پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محسن پاک آيين، سفير فوق العاده و تام الاختيار جمهوري اسلامي ايران در جمهوري آذربايجان با اشاره به اينکه سال 1394 سالي پر تحول براي مناسبات دو کشور است گفت: ايران و جمهوري آذربايجان در سال 1394 شاهد تبادل هيات هاي مختلف خواهند بود.
به گزارش ايسکا نيوز، براي جويا شدن سطح روابط فعلي دو کشور ايران و جمهوري آذربايجان، نقش عوامل ثالث در روابط دو کشور، موضوع لغو رواديد جمهوري آذربايجان براي اتباع ايراني و آينده روابط دو کشور به سراغ محسن پاک آيين، سفير جمهوري اسلامي ايران در جمهوري آذربايجان رفته ايم و نظرات وي را در اين موضوعات جويا شده است.
در ادامه متن اين مصاحبه از نظر مي گذرد.
وضعيت کنوني روابط ايران و جمهوري آذربايجان را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
الحمدلله با توجه موفقيت فعاليتهاي اعتمادسازانه از سوي تهران و باکو و سياست منطقه اي ايران در دولت يازدهم مبني بر تمايل جمهوري اسلامي ايران به ارتقاي روابط با همسايگان، فرصت مناسبي براي ايجاد تحولات مثبت در روابط ايران و جمهوري آذربايجان ايجاد شده است. ديدار مهم دو رييسجمهور در فوريه 2014 در اجلاس داووس سوييس، بر وجود اراده سياسي دو طرف بر تحکيم و تقويت ارتباطات دوستانه صحه گذارد و اين جمعبندي حاصل شد که توسعه مناسبات، علاوه بر تامين منافع ملي و امنيت منطقه اي ميتواند دو کشور را به شريکان راهبردي تبديل کند. در سال گذشته روساي جمهور چهار بار با يکديگر ديدار کرده اند و بيش از بيست هيات در سطح وزير و بالاتر مبادله شده و در مجموع روند فعلي روابط مثبت ارزيابي ميشود. اجراي مفاد اسناد امضا شده در اين سفرها نيز موجب رشد مبادلات خواهد شد.
از نظر جنابعالي آيا در دولت يازدهم روابط نسبت به دولت دهم بهبود يافته است و اگر اين طور است در چه زمينه هايي بوده است؟
در دولت يازدهم توجه به تحکيم و تقويت روابط با همسايگان بيشتر شده و اين سياست علت موفقيت هاي منطقه اي ايران است. با توجه به مشترکات فراوان ايران و جمهوري آذربايجان در حوزه هاي فرهنگي، ديني و مذهبي و نگاه مثبت دستگاه ديپلماسي به توسعه روابط با اين کشور، در حال حاضر اراده سياسي روساي جمهور دو کشور بر توسعه روابط استوار است و در زمينه هاي اقتصادي، فرهنگي و بين المللي دستاوردهاي خوبي حاصل شده است.
کشورهاي فرامنطقه اي و عوامل ثالث در روابط دو کشور چه تاثيراتي دارند؟
عواملي همچون برخي کشورهاي غربي و رژيم صهيونيستي و همچنين گروهک هاي قومگرا،علاقه مند به توسعه روابط ايران و جمهوري اسلامي ايران نيستند اما هشياري مسئولين دو کشور ترفندهاي آنان را خنثي کرده و خواهد کرد.
آيا رئيس جمهور کشورمان و يا مقامات دو کشور برنامه اي براي سفر در ماه هاي آينده به کشورهاي يکديگر دارند؟
سال 1394 نيز فکر مي کنم سال پر تحولي براي مناسبات دو کشور باشد و ما در اين سال شاهد تبادل هيات هاي مختلف خواهيم بود که پس از قطعي شدن تاريخ سفرها،اطلاع رساني خواهد شد.
همانطور که مي دانيد چندي پيش شب يلداي ايراني در سازمان يونسکو به نام جمهوري آذربايجان ثبت شد. آيا ايران در اين زمينه اقداماتي انجام داده است؟ و اينکه چه عواملي باعث شده است که چنين سنت ايراني به نام جمهوري آذربايجان ثبت شود؟
شخصا در صحت اين خبر ترديد دارم.در عين حال حتما مسئولين ايراني در يونسکو و سازمان ميراث فرهنگي در اين مواقع اقدام لازم را انجام خواهند داد.
موضوع لغو رواديد براي اتباع ايراني براي سفر به جمهوري آذربايجان به چه مرحله اي رسيده است؟
جمهوري آذربايجان با هيچ کشوري قانون لغو رواديد براي گذرنامه هاي عادي ندارد. در عين حال براي ايرانيان تسهيلات نسبتا خوبي مثل صدور ويزا در مبادي مرزي براي ورود به نخجوان و صدور ويزاي سريع براي تجار در نظر گرفته شده است. تلاش سفارت براي حل مشکل ويزاي اتباع ايراني به جمهوري آذربايجان در سال 1394 هم ادامه خواهد يافت.
آينده روابط دو کشور را چطور مي بينيد؟
برنامه کاري طراحي شده براي آينده روابط ايران با جمهوري آذربايجان يک برنامه پيشرفته و داراي اولويت است و ميتواند ظرفيتهاي جديدي را براي توسعه روابط دو کشور ايجاد کند. البته براي رسيدن به نقطه مطلوب نياز به کار و تلاش بيشتر است؛ اما فکر مي کنم ايران و جمهوري آذربايجان با توجه به اشتراکات و ظرفيتهاي موجود، ميتوانند متحدان هميشگي يکديگر در منطقه باشند و اجراي برنامههاي دو طرف براي تقويت روابط، نويدبخش دوستي دائمي بين دو ملت خواهد بود.