پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سیمون هندرسون کارشناس اندیشکده موسسه واشنگتن گفت: تغییر و تحولات اخیر در بخش هیدروکربن عربستان می تواند به معنای سیاست های جدید این بزرگ ترین صادر کننده نفت جهان باشد.
هندرسون در مقاله ای برای پایگاه اطلاع رسانی این اندیشکده نوشت: دو روز بعد از تغییرات رادیکال در زمینه سلسله خاندان پادشاهی و سمت های ارشد دولتی عربستان، ریاض در اول مه از بازسازی تشکیلات کمپانی نفتی دولتی آرامکو و انتخاب محمد سلمان فرزند ملک وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان به ریاست هیات امنای تازه تاسیس آرامکو خبر داد.
به گفته هندرسون، گرچه محمد بن سلمان فاقد صلاحیت های لازم برای به عهده گرفتن این مقام است اما، انتخاب وی به ریاست هیات امنای آرامکو، پای این شاهزاده سعودی را به سیاست نفتی آینده عربستان باز می کند.
هندرسون ادامه داده است: در حالی که تا کنون آرامکو مسوول اکتشاف، تولید و بازاریابی نفت بود، وزارت نفت عربستان خودش را درگیر سیاست های نفتی کرده بود. شورای عالی نفت که زمانی نقشی پنهانی در روند سیاستگذاری های نفتی ایفا می کرد، بلافاصله پس از به تخت نشستن ملک سلمان منحل شد.
با وجود آنکه وزارت نفت و آرامکو دو نهاد جدا و مستقل بودند اما، سال های سال تحت ریاست علی النعیمی 79 ساله هماهنگ کار می کردند.
النعیمی تا هفته گذشته هم وزیر نفت و هم رئیس آرامکوی عربستان بود. ریاست آرامکو هفته پیش به خالد الفالح واگذار شد و این تغییر می تواند منادی بازنشستگی النعیمی به عنوان وزیر باشد.
در همین حال، احتمالا محمد بن سلمان به عنوان رئیس شورای امور اقتصادی و توسعه، وزیر (نفت) بعدی خواهد بود. عبدالعزیر برادر ناتنی اش که از مدت ها پیش دستیار وزارت نفت بود و با به تخت نشستن ملک سلمان به معاون این وزارتخانه انتخاب شد، یکی از نامزدهای احتمالی برای عهده دار شدن وظایف وزارت نفت است در حالیکه گفته می شود که محمد بن سلطان این برادر ناتنی خود را دوست ندارد.
هندرسون افزود: به هرحال، خروج النعیمی از وزارت نفت می تواند باعث تغییراتی در سیاست نفتی عربستان شود. وی به مدت 20 سال وزارت نفت عربستان را با احتیاط و در مجموع، با موفقیت اداره کرد. ظاهرا وی نیز مانند بقیه از سقوط سریع و شدید قیمت نفت در 12 ماه گذشته تعجب کرده بود.
بنا به تاکید نویسنده، عربستان برای تامین بودجه خود در بلند مدت به قیمت حداقلی حدود 100 دلار برای هر بشکه نفت نیاز دارد، رقمی که به نظر می رسد بعید است تا زمانی که تولید نفت شل در آمریکا ادامه دارد، حاصل شود. افزون بر این، توافق تحت امر آمریکا با ایران می تواند موجب افزایش مقدار نفت در بازار و کاهش بیشتر قیمت ها شود.
گرچه سیاست و رویکرد محمد بن سلمان در قبال نفت معلوم نیست اما، سیاست های پدرش در سه ماه گذشته، غیرمسوولانه و مسرفانه بود.
وقتی سلمان به پادشاهی رسید دستور داد به همه کارمندان شاغل و بازنشسته ها دو ماه پاداش داده شود. گرچه چنین دست و دل بازی هایی برای تازه به تخت نشسته های سعودی غیرمعمول نیست اما، سلمان هفته گذشته ظاهرا به خاطر تلاش های نیروهای نظامی و امنیتی در یمن، دوباره یک ماه دیگر به همه آنها پاداش داد.
هندرسون در پایان، از راه نیافتن محمد بن نایف به شورای امور اقتصادی و توسعه به عنوان نشانه ای دال بر ایفای نقش اندک وی در سیاست های نفتی یاد کرد و نوشت: این تغییر و تحولات جدید نشانه آن است که ساختارهای دولتی و سلسله مراتب سیاسی عربستان همچنان سیال و متغیر است و محمد بن سلمان نقشی برجسته و غالب در آینده این کشور ایفا می کند.