پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : با وجود تلاش دولتهای آمریکا و کوبا برای بهبود روابط خود، فیدل کاسترو، رهبر انقلاب کوبا که مدتی در سکوت به سر میبرد تاکید کرده است که به روند مذاکرات میان دو کشور را تأیید میکند اما به سیاست آمریکا اعتماد ندارد.
به گزارش دویچه وله، فیدل کاسترو آخرین بار در ژانویه سال گذشته برای گشایش یک نمایشگاه در انظار عموم ظاهر شد و از آن پس کنج عزلت گزیده بود. البته دو هفته پیش گفته شد که او برای یک فوتبالیست آرژانتینی نامهای نوشته است، اما محتوای نامه منتشر نشد.
اکنون در نامهای که سیاستمدار ۸۸ ساله خطاب به سازمان دانشجویی کشورش نوشته و در تلویزیون دولتی هم بازخوانی شده، تاکید کرده است که با وجود تمایل به بهبود روابط «با همه خلقهای جهان، حتی اگر مخالفان سیاسی ما باشند»، به سیاست ایالات متحده اعتماد نمیکند.
رائول کاسترو٬ برادر فیدل و رئیس جمهور کوبا، به همراه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا روز ۱۷ دسامبر (۲۶آذر) اعلام کردند که روند عادیسازی روابط دو کشور آغاز شده است. این اقدام نتیجه مذاکرات محرمانهای بود که به مدت یک سال میان دو کشور جریان داشت.
البته کارشناسان تاکید میکنند که از این "اتفاق تاریخی" نباید انتظار "معجزه" داشت، زیرا حتی اگر رئیسجمهور آمریکا خواهان لغو تحریمهای اقتصادی علیه کوبا باشد، موافقت کنگرهی آمریکا را که اکثر نمایندگان آن جمهوریخواه هستند، جلب نخواهد کرد.
فشارهای شدید تحریمهای اقتصادی
کارشناسان همچنین معتقدند که فشارهای اقتصادی باعث تغییر موضع دولت سوسیالیستی کوبا شدهاند. این کشور در ۵۰ سال گذشته با تحریمهای اقتصادی زیادی مواجه بوده و از جانب ایالات متحده در فهرست کشورهای مدافع تروریسم قرار گرفته است.
علاوه براین، کوبا تاکنون از جانب دولت ونزوئلا پشتیبانی میشد و نفت ارزانقیمت دریافت میکرد، اما اکنون که وضعیت اقتصادی ونزوئلا نیز ناهنجار است، کوبا باید راههای دیگری را برای بهبود وضعیت اقتصادی خود بیازماید.
نمایندگان آمریکا و کوبا دور میز مذاکره در هاوانا در روز ۲۱ ژانویه ۲۰۱۵
آزادی زندانیان سیاسی
یکی از اقدامات فوری که گام مثبتی برای بهبود روابط دو کشور بهشمار میرود، آزادی زندانیان سیاسی در کوبا و همچنین افرادی است که به اتهام جاسوسی در کوبا و آمریکا زندانی هستند.
دولت کوبا اوایل سال جاری ۳۵ زندانی سیاسی را بر اساس توافقنامهای که در روز ۱۷ دسامبر ۲۰۱۴ با آمریکا بسته بود، آزاد کرد. همچنین شماری از افرادی که به اتهام جاسوسی دستگیر شدهاند، آزاد شدهاند.
فیدل کاسترو نامه خود به دانشجویان را به مناسبت آزادی ۵ کوبایی که به اتهام جاسوسی در آمریکا زندانی بودند، نوشته است. رهبر پیشین کوبا در این نامه علاوه بر اینکه بر بیاعتمادی خود به سیاست آمریکا تاکید ورزیده، سیاستهای دولت کوبا برای آشتی با "دشمن دیرینه" خود را تایید کرده است. کاسترو مینویسد که بیاعتمادی او به آمریکا به معنای این نیست که با حل بحران میان دو کشور از طرق صلحآمیز مخالف است.