پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مذاکرات هستهاي ميان ايران و قدرتهاي جهاني احتمالا براي بار سوم تمديد ميشود؛ زيرا که شانس دستيابي به توافق نهايي تا دور از انتظار است.
به گزارش نسیم بلومبرگ در مقالهاي به ارزيابي اظهارات مذاکرهکنندگان ايراني و غربي ميپردازد و مينويسد احتمالا تا سيام ژوئن توافقي در کار نيست و مذاکرات باز هم تمديد ميشود.
مذاکرات هستهاي ميان ايران و قدرتهاي جهاني احتمالا براي بار سوم تمديد ميشود زيرا که شانس دست يابي به توافق نهايي تا سي ژوئن دور از انتظار است.
از زماني که مذاکرهکنندگان هستهاي در دوم آوريل در سوئيس اعلام کردند که چهارچوب سياسي را تنظيم کردهاند، مقامات ايراني و آمريکايي در بره مفاد اين چهار چوب مشاجره دارند و خطوط قرمز متفاوتي ارائه ميدهند و بر سر فکت شيتهايي ارائه شده از جزئيات توافق اطلاعات درگيرند.
"مارتين اينديک"، مدير اجرائي انديشکده بروکينگز که با مسئولان دولتي در ارتباط است ميگويد: احتمال دارد توافق به دست بيايد ولي تا سيام ژوئن نخواهد بود.
آيتالله خامنهاي، رهبر عالي ايران نيز احتمال افزايش توافق را در سخنان نهم آوريل خود مطرح کرد و گفت: فرصت سه ماه براي جمع بندي مذاکرات امر غيرقابل تغييري نيست و اگر اين مدت زمان افزايش يابد، مشکلي وجود نخواهد داشت. عراقچي نز احتمال تمديد مذاکرات را تاييد کرده است.
هر مانعي ميتواند مزاياي اقتصادي تسهيل انزواي اقتصادي ايران که روحاني وعده آن را داده است، به تاخير بياندازد. اين تاخير مشکلاني را نيز براي اوباما دارد که از سوي کنگره براي وضع تحريمهاي بيشتر عليه برنامه هستهاي ايران تحت فشار است. پس از سيام ژوئن، مهار کنگره براي اوباما سختتر است، کنگرهاي که جمهوري خواهان ميتوانند دموکراتها را به صف کنند و اکثريتي را به دست آورند تا تصويب تحريمهاي بيشتر به گونهاي باشد که اوباما نتواند آن را وتو کند.
يک مقام آمريکايي که خواست نامش فاش نشود ميگويد: تا سيام ژوئن، قدرتهاي جهاني ناچار ميشوند در خصوص موضوعات کليدي مانند زمانبندي رفع تحريمها به توافق برسند اما تاخير در امضاي توافق جامع ممکن به شکاف ميان ۵+۱ بيانجامد. اگر اين توافق تا موعد مقرر به دست نيايد و اتحاديه اروپا و کنگره تحريمهاي بيشتري عليه ايران وضع کند، تهران از مذاکرات کنار ميرود و طرف مقابل را مقصر اين شکست معرفي ميکند.
قرار بود در چهارچوب به دست آمده در لوزان، تنها موارد "تخصصي" از مباحث باقي مانده باشد اما تفاوتهاي علني ميان تهران و ۱+۵، بر سر موضوعات کليدي نيز ادامه دارد مانند زمانبندي رفع تحريمها و دسترسي به تاسيسات نظامي که نيازمند تصميمگيري مقامات ارشد است.
سناتور گراهام از کاروليناي جنوبي ميگويد: به نظر ميرسد طرفين از دو توافقنامه جدا صحبت ميکنند و تعجب نميکنم اگر اوباما تلاش دارد توافق نامهاي را به ما بقبولاند که اصلا وجود خارجي ندارد.