده که تاریخی، حساس و مهم است. (product )

پروژه ( project ):

طی 20-30 سال گذشته در منطقه پروژه های مداخله ای زیاد شد. حداقل می توان به پنج مورد آن اشاره کرد. نخست پروژه تغییر ژئوپولتیک منطقه که توسط صدام با حمله به ایران صورت گرفت. در ادامه آن پروژه حمله صدام به کویت  و از همه خطرناک تر پروژه تغییر خاورمیانه توسط بوش بود. با وجود همه بحث های نرم و اساس پروژه بوش بر این بود که منطقه باید از طریق نظامی مهندسی شود. در عین حال که فقط مهندسی سیاسی مطرح نبود. از این رو بحران عراق نتیجه این پروژه هاست. پروژه جدیدتر و مهم تر، پروژه تغییر خاورمیانهو تضعیف قدرت ایران از طریق به هم ریختگی سوریه است. آنچه اکنون مشاهده می شود محصول چیزی است که در سوریه تحت لوای حقوق بشر شروع شد. هرچند حقوق بشر مهم است اما پشت این مساله پروژه ای برای تغییر منطقه مدنظر بود. پروژه آخر نیز پروژه داعش است. داعش مهندسی اجتماعی برای شکل دادن به منطقه است. تمامی بحران ها بر اساس مهندسی اجتماعی است و تصور بر این بود که می توان جامعه را همانگونه که مانند یک ساختمام می توان ساخت، خاورمیانه را شکل داد، دگرگون و جابه جا کرد. این موضوع نوعا با تاکتیک و استراتژیک نیز همراه است.

پروسه ( process ):

بحران عراق بازتاب روندی است که ما در نظام بین المللی در 20 سال گذشته شاهد هستیم. در روابط بین الملل هیچگاه به اندازه امروز با تعدد بازیگران رو به رو نبودیم. همه در عراق هستند. قبلا در سوریه بودند و اکنون در عراق به همین دلیل نمی توان از هم جدا کرد. تعدد بازیگران به چه معناست. قدرت های جهانی، منطقه ای و کشورهای کوچک مانند قطر در همه بحران ها به نحوی نقش ایفا کرده و مهم تر از آنها شاید بازیگران غیردولتی و غیرحکومتی هستند. این خود زیرمجموعه ای دارد، مانند داعش. هفته گذشته تعداد قابل توجهی از افراد جدید را در خود جذب کرده است. این چه نوع بازیگری است. به طور حتم دولتی یا حتی NGO نیست. بازیگر جدیدی است که با مفهوم بسیار جالب جوامع ماورای ملی ظهور یافته است. یعنی افرادی که در غرب هستند و در عین حال ارتباطات سرزمینی و قومی با این مناطق دارند. نکته قابل توجه در مورد تعدد بازیگران، خود افراد هستند. قعطنامه 2071 شورای امنیت که ذیل فصل 7 به تصویب رسید، ضمیمه دارد که نام 6 نفر در آن قرار دارد. سه نفر از کویت و سه نفر از عربستان. گفته شده این افراد، بانیان و حامیان داعش هستند، بنابراین در لیست تحریم قرار می گیرند. این موضوع مختص به عراق نبوده و در نظام بین الملل مشاهده می شود. بعد دیگر تحلیل ها و بازتاب ها در خصوص تعدد بازیگران، باز شدن فضای عمل برای دیگران است. فضا فقط جغرافیا نیست، بلکه فضای اینترنت است. بریده شدن سر خبرنگار آمریکایی طی روزهای گذشته از طریق فضای مجازی جهانی شده و به قول دومینیک مدیسه نظریه پرداز جدید روابط بین الملل، جهانی شدن احساسات را شاهد هستیم. این رویداد احساسات را در غرب برانگیخت و معادله را عوض کرد. فضای اینترنت می تواند احساسات را نمایش دهد. این فضا قدرت عمل همه بازیگران از جمله قدرت های منطقه ای و افرادی که پول، اسلحه و باندهای مافیایی دارند را بالا برده است. مساله دیگر درمورد تعدد بازیگران، پوست اندازی نظام منطقه ای و بین المللی است. دیگر نظام، نظام جهانی گذشته نیست. در مواردی کردها با آمریکایی ها سازش هایی داشتند ولی آیا صرفا با آمریکایی ها بودن برای کردها همه مسایل را حل می کند؟ اینگونه نیست. جایگاه آمریکا با وجود قدرت بسیار زیاد اما اشتباهاتی که مرتکب شده موجب تغییر شده است. یکی از بحث های اصلی در آمریکا این است که آمریکا کجای نظام بین المللی قرار دارد. واقعیت این است که بحران عراق نشان دهنده پوست اندازی منطقه ای و بین المللی است.

