پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
'سید حسین موسویان' در مقاله ای در واشنگتن پست نوشت: تاثیر توافق هسته ای تا حد زیادی به این بستگی دارد که گروه1+5 به 'جامعه تجارت جهانی' اطمینان دهد، تحریم ها علیه ایران برچیده شده است.
به گزارش ایرنا، موسویان در این مقاله افزود: با ادامه کشمکش در ایران و آمریکا بر سر توافق هسته ای، روشن است که کنگره با نقش بر آب کردن توافق، خطر بسیار بزرگی را متوجه آن می کند.
مذاکره کننده پیشین هسته ای ایران اظهار داشت: توان کنگره برای ایفای نقش 'کار برهم زن' و تضییع توافق، در تحرکاتش در ترویج فضای نامطمئنی در ارتباط با برچیدن تحریم های ضد ایرانی دیده می شود.
این دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد: تاثیر توافق هسته ای تا حد زیادی به این بستگی دارد که گروه 1+5 به جامعه تجارت جهانی اطمینان دهد تحریم ها برچیده شده است و ایران برای داد و ستد آمادگی دارد.
وی اضافه کرد: برداشتن تحریم ها به نحوی که برای ایران منافع ملموسی داشته باشد، مستلزم ایجاد انتظارات به گونه ای است که طرف های تجاری احساس نکنند سرمایه های شان در معرض دسیسه سیاسی کنگره یا آینده رییس جمهوری آمریکا قرار دارد؛ اما موفقیت توافق هسته ای برای ایران از این جهت مهم است که به منافع واقعی و فراوان از قبل لغو تحریم ها دست یابد.
وی تصریح کرد: دولت روحانی با افزایش عملگرایی از میراث خود در ایجاد موفقیت اقتصادی برای ایرانی ها محافظت کرده و توافق هسته ای و عادی سازی روابط این کشور با غرب به عنوان عامل حیاتی برای تحقق این هدف در نظر گرفته شده است.
موسویان تصریح کرد: در واقع، نتیجه موفقیت آمیز مذاکرات هسته ای به عملگرایی جدید در ایران منتهی شده است؛ روندی که با تصمیم سازان برجسته ای که دیدگاه میانه روتری در خصوص سیاست داخلی و خارجی دارند، تجسم یافته است. این پدیده، ائتلاف چهره های سیاسی از اردوگاه های مخالف به عنوان مثال حسن روحانی و علی لاریجانی رییس مجلس را به همراه داشته است.
مذاکره کننده پیشین هسته ای ایران نوشت: این ائتلاف بی سابقه، یک پیشرفت قابل توجه در دورنمای سیاسی ایران به شمار می رود و جای عملگرایی را به عنوان یک نیروی سیاسی محسوس در این کشور پیدا کرده است. آنچه باید از اهمیت ویژه ای برای سیاست گذاران غربی برخوردار باشد، این است که دورنمای همکاری بیشتر ایران مسوولیتی برعهده آنهاست که به طور متقابل تعامل عملگرای ایران را به همراه دارد.
موسویان اظهار داشت: اما عملگراها در ایران تا اینجا انتقاداتی را از جانب تندروها متوجه خود کرده و به امتیازدهی بیش از حد در مقوله هسته ای متهم شده اند. اگر مزیتی در قبال این امتیازدهی وجود نمی داشت، عملگرایی به حاشیه رانده می شد و ایران مجبور بود از تعهدات خود عدول کند. از این رو، لغو تحریم ها برای برخورداری از ایرانی با رفتار دوستانه تر از اهمیت بالایی برخوردار است.
موسویان در ادامه این مقاله در واشنگتن پست نوشت: هرچند به موجب توافق هسته ای شرح داده شده در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، بخش اعظم تحریم های ضد ایرانی این سازمان و اتحادیه اروپا از میان برداشته می شود، بسیاری از حجم سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران نگران هستند.
وی اضافه کرد: به عقیده بسیاری، لفاظی ها در مورد شکست توافق هسته ای یا اعمال تحریم های جدید ممکن است بسیاری از تجار خارجی را از بیم تحریم ها از فعالیت در ایران بازدارد. چنانچه عناوین خبری رسانه ها صحت داشته باشد، به نظر می رسد سرمایه گذاران اروپایی از بابت احتمال اعمال تحریم های جدید خیلی نگران نیستند.
معاون پیشین دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران گفت: با این حال، دولت اوباما و دیگر قدرت های 1+5 باید بدانند که تاثیر تحریم ها بر اراده لغو آنها به منظور حفظ مصالحه و دوستی مبتنی است. آنها باید با هر اقدامی که ایران را از دستیابی به هدف لغو تحریم ها بازدارد، مقابله کنند.
موسویان در پایان مقاله خود در واشنگتن پست نوشت: پایمال شدن توافق در کنگره، قطعا به افراط گرایی منجر می شود؛ بعلاوه، توافق هسته ای ظرفیت لازم برای ایجاد پیامدهای مثبتی برای خاورمیانه و روابط ایران با غرب را داراست.