پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مجموعه حوادث طبیعی در گلستان کم بود، دمای بالا و مهمانی ناخوانده از عراق هم به این آلبوم طبیعی اضافه شد تا این استان شمالی عطش گرمای سوزان و خشکسالی را بر پیکره سبز خود احساس کند.
از روز جمعه که گرما، آن روی خود را به گلستانیها نشان داد و دماسنج هواشناسی دمای 45 درجه سانتیگراد را مشخص کرد، میشد حدس زد که این پایان کار نیست و گزارش هواشناسی هم تایید کرد که هفتهای گرم در انتظار این خطه شمالی است.
حال به این هوای گرم، غبار ریزگردها را اضافه کنید که این چند روز دامنه کوههای البرز در گلستان را فرا گرفته است و به گفته مدیر کل هواشناسی گلستان این مهمان ناخوانده از کشورعراق روانه گلستان شده است.
گلستان طی این چند سال پدیدههای طبیعی مختلفی را تجربه کرده است از سیل گرفته تا زلزله، لغزش، طوفان، برف و کولاک، یخبندان، خشکسالی و اکنون نیز گرمای بالا و ریزگردهایی که چه از سوی ترکمنستان و بیابان قرهقوم و چه از کشور عراق، گلستان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
شاید این زمان بدترین زمانی باشد که گلستان افزایش دما را تجربه میکند، چرا که مزارع گندم در این خطه شمالی آماده برداشت هستند و کوچکترین تحریکی میتواند آن را شعلهور سازد و آتش سهلانگاری، زحمت دهقانان این ملک را به تاراج ببرد.
مدیرکل هواشناسی گلستان نیز این باور را دارد که این شرایط زنگ خطری بزرگ برای منابع آبی و طبیعی استان است که باید برای آن چارهای عاجل اندیشید.
سید محمد رضا رضوی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: کاهش بالای رطوبت، شرایط را برای تحریکپذیری منابع طبیعی و دشت فراهم ساخته و مطمئن باشید اگر چنین شرایطی در زمستان فراهم میشد، حتما تاکنون دچار حریق شده بودیم.
وی خاطرنشان کرد: با وجود رطوبت پایین و دمای بالا، سبز بودن جنگلها آستانه تحریکپذیری در برابر حریق را کاهش داده، اما این بدان معنی نیست که شرایط عادی است، بلکه خطر به طور جدی جنگلهای استان را تهدید میکند.
رضوی ادامه داد: تمامی اطلاعات مربوط به شرایط فعلی به مدیریت بحران استان اطلاع داده شد و تصمیمات عاجلی نیز تاکنون برای آمادگی شهرستانها تمهید شده است.
همچنین مدیر کل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به گزارش چند مورد آتشسوزی در مزارع گندم در سطح استان گفت: خوشبختانه این حریقها مهار شده، اما انتظار میرود همه شهرستانها به ویژه مناطقی که مزارع گندم آنان در اطراف منابع جنگلی است، از آمادگی لازم برای حوادث احتمالی برخوردار باشند.
صادقعلی مقدم در گفتوگو با ایسنا خاطرنشان کرد: بیشتر این حوادث جدا از گرمای بیسابقه، منشأ سهلانگاری انسانی دارد و تقاضا میشود کشاورزان از سوزاندن باقی مانده دروی محصول خود در زمینهای زراعی جدا پرهیز نمایند.
وی ادامه داد: سوزاندن باقی مانده محصول گندم علاوه بر آسیب رساندن به زمینهای زراعی، ممکن است سببساز حریقهای گستردهای در سطح مزارع و یا منابعطبیعی شود.
مقدم با اشاره به تعطیلات پیشروی خردادماه امسال افزود: با توجه به گزارش هواشناسی و تداوم این گرما تا پایان هفته از شهروندان گلستانی انتظار میرود از شعلهور ساختن آتش در منابع طبیعی و جنگلها پرهیز کنند تا با دست خود شاهد امحای جنگلها نباشیم.
وی یادآور شد: علاوه بر اعلام وضعیت جوی استان از صدا وسیما به فرمانداران و دستگاههای عملیاتی استان نیز اطلاع داده شد تا اوضاع را رصد کنند و برای مقابله به هرگونه حادثه احتمالی آماده باشند، هر چند امیدواریم که هیچ حادثهای روی ندهد.
دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به وجود ریزگردها در دامنه ارتفاعات شرق گلستان افزود: طی چند روز گذشته موضوع ریزگردها را به عنوان یکی از پدیدههای نوظهور در گلستان اعلام کردهایم و اکنون میبینید نه تنها از جانب ترکمنستان بلکه حتی از سمت دیگر همسایگان خود نیز در خطر این پدیده طبیعی هستیم.
مقدم اضافه کرد: تغییر اقلیم در دنیا و دگرگونی شرایط آب وهوایی از جمله عوامل حضور چنین پدیدههای نوظهوری است که باید خودمان را برای مقابله با آن آماده کنیم.