پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
همچنان که مذاکرهکنندگان آمريکايي و ايراني به مهلت سيام ژوئن، براي رسيدن به يک توافق هستهاي نزديک ميشوند، بزرگترين لابي طرفدار اسرائيل در آمريکا مبارزه براي نابودکردن چنين توافقي را در کنگره آغاز کرده است. از ماه گذشته تاکنون، کميته امور عمومي اسرائيل در آمريکا اعضاي خود را بسيج کرده است که بر قانونگذاران فشار بياورند پنج اصل را براي يک توافق هستهاي در نظر بگيرند -اصولي که همه تقريبا مطمئن هستند در توافقنامه نهايي انعکاس نخواهند يافت.
گفته ميشود پشتيبانان مالي اصلي آيپک و ساير طرفداران اسرائيل در حال ساماندادن يک سازمان مدافع جديد و مستقل هستند. اين منابع ميگويند اين سازمان جديد به ايستگاههاي راديو-تلويزيون و اينترنتي براي دريافت آگهيهاي تبليغاتي با هدف نشانهگيري قانونگذاران بيطرف از هر دو حزب، پول دادهاند. آيپک هنوز بهطور رسمي قضاوتي درباره توافقنامه هستهاي نکرده است، اما روشن است توافقنامهاي که هماکنون درباره آن مذاکره ميشود، براي آيپک رضايتبخش نخواهد بود؛ براي مثال در اصولي که آيپک به آنها اشاره ميکند، آمده است توافقنامه بايد دههها دوام داشته باشد، درحاليکه چارچوب توافق هستهاي، که در ماه آوريل مطرح شده است، محدوديتهاي اعمالشده بر برنامه هستهاي ايران را پس از يک دهه لغو خواهد کرد.
اصل ديگر مورد نظر آيپک ميگويد بازرسان بايد براساس فرمول (در هر زمان، در هرکجا) به سايتهاي مشکوک موردنظرشان دسترسي داشته باشند و اين شامل همه تأسيسات نظامي هم ميشود؛ اما مقامات ايران با سرسختي پافشاري کردهاند هيچ بازرسياي از سايتهاي نظامي مجاز نيست. آيپک درحالحاضر، آماده جنگ عليه کاخ سفيد بهوسيله فشارآوردن بر دموکراتها و باراک اوباماست. اين در حالي است که اين لابي از اوايل سالهاي ١٩٩٠، به کنگره فشار آورده است که ايران را تحريم کند؛ اما بهندرت با رئيسجمهوري که در دفتر کار خود است و درباره موضوعات خاص موضعگيري ميکند، مخالفت کرده است.
هفته گذشته شوراي امنيت آيپک، در واشنگتن يک گردهمايي برگزار کرد. به گفته يک کارمند کنگره، که نخواست نامش فاش شود، رهبران اصلي اين گروه در اين اجلاس از فرصت استفاده کردند تا موضوع پنج اصل موردنظرشان را به اعضاي کنگره ابلاغ کنند. آن دسته از فعالاني که نتوانسته بودند به واشنگتن بيايند، از طريق نامهنگاري در جريان امور قرار گرفتهاند. يکي از نامههايي که آيپک ارسال کرده است و من هم به آن دسترسي يافتم، نامهاي بود که بين فعالان طرفدار اسرائيل در فلوريدا پخش شده بود؛ اين نامه، نامهاي بود که براي دِبي واسرمن شولتز دموکرات از ايالت فلوريدا و رئيس کميته ملي حزب دموکرات ارسال شده بود. نامه ميگويد: هنوز براي تأثيرگذاشتن بر توافقنامه هستهاي با ايران فرصت هست و بهعنوان يک عضو کنگره، که يکي از بزرگترين صاحبان رأي طرفدار اسرائيل در کشور را نمايندگي ميکند، ما شما را تشويق ميکنيم نقش خود را در تضمين اينکه کنگره، توافق هستهاي با ايران را قبول نکند، ايفا کنيد... .
گروه جديد ٥٠١-سي-٤، که از طريق وجوه ارسالي پشتيبانان آيپک تأمين مالي ميشود، بر حدود يک دوجين بازار رسانهاي با جمعيتهاي بزرگي از يهوديان تمرکز خواهد کرد تا موضع خود را درباره توافقنامه هستهاي با ايران اعلام کنند. ساير گروههاي مشابه٥٠١-سي-٤ نيز اين نوع آگهيهاي تبليغاتي را شروع کردهاند. يکي از اين گروهها «همين امروز آمريکا را امن کنيد» است؛ اين گروه وبسايتي راهاندازي کرده است که در صفحه نخست آن ويدئويي وجود دارد و در آن ماريا، زني که پدرش در عراق با يک بمب IED (وسيله انفجاري دستساز) کشته شده است، رو به دوربين ميگويد: «و حالا پرزيدنت اوباما ميخواهد توافقنامهاي را امضا کند که به ايران اجازه ميدهد به يک بمب هستهاي دست يابد!»
ساير گروههاي طرفدار اسرائيل نيز در حال برنامهريزي براي راهاندازي آگهيهاي تبليغاتي اينترنتي در نواحي سياسي حساس هستند. «کريس مالوني»، سخنگوي «ابتکار امنيتي آمريکايي» که هيأتمديره آن شامل چهار سناتور سابق، يعني نورم کولمن، مکس باي چمبلين، جو ليبرمن و اوان باي ميشود، گفته است گروه او درصدد ارائه يک آگهي خريداريشده با بهاي قدري کمتر از ١,٤ ميليون دلار است و هدف اين آگهي، هشت سناتور جمهوريخواه و دموکرات است. اين آگهي قرار است در تلويزيون و رسانههاي ديجيتال نيز پخش شود. يکي از هدفهاي اين مبارزه تبليغاتي، سناتور «چاک شومر»، دموکراتي از ايالت نيويورک، است و بناست پس از اينکه هري ريد بازنشسته شد، رهبر حزب خود در سنا شود. «شومر» هنوز نگفته است از توافق هستهاي ايران حمايت ميکند يا نه؛ اما در سخنرانيهاي اخيرش خطاب به گروههاي يهودي اشاره کرده است شاخصهاي خود را براي ارزيابي آن (توافقنامه هستهاي) دارد.
منبع : شرق