بیستمین سالگرد فاجعه نسل کشی مسلمانان بوسنی به دست صرب ها دیروز جمعه با خاکسپاری بقایای اجساد تازه کشف شده حادثه شهر سربرنیتسا که در گورستانهای دسته جمعی یا جنگلها کشف شده اند، برگزار شد. تاکنون 6 هزار و 241 قربانی که بقایای اجسادشان کشف و شناسایی شده است در محل یادبود و 230 نفر دیگر در گورستانهای دیگر به خاک سپرده شده اند.
نسل کشی بوسنی به دو نسل کشی توسط نیروهای صرب در سربرنیتسا در سال 1995 و پاکسازی قومی که در سراسر بوسنی توسط ارتش صرب در طول جنگ 1992-1995 انجام گرفته است مربوط میشود.
این کشتار را دومین فاجعه انسانی در اروپا پس از جنگ جهانی دوم میدانند. گرچه پیش از آنکه در 11 ژوئیه 1995 نیروهای مسلح صرب وارد شهر سربرنیتسا (در بوسنی و هرزگوین امروزی) شوند سازمان ملل این منطقه را زیر پوشش امنیتی خود قرار داده بود اما با این وجود سربازان صرب در مدت 5 روز اشغال این شهر 8 هزار مسلمان را قتل عام کردند.
پس از این کشتار دسته جمعی در نقاط مختلف اطراف سربرنیتسا بویژه در دره "درینا" در حد فاصل صربستان و بوسنی از 275 گورستان جمعی، اجساد 8372 نفر کشف شد اما گفته میشود همچنان اجساد بسیاری از ساکنان سربرنیتسا که در مدت اشغال این شهر توسط صربها کشته شدهاند، مفقود است.
"رادوان کارادزیچ" رئیس جمهور سابق و رهبر صربهای بوسنی که حتی بعد از پایان جنگ نیز به فعالیت های سیاسی خود ادامه می داد به عنوان عامل جنایت علیه مسلمانان بوسنی در سال 2005 دستگیر شد.
عکس های این فاجعه انسانی که در زیر مشاهده می کنید از "دیوید ترنلی"عکاس امریکایی و "ژیل پرس" عکاس فرانسوی است. عکس های مربوط به فرار آوارگان مسلمان به کمپ "کلاتانج" در نزدیکی شهر "تزلا" در بوسنی و هرزگوین را ترنلی در اوج بحران در بوسنی و هرزگوین عکاسی و به همین خاطر در همان سال جایزه "وردپرس فوتو"را دریافت کرده است. عکسهای مربوط به کشف گورستان جمعی کشته شدگان نیز توسط عکاس فرانسوی ژیل پرس عکاسی شده است. تصاویر از فرادید.