فرآورده ها (product ):

به نظر می رسد اولین فرآورده تغییر مفهوم خطر است. طی 30 سال در منطقه فروش خطر ایران کالای استراتژیکی بوده و همه می خریدند و بر اساس آن ائتلاف تشکیل می دادند. اما طی یک سال گذشته بازار این کالا مقداری از سکه افتاده و با شک و تردید رو به رو شده است. خطر داعش و دیدن خطرات واقعی در منطقه موجب این تغییر و شکاف در ساختار ذهنی خطرسازی ها شده است. این فرآورده و محصول بسیار مهمی  از نظر تغییر و تحولات است. نکته دوم بحران عراق مفهوم ائتلاف را دگرگون می کند. اگر به عراق قبل از مالکی و حتی زمان بحث در مورد برکناری او نگاه کنیم، شاهد بهبود روابط مصر با عراق هستیم به گونه ای که وزیر امور خارجه مصر به عراق سفر کرد. نمی گویند ائتلاف کردند. ائتلاف فرم جدیدی به خود گرفته و این ائتلاف ها ناشی از بحران و شرایطی بوده که در منطقه به وجود آمده است. به نظر می رسد روابط ایران و عربستان هم تحت تاثیر وضعیت پیش آمده، علائمی از دگرگونی به خودش گرفته است. نکته دیگر آمادگی برای هر چیز غیرمنتظره در این منطقه است. این مساله نه فقط در منطقه بلکه در نظام جدید بین الملل که در حال تغییر است، هر روز با یک اتفاق تازه رو به رو هستیم که دنیا را تحت تاثیر قرار می دهد. این شوخی نیست. داعش به عنوان گروه بسیار خشن شاید خشن ترین گروه معاصر در نیروهای سیاسی باشد، ائتلاف خود را القاعده را از دست داده و جدا شده است. این جدا شدن بر سر چه چیزی است؟ القاعده ای که خود عامل خشونت و ترور بود. بحث درونی است. داعش می گوید، القاعده مشرکین و کفار را خطر اصلی می داند در حالی که خطر اصلی شیعیان و رافضی ها هستند. به نظر می رسد دنیای عرب و حتی آمریکا از برآمدن داعش متعجب و شک زده اند. از این رو معتقدم تحولات برای ما درس های استراتژیکی داشت. به همین دلیل امنیت ایران بسیار مهم است. امنیت ایران باید مهم ترین موضوع علوم اجتماعی ایران باشد. به نحوی که باید در پژوهش ها این پرسش های مطرح شود که امنیت ایران چگونه تهدید می شود؟ داعش چگونه ظهور و بروز پیدا کرد و چه خطرات دیگری در منطقه ای که هر روز یک اتفاق روی می دهد، تهدید می کند؟ توجه به رابطه تامین امنیت ایران در رابطه با منطقه و وضعیت جهانی پروسه پیچیده و باید دغدغه اصلی برای همه ما باشد. می دانید که اگر امنیت در کشور یا جامعه نباشد، بقیه مسایل در کار نخواهد بود.

بحران از بعد منطقه ای و بین المللی چگونه قابل تجزیه و تحلیل است. پاسخ این است: بحران نتیجه پروژه های مهندسی و تغییر جوامع توسط قدرت های منطقه ای، قدرت های جهانی، بازیگران فرومنطقه ای و فروملی است. دیگر آنکه بحران عراق بازتابی از تحولی است که در نظام بین المللی روی داده و از دیگر سو فرآورده ها و محصولات این بحران تغییر در مفهوم خطر و اصطلاحات و پیچیدگی هاست. در عین حال فکر می کنم با وجود همه خطرات، فرصتی برای ایران ایجاد کرده و دستاوردهایی در حوزه های مختلف به دست آورده است.

*استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل بین الملل/دیپلماسی ایرانی

ارسال به تلگرام
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"