پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یافتههای یک نظرسنجی نشان میدهد که عرضه نفت بزرگترین عامل فشار روی قیمت نفت است و در این میان پیشبینی تاثیر بازگشت ایران به بازار یکی از دشوارترین موارد به نظر میرسد.
به گزارش ایسنا، نظرسنجی شبکه ان.بی.سی از 22 تحلیلگر و فعال نفتی نشان میدهد که پاسخهای آنها درباره زمان احتمالی بازگشت ایران به بازار کاملا متفاوت است. در این نظرسنجی 23 درصد انتظار دارند که ایران در سه ماهه اول یا دوم 2016 به بازار گردد در حالی که 27 درصد دیگر انتظار دارند این اتفاق در نیمه دوم 2016 رخ دهد. 14 درصد این زمان را در سه ماهه چهارم امسال اعلام کردند و 14 درصد میگویند که نمیدانند چه زمان اتفاق خواهد افتاد.
ایران اعلام کرده که صادرات نفت خود را یک میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد. اما تحلیلگران نسبت به این موضوع تردید دارند و معتقدند که افزایش تولید ایران کمتر خواهد بود. این در حالی است که ایران حدودا 50 میلیون نفت ذخیره شده در نفتکش های شناور روی دریا دارد که میتوانند فورا روانه بازار شوند.
مایکل کوهن رییس تحقیقات انرژی در موسسه بارکلی میگوید: این یک موضوع غیرقابل پیشبینی است و اگر شش ماه دیگر رخ دهد با آنچه که بازار تصور میکند متفاوت خواهد بود. فکر میکنم بازار انتظار یک تکان ناگهانی در نیمه اول امسال را دارد و اگر بعد از آن اتفاق بیفتد، تاثیرگذار خواهد بود.
کوهن گفت انتظار دارد که ایران در مجموع تا پایان سال آینده تولید خود را 600 هزار بشکه در روز افزایش دهد که با افزایش روزانه 200 هزار بشکه در پایان امسال شروع میشود.
وی خاطرنشان کرد: ایران گفته است که اگر قیمتها پایین باشد بازار را با نفت خود پر نخواهد کرد. وی گفت: مساله ورود نفت ایران به بازار، یک فیل در اتاق (اصطلاحی در زبان انگلیسی به معنی مشکلی پیچیده که همه از آن خبر دارند اما به روی خود نمیآورند) است. فیل بزرگ دیگر تولید نفت آمریکا است.
وی پیشبینی کرد: شروع کاهش تولید نفت آمریکا در ماه ژوئیه باشد و انتظار دارد که 50 تا 60 هزار بشکه در روز کاهش پیدا کند.
جان کیلداف تحلیلگر بازار ارز میگوید: بازار اشباع شده کنونی اکنون با موجی از نفت آماده ورود به بازار مواجه است. همچنین 50 میلیون بشکه نفت ذخیره شده در نفتکشهای شناور روی دریا وجود دارد.
وی پیشبینی کرد که ایران دستکم تا اوایل 2016 تولید خود را 500 هزار بشکه در روز افزایش دهد. این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که عربستان در اهداف خود که سال گذشته تصمیم اوپک برای تعیین قیمت در بازار را به جای تاکید روی سهمیهبندی تحریک کرد، تردیدی دیده نمیشود. عربستان از آن زمان تاکنون در سطح بیسابقهای نفت تولید کرده و به تولید در سطوح بالا ادامه میدهد.
95 درصد شرکتکنندگان گفتند که کاهش تولید منطقی از سوی عربستان در سال جاری رخ نخواهد داد.
این نظرسنجی همچنین نشان داد که اکثریت قاطع(57 درصد) معتقدند عرضه نفت مهمترین عامل در تعیین قیمتها است و پس از آن 19 درصد دلار را عامل اصلی اعلام کردند.
دانیل یارگین نایب رییس موسسه ای اچ اس گفت: حقیقت شگفتانگیز این است که عراق، عربستان و آمریکا از زمان سقوط قیمت نفت در مجموع روزانه دو میلیون بشکه به طور مازاد به بازار عرضه کردهاند و این در شرایطی است که ایران هنوز به بازار بازنگشته است.
ایران نشان داده که رفتار غیر قابل پیشبینی دارد. توافق ایران با آمریکا و پنج کشور دیگر درباره برنامه هستهای اتفاق غیرمنتظرهای بود که قیمت نفت را تا حد زیادی پایین آورد. نفت سبک آمریکا در حال حاضر در محدوده 41 دلار معامله میشود.
انتظار میرود که کنگره درباره توافق هستهای با ایران رایگیری کند و آژانس بینالمللی انرژی اتمی قبل از لغو تحریمها تبعیت ایران از این توافق را راستی آزمایی خواهد کرد. کنگره ممکن است توافق را رد کند اما انتظار میرود اوباما رای کنگره را وتو کند. مساله اینجاست که آیا کنگره رای کافی برای مخالفت با وتوی اوباما را دارد یا خیر.
کوهن گفت: این روند در حال تغییر است و فکر نمیکنم کنگره سد راه توافق شود. اگر آنها قانون دیگری را تصویب کنند میتوانند همچنان یک نقش مخرب را ایفا کنند. اما زمان بازگشت ایران همچنین میتواند توسط بازرسان آژانس تعیین شود. این یک نتیجه حتمی نیست که آژانس بار اول تبعیت ایران را 100 درصد اعلام کند.
شرکتکنندگان در نظرسنجی همچنین اتنظار دارند قیمت نفت نسبت به پیش بینی قبلی برای مدت بیشتری در سطوح پایین باقی بماند. اکثریت آنها(حدود 62 درصد) گفتند که نفت آمریکا در سپتامبر و اکتبر 30 تا 40 دلار در هر بشکه معامله خواهد شد. 32 درصد پیشبینی کردند قیمت نفت تا پایان سال 50 تا 60 دلار باشد. همچنین تعداد قیمت نفت را 40 تا 50 دلار تا پایان سال و 23 درصد در محدوده 30 تا 40 دلار اعلام کردند.
این آمار با پیشبینیهای قبلی در تناقص است. در نظرسنجی ماه ژوئن متوسط قیمت نفت تا پایان سال برای نفت آمریکا 60 دلار و 80 سنت در هر بشکه پیش بینی شده بود.
کوهن گفت: قیمتها به کف خود رسیده است اگر چه ممکن است به دلیل تعمیرات پالایشگاهی برای مدتی در این سطوح باقی بماند.
وی افزود: نفت آمریکا ممکن است وارد کانال 30 دلار در هر بشکه شود. نمیتوانیم این احتمال را رد کنیم اما پیشبینی اصلی ما نیز نیست. ما معتقدیم از بعد فنی کاهش تولید آمریکا ما را به سطحی بالاتر از سطوح کنونی خواهد رساند.