arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۴۹۲۹
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۱ - ۲۲ دی ۱۳۹۳

آینده قیمت نفت و وضعیت کشورهای اوپک

ایران بودجه خود را با نفت 72 دلاری بسته است. با نگاهی به سایر اعداد و ارقام متوجه می شویم که ایران نیز کسری بودجه بیش از 46 هزار میلیارد تومانی را تجربه خواهد نمود. پس بالا رفتن قیمت نفت برای کشورمان هم امری ضروری به نظر می رسد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پیش بینی ها و نظرات متخصصان حاکی از اینست که عربستان سعودی بودجه سال 2015 خود را با نفت حدود بشکه ای 60 دلار خواهد بست. این اولین باری است که این کشور در بودجه خود قیمت نفت را بالاتر از قیمت واقعی بازار در نظر می گیرد. این عدد قطعی نیست، اما با بررسی صادرات و تولید برنامه ریزی شده و پیش بینی شده ی نفت این بازیگر اصلی اوپک برای سال پیش رو، قابل پیش بینی می باشد که عددی مابین 55 تا 63 دلار برای قیمت نفت در بودجه در نظر گرفته خواهد شد.

محسن قرباندوست دانشجوی MBA دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در ادامه مطلب خود که در برای سرویس اقتصادی «انتخاب» ارسال کرده، آورده است: برداشتی که از این قیمت می توان داشت چیست؟ آیا این امر حاکی از آن است که عربستان انتظار دارد تا سیر نزولی قیمت ها در آینده ای نه چندان دور متوقف شده و روند رشد قیمت ها را شاهد باشیم؟

مخارج عربستان در بودجه سال 2015 مقدار 860 میلیارد ریال سعودی برنامه ریزی شده است که رشد 0.6 درصدی نسبت به سال گذشته دارد. درآمد کل هم 715 میلیارد ریال سعودی تعیین شده است که به این ترتیب این کشور با کسری بودجه 145 میلیارد ریالی مواجه خواهد بود. این کسری بودجه رقمی معادل یک پنجم کل تولید ناخالص داخلی عربستان می باشد. حال اگر قیمت نفت در رنج قیمت کنونی یا حتی با ادامه این وضعیت، پایین تر از این رنج قرار بگیرد، مشکلات عربستان بیشتر خواهد شد.

همانطور که می دانیم، ایران بودجه خود را با نفت 72 دلاری بسته است. با نگاهی به سایر اعداد و ارقام متوجه می شویم که ایران نیز کسری بودجه بیش از 46 هزار میلیارد تومانی را تجربه خواهد نمود. پس بالا رفتن قیمت نفت برای کشورمان هم امری ضروری به نظر می رسد. همچنین اداره انرژی آمریکا اعلام داشته است که ایران به قیمت 137 دلاری هر بشکه نفت نیاز دارد تا بودجه خود را پوشش دهد.

دیگر بازیگر مهم اوپک کشور عراق می باشد که قیمت نفت در بودجه سال آتی خود را 70 دلار در نظر گرفته است که نسبت به قیمت 90 دلاری سال قبل 20 دلار افت داشته است. ونزوئلا نیز بودجه خود را با نفت 60 دلاری بسته است و با ادامه روند کاهش قیمت نفت بسیار متضرر خواهد شد و توانایی پوشش هزینه های خود را نخواهد داشت.

آمارهای مطرح شده حاکی از آن هستند که تمامی کشورهای عضو اوپک، انتظار توقف رشد نزولی و بازگشت قیمت نفت به رقم های بالاتر را دارند و در صورتی این اتفاق نیافتد و قیمت ها به افت خود ادامه دهند، با مشکلات جدی مواجه خواهند بود.

البته توجه به این مساله نیز خالی از لطف نیست که درآمدهای ایران از صادرات نفت تنها 22 درصد از کل تولید ناخالص ملی را تشکیل می دهد، درحالیکه این رقم برای سایر کشورهای مهم اوپک مانند عربستان و عراق حدودا 46 درصد می باشد. پس افزایش قیمت نفت برای آن ها حیاتی تر خواهد بود و در صورت افت بیشتر قیمت ها و با توجه به اینکه کشورهایی مانند آمریکا و چین هم واردات نفت خود از اوپک را کاهش داده اند، عربستان و عراق با مشکلات بیشتری مواجه خواهند شد.

آیا عربستان دست از لجاجت خواهد برداشت و سیاست ها ی خود را تغییر خواهد داد؟ آیا تولید نفت خود را به جهت متوازن شدن عرضه نفت اوپک، کاهش خواهد داد؟ آیا این تلنگری جدی برای ایران و سایر کشورهای عضو اوپک است تا وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهند؟

تمامی این ها سوالاتی هستند که به سیاست ها و تصمیم گیری های این بازیگران اصلی اوپک وابسته می باشند و در آینده ای نزدیک جواب آن ها را خواهیم یافت.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۲
غیر قابل انتشار: ۷
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
0
26
با عرض سلام .
با توجه به اینکه بنده خود از فعالین حوزه اقتصادی بوده و حداقل دو ماه در سال را در کشور عربستان زندگی می کنم ، معتقد هستم به هیچ وجه کشور عربستان نسبت به ایران ضرر بیشتری نخواهد کرد. اگر شما اطلاعات جزیی از منابع و ذخایر طلا و آمار بیش از ده میلیون توریست مذهبی در سال را در کشور سی میلیون نفری عربستان در نظر بگیرید به راحتی متوجه خواهید شد با آن حجم فروش نفت 6- 7 برابری در مقابل ایران و با توجه به جمعیت کمتر از نصف در مقابل ایران و با توجه به بازار آزاد و عدم تحریم و حتی حمایت ابر قدرت های بزرگ، به هیچ وجه عربستان به مشکلی نخواهد خورد.
پاسخ ها
محسن قرباندوست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
شما کاملا صحیح میفرمایید. بنده منظورم این بود که با کسری در بودجه اعلام شده مواجه خواهند شد و برای اولین بار است که این اتفاق میافتد. هرچند باید دقت کنید که وابستگی اقتصاد عربستان به نفت، 46 درصد میباشد. ینی طبیعتا قیمت ها پایین تر بیاد متضرر میشن. حالا اینکه بیشتر از ایران متضرر شن من نگفتم. والا تیتر من یچی دیگه بود. خود سایت تیترو عوض کرده. اصن هدف مقاله اینه که بگه کشورای اوپک باید جلوی کاهش قیمت رو بگیرن تا ضرر نکنن..
دانشجو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
2
23
خداییش تحلیل درستی نبود، طرف با پول حجاجش هم میتونه بودجه کشورش رو ببنده اونوقت ما میگیم اونا بیشتر ضرر میکنن!!!!!!!
پاسخ ها
محسن قرباندوست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
تیترش اشتباه باشه شاید. باید عوض شه. من قصدم این بوده که بگم کشورای اوپک همشون با کسری بودجه مواجه میشن. حالا اینکه عربستان بیشتر متضرر شه یا ایران!!؟؟
بنده خدا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
عزیز دقت کن میگه از جانب نفت وفروش ان صررمی کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
0
14
قربانت شکلت برم ذخایر ارزی عربستان سالهای سال این کسری بودجه را پوشش میدهد و مشکلی ایجاد نمیشود. ولی ذخایر ارزی ما حدود 100 تا 150 میلیاد دلار بدلایل تحریم در دسترس ما نیست پس نفرمائید عربستان بیشتر از ما ضربه میخورد اونها حواسشون هست
فاروق
|
Norway
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
0
15
خدمت اقای محسن قرباندوست عارضم که عربستان به اندازه کافی اندوخته ارزی دارد و ایران چی؟
حال پرسش من از این اقا اینست که با اینهمه اندوخته ای ارزی که عربستان دارد چگونه سقوط قیمت نفت در انجا ضررش بیشتر از ایران است ؟
ضمنا این رقم 22% به مبنای چه اماری است ؟
امیدوارم این امار از ان امارهای دولتمردان اقای احمدی نژاد نباشد .
پاسخ ها
ناشناس
| United Arab Emirates |
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
ولی الله سیف رییس بانک مرکزی دولت «یازدهم» چند وقت پیش گفت بانک مرکزی در هیچ شرایطی آمار غلط نداده است...
این جا که می شه دولت یازدهم کیه؟ هرچی بی بی سی بگه همون درسته...
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
1
3
نکته مغفول در این بررسی و بسیاری موارد مشابه دیگر موضوع یارانه انرژی در ایران و سایر صادر کنندگان نفته . با این قیمت یارانه انرژی که دولت میپردازه بسیار کاهش پیدا میکنه و حتی در مواردی به محدوده سر به سر نزدیک میشه . فقط سوخت اعم از بنزین و گازوییل و نفت و مازوت بالای ۲۰۰ میلیون لیتر در روز مصرف داره که در سال میشه حداقل ۷۰۰۰۰ میلیارد تومن که به خوبی اون کسری رو پوشش میده . فراموش نکنیم مصرف ما بیش از دو برایر صادراته و دولت باید از محل صادرات نفت خام به فرآورده های نفتی یارانه بده
شهروند جهانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
3
7
سلام خدمت تحليل گر محترم . تنها می توان از چنين تحلیل های تک بعدی تأسف خورد و تعجب کرد که چرا تحليل خام دانشجويی در چنين رسانه ای پخش می شود. خواهشا" از کارشناسان خبره جهت تنوير افکار عمومی استفاده گردد .
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
1
4
جل الخالق ، یعنی انقد پیشرفت کردیم که به 78 % صادرات غیر نفتی رسیدیم؟ انشالله به زودی به صفر برسونیمش و شیر نفت رو ببندیم.
تحلیل هاتون نابودم کرد
پاسخ ها
محسن قرباندوست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
نه دوست عزیز. 22درصد GDP رو صادرات نفت تشکیل میده. این بدین معنی نیست که 87 درصد صادرات غیر نفتی داشته باشیم.
محسن قرباندوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
0
4
بازدیدکنندگان محترم، تیتر مطلب تغییر کرد. یکبار دیگه بخونیدش. مطمئنا منظورش چیزی غیر از مفهوم تیتر قبلی بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
0
3
تحلیل های علمی در باره اقتصاد ایران هیچ کاربردی ندارد. به عنوان مثال در برابر سیر نزولی قیمت نفت و نزدیک شدن قیمت نفت ایران به نزدیک 40 دلار (امروز هم تا الان 1.7 دلار از یک بشکه نفت کم شده) اما همزمان قیمت دلار در ایران طی 10-12 روز گذشته نزولی است.
به همین دلیل ساده است که اغلب تحصیلکردگان عالی رشته اقتصاد در کشور خودشان به صورت مستقیم در بخش خصوصی اقتصاد کشور فعال نیستند
نظرات بینندگان