arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۹۲۸۶۶
تاریخ انتشار: ۱۷ : ۱۳ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۳
رییس پلیس بین الملل ناجا:

پرونده "خاوری" از مبادی قضایی به پلیس کانادا رسید

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
آخرین مرحله پرونده رسیدگی به مدیرعامل بانک ملی در دولت قبل، تحت تعقیب قرار گرفتن سران منافقین از سوی پلیس بین‌الملل، وجود 3135 ایرانی در زندان‌های خارج از کشور، تایید خبر دستگیری عبدالستار ریگی، هشدار نسبت به قاچاق انسان، تحت تعقیب قرار گرفتن 248 نفر از اتباع ایرانی در کشورهای خارجی و... از مهم‌ترین مسائل مطرح شده در نشست خبری رییس اینترپل ناجا بود.

سردار مسعود رضوانی در نشست خبری صبح امروز خود با تشریح دستاوردهای پلیس بین‌الملل در سال 2014 میلادی اظهارکرد: در بخش دیپلماسی، پلیس ارتباط خوبی را با کشورهای مختلف در قالب امضای تفاهم‌نامه‌ها داشته است و براین اساس پلیس بین‌الملل در حوزه‌های مختلف از نقاط مرزی تا درون کشور و فعالیت‌هایی چون مبارزه با اشرار و جرایم سایبری را برعهده دارد.

وی با بیان اینکه در سال 93 با بیش از 16 کشور ارتباط دیپلماسی پلیسی برقرار کردیم گفت: روسیه، فرانسه، هلند، پاکستان، امارات، الجزایر و... از جمله این کشورها هستند.

رییس پلیس اینترپل ناجا با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف با کمک دیگر کشورها اظهار کرد: 190 کشور عضو اینترپل هستند و مرکز پلیس اینترپل نیز در شهر لیون فرانسه قرار دارد.

افتتاح مرکز مقابله با جرایم سایبری اینترپل در فروردین‌ماه

رضوانی از افتتاح مرکز مقابله با جرایم سایبری اینترپل در فروردین‌ماه سال 94 خبر داد و گفت: این مرکز در سنگاپور افتتاح خواهد شد.

وی با بیان اینکه پلیس اینترپل در موضوعات مختلف نظیر محیط زیست، حیات‌وحش، مبارزه با ماهی‌گیری غیرمجاز و... پروژه‌هایی را اجرا کرده است، ادامه داد: برای متهمان تحت تعقیب اینترپل اعلان‌های مختلف صادر می‌شود که اعلان قرمز به معنای تعقیب بین‌المللی است.

رییس پلیس اینترپل ناجا با بیان اینکه اینترپل در سال گذشته 13 هزار اعلان صادر کرده است که از این تعداد حدود 8 هزار اعلان آن از نوع قرمز بوده است، گفت: 248 نفر از اتباع ایرانی نیز تحت تعقیب قرار دارند که از این تعداد برای 135 نفر اعلان قرمز صادر شده است.

به گفته رییس پلیس بین‌الملل ناجا، 97 نفر از اتباع ایرانی نیز از سوی پلیس بین‌الملل دیگر کشورها تحت تعقیب قرار گرفته‌اند.

345 ایرانی در تعقیب اینترپل

رضوانی با اشاره به ایرانیانی که اعلان قرمزرنگ برایشان صادر شده، اظهار کرد: بیش از 50 نفر از این افراد در ترکیه، حدود 20 نفر در امارات، 12 نفر در عراق و تعدادی نیز در کشورهای انگلیس، آلمان، آمریکا، آذربایجان، چین، کانادا، افغانستان و... از جمله آنها هستند.

وی همچنین با بیان اینکه بیشترین جرایمی که تحت تعقیب اینترپل قرار گرفته، مربوط به حوزه مالی است، اظهار کرد: از مجموع افرادی که برایشان اعلان قرمز درست شده، 81 نفرشان شناسایی شده که از این تعداد 53 نفر دستگیر شده‌اند و 14 نفر از دستگیرشدگان نیز پرونده‌شان منجر به مصالحه شده است. همچنین 5 نفر نیز از کشورهای امارات، ارمنستان، افغانستان و مالزی استرداد شده‌اند.

رییس پلیس اینترپل ناجا در توضیح بیشتر درخصوص استردادشدگان گفت: یکی از این پنج نفر در ارتباط با پرونده 3000 میلیارد تومانی بوده، یکی دیگر نیز از یک شرکت خصوصی 12 میلیارد تومان اختلاس کرده بود که در کشور امارات دستگیر شد، یکی از این افراد هم متهم به قتل بود که از کشور افغانستان به کشور بازگشت داده شد.

رضوانی با بیان اینکه 4 متهم افغانی نیز تحت تعقیب اینترپل ایران قرار دارند، افزود: ما این افراد را پس از دستگیری به کشور افغانستان تحویل خواهیم داد.

وی با تاکید بر اینکه در هیچ جای دنیا اجازه حاشیه امن به مجرمان را نخواهیم داد، اظهار کرد: موارد مختلفی هم بوده که منجر به مصالحه شده از جمله آن می‌توان به کلاهبرداری یک میلیون و 200 هزار دلاری از یک شرکت نیمه خصوصی که متهم آن در اسپانیا دستگیر شد یا کلاهبرداری 5 میلیارد تومانی در روسیه اشاره کرد که این موارد منجر به مصالحه شده‌اند.

رییس پلیس اینترپل ناجا به موضوع انتقال محکومان به داخل کشور نیز اشاره کرد و گفت: با هماهنگی‌های انجام شده با وزارت امور خارجه در سال گذشته میلادی، زندانیانی از خارج از کشور به داخل منتقل شدند که از جمله آن می‌توان انتقال شش زندانی از قطر، سه نفر از ترکیه، یک نفر از اوکراین و یک نفر از کویت اشاره کرد.

به گفته رضوانی، در زندان‌های خارج از کشور ممکن است مشکلات زیادی برای اتباع ایرانی ایجاد شود.

وی همچنین درخصوص علت مرگ یک ایرانی در فیلیپین نیز گفت: هیاتی به فیلیپین اعزام شده و اقدامات پلیسی در حال انجام است و به محض اینکه به نتیجه قطعی برسیم حتما اطلاع‌رسانی خواهد شد.

هشدار اینترپل به بازرگانان و تجار

رییس پلیس اینترپل ناجا با بیان اینکه در سال 93 حدود 300 پرونده کلاهبرداری از اتباع خودمان را داشته‌ایم که مجرمان آن در خارج از کشور بوده‌اند، گفت: بیشترین این مجرمان در کشورهای چین، هنگ‌کنگ و برخی از کشورهای آفریقایی بوده‌اند و براساس آن اقدام به کلاهبرداری از تجار و بازرگانان ایرانی می‌کردند و شیوه آنان نیز به این صورت بود که با ارسال یک ایمیل یا شماره تماس شماره حسابی به این بازرگانان اعلام کرده و از آنان می‌خواستند تا در ازای پرداخت وجه، کالای خود را تحویل بگیرند؛ اما پس از واریز پول، مشخص شده که آدرس ایمیل جعلی بوده و ارتباطی با شرکت مذکور نداشته‌اند.

رضوانی افزود: از همین رو به تمامی بازرگانان و تجار هشدار می‌دهم که در انجام کارهای تجاری تنها به یک آدرس ایمیل یا شماره تلفن اکتفا نکرده و موارد دیگر را نیز رعایت کنند.

وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در رسیدگی به این پرونده‌ها وجود دارد، قوانین مربوط به آن کشور است. گاهی مبلغی از چند هزار تا چندصدهزار دلار از تجار ایرانی کلاهبرداری می‌شود؛ اما با توجه به اینکه جرم در کشوری دیگر رخ داده و مجرم نیز در آن کشور قرار دارد، باید مطابق با قوانین آن کشور با این افراد برخورد شود، از این رو باید مالباخته حتما به کشور مذکور به چین یا هنگ‌کنگ سفر کند و از طریق سیستم قضایی آن کشور شکایتش را پیگیری کند. همچنین در برخی از کشورها اصلا درباره جرم اینترنتی، جرم‌انگاری صورت نگرفته و نمی‌توان با مجرمان برخورد کرد.

رییس پلیس اینترپل ناجا درخصوص شناسایی آی‌پی‌های خارج از کشور و هکرهای خارجی نیز گفت: در این خصوص ما آی‌پی‌هایی که پلیس فتا به ما اعلام کند، به پلیس بین‌الملل گزارش خواهیم کرد و رسیدگی‌ها از طریق این پلیس انجام خواهد شد.

رضوانی درخصوص مواردی نظیر حمله به سایت‌های دولتی یا... گفت: ما موضوع را حتما به سازمان اینترپل اعلام می‌کنیم.

آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده خاوری

وی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده محمود خاوری مدیرعامل فراری بانک ملی و از متهمان اصلی پرونده اختلاس 3000 میلیاردی در دولت قبل نیز گفت: پلیس اوتاوا کانادا به ما اعلام کرد که مدارک ارسالی از سوی اینترپل به دستشان رسیده و خاوری در این کشور است، اما با توجه به اینکه قوانین آنان با قوانین ما متفاوت است، این موضوع باید از مبادی قضایی کشور کانادا پیگیری شود. پلیس بین الملل کانادا در آخرین پیام که حدود یک ماه و نیم قبل اعلام کردند، گفتند که پیگیری‌ها باید از طریق مرجع قضایی خود کانادا انجام شود، اما هم‌اکنون اعلان قرمز برای خاوری صادر شده ولی متاسفانه نحوه برخورد کشورها با اعلان قرمز متفاوت است. در برخی از کشورها پس از صدور اعلان قرمز، متهم را دستگیر می‌کنند؛ اما در بعضی از کشورها پس از صدور اعلان قرمز تنها تایید می‌کنند که متهم در این کشور است.

رییس پلیس اینترپل ناجا اضافه کرد: ما مدارک را به مقام قضایی داده‌ایم و از طریق مرجع قضایی این موضوع در حال پیگیری است؛ البته خودمان نیز از طریق پلیس بین‌الملل در حال پیگیری پرونده خاوری هستیم.

رضوانی ادامه داد: البته باید توجه داشت که صدور اعلان قرمز فرد را محدود می‌کند و فرد نمی‌تواند از کشوری به کشور دیگر رفته یا فعالیت‌هایی را انجام دهد.

وی درخصوص وضعیت مهرگان امیرخسروی نیز گفت: برای این فرد نیز اعلان قرمز صادر شده است البته ممکن است برخی ملاحظات مختلف در بحث استرداد اثرگذار باشد و برخی کشورها همکاری‌های لازم را با ما نداشته باشند.

رییس پلیس اینترپل ناجا با اشاره به آن دسته از کشورهایی که با پلیس بین‌الملل همکاری نمی‌کنند، به موضوع گروگانگیری چند ماه پیش توسط یک فرد ایرانی الاصل که پلیس ایران بارها درباره مجرم بودن وی هشدار داده بود، اشاره و اظهارکرد: یکی از بارزترین نمونه‌های حادثه اخیر در استرالیا بود که ما بارها به پلیس بین‌الملل این کشور اعلام کردیم که این مجرم تحت تعقیب ماست و از نظر جمهوری اسلامی مجرم شناخته می‌شود اما آنان نسبت به استرداد این فرد اقدام نکردند تا اینکه آن حادثه رخ داد. اخیرا نخست‌وزیر استرالیا بدون نام بردن از این فرد اعلام کرده که نباید استرالیا به مجرمان پناه دهد.

ایران به هیچ عنوان اجازه ورود مجرمان خارجی به خاکش را نمی‌دهد

 رضوانی در ادامه با تاکید بر اینکه ایران به هیچ عنوان اجازه ورود مجرمان خارجی به خاک کشورش را نمی‌دهد و با آنان برخورد می‌کند، اظهار کرد: ایران کشور امنی برای مجرمان و تبهکاران نخواهد بود.

هشدار درباره فعالیت قاچاقچیان انسان

وی همچنین در ادامه نشست خبری خود به موضوع قاچاق انسان و شیوه‌های مختلف آن اشاره کرد و گفت: سیستمی وجود دارد که در حال حاضر 160 کشور جهان از جمله ایران از آن استفاده می‌کند و براساس ساز و کار این سیستم اطلاعات گذرنامه‌های مفقودی، سرقتی و... در سراسر جهان در آن ثبت می‌شود که تاکنون اطلاعات بیش از 50 گذرنامه در آن به ثبت رسیده است.

رییس پلیس اینترپل ناجا با اشاره به شیوه قاچاقچیان انسان و جاعلان گذرنامه اظهار کرد: برخی از این افراد یک گذرنامه اصلی اما متعلق به فردی دیگر را به کسانی که قصد خروج غیرمجاز از کشور را دارند داده و با انجام چند گریم و تغییر دادن چهره، تصویر فرد متقاضی را با مشابه‌ترین عکس گذرنامه در اختیارشان تطبیق می‌دهند.

رضوانی افزود: اما با توجه به اینکه این سیستم در اکثر کشورهای دنیا وجود دارد، فرد مذکور هنگام ورود به کشور و درج اطلاعات گذرنامه‌اش شناسایی شده و دستگیر می‌شود. بنابراین باید آن دسته از افرادی که قصد خروج غیرمجاز از کشور با استفاده از گذرنامه‌های جعلی را دارند بدانند که اقدامشان ناموفق خواهد بود.

وی افزود: به عنوان مثال در ماجرای مفقود شدن هواپیمای مالزیایی که گفته شد دو ایرانی در آن حضور داشتند، خروج از کشور مالزی به همین شکل انجام شده و گذرنامه دو فرد ایرانی به نام دو تبعه ایتالیایی بود که در این بین پلیس مالزی در شناسایی این افراد کوتاهی کرده بود.

رییس پلیس اینترپل ناجا افزود: بعضی از قاچاقچیان اتاقی دارند که در آن چند هزار گذرنامه سرقتی و مفقودی را نگهداری می‌کنند و هنگامی که فرد متقاضی وارد این اتاق می‌شود، نزدیک‌ترین گذرنامه با چهره او را انتخاب کرده و براساس آن گذرنامه‌ای را با قیمت‌های بالا به وی می‌دهند که خوشبختانه این موضوع از طریق این سیستم قابل پیگیری و شناسایی است.

رضوانی درباره فعالیت قاچاقچیان انسان و مهاجرت غیرقانونی به کشورهایی نظیر استرالیا نیز گفت: خروج این افراد از کشور به شکل قانونی انجام می‌شود و آنان در کشوری ثانویه از طریق قاچاقچیان انسان به سمت استرالیا عزیمت می‌کنند البته این افراد در کمپ‌هایی خارج از کشور استرالیا و در جزیره‌ای به نام گینه پاپوا نگهداری می‌شوند که شرایط نگهداری آنان اصلا مناسب نیست و گزارش‌های نگران‌کننده‌ای از وضعیت آنان به دست ما می‌رسد و گاهی فرد تا دو سال در این کمپ‌ها نگهداری می‌شود؛ اما اجازه پناهندگی به او داده نخواهد شد.

تایید خبر دستگیری عبدالستار ریگی

وی در ادامه از دستگیری عبدالستار ریگی از سرکردگان اصلی گروهک تروریستی موسوم به جیش‌العدل خبر داد و گفت: ما از سال 88 پیگیر این موضوع بودیم و اطلاعات آن را به اینترپل داده‌ایم که اخیرا پلیس پاکستان این فرد را دستگیر کرد.

رییس پلیس اینترپل ناجا ادامه داد: در حال حاضر مدارک استرداد را به پاکستان داده‌ایم و این فرد به زودی به کشور معرفی خواهد شد.

اعضا و سرکردگان منافقان تحت تعقیب پلیس بین‌الملل

رضوانی همچنین درخصوص نحوه تعامل با پلیس بین‌الملل عراق و چرایی عدم استرداد برخی از سران گروهک تروریستی منافقین به داخل کشور اظهارکرد: ارتباط میان ما و پلیس بین‌الملل عراق ارتباط خوبی است و اخیرا نیز چند نفر که به جرم ارتکاب به قتل دستگیر شده‌اند بین دو کشور تبادل خواهیم کرد.

وی درخصوص وضعیت اعضای گروهک منافقین نیزگفت: تمام سرکردگان و برخی از اعضای گروهک تروریستی منافقین تحت تعقیب پلیس بین‌الملل قرار دارند. اما در دوران رژیم بعثی صدام به بسیاری از این افراد پناه داده شد که در آن زمان امکان استردادشان به دلیل سیاست‌های خصمانه صدام به کشورمان وجود نداشت و اخیرا نیز بسیاری از این افراد از کشور عراق خارج شده‌اند.

رییس پلیس اینترپل ناجا ادامه داد: تعداد زیادی از اعضای گروهک‌های تروریستی از اول انقلاب تاکنون تحت تعقیب پلیس بین‌الملل هستند و چندی پیش نیز یکی از اعضای گروهک منافقین در آلمان شناسایی و دستگیر شد که مراحل استرداد وی در حال انجام است.

رضوانی درباره اینکه برخی از پایگاه‌ها برای قاچاق انسان در حوالی مرزهای مشترک با کشورمان در کشورهای همسایه فعالیت می‌کنند، گفت: برخی از این پایگاه‌ها، پایگاه سازمان ملل است، اما برخی دیگر مربوط به اقدامات قاچاقچیان است که ما این پایگاه‌ها را نیز از طریق اینترپل پیگیری می‌کنیم و مواردی نیز منجر به دستگیری آنان شده است.

3135 ایرانی در زندان‌های خارجی

وی درباره شمار ایرانیانی که در کشورهای خارجی به زندان رفته‌اند نیز گفت: آماری که اعلام می‌کنم براساس اعلام وزارت امور خارجه است و براساس آن 3135 ایرانی در کشورهای خارجی بازداشت شده‌اند که از این میان 2684 نفر آنها در کشورهای آسیایی و مابقی در دیگر کشورهای جهان هستند. به عنوان مثال 552 نفر در کشورهای آمریکایی و اروپایی، 450 نفر در امارات و 229 نفر نیز در مالزی زندانی هستند که عمده جرم این افراد نیز در کشورهای آسیایی مربوط به جرایم موادمخدر است، اما در کشورهای اروپایی نوع آن فرق دارد.
منبع: ایسنا
نظرات بینندگان