پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس انجمن سردرد ایران گفت: سردرد می تواند نشانه تومور مغزی، خونریزی مغزی، اختلال عروقی، افزایش فشار داخل جمجمه و... باشد و تاخیر در شناسایی آنها می تواند منجر به عوارض غیرقابل برگشت شود.
منصوره تقا در پاسخ به این سئوال که چرا باید سردرد را جدی بگیریم، اظهارداشت: سردردها اگرچه در بیش از ۹۰ درصد موارد از نوع خوش خیم تلقی می شوند اما همین سردردهای خوش خیم مثل سردرد میگرنی و تنشی هم اگر مکرر یا شدید باشد می توانند کیفیت زندگی فرد مبتلا و خانواده او را تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر اگرچه درصد سردردهای پرعارضه بسیار کمتر هستند ولی می توانند حتی تهدید کننده حیات باشند. به عبارت دیگر سردرد می تواند نشانه تومور مغزی، خونریزی مغزی، اختلال عروقی، افزایش فشار داخل جمجمه و... باشد و تاخیر در شناسایی آنها می تواند منجر به عوارض غیرقابل برگشت شود.
این نورولوژیست در واکنش به این سئوال که آیا سردرد هم می تواند خطرناک باشد، گفت: بله. چنانچه عرض شد گاهی سردردها می توانند خطرناک باشند. به عنوان مثال سردرد طول کشیده و پیشرونده در یک خانم با زمینه اختلال انعقادی و مصرف داروهای هورمونی ممکن است به دلیل وجود لخته در سیاهرگ های مغزی باشد. مثال دیگر التهاب عروقی جمجمه ای است که در صورت تاخیر در تشخیص و درمان ممکن است باعث نابینایی و یا عوارض دیگر شود. این نوع بیماری در افراد بالای ۵۰ سال با شروع سردرد جدید و پیشرونده باید مد نظر باشد.
وی در پاسخ به این سئوال که چطور می توان سردرد را کنترل کرد، افزود: سردرد های شایع، سردردهای تنشی و میگرنی هستند که با کنترل عوامل محرک آن ها می توان دفعات بروز و نیز شدت آنها را کاهش داد. بهترین روش یادداشت روزانه زمان سردردها و ثبت علل احتمالی است که هر فرد می تواند با پیشگیری از آن علل، در کنترل سردردها به خود کمک کند ولی اگر سردردها مکرر یا شدید و یا ناگهانی باشند حتما مراجعه به متخصصین مغز و اعصاب ضروری است. به اختصار جهت کنترل سردردهای میگرنی به افراد توصیه می شود نظم خواب و غذا را بسیار جدی بگیرند، آب کافی بنوشند و از مصرف مواد غذایی محرک مثل غذاهای آماده و کنسرو شده، غذاهای چرب و پر نمک و حجیم و نفاخ، کاکائو و قهوه زیاد پرهیز کنند. همچنین استفاده از بالش مناسب، حفظ وضعیت صحیح بدن در زمان نشستن یا ایستادن و خوابیدن و نرمش و ورزش مناسب توصیه می شود.
تقا درباره دلایل ابتلا به میگرن و درمان های آن، گفت: میگرن در بسیاری از موارد زمینه ژنتیکی و ارثی دارد. تغییراتی در بعضی از میانچی های شیمیای درد یا گیرنده های آنها و یا تغییرات در میزان پاسخ دهی به آنها عامل بروز سردرد میگرنی است. درمان این نوع سردرد به دو نوع تقسیم می شود.
وی ادامه داد: اگر سردردها دفعات کمی داشته باشند و حداکثر ۲ تا ۳ مرتبه در ماه اتفاق بیافتند می توان با استفاده از داروهای ضد درد معمولی مثل ژلوفن یا استامینوفن یا داروهای ضد میگرن مثل سوماتریپتان آنها را کنترل کرد. در صورتی که دفعات سردرد زیاد باشند و یا شدید و غیر قابل کنترل باشند لازم است روش دوم درمان هم اضافه شود و یک یا دو داروی پیشگیری کننده با مصرف روزانه برای چند ماه از طرف پزشک بر حسب شرایط فرد تجویز شود.
رئیس انجمن سردرد ایران، گفت: این داروها معمولا پس از چند هفته اثر خود را نشان می دهند و باید تا شروع اثر مثبت دارو صبر کرد. از این گروه داروها می توان به دارویپروپرانولول یا نورتریپتیلین اشاره کرد. اگر سردردها بیش از ۱۵ روز در ماه باشند و حداقل برای ۳ ماه به همین میزان ادامه یابند و به داروهای دیگر جواب ندهند از استفاده از داروی تزریقی که به بنام بوتاکس مشهور است ممکن است سود ببرند. البته روش تزریق این دارو برای سردرد میگرنی مزمن با روش تزریق در زیبایی کاملا متفاوت است و لازم است توسط پزشک آشنا به این نوع تزریق انجام شود.