پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مثلث: محمدجواد حقشناس ميگويد: «بااين روندي که مشاهده ميشود قطعا آقاي عارف سرليست جريان اصلاحطلبي است چراکه تا امروز شخصيت ديگري درحد ايشان اعلام نامزدي نکرده.» با او در مورد آخرين تحولات انتخاباتي در جناح اصلاحطلب گفتوگو کرديم.
آقاي دکتر! اعلام موجوديت تشکيلات ندا اين روزها تحليلهاي بسياري را بهدنبال داشته است. لطفا بفرماييد شما اين تشکل نوظهور را چطور ارزيابي ميکنيد؟
ساختار حزبي در کشور ما ساختار غلطي است. مساله تعدد تحزب بهگونهاي که تاکنون 250حزب به ثبت رسيده است و يکي از عوامل و فاکتورهاي ايجاد موانع در فعاليتهاي حزبي محسوب ميشود که اين يک مشکل کلان است. فارغ از اين مساله اين بحث در جريان اصولگرا و اصلاحطلب وجود دارد که ما شاهد تعدد احزاب کوچک هستيم، اين در حالي است که در سه دهه گذشته هيچ تلاش مثمرثمر و مناسبي را شاهد نيستيم که به سمت شکلگيري احزاب فراگير صورت گرفته باشد، البته به جز دو يا سه حرکت همچون تلاشي که براي دو حزب جمهوري اسلامي، مشارکت و اعتماد ملي انجام شد، عملا تلاشي را نديديم که بخواهد بهطور گسترده فعاليتهاي حزبي را مورد توجه و ساماندهي قرار دهد، بنابراين به نظر ميرسد در ساختار موجود آمدن ندا در کنار 65تشکل اصلاحطلب ديگر، اتفاق ويژهاي محسوب نميشود. در واقع بايد صبر کرد و ديد اين تشکل ميخواهد چه اقدامات و فعاليتهايي انجام دهد تا بعد از آن بتوان درباره اين تشکل اظهارنظر کرد.
من فکر ميکنم اظهارنظر زودهنگام درباره اين تشکل يا حتي تشکلهاي ديگري که توسط اصولگرايان شکلگرفته نهتنها دردي دوا نميکند و خلاف قاعده است بلکه به نوعي قصاص قبل از جنايت است.
اما کساني که در تشکيلات ندا حضور دارند خصوصا آقاي خرازي که مهره اصلي اين تشکل است، نسبت به برخي از طيفهاي سنتي اصلاحطلب مثل سازمان مجاهدين يا مشارکت انتقاد ميکنند و از آنها بهعنوان تندروها ياد ميکنند. آيا اين اظهارات به معناي آن است که اين تشکل رويهاي اعتدالي دارد و با ديگر اصلاحطلبان متفاوت است و به نوعي ميخواهد براي خودش جايگاه ويژهاي تعريف کند؟
من تاکنون نديدهام ايشان (خرازي) اسمي از ديگر طيفهاي اصلاحطلب آورده باشند.
اما آقاي خرازي در اظهارنظر اخيرا خود صراحتا به تندروي طيفهايي از اصلاحطلب اشاره کرده.
اگر اينطور باشد دقيقا حرف شما درست است. قطعا اين اظهارنظرها به اين معناست که ندا به لحاظ تاکتيک و روش نميخواهند رويه طيفهاي اصلاحطلبي که از آنها نام برديد را تکرار کند.
پس تشکيلات ندا ميخواهد خود را اعتدالگرا معرفي کند؟
بله، اينها ميخواهند روش ديگري را تجربه کنند.
شما فکر ميکنيد تشکيل چنين حزبي با رويکرد اعتدالي ميتواند بهموفقيت اصلاحطلبان در انتخابات آتي کمک کند؟
اين چيز جديدي نيست. بههرحال در جريان اصلاحطلبي هميشه اصل بر تندروي نبوده. ما شاخههاي سياسي ديگري هم داشتهايم که دقيقا مسير ميانهاي را دنبال ميکردند و تلاشي براي تندروي در آن مجموعهها ديده نميشده، بنابراين در طيف اصلاحطلبي اين موضوع جديدي نيست.
اگر قرار باشد اصلاحطلبان با اصولگرايان معتدل ائتلافي داشته باشند، اين ائتلاف قرار است از سوي ندا انجام شود يا اينکه اتفاقي که در رياستجمهوري 92 رخ داد تکرار شود يعني ائتلافي که حتي چهرههايي چون آقاي خاتمي و اصلاحطلبان مشارکتي هم از آن حمايت کردند؟
من فکر ميکنم اين ائتلاف به افراد و نوع رقابتي که شکل ميگيرد بستگي دارد. مباحثي که شما الان مطرح ميکنيد مباحث تاکتيکي است که خيلي نميتوان در مباحث استراتژيک آنها را مطرح کرد. بنابراين من فکر ميکنم براي پاسخ به اين سوال شما بايد تا مهرماه آينده صبر کرد تا بسياري از مسائل روشن شود.
آقاي عارف يکي از چهرههايي است که اين روزها بر سر سرليستي ايشان مباحث مختلفي مطرح ميشود. شما چه جايگاهي براي آقاي عارف در طيف اصلاحطلبان تعريف ميکنيد؟
احساس من اين است که هنوز تشکيلات ندا مواضعش را روشن نکرده، بنابراين بايد کمي صبر کنيم تا اين تشکل در قالب بيانيه يا نشريه مواضع خود را اعلام کند.
شما فکر ميکنيد آقاي عارف بتواند سرليست اصلاحطلبان شود؟
بااين روندي که مشاهده ميشود قطعا آقاي عارف سرليست جريان اصلاحطلبي است چراکه تا امروز شخصيت ديگري درحد ايشان اعلام نامزدي نکرده.
آيا امکان ائتلاف آقاي عارف با آقاي لاريجاني وجود دارد؟
من بعيد ميدانم چنين اتفاقي بيفتد. اين ائتلاف دور از ذهن است.
يعني اصوالگرايان معتدل به آقاي عارف نزديک نميشوند؟
بحث ائتلاف بعد از شکلگيري مجلس دهم مطرح ميشود؛ در آن زمان بايد ديد ائتلاف نياز است يا نه. بههرحال قبل از انتخابات بين جريان اصلاحطلب و جريان اصولگرا رقابت وجود دارد